Forum PCLab.pl: Mini ITX Ryzen 2600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mini ITX Ryzen 2600 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   rambos8 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Cz, 21 Mar 19

Napisany 21 Marzec 2019 - 09:11

Hej.
Chcę złożyć małego kompa, którego będę mógł spokojnie przenieść w miarę potrzeby.
Szukam od kilku tyg. optymalnego zestawu i znalazłem coś takiego

Obudowa IN WIN Chopin https://www.x-kom.pl...zarny-150w.html
Ryzen 2600
Płyta https://www.x-kom.pl...s-pro-wifi.html
Pamięć - ttuaj nie wiem co będzie najlepiej hulało z prockiem i płytą - myślałem o tym - https://www.x-kom.pl...cl16-2x8gb.html
I jakiś SSD

Tutaj gość składa coś podobnego - https://www.youtube....xbnIdrFw&t=172s

Zastosowanie kompa to głównie Webdesign więc PS, AI, i Chrome. Bez grania

Myślałem jeszcze o tym NUCu ale chyba wydajnościowo będzie sporo słabszy - https://www.x-kom.pl...59u-m2-box.html

Co Wy na to? Dobry pomysł?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Fifson 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: So, 27 Paź 18

Napisany 21 Marzec 2019 - 09:14

Ryzen 2600 nie ma układu graficznego, a do tej obudowy będzie ciężko włożyć kartę graficzną.
Zerknij na Ryzen 2400G.

#3 Użytkownik jest niedostępny   rambos8 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Cz, 21 Mar 19

Napisany 21 Marzec 2019 - 09:26

Zobacz postFifson, o 21 Marzec 2019 - 09:14, napisał(a):

Ryzen 2600 nie ma układu graficznego, a do tej obudowy będzie ciężko włożyć kartę graficzną.
Zerknij na Ryzen 2400G.


Damn - podstawa ;) nie wiedzialem dzieki - wydajnosciowo chyba nie jest mocno gorzej? (4rdz vs 6rdz)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Trepcia 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 426
  • Dołączył: Pn, 07 Lut 05

Napisany 21 Marzec 2019 - 09:35

Sam powoli składam kompa w tej obudowie :) Aczkolwiek obudowę kupiłem w grudniu na allegro za 250zł nówka.
Mobo planuję takie samo.
Proc 2400G.
Ram - https://www.x-kom.pl...-red-2x8gb.html
Dysk - ssd nv2e 1TB

W internecie jest worklog, gdzie koles przeniosl w inne miejsce zasilacz i zamontowal w jego miejscu grafike, chyba GF 1050 (Ti) low profile.

#5 Użytkownik jest niedostępny   rambos8 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Cz, 21 Mar 19

Napisany 21 Marzec 2019 - 09:45

Zobacz postTrepcia, o 21 Marzec 2019 - 09:35, napisał(a):

Sam powoli składam kompa w tej obudowie :) Aczkolwiek obudowę kupiłem w grudniu na allegro za 250zł nówka.
Mobo planuję takie samo.
Proc 2400G.
Ram - https://www.x-kom.pl...-red-2x8gb.html
Dysk - ssd nv2e 1TB

W internecie jest worklog, gdzie koles przeniosl w inne miejsce zasilacz i zamontowal w jego miejscu grafike, chyba GF 1050 (Ti) low profile.


Żeby w tych pamieciach uzyskac 3200 to trzeba robic OC tak? Bo widzę w specyfikacji plyty ze do DDR4-2933 MHz

#6 Użytkownik jest niedostępny   Trepcia 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 426
  • Dołączył: Pn, 07 Lut 05

Napisany 21 Marzec 2019 - 09:52

Chyba tak. Te pamieci sa na samsungach b-die wiec z Ryzenami powinny fajnie wspolpracowac.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 301
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 21 Marzec 2019 - 10:41

Te ramy są na B-Die , ale raczej z odrzutów lepszych sort :(

Sam je mam , ale u mnie i u kogoś na Ryzenie nie chciały wstać z XMP ! Trzeba je ręcznie ustawiać ... Działają u mnie z CL14 przy 3000 i 1,30 [V] , do 3200 CL14 - moje padaki potrzebują już 1,37[V] przy wydłużonych dodatkowych timingach ...

#8 Użytkownik jest niedostępny   rambos8 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Cz, 21 Mar 19

Napisany 21 Marzec 2019 - 10:59

a te nie beda lepsze? https://www.komputro...cl16-dimm-.html

w specyfikacji gigabyte podaje je jako 1sze na liscie

#9 Użytkownik jest niedostępny   rambos8 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Cz, 21 Mar 19

Napisany 21 Marzec 2019 - 11:35

znalazlem jeszcze taki case - https://www.aliexpre...st=searchweb0_0,searchweb201602_6_10065_10068_319_317_10696_10084_453_10083_454_10618_10304_10307_10820_10821_10301_537_536_10902_10843_10059_10884_10887_321_322_10103,searchweb201603_54,ppcSwitch_0&algo_expid=e13fc5fe-0e00-4b5d-a6e5-8eb71b049082-1&algo_pvid=e13fc5fe-0e00-4b5d-a6e5-8eb71b049082&transAbTest=ae803_5

wyglada naprawde ladnie

edit

ok doczytalem 60tka za mala na cooler - musi byc Realan H80 wtedy LP wejdzie

Ten post był edytowany przez rambos8 dnia: 21 Marzec 2019 - 15:02


#10 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 301
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 21 Marzec 2019 - 14:32

Zobacz postrambos8, o 21 Marzec 2019 - 10:59, napisał(a):

a te nie beda lepsze? https://www.komputro...cl16-dimm-.html

w specyfikacji gigabyte podaje je jako 1sze na liscie

Cena/wydajność bdb opcja ...

#11 Użytkownik jest niedostępny   rambos8 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Cz, 21 Mar 19

Napisany 25 Marzec 2019 - 12:44

Ok chyba się zdecydowałem na taki zestaw https://www.komputro...show/0Vk0xrgkJW
w tej obudowie - https://www.aliexpre....349d4c4d5QEyfD

Pytanie do fachowców - to dobra konfiguracja? Będzie ze sobą grało?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych