Forum PCLab.pl: Intel xeon e5440 zmiana - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel xeon e5440 zmiana Wymiana na inny

#1 Użytkownik jest niedostępny   rozpru92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 29 Lip 15

Napisany 21 Marzec 2019 - 14:30

Witam chciał bym prosić o pomoc moja płyta Asus p5q pro z prockiem Intel xeon e5440 . Chciałbym wymienić na lepszy znalazłem xeon e5472 czy będzie on działał i czy będzie jakaś różnica ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   kammel19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 517
  • Dołączył: So, 25 Gru 10

Napisany 21 Marzec 2019 - 14:36

Nie będzie dużej różnicy, tym bardziej jeśli 5440 jest kręcony. Pomyśl o zmianie platformy z tej wiekowej jeśli potrzebujesz więcej mocy.

#3 Użytkownik jest niedostępny   pszemek233 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4057
  • Dołączył: Wed, 23 Lip 14

Napisany 21 Marzec 2019 - 14:36

Zobacz postrozpru92, o 21 Marzec 2019 - 14:30, napisał(a):

Witam chciał bym prosić o pomoc moja płyta Asus p5q pro z prockiem Intel xeon e5440 . Chciałbym wymienić na lepszy znalazłem xeon e5472 czy będzie on działał i czy będzie jakaś różnica ?


Znaczy działać będzie, ale więcej da ci OC tego xeona niż zmienianie procków

#4 Użytkownik jest niedostępny   rozpru92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 29 Lip 15

Napisany 21 Marzec 2019 - 14:40

Rozumiem już kiedyś wcześniej próbowałem podkręcić e5440 i się nie dał myślę nad tym 5472 I tego trochę podkręcić

#5 Użytkownik jest niedostępny   kalderon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 134
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 18

Napisany 21 Marzec 2019 - 16:42

Jeśli E5440 nie dał sie podkręcić to wina może leżeć w płcie głównej. Wtedy E5472 też nie ruszysz. Poza tym te dodatkowe 0,17GHz nie zrobi żadnej równicy.

#6 Użytkownik jest niedostępny   rozpru92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 29 Lip 15

Napisany 21 Marzec 2019 - 16:49

Pisałem kiedyś na temat podkręcania i ktoś mądry wytłumaczył mi że niektore procesory po prostu nie da się podkręcić bo zamiast jedynki mają dwójkę czy coś takiego sprawdzali to jakimś programem

#7 Użytkownik jest niedostępny   TroLLu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 598
  • Dołączył: Nd, 15 Mar 15

Napisany 21 Marzec 2019 - 19:44

wymiana na cokolwiek innego na tej platformie w sumie da ci zadny zysk

a jak sie pchasz w e5472 to przynajmniej twoja plyta obsluguje fsb 1600?

#8 Użytkownik jest niedostępny   rozpru92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 29 Lip 15

Napisany 21 Marzec 2019 - 20:58

Tak na stronie producenta jest napisane :Ta płyta główna obsługuje najnowsze procesory Intel® Core ™ 2 w pakiecie LGA775. Może również obsługiwać wielordzeniowy procesor Intel® 45nm. Dzięki nowej technologii mikroarchitektury Intel® Core ™ i magistrali FSB 1600/1333/1066/800 MHz procesor Intel® Core ™ 2 jest jednym z najbardziej wydajnych i energooszczędnych procesorów na świecie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   jarosz31 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 200
  • Dołączył: Wed, 25 Lut 09

Napisany 21 Marzec 2019 - 21:24

Ej. Wina braku OC nie leży na pewno po stronie tej płyty, bowiem Asus p5q pro to jedna z lepszych płyt na s.775. Ten xeon bez problemu powinien na niej pójść na ok.3,4 - 3,6 GHz. Trzeba tylko dobrze w biosie poustawiać no i ważne jakie masz pamięci.

#10 Użytkownik jest niedostępny   rozpru92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 29 Lip 15

Napisany 21 Marzec 2019 - 21:46

Oto moje pamięci:

DIMM1: Samsung M3 78T5663QZ3-CF7
DIMM2: OCZ Reaper HPC OCZ2RPR800C42G
DIMM3: Samsung M3 78T5663QZ3-CF7
DIMM4: OCZ Reaper HPC OCZ2RPR800C42G

#11 Użytkownik jest niedostępny   jarosz31 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 200
  • Dołączył: Wed, 25 Lut 09

Napisany 21 Marzec 2019 - 22:05

Zobacz postrozpru92, o 21 Marzec 2019 - 21:46, napisał(a):

Oto moje pamięci:

DIMM1: Samsung M3 78T5663QZ3-CF7
DIMM2: OCZ Reaper HPC OCZ2RPR800C42G
DIMM3: Samsung M3 78T5663QZ3-CF7
DIMM4: OCZ Reaper HPC OCZ2RPR800C42G


Z tego wnioskuję że wszystkie pamięci to DDR2 800MHz. Nie powinno być więc żadnego problemu, by procesor poszedł na te 3,4 - 3,6 GHz. Trzeba pamiętać, by pewnych napięć nie zostawiać na AUTO, ustawić odpowiednie napięcie dla procesora i pamięci, timingi dla pamięci i parę innych rzeczy i wszystko wówczas powinno śmigać.

#12 Użytkownik jest niedostępny   rozpru92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 29 Lip 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 07:49

Tego xeona e5472 kupilem za 50zl więc wydaje mi się że to nie wiele. Chciał bym go podkręcić, czy jest ktoś kto udzielił by mi w tym fachowej pomocy co i jak krok po kroku z góry dzięki.

#13 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18789
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 22 Marzec 2019 - 08:08

Tutaj jest temat ze starymi bataliami co do OC -> KLIK

Napisz autorze jaki dokładnie E5472 kupiłeś - SLANR czy SLBBH
Masz już procesor z adapterem na pinach?

#14 Użytkownik jest niedostępny   rozpru92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 29 Lip 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 08:22

Proszę oto link aukcji
https://allegro.pl/o...jA4ZDExOTJmNQ==

#15 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2895
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 22 Marzec 2019 - 08:33

Zobacz postrozpru92, o 22 Marzec 2019 - 07:49, napisał(a):

Tego xeona e5472 kupilem za 50zl więc wydaje mi się że to nie wiele. Chciał bym go podkręcić, czy jest ktoś kto udzielił by mi w tym fachowej pomocy co i jak krok po kroku z góry dzięki.

Ale e5472 jest na magistrali 400FSB a e5440 na 333 więc powinien się lepiej i łatwiej podkręcać bo przy oc e5472 już będziesz podkręcał jednocześnie RAM. Masz tego świadomość? SLANR to ta gorsza rewizja tzn. C0. Przy oc e5472, trzeba ustawić timingi w biosie na sztywno tzn. pierwsze cztery na 6-6-6-18.
A jak chcesz konkretnej pomocy, bez fotek z biosu się nie obejdzie. Zobacz sobie na mój spoiler. Przy podobnej płycie, podniosłem e5440 na fsb 470MHz stabilnie w fallout 4 przy 8GB RAMU (przy Vcpu 1,35V w biosie).

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 22 Marzec 2019 - 08:54


#16 Użytkownik jest niedostępny   rozpru92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 29 Lip 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 09:07

Oczywiście fotki mogę przesłać jak wrócę z pracy wtedy będę mógł usiąść do tego na spokojnie , powiedzcie mi jeszcze jak tu się je wrzuca bo nie wiem :). Czyli wychodzi na to że lepiej krecic dotychczasowy .

#17 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2895
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 22 Marzec 2019 - 11:14

Zobacz postrozpru92, o 22 Marzec 2019 - 09:07, napisał(a):

Oczywiście fotki mogę przesłać jak wrócę z pracy wtedy będę mógł usiąść do tego na spokojnie , powiedzcie mi jeszcze jak tu się je wrzuca bo nie wiem :).

Przecież dawałeś fotki z biosu w tamtym starym temacie, zalinkowanym przez Jeża.

#18 Użytkownik jest niedostępny   rozpru92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 29 Lip 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 16:26

załaczam zdjecia obecnego zestawu podkreslacac na czerwono rewizje
https://www.fotosik....c5ae7d7e282b727
https://www.fotosik....7cb8f237b89b333
https://www.fotosik....fa10f574a8ed816
https://www.fotosik....a002759a8360346
https://www.fotosik....2e91a708d054611
https://www.fotosik....b2ba045c213e1f5
https://www.fotosik....267609524179de5
https://www.fotosik....0c279b4b85275f3
https://www.fotosik....f13f96e1c3314d4
https://www.fotosik....34fcc802398efec
https://www.fotosik....68f219fc97f77e0
https://www.fotosik....2363f3d5dbbc006

Ten post był edytowany przez rozpru92 dnia: 22 Marzec 2019 - 17:09


#19 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2895
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 22 Marzec 2019 - 18:40

CPU nie jest przygotowany do oc. Już z pierwszego zrzutu z cpu-z można wywnioskować że e5440 nie jest prawidłowo wykrywany przez płytę. Brakuje instrukcji VT-x i SSE4.1 z powoduje brakujących mikrokodów do xeonów w biosie płyty. Zaaktualizuj bios do wersji z mikrokodami. Bios do pobrania np. z tej strony Mój link. Po wgraniu odpowiedniego biosu brakujące instrukcje powinny być już widoczne w cpu-z jak widać poniżej:

Dodaj obrazek

Dopiero po tym możesz się zabierać za oc.
A same opcje w biosie widzę z fotek że identyczne jak w P5Q Deluxe. Z opcji oc brakuje tylko chyba GTL na NB i drugiego GTL-a na CPU. Możesz też wyłączyć zbędne opcje (funkcje) w biosie jak z nich nie korzystasz. Ja np. mam quick boot na enabled, full screen logo disabled, legacy diskette A na disabled (kto teraz korzysta ze stacji dyskietek), Drive Xpert Control disabled czy Express Gate disabled.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 22 Marzec 2019 - 19:09


#20 Użytkownik jest niedostępny   rozpru92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 29 Lip 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 19:11

Aha tak myślałem że bios może wymagać aktualizacji... nigdy tego nie robiłem bo nie wiem jak się za to zabrać. Wchodząc na ta stronę jest tego pełno nie wiem co ściągnąć?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych