Forum PCLab.pl: Dysk SSD + HDD Problem :( (działa głównie hdd) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dysk SSD + HDD Problem :( (działa głównie hdd) Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   laptopowy99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Wt, 05 Mar 19

Napisany 19 Marzec 2019 - 20:23

Witam,

w nowo złożonym zestawie komputerowym borykam się z takim problemem.
Dysk HDD działa non stop, dysk SSD działa 1/3 czasu(informacje z crystal disc info).

System zainstalowany na SSD.
Dysk HDD póki co całkowicie czysty sformatowany.

Co może być przyczyną i jak to naprawić?

Dysk 0 - SSD
Dysk 1 - HDD

Chciałbym zeby dysk HDD załączał się tylko w razie potrzeby.

Dodam, że przy odłączonym dysku HDD komp normalnie startuje i działa i jest... cichy, jak podpinam sata pod hdd to kazde odpalenie kompa wiąże się z właczniem hdd i jego głośnym działaniem...

Ten post był edytowany przez laptopowy99 dnia: 19 Marzec 2019 - 20:25


#2 Użytkownik jest niedostępny   Verticek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 108
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 13

Napisany 19 Marzec 2019 - 20:33

Możesz ustawić w Opcjach Zasilania wyłączanie dysku po x minutach bezczynności, ale Windows ma to w sobie że i tak będzie go uruchamiał ot tak sobie bez powodu (można wyłączyć indeksowanie plików). Dodatkowo spora ilość programów również może się przyczyniać do włączania HDD. Osobiście korzystam z oprogramowania revoSleep (https://www.meinfach.net/revosleep/), które pozwala na wyłączenie i zablokowanie dysku, tzn. pozostaje on wyłączony dopóki go nie odznaczysz na pasku zadań/dopóki nie zresetujesz komputera. Czyli to ty kontrolujesz kiedy HDD ma się kręcić.

#3 Użytkownik jest niedostępny   laptopowy99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Wt, 05 Mar 19

Napisany 19 Marzec 2019 - 20:40

kurcze czyli nie ma takiej mozliwości żeby komp dzięki temu że postawiony jest na ssd, odpalał się tylko na ssdku i dopiero po czasie włączał hdd?
Trochę to dziwne bo na lapku mam inne statystyki a tez mam ssd i hdd, i na lapku czas jest o 35% większy pracy na ssd,

a na kompie: HDD 9 godzin SSD 3 godziny. Ilość odpaleń prawie identyczna (o dwa wiecej ssd)

#4 Użytkownik jest niedostępny   laptopowy99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Wt, 05 Mar 19

Napisany 19 Marzec 2019 - 21:38

@verticek niestety program nie potrafi wyłączyć dysku

DYSK HDD odpala się nawet w biosie...

#5 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5365
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 19 Marzec 2019 - 21:47

A w jaki sposób program który startuje wraz z systemem operacyjnym ma uniemożliwić uruchomienie się dysku w biosie albo przed załadowaniem systemu ?

Jedyne co może rozwiązać twój problem to zakup czegoś takiego Mój link

#6 Użytkownik jest niedostępny   laptopowy99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Wt, 05 Mar 19

Napisany 19 Marzec 2019 - 22:09

jest opcja zeby sam bios odpalał się tylko na ssd ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5365
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 19 Marzec 2019 - 22:14

Tak odłacz przewód zasilący od HDD.

#8 Użytkownik jest niedostępny   laptopowy99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Wt, 05 Mar 19

Napisany 19 Marzec 2019 - 23:14

No tak wtedy odpala się bez hdd, ale jak podłączę zasilanie to wtedy odrazu tez hdd rusza

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych