Forum PCLab.pl: Jaka płyta główna do Ryzen 7 1700 / Ryzen 5 2600? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaka płyta główna do Ryzen 7 1700 / Ryzen 5 2600? Pomoc w wyborze płyty głównej

#1 Użytkownik jest niedostępny   PeterQ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 21 Marzec 2019 - 11:23

Witam,

Mam na oku kilka płyt głównych do platformy AM4 od AMD. Prawdopodobnie zakupię procesor Ryzen 7 1700 lub Ryzen 5 2600.

1) MSI B450-A PRO
2) MSI B450M MORTAR
3) ASUS PRIME B450-PLUS
4) ASUS PRIME B350-PLUS
5) ASUS PRIME B450M-K


Która z płyt głównych będzie najlepszym wyborem? Wiem, że MSI ma najlepsze chłodzenie sekcji zasilania, ale czy warto dopłacać skoro nie będę robił OC? Czemu biorę pod uwagę ASUS'a? Wszystkie komputery, które miałem do tej pory były na płycie głównej od Asusa i nigdy nie miałem z nią większych problemów, a dodam, że zawsze wybierałem te najtańsze konstrukcje.

Pozdrawiam,
PeterQ

Ten post był edytowany przez PeterQ dnia: 21 Marzec 2019 - 11:25


#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5804
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 21 Marzec 2019 - 11:42

Jak nie będziesz robił OC to wystarczy Gigabyte b450m ds3h za 290zł, jak będziesz robił OC to 1 lub 2.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Marzec 2019 - 12:24

Wybrałbym i tak MSI z radiatorem, typu mortar/a-pro, ponieważ opcja 8 rdzeniowa R7 1700 ciągnie sporo prądu, a jak będziesz chciał kiedyś zamontować 2700x, to już w ogóle. MSI/ASUS dobrze sobie radzą z OC RAMu poprzez XMP, czego nie mogę powiedzieć od Gigabyte/ASRock. ASUS jest droższy od MSI, a niekoniecznie tak dobry.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 21 Marzec 2019 - 12:24


#4 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 292
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 01:53

na brzoskwinie masz Biostara X370GT7 za 380pln - to już obłęd :E
sekcja VRM to overkill na IR3555 60A
ALC 1220, 2x BIOS, radiator na M.2, komplet wyjść A/V i masa dupereli (w tym wentylator 120mm RGB)
Mam i polecam :E

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 09:39

Zobacz postSpasiu, o 24 Marzec 2019 - 01:53, napisał(a):

na brzoskwinie masz Biostara X370GT7 za 380pln - to już obłęd :E
sekcja VRM to overkill na IR3555 60A
ALC 1220, 2x BIOS, radiator na M.2, komplet wyjść A/V i masa dupereli (w tym wentylator 120mm RGB)
Mam i polecam :E

Rzeczywiście bardzo dobra opcja. A próbowałeś robić OC ponad 3200mhz? Bo wiem, że z tym był problem na Biostarze?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 292
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 09:53

Z racji BOX'owego chłodzenia ustawiłem offset na -0,145V, 1,55GHz 0,715V - 3,4GHz 1,05V, LLC na auto w efekcie 65*C na CPU w prime, z RAM'em od adaty też problemów nie było.

Mogę popróbować coś więcej :E - dam znać

Ten post był edytowany przez Spasiu dnia: 24 Marzec 2019 - 09:54


#7 Użytkownik jest dostępny   mcrobert666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 927
  • Dołączył: Wt, 18 Wrz 07

Napisany 24 Marzec 2019 - 10:10

ASROCK AB350M PRO4, ASROCK B450M PRO4, ASROCK FATAL1TY B450 GAMING K4, ASROCK X370 PRO4

Ten post był edytowany przez mcrobert666 dnia: 24 Marzec 2019 - 10:11


#8 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 292
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 10:28

Odpaliłem prime na 3,6GHz 1,17V 72*C na BOX'ie - 30 min już leci bez problemów :)

Sekcja VRM na X370GT7 to kontroler IR35201, 4 fazy dla CPU i 2 dla SOC z doublerami IR3599 - realnie 8+4 na IR3555 60A - coś takiego jest też w ASUS ROG Crosshair VI Extreme :E

Ten post był edytowany przez Spasiu dnia: 24 Marzec 2019 - 10:29


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych