Forum PCLab.pl: problem z wirtualną maszyną - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

problem z wirtualną maszyną brak połączenia z serwerem apache Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   mintka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 11:18

Witam, postawiłem wirtualną maszynę VMware Workstation 14 na niej kali linux. W windows 10 profesional uruchomiłem XAMPP V3.22 na nim serwer Apache i bazę MySQL ip bazy 192.168.1.89 łączy tak jak powinno pod win 10 w przeglądarce google wyświetla panel logowania. Natomiast pod linuxem po wpisaniu tego samego ip czyli 192.168.1.89 nie łączy z panelem logowania. Siedzę już z tydzień nad tym i nic nie mogę wymyślić. Proszę o jakąś radę i z góry dziękuję. Zapora w antywirusie ustawiona dobrze przepuszcza maszynę wirtualną. Nie wiem jak to skonfigurować są to moje początki z linuksem i wirtualną maszyną. Przeglądarka w linuksie działa lecz co bym nie wpisał czy localhost czy adres ip nie wyświetla tego co powinna.

#2 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3855
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 22 Marzec 2019 - 11:29

A co konkretnie wyświetla?
Bo strzelam, że po prostu Apach albo panel PHP mają blokadę włączoną domyślną, która pozwala jedynie na dostęp do konfiguracji lokalnie. Musisz uruchomić dostęp z sieci LAN (jeżeli obie maszyny są w tej samej sieci), z konkretnego zakresu IP (jeżeli maszyna kliencka jest na przykład za NATem), lub w ogóle z każdego miejsca (nie zalecane).

#3 Użytkownik jest niedostępny   mintka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 11:38

Dodaj obrazek

Jest to jedna sieć moglibyście powiedzieć gdzie to odblokować. Pewnie trzeba wejść w Xampie w config MySql tylko co zmienić.

Ten post był edytowany przez mintka dnia: 22 Marzec 2019 - 11:40


#4 Użytkownik jest niedostępny   waszu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 737
  • Dołączył: Wed, 02 Kwi 08

Napisany 22 Marzec 2019 - 11:52

Dobra, tłumacząc na ludzki.
Odpaliłes na komputerze z windowsem wirtualną maszynę z linuksem.
Równolegle odpaliłeś też XAMPP na windowsie
Zgaduje że adres lokalny Twojego komputera z windowsem to: 192.168.1.89
Zgaduję że ustawiłeś sieć dla vmware tak, że maszyna z linuxem również identyfikuje się jako 192.168.1.89 i korzysta z interfejsu hosta?
Kiedy używasz chrome na windowsie łączy Ci się z phpmyadminem, kiedy używasz linuxa to nie widzi, tak?

to tak:
1: zobacz jakie ip ma maszyna z linuxem
1.5: zrób tak żeby miały dwa inne (ale w tej samej sieci) bo się zajedziesz
2: zobacz czy maszyny widzą się w sieci (pingnij linuxa z windowsa i windowsa z linuxa)
0: najpierw naucz się linuxa z ubuntu/mintem a potem siadaj na kali który zakłada że coś umiesz. W tym jakąśtam znajomość sieci zakłada ;D

Ten post był edytowany przez waszu dnia: 22 Marzec 2019 - 11:54


#5 Użytkownik jest niedostępny   mintka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 12:26

Robię sobie taki kurs na youtube i tam zaczynają od linuksa albo coś przegapiłem lub jest on nieaktualny i dlatego mi nie działa. Odpowiedź na twoje zapytania tak, tak,tak
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

ip linuksa 192.168.1.99 ip win 192168.1.89

Dodaj obrazek

linux chyba nie widzi windowsa

Dodaj obrazek

#6 Użytkownik jest niedostępny   JohnCassidy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 76
  • Dołączył: Wed, 25 Paź 17

Napisany 22 Marzec 2019 - 12:31

Chyba nigdy nie bawiłem się VMware, ale z tego co mi wiadomo istotne przy komunikacji host-guest jest jaki typ sieci ma wirtualna maszyna. Prawdopodbnie przy tworzeniu maszyny ustawiłeś któryś z typów niezpowalających na taką komunikacje siecową. Pierwszy wynik wyszukiwania, klik.

#7 Użytkownik jest niedostępny   mintka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 12:35

Jak ją uruchomiłem to wszystko działało dobrze lecz później przestało. Jak odpalę slaxa to widzi.

Ten post był edytowany przez mintka dnia: 22 Marzec 2019 - 12:47


#8 Użytkownik jest niedostępny   mintka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 13:34

Temat do zamknięcia wszystko działa dzięki za podpowiedzi.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych