Forum PCLab.pl: Asus R4E mod bios NVMe - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asus R4E mod bios NVMe

#1 Użytkownik jest niedostępny   Draco0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 22 Marzec 2019 - 12:26

Cześć, zastanawiam się nad zmodowaniem biosu płyty X79 R4E żeby obsługiwała dyski nvme, ale z tego co wyczytałem to nie ma z tym problemu przy 2 kartach graficznych, ale u mnie będą 3 i teoretycznie wszystkie linie PCIe będą "wykorzystane" na GPU i nie wiem czy dodanie takiego dysku nie zaburzy/spowolni działania grafik.. Testował ktoś takie modowane biosy i wie co nie co o tym ? :) Bo nie wiem czy warto się w to pchać kosztem wydajności kart. Ew. są takie adaptery na zwykłe M.2 SSD ? (jedyny slot który będę mógł użyć do adapterów to jest czarny x8)

#2 Użytkownik jest dostępny   _NeroN_ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 352
  • Dołączył: So, 17 Sie 13

Napisany 22 Marzec 2019 - 13:19

Miałem tą płytę wraz z intelem 750 i działało normalnie. Wydaje mi się że nie powinno być problemu

#3 Użytkownik jest niedostępny   Draco0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 23 Marzec 2019 - 19:18

Ale modowałeś bios ? Bootował z tego dysku ?

#4 Użytkownik jest dostępny   _NeroN_ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 352
  • Dołączył: So, 17 Sie 13

Napisany 25 Marzec 2019 - 12:11

Tak

#5 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9776
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 25 Marzec 2019 - 12:26

czarny slot jest od chipsetu nie od CPU wiec nie bedzie powodował zadnych spadkow wydajnosci, nawet pod czerwonym (linie cpu) nie powinno nic sie dziac



co do nvme to dyski z boot romem (czyli np 950pro m.2 bedą dzialac w dowolnej mobo z pci-e slotem (czyli nawet na sockecie 939 powinieniec to odpalic) problemem są dyski np bez tego czyli cos jak samsung PM961 itp

wtedy trzeba zmodowac bios, najlepiej robic to przez flashback, bo EZflash bedzie wywalał bład, a nawet pod dosem mimo wymuszenia flashu bez checkrom - wywalalo errory - przez flashback poszlo od reki i na r4be dzialaja nvme typu pm961 itp

#6 Użytkownik jest niedostępny   Draco0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 26 Marzec 2019 - 15:53

Właśnie zalega mi taki PM961, więc raczej będę się musiał pobawić z tym biosem. Jakie jeszcze dyski posiadają boot rom ? Bo po opisach to ciężko coś znaleźć, a ten samsung drogawy jak chcę byle 120GB na system.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych