Forum PCLab.pl: Najlepszy router AC jakość/cena - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Najlepszy router AC jakość/cena w rozsądnej cenie

#1 Użytkownik jest niedostępny   Hadar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 171
  • Dołączył: Wt, 15 Sie 06

Napisany 21 Marzec 2019 - 20:06

Hej,

potrzebowałbym kupić nowy router (najlepiej chyba w standardzie AC) do domu rodziców, gdyż chcą mieć szybszy Internet i korzystać z usług VOD. Chciałbym żeby router był możliwie uniwersalny działał niezależnie od rodzaju przyłącza do Internetu (zwykła skrętka, Internet radiowy, światłowód). Mam następujące wymagania:

- żeby spokojnie radził sobie z Internetem do 1 Gbps (zarówno download jak i upload),
- żeby miał przyzwoity zasięg, tzn żeby na kondygnacji na której będzie się znajdował (do dwóch grubych ścian z pustaków lub cegieł) nie było spadków w prędkości i żeby był stabilny sygnał (już niezależnie o jakiej prędkości) jedną i dwie kondygnacje poniżej miejsca, gdzie będzie router, a jakby objął całą działkę (jakieś 400 m^2, w wymiarach ok. 10x40 metrów, gdzie router znajdowałby się praktycznie w roku prostokąta) to już byłaby bajka, ale to już nie jest konieczne,
- im więcej wyjść LAN tym lepiej, no ale żeby minimum cztery były
- jeżeli chodzi cenę, to nie wiem ile kosztują porządne routery, ale chodzi o to żeby była rozsądna i zależny mi na stosunku jakość/cena - jeżeli coś naprawdę będzie warte swoich pieniędzy jestem w stanie rozważyć nawet ok. 400 PLN, ale oczywiście im mniej tym lepiej

Co polecacie?

Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3244
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 21 Marzec 2019 - 20:50

No takimi parametrami to zwiększ budżet o jedno zero :)

Do 400zł to dostaniesz router z WiFi tylko xDSL (czyli pod skrętkę, ale radiówka też przyjdzie skrętką, a do światłowodu może będzie odpowiedni terminal). Co do oczekiwanego zasięgu to jeden router będzie może niej więcej dać radę, inny nie podoła. Ale i tak przy tych wymaganiach to loteria jak sprzęt je spełni.

W przedziale cenowym do 400 wybierz coś z tej listy.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Hadar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 171
  • Dołączył: Wt, 15 Sie 06

Napisany 21 Marzec 2019 - 21:00

@Qwinto

Nie oczekuję, że podłączę światłowód bezpośrednio pod router. Mimo że samemu jestem z branży IT, to moja znajomość sieciowa jest żadna, nie wiem w jaki sposób jest dostarczana radiówka do routera, a jeżeli tata by się zdecydował na światłowód to zakładam, że będzie dodatkowy terminal. Dlatego o ile z reguły w miarę dobrze się orientuję w sprzęcie komputerowym, to jak mnie poproszono o wybór routera, to czuję się jak dziecko we mgle. :c Po prostu idea jest taka, że koniec końców ma wszystko działać i nie być ograniczenia transferu. :P

Póki co najbardziej w oko wpadł mi TP-LINK Archer C7, ale nawet nie wiem które marki routerów są godne zaufania, a z reguły nie lubię kupować no-name'ów o dobrych parametrach na papierze.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3244
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 21 Marzec 2019 - 21:52

Zobacz postHadar, o 21 Marzec 2019 - 21:00, napisał(a):

Póki co najbardziej w oko wpadł mi TP-LINK Archer C7, ale nawet nie wiem które marki routerów są godne zaufania, a z reguły nie lubię kupować no-name'ów o dobrych parametrach na papierze.

Wiesz, jedni są zadowoleni z Totolinka, inni zachwycają się Asusem. A jeszcze inni psioczą na TP-Linka :)
O ile działanie samego routera da się określić dość precyzyjnie w różnych warunkach (am na myśli połączenia kablowe WAN-LAN czy LAN-LAN), to już jego punkt dostępowy (Accesspoint czyli WiFi) będzie zależny od zastanej sytuacji lokalowej. W zależności od położenia będzie działał inaczej (lepszy lub gorszy zasięg). A pokrycie zasięgiem w mieszkaniu w bloku możesz zrobić na jednym urządzeniu (w większości przypadków to wystarcza), ale jak chcesz ogarnąć 3 kondygnacje to trzeba montować dodatkowe Accesspointy, np UniFi® AP AC LITE.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Hadar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 171
  • Dołączył: Wt, 15 Sie 06

Napisany 21 Marzec 2019 - 22:14

@Qwinto

ja zdaję sobie z tego sprawę, ale byłbym wdzięczny jakby ktoś byłby mi w stanie polecić jakieś konkretne modele powiedzmy do 200, do 300 i do 400 PLN tak żebym mógł coś przedstawić tacie i wytłumaczyć różnice.

Z góry dziękuję. :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3244
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 21 Marzec 2019 - 22:36

Dostałeś listę w #2...

#7 Użytkownik jest niedostępny   Hadar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 171
  • Dołączył: Wt, 15 Sie 06

Napisany 31 Marzec 2019 - 23:30

@Qwinto

A jakbym zmodyfikował pytanie i zapytałbym się o możliwie najlepszy router do 300 PLN?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Greg666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 471
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 01 Kwiecień 2019 - 09:22

https://www.x-kom.pl...igabit-usb.html

https://www.x-kom.pl...-usb-3g-4g.html

https://www.x-kom.pl...b-dualband.html

To tak na szybko :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Hadar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 171
  • Dołączył: Wt, 15 Sie 06

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 07:24

Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale jeżeli router miałby zagwarantować transfer rzędu 1 Gb/s przez WiFi, to specyfikacja routera musi umożliwiać transfer większy od 1 Gb/s na częstotliwości 5 GHz (w sensie przepustowość na częstotliwości 2,4 GHz nie sumuje się z tą na częstotliwości 5 GHz)?

#10 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5395
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 07:41

Jak masz np. router/kartę WiFi AC1300 -> 2.4GHz 400Mb/s oraz 5GHz 867Mb/s. Pytanie tylko czy uzyskasz po WiFi 1 Gb/s. Może na tej sieciówce PCE-AC88 i routerze AC (1733 Mbit/s) ale to też w tym samym pokoju co router. Na 5GHz 867Mb/s (router oraz karta WiFi) maksymalnie co udało mi się osiągnąć w tym samym pokoju co router to 565 Mb/s.

#11 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6531
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 07:54

Zobacz postHadar, o 03 Kwiecień 2019 - 07:24, napisał(a):

Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale jeżeli router miałby zagwarantować transfer rzędu 1 Gb/s przez WiFi, to specyfikacja routera musi umożliwiać transfer większy od 1 Gb/s na częstotliwości 5 GHz (w sensie przepustowość na częstotliwości 2,4 GHz nie sumuje się z tą na częstotliwości 5 GHz)?

Tak. Tyle, że 1 Gb/s po AC jest trudne do osiągnięcia. W routerze który ma na 5GHz deklarowane prędkości typu 1700 Mbps o tym zapomnij.
Te najmocniejsze routery przy wifi AC osiągają okolice 800 Mbps jak urządzenie odbiorcze jest w tym samym pokoju i masz bezpośrednią widoczność anten oraz brak zakłóceń. Pokój obok i masz max 500 Mbps. Dwie ściany i 300 będzie bardzo dobrym wynikiem.
Mówię o sprzęcie za 1000 zł w górę w warunkach bardzo dobrych. W zwykłym bloku przy topowym sprzęcie 500-600 Mbps to będzie pewnie realny stabilny maks w tym samym pokoju.

Zwykła skrętka 1 GBit to zmiażdży.

Może na Wifi AX masz szanse to osiągnąć, ale ceny routerów i kart póki co odstraszają.

Ten post był edytowany przez iwanme dnia: 03 Kwiecień 2019 - 07:58


#12 Użytkownik jest niedostępny   Hadar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 171
  • Dołączył: Wt, 15 Sie 06

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 20:11

Hej, a jak myślicie, warto się interesować MU-MIMO? Bo za 350 PLN można kupić Asus RT-AC1300G PLUS z MU-MIMO?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Greg666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 471
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 20:15

Jeżeli będziesz miał chociaż jedno urządzenie, które łącząc się z tym asusem to wykorzysta to tak, jak nie to bez sensui. Pamiętaj to, że router bedzie miał jakiś bajer to nie znaczy, że urządzenia łączące się z routerem ten bajer obsłużą.

#14 Użytkownik jest niedostępny   dzierzal 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 222
  • Dołączył: Wed, 20 Lut 13

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 10:00

ASUS GT-AX11000 ROG Rapture :)

#15 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 15:18

Zobacz postHadar, o 06 Kwiecień 2019 - 21:11, napisał(a):

Hej, a jak myślicie, warto się interesować MU-MIMO? Bo za 350 PLN można kupić Asus RT-AC1300G PLUS z MU-MIMO?

Tylko podstawowe modele z aktualnych produkcji, nie mają mu-mimo. Z oferty Asusa masz już niedrogi i dobry RT-1200G+ z tą technologią.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Hadar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 171
  • Dołączył: Wt, 15 Sie 06

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 01:19

@kola01

RT-AC1200G+ nie ma MU-MIMO - przynajmniej oficjalna strona Asusa się tym nie chwali.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Greg666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 471
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 09 Kwiecień 2019 - 12:38

Zobacz postHadar, o 08 Kwiecień 2019 - 02:19, napisał(a):

@kola01

RT-AC1200G+ nie ma MU-MIMO - przynajmniej oficjalna strona Asusa się tym nie chwali.

Po co ci to? Dla picu?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Hadar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 171
  • Dołączył: Wt, 15 Sie 06

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 12:48

@Greg666

to Was pytam czy warto. ;)

#19 Użytkownik jest niedostępny   Greg666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 471
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 18:57

Napisałem ci, że nie warto bo mało które urzadzenie łączące się z routerem i tą funkcją też to obsługuje, ale nie czytasz chyba dokładnie.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Hadar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 171
  • Dołączył: Wt, 15 Sie 06

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 23:53

@Greg666 czytałem co napisałeś i przyjąłem to do informacji, za której udzielenia Ci dziękuję. Ja po prostu odpisałem @kola01, że RT-AC1200+ nie ma MU-MIMO, niezależnie czy to jest komuś do szczęścia potrzebne lub nie. ;p

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych