Forum PCLab.pl: dodatkowa pamięć RAM (16GB -> 32GB) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

dodatkowa pamięć RAM (16GB -> 32GB)

#1 Użytkownik jest niedostępny   Snoopp 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 715
  • Dołączył: Pn, 18 Gru 06

Napisany 22 Marzec 2019 - 01:06

kilka miesięcy temu kupiłem laptop HP Omen 15 (dc0006nw) w sklepie x-kom.


Chciałbym dołożyć do niego kolejne 16GB RAM'u.

Jaką pamięć polecacie?

Oraz czy mogę zamontować je sam czy trzeba wysyłać lapka do serwisu żeby nie stracić gwarancji? :hmm:

#2 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14886
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 22 Marzec 2019 - 01:08

Najpierw to za pomocą CPU-Z upewnij się że masz całość w jednym module 16GB, bo jeżeli jest 2x8GB to trzeba będzie całość wymienić na 2x16GB.

W kwestii wymiany, jeżeli nie ma plomb to możesz się do ramu dostać.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 22 Marzec 2019 - 01:08


#3 Użytkownik jest niedostępny   Snoopp 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 715
  • Dołączył: Pn, 18 Gru 06

Napisany 22 Marzec 2019 - 12:22

Na stronie x-komu w specyfikacji modelu który kupiłem jest napisane:
16 GB pamięci DDR4-2666 SDRAM (1 × 16 GB)

Natomiast CPU-Z pokazuje następujące info :hmm:
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14886
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 22 Marzec 2019 - 14:14

2x8GB jest więc trzeba będzie całość wymienić.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Snoopp 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 715
  • Dołączył: Pn, 18 Gru 06

Napisany 22 Marzec 2019 - 16:47

Chyba najpierw zareklamować do x-komu, że dostałem coś innego niż napisali w specyfikacji...?

#6 Użytkownik jest niedostępny   pryncypalki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 378
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 17

Napisany 22 Marzec 2019 - 17:03

Dodanie ramu nie powinno spowodowac utraty gwarancji(zalezy gdzie jest plomba gwarancyjna).



Szczegolnie, ze chyba w tym modelu trzeba odkrecic cala klape zeby wyciagnac dysk, a wymiana dysku musi byc mozliwa (czesto jest tak, ze ktos ma wrazliwe dane na dysku i przed oddaniem sprzetu na gwarancje musi wyciagnac dysk i powinno byc to umozliwione).

Dodaj obrazek



Mozesz sie szarpac z x-komem jezeli wprowadzili Cie w blad podczas zakupu. Prawdopodobnie zaproponuja ci kod znizkowy.

Ten post był edytowany przez pryncypalki dnia: 22 Marzec 2019 - 17:04


#7 Użytkownik jest niedostępny   Snoopp 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 715
  • Dołączył: Pn, 18 Gru 06

Napisany 22 Marzec 2019 - 17:13

to będę się szarpał bo jak widać 2x8 gb a 1x16 gb robi różnicę skoro teraz musiałbym sprzedać dwie 8gb kości żeby móc mieć sloty na 32GB które już kupując planowałem mieć :kwasny:

#8 Użytkownik jest niedostępny   pryncypalki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 378
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 17

Napisany 22 Marzec 2019 - 17:17

Wlaczasz jakies maszyny wirtualne, ze potrzebujesz az tyle ramu?
Wiem, ze to jest "out of scope" dyskusji, ale ciekawosc mnie zjada, jak to sie mowi.

Ten post był edytowany przez pryncypalki dnia: 22 Marzec 2019 - 17:17


#9 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14886
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 22 Marzec 2019 - 17:52

Zobacz postSnoopp, o 22 Marzec 2019 - 17:13, napisał(a):

to będę się szarpał bo jak widać 2x8 gb a 1x16 gb robi różnicę skoro teraz musiałbym sprzedać dwie 8gb kości żeby móc mieć sloty na 32GB które już kupując planowałem mieć :kwasny:

Z drugiej strony gdybyś miał 16GB w jednym module to pamięć pracowała by w trybie single, a to spore straty na przepustowości, więc coś za coś.
To że sklep się pomylił to nie pierwszy raz, te laptopy w tylu konfiguracjach są, czasami ten sam model potrafi mieć inne ustawienie RAM'u.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Snoopp 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 715
  • Dołączył: Pn, 18 Gru 06

Napisany 22 Marzec 2019 - 17:56

@pryncypalki: do 3D potrzebuje

@DisconnecT: pracowałaby w trybie single dopóki drugiej kości bym nie dokupił. Poza tym chce otrzymać to co zamawiam na stronie a nie coś innego.

#11 Użytkownik jest niedostępny   pryncypalki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 378
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 17

Napisany 22 Marzec 2019 - 18:11

Ok. Dzieki ;)

Sprobuj z tym x-komem, maja swojego reprezentanta tutaj, wiec moze bedzie dobrze.
Kod znizkowy mysle ze ugrasz minimum. A przy sprzedazy 2 kosci moze wyjdziesz na to samo, a moze i lepiej, bo teraz bedziesz mogl wybrac obie kosci dowolnie, a przy 1x16GB bylbys ograniczony do podobnej sztuki.

#12 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14886
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 22 Marzec 2019 - 18:17

Ze sprzedażą starych kostek może nie być tak kolorowo, X-Kom z tego co pamiętam zastrzegał sobie że konfiguracja powinna być taka sama przy oddawaniu do serwisu.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych