Forum PCLab.pl: 99% zużycia procesora w grach - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

99% zużycia procesora w grach

#1 Użytkownik jest niedostępny   lanvinek 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 19 Marzec 2019 - 19:42

Procesor: i5 7500
Karta: RX 480 4GB
Ram: 16 GB ADATA
Dysk SSD: ADATA SU800
Dysk HDD: Toshiba P300
System: Windows 10 Home

Tak jak w temacie... Od jakiegoś czasu zużycie zasobów mojego procesora podczas grania w różne gry wynosi od 97 do 100%
Zaznaczę, że jeszcze jakiś czas temu (2-3 miesiące)tego problemu nie było i spokojnie mogłem odpalić sobie stream bez żadnych zacięć animacji, a teraz lagi i jeszcze raz lagi.
Ma ktoś pomysł co z tym zrobić? Osobiście uważam, że takie użycie procesora przy takiej grze jak h1z1 czy np CS:GO jest chore.
Dziś odkurzyłem całą skrzynkę i wymieniłem pastę na procku licząc na to, że problem zniknie, ale jednak się przeliczyłem. Reinstal systemu robiłem jakiś tydzień temu.
Gdyby się okazało, że temat jest napisany nie tu gdzie trzeba, proszę o przeniesienie. Czekam na jakieś podpowiedzi co mogę zrobić. Z góry dziękuję!

#2 Użytkownik jest dostępny   miemik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 343
  • Dołączył: So, 10 Sty 15

Napisany 19 Marzec 2019 - 20:16

No ale jak proces tak absorbuje wątki ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2904
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 19 Marzec 2019 - 20:40

Podstawowa rzecz to sprawdzenie (przed uruchomieniem gry) użycia CPU w menedżerze zadań. Powinno być 0 albo maksymalnie kilka % w zależności od tego co jest uruchomione w tle.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 19 Marzec 2019 - 20:43


#4 Użytkownik jest niedostępny   lanvinek 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 19 Marzec 2019 - 20:42

Przed uruchomieniem gry --> 2-6%

#5 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 465
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 20 Marzec 2019 - 09:18

Najpierw za pomocą HWiNFO sprawdź temperatury i częstotliwości CPU podczas gry.

Sprawdź wydajność procesora za pomocą CINEBENCH R15 (Multi-Core). Na tej stronie możesz sprawdzić, jaki mniej więcej twój procesor powinien mieć wynik.

Sprawdź wydajność komputera za pomocą 3DMark Time Spy. Napisz jakie masz wyniki Graphics Score i CPU Score albo porównaj np. z tymi.

#6 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1872
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 20 Marzec 2019 - 09:23

W trakcie gry dobrze sprawdzic jakie procesy korzystaja intensywnie z CPU. Dodatkowo tak jak up - sprawdzic temp. i taktowanie CPU w trakcie gry. Moze throttling + zbicie taktowania

Ostatnie - czy te 100% masz ze streamem wlacznie ? Pamietaj, ze jesli lecisz na Software'owym h264 - nie dziwota, ze zajezdza Ci CPU
Zmien kodowanie na sprzetowe. Albo Intelowski Qsync (warunek, wlaczona integra w CPU. Nie musisz jej uzywac ale musi byc wlaczona) albo kodek dedykowany od AMD (aby kodowanie szlo sprzetowo po GPU)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 970
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 20 Marzec 2019 - 09:28

Nie przeszedłeś może na wyższy poziom w grze? Na i5 3550 w Cywilizację 5 dało się wygodnie grać do poziomu immortal, a na deity była katastrofa :E

Sprawdź przede wszystkim temperatury. Jeśli się przegrzewa, system zbija zegary i masz mniejszą wydajność, ergo większe użycie procesora.
Sprawdź też, czy to faktycznie gra zjada te zasoby. Możliwe, że zaktualizowany antywirus zaczął się do gry doczepiać lub coś sobie ubzdurało, że gra to idealny moment na aktualizację/skan czegoś.

#8 Użytkownik jest niedostępny   lanvinek 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 20 Marzec 2019 - 15:54

https://www69.zippys...Pml02/file.html
https://www69.zippys...3WYdI/file.html
https://www69.zippys...w6aEb/file.html
https://www85.zippys...0isTS/file.html

Tutaj wszystko co powinno być raczej
@eNeSik Nie ma to totalnie znaczenia czy mam odpalony stream czy nie, bo ze streamem i bez nie ma różnicy ;D Czyli procesor dalej 100%. Co mnie trochę dziwi, komputer jest cichy i nie słychać tego obciążenia procesora

Ten post był edytowany przez lanvinek dnia: 20 Marzec 2019 - 16:08


#9 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 465
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 20 Marzec 2019 - 16:58

Zobacz postlanvinek, o 20 Marzec 2019 - 15:54, napisał(a):

https://www69.zippys...Pml02/file.html
https://www69.zippys...3WYdI/file.html
https://www69.zippys...w6aEb/file.html
https://www85.zippys...0isTS/file.html

Tutaj wszystko co powinno być raczej
@eNeSik Nie ma to totalnie znaczenia czy mam odpalony stream czy nie, bo ze streamem i bez nie ma różnicy ;D Czyli procesor dalej 100%. Co mnie trochę dziwi, komputer jest cichy i nie słychać tego obciążenia procesora

Wyniki są w porządku. Może koledzy z forum doradzą łatwiejszy sposób na zdiagnozowanie problemu. Ja proponuję, żebyś pobrał i zainstalował na osobnym dysku na próbę najnowszą wersję Windows, zainstalował tylko najnowsze sterowniki do karty graficznej i wtedy sprawdził jak działają te dwie wymienione przez ciebie gry.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Kłaczkov 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 285
  • Dołączył: Cz, 18 Wrz 14

Napisany 20 Marzec 2019 - 17:01

A to nie przez jakieś nowe updaty windowsa takie kwiatki?

#11 Użytkownik jest niedostępny   lanvinek 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 20 Marzec 2019 - 17:21

Zobacz postKłaczkov, o 20 Marzec 2019 - 17:01, napisał(a):

A to nie przez jakieś nowe updaty windowsa takie kwiatki?


Ostatnią aktualizację miałem jakiś tydzień temu gdy robiłem reinstal systemu

#12 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6919
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 23 Marzec 2019 - 01:34

Możesz zobaczyć z ciekawości czy wyłączenie łat w inSpectre po restarcie, coś pomoże.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych