Forum PCLab.pl: [PILNE] Zewnętrzny dysk SSD na gry w laptopie gamingowym - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[PILNE] Zewnętrzny dysk SSD na gry w laptopie gamingowym MSI GS65 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   LJ19 

  • Παντοκρατω
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3527
  • Dołączył: So, 21 Sie 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 11:53

Drodzy,
mam do Was pytanie. Sytuacja zmusiła mnie do powrotu po wielu latach do laptopa. Mój pecet idzie na sprzedaż (niedługo będę sprzedawał bardzo fajnego GTXa 1060 od Palita - myślę, że w dobrej cenie ;) ), a ja zakupiłem MSI GS65 w wersji z GTXem 1070 Max-q, 16 GB ramu i NIESTETY 256 GB SSD M2.
Bardzo Was proszę o darowanie sobie komentarzy w stylu: na pececie wychodzi dużo taniej, są lepsze laptopy gamingowe etc. Ja to wszystko wiem, ale potrzebuję czegoś, co jest maksymalnie lekkie, mocne i możliwie długo podziała na baterii. GS65 takowy jest.
Niestety ma kilka wad, a jedną z nich jest to, że producent bardzo skomplikował kwestię dołożenia drugiego dysku SSD (jest wolny slot), ponieważ płyta główna jest zamontowana "do góry nogami". Dla ciekawskich tu jest pokazane, jak przebiega proces instalacji drugiego dysku: LINK.

Laptopa kupiłem w dobrej cenie (kilkaset złotych taniej w outlecie; uszkodzenie jest ledwo widoczne gołym okiem), ale sam boję się dokładać dysk, sprzedawca też tego odmówił, a kolejne serwisy laptopów wolą nie podejmować się grzebania za 50 zł w sprzęcie, który jest wart kilka tysięcy.

Mam trzy opcje: oddać laptopa i dopłacić 1000-2000 zł do egzemplarza z dyskiem 512 GB, zaryzykować samodzielną instalację lub... zakupić zewnętrzny dysk SSD, na którym trzymałbym głównie gry.
I teraz pytanie do Was. Czy takie coś zadziała?
Czy może wpłynąć negatywnie na FPSy? Można podejść do tego dwojako: kupić osobno kieszeń i dysk SSD, albo pójść w jakieś gotowe rozwiązanie (np. Samsunga T5). Laptop ma m.in. 1x Type-C (USB3.1 Gen2 / DP / Thunderbolt™3), więc można to łączyć przez USB 3.1 lub Thunderbolt 3 (tylko co jest sens, ceny są dość wysokie).

Powiedzcie mi proszę, czy jest sens pchać się w dysk zewnętrzny i czy da się to skonfigurować na zasadzie plug&play (np. instalując Steama/Origina/Uplay na zewnętrznym dysku)?

Będę Wam wdzięczny za szybkie odpowiedzi. Mam jeszcze kilka dni na zwrot sprzętu, ale szczerze powiedziawszy nie widzę dobrych alternatyw.

Dzięki za pomoc!

Ten post był edytowany przez LJ19 dnia: 18 Marzec 2019 - 11:56


#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18789
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Marzec 2019 - 12:31

Dysk zewnętrzny permanentnie uwiązany do lapka upośledza zarówno mobilność, jak i estetykę urządzenia.
A za tysiaka to można mieć 2TB intela 660p...

Konsekwentnie szukałbym serwisu aż znajdzie się taki, który podejmie się domontowania dysku - nawet za wyższą cenę.

No, chyba, że zamienić na zupełnie inny model laptopa, którego nie będzie wymagał całkowitej rozbiórki aby dołożyć SSD.

#3 Użytkownik jest niedostępny   LJ19 

  • Παντοκρατω
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3527
  • Dołączył: So, 21 Sie 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 13:28

Znalazł się jeden serwis, który zrobi to za 150 zł, czyli za cenę obudowy zewnętrznej dysku SSD. Niby firma działa od paru lat i pracują tam raczej profesjonaliści, ale jednak na dzień będę im musiał zostawić sprzęt.

Powiedzcie mi, czy podłączenie tego przez USB 3.1 gen 2 nie wpłynie negatywnie na FPSy w grach?
Moglibyście mi polecić jakiś dysk (najlepiej nvme, gdybym jednak zdecydował się kiedyś włożyć do go laptopa) i obudowę?

Co do kwestii estetycznych, aż tak się tym nie martwię. Jak gram, to laptop leży stabilnie na stole i ten niewielki dysk zewnętrzny nie będzie stanowił problemu.

Wymiana na inny model laptopa raczej nie wchodzi w grę. Za tę cenę nie kupię nic podobnie mocnego, mobilnego i z takim czasem działania na baterii.

EDIT
Według tego filmu działa to całkiem OK: https://www.youtube....h?v=skq9j4VL5QI

Ten post był edytowany przez LJ19 dnia: 18 Marzec 2019 - 14:58


#4 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3328
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 18 Marzec 2019 - 16:25

ja bym ryzykował, jeśli kiedykolwiek rozkręcałes już laptopa, to powinieneś dać radę (zwłaszcza z filmem). Przy okazji wymień pastę termo i masz spokój na lata.

Ten post był edytowany przez huudy dnia: 18 Marzec 2019 - 16:26


#5 Użytkownik jest niedostępny   LJ19 

  • Παντοκρατω
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3527
  • Dołączył: So, 21 Sie 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 17:51

Myślałem o wymianie pasty, ale MSI mi napisało, że wiąże się to z naruszeniem warunków gwarancji. Co ciekawe dołożenie RAMu czy SSD już nie, chociaż w praktyce trzeba rozebrał całego laptopa. "Logika".

Ciągle się waham, czy pozwolić na rozbieranie laptopa i ryzyko. Z testów wynika, że zewnętrzny dysk SSD na USB 3.1 gen 2. zadziała bardzo dobrze - także jako nośnik dla gier.

Jaki dysk nmve polecacie i ewentualnie co zewnętrznego warto kupić?

#6 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3328
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 18 Marzec 2019 - 17:58

pisza tak, bo muszą się zabezpieczyć. W praktyce, o ile nic nie zepsujesz, to winno być ok.


a jaki masz budżet? Na szybko SX8200 (Pro) / 970 Evo / MP510

#7 Użytkownik jest niedostępny   LJ19 

  • Παντοκρατω
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3527
  • Dołączył: So, 21 Sie 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 18:07

Hm, wezmę pod uwagę te propozycje.
A coś 100 zł taniej? Tak żeby zmieścić się w 500 zł wraz z wymianą w serwisie (gdybym sam tego nie robił)?
Za 480 zł mam zewnętrznego 512 GB WD Passport SSD.

#8 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18789
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Marzec 2019 - 18:27

Tanie NVMe to na przykład Intel 660p 512GB za 329zł w x-komie.

Wg strony producenta lapka, jeden slot M.2 obsługuje tylko NVMe, a drugi zarówno SATA jak i NVMe.

Na kolekcję gier i inne "zimne" dane NVMe to niepotrzebny wydatek - jeżeli jesteś sceptyczny w stosunku do dysków na nowych kościach QLC, to możesz rozpatrzyć Cruciala MX500 500GB (319zł).

#9 Użytkownik jest niedostępny   LJ19 

  • Παντοκρατω
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3527
  • Dołączył: So, 21 Sie 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 18:32

No właśnie wolny slot obsługuje tylko NVMe, a na fabrycznym dysku stoi już Windows i cała konfiguracja.
A jakbym chciał wsadzić do laptopa coś w miarę taniego, NVMe i nie na kościach QLC?

#10 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18789
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Marzec 2019 - 18:55

Jaki dokładnie dysk jest fabrycznie?

#11 Użytkownik jest niedostępny   LJ19 

  • Παντοκρατω
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3527
  • Dołączył: So, 21 Sie 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 19:03

Według HWMonitora fabrycznie siedzi tu Dysk SSD Samsung PM981 256GB 2800/1100 PCIe x4 NVMe (MZVLB256HAHQ-00000).

Potrzebuje czegoś 512 GBtowego z NVMe, tylko może nie na tych nowych kościach.
Z tych dwóch co będzie lepsze:
1. CRUCIAL.
2. A-DATA.

Co do zmiany pasty. Na razie chyba to odpuszczę. Na zagranicznych forach ludzie piszą, że w tym modelu łatwo naruszyć konstrukcję systemu chłodzenia i całość może nie przylegać dostatecznie dobrze, a wtedy traci się efekty z repastingu.
Pewnie za rok, dwa lata i tak trzeba będzie wszystko rozebrać i wyczyścić, więc wtedy pomyślę o zastosowaniu nowej pasty (może liquid metal?). Ponoć fabryczne smarowanie jest OK.

Na ten moment zapewne pobawię się w undervolting CPU/GPU i w ten sposób obniżę temperatury i throttling.

Ten post był edytowany przez LJ19 dnia: 18 Marzec 2019 - 19:05


#12 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18789
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Marzec 2019 - 19:17

PM981 to jest dysk NVMe.
Jeżeli jeszcze nie jest w slocie NVMe-only, to możesz go tam przełożyć, i masz wybór czy brać SATA czy NVMe.

Crucial P1 jest na QLC.
SX6000 potrafi w testach wypadać gorzej niż podobna cenowo konkurencja na SATA, a o ile dobrze kojarzę już kilka osób na forum się żaliło na nierówną wydajność i wysokie temperatury.

Brałbym albo coś na QLC, albo MX500.

#13 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14883
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 18 Marzec 2019 - 19:22

Zobacz posthuudy, o 18 Marzec 2019 - 17:58, napisał(a):

pisza tak, bo muszą się zabezpieczyć. W praktyce, o ile nic nie zepsujesz, to winno być ok.


a jaki masz budżet? Na szybko SX8200 (Pro) / 970 Evo / MP510


Niekoniecznie, producenci dość często zakładają plomby na układzie chłodzenia, więc dysk czy RAM sobie dostawisz, ale dobranie się do CPU czy GPU będzie się wiązać już z utratą gwarancji.

#14 Użytkownik jest niedostępny   LJ19 

  • Παντοκρατω
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3527
  • Dołączył: So, 21 Sie 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 19:25

Ten Samsung jest w slocie NVMe/Sata. Czy po przełożeniu cały system zadziała dobrze bez konieczności jakichś modyfikacji?
A gdybym chciał jednak drugi NVMe i nie na kościach QLC, to co najtańszego, poza tą Adatą, mógłbyś polecić?

#15 Użytkownik jest niedostępny   LJ19 

  • Παντοκρατω
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3527
  • Dołączył: So, 21 Sie 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 21:02

A powiedzcie, czy tych kości QLC należy się bać? Zupełnie nie jestem w temacie.

#16 Użytkownik jest niedostępny   ksiadz666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Cz, 13 Lis 14

Napisany 18 Marzec 2019 - 22:59

Jeśli nie przewalasz między dyskami dużych ilości danych lub nie zapisujesz ciągle dużych plików, to spokojnie możesz iść w stronę QLC.
Tutaj możesz zerknąć na rozmiar pseudo bufora SLC (zapis do bufora gwarantuje dużą wydajność podczas zapisu):
https://img.purch.co...nNob3RfMi5wbmc=

Dla 1TB intela 660p, TBW wynosi 200TB. Dysk jest objęty 5 letnią gwarancją. Oznacza to, że żeby wyczerpać limit TBW, musiałbyś codziennie zapisywać 118GB danych.
Zerknij sobie na swój ssd, zobacz ile masz danych zapisanych w jakim czasie i określ sam, czy taki parametr jest wystarczający.

#17 Użytkownik jest niedostępny   LJ19 

  • Παντοκρατω
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3527
  • Dołączył: So, 21 Sie 10

Napisany 19 Marzec 2019 - 09:02

Ok, na ten moment zamówiłem SX8200 Pro za 429 zł i mam kilka dni na ewentualny odbiór.
Mam pytanie związane z tym dyskiem: da się z niego bezproblemowo zdjąć tę blaszkę udającą radiator na wypadek, gdyby nie chciał się zmieścić w laptopie?

#18 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18481
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 19 Marzec 2019 - 12:49

blaszka jest oddzielnie w opakowaniu Dodaj obrazek

#19 Użytkownik jest niedostępny   ksiadz666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Cz, 13 Lis 14

Napisany 19 Marzec 2019 - 20:26

I to nawet bardziej listek, niż blaszka, takie to cienkie ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych