Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 5 2600 problem freezy w grach - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2019-05-26 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 5 2600 problem freezy w grach

#1 Użytkownik jest niedostępny   weekovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Wt, 20 Sty 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 14:33

Witam problem mój wynika w freezach w grach, stał on się nagle.Podczas gry jest spadek fps rzędu 10-20 i widać ewidentnie ścięcie ekranu na dosłownie 1/4 sec. Zauważyłem to w Apex Legends po updatcie, mówię kij tam znowu coś namieszali z optymalizacją. Sprawdziłem potem w fortnie i to samo bo tam potrafiły mi dropnąć fpsy do 60 ze 150 w jakimś locie czy tam biegajac po lokacji jakiejś nawet o 20 co i tak było odczuwalne przycinką. Zacząłem drążyć no i pierwsze co to wiadomo sterowniki od grafiki zainstalowane na nowo, downgrade też nie pomógł. Potem update biosu poszedł do najnowszej wersji i też nic nie dało. Moim zdaniem wynika to z winy procesora choć sam nie wiem, bo teoretycznie nie widać spadków zegarów bo maksymalnie procesor łapie 55 stopni pod full obciążeniem. Zrobiłem testy OCCT i po 29sec wywala mi błąd "Error Dected on Core #0". Niżej zamieszczam screeny po benchmarku.
https://imgur.com/a/sFGLTmE
Edit: Zrobiłem drugi test i efekt "Error Detected on Core #1" 
https://imgur.com/a/QaWOQZ0

Procesor AMD RYZEN 5 2600, Fortis 3
Grafika RTX 2070
Płyta MSI b450 GAMING PLUS
RAM DD4 G Skill RipJaws 3200MHz
Zasilacz thermaltake 530W

Ten post był edytowany przez weekovsky dnia: 22 Marzec 2019 - 14:40


#2 Użytkownik jest niedostępny   aurk 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 18

Napisany 22 Marzec 2019 - 14:47

sprawdź ustawienie w biosie na ustawienie kontroli temperatury procka powyżej jakiejś temperatury i podkręć chłodzenie i uruchom test jeszcze raz

#3 Użytkownik jest niedostępny   weekovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Wt, 20 Sty 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 14:52

Podkręciłem obroty na maksa i wynikiem tego dalej jest błąd Error Detected on Core #2
Logi:
https://imgur.com/a/r9V48b8

#4 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 302
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 22 Marzec 2019 - 15:54

Tak jakby płyta podawała za niskie napięcie na CPU , zasilacz sprawny ?

Spróbuj ręcznie podnieść napięcie podawane na CPU , CPU-Z powinien Ci poprawnie pokazać Vcore ... pod obciążeniem powinno oscylować około 1.20 - 1.25 [V] bez OC

OCCT wrażliwe jest też na niestabilność pamięci !

W 1 kroku dałbym Vcore + 0,05 jeśli nadal będzie sypało błędami , obniż taktowanie pamięci i testuj na coraz wyższych częstotliwościach ... lub wydłuż timingi .

Napięcie na pamięciach masz prawidłowe ?

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 22 Marzec 2019 - 16:02


#5 Użytkownik jest niedostępny   weekovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Wt, 20 Sty 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 16:05

Napięcie w trybie xmp jest na auto, jak podkrecalem na 4GHz to na napięciu 1.36 nie sypało błedami ale freezy były dalej, zaraz sprawdze na bazowy zegarze i ustawie na sztywno tak jak mówisz.

#6 Użytkownik jest niedostępny   aurk 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 18

Napisany 22 Marzec 2019 - 16:06

Sprawdź w instrukcji od płyty rodzaje obsługiwanych pamięci i kompatybilność z twoimi ewentualnie spróbuj obniżyć ich taktowanie i jeszcze raz uruchom test

#7 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 302
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 22 Marzec 2019 - 16:16

Możliwe też że temperatury są b.wysokie , bo przy ponad 1.30 [V] Ryż grzeje się już ostro ...

OCCT źle pokazuje realną temperaturę ..

Temperaturę dobrze pokazuje np: AIDA64 extreme to jest program Trial ..
https://www.aida64.com/downloads

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 22 Marzec 2019 - 16:17


#8 Użytkownik jest niedostępny   weekovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Wt, 20 Sty 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 16:33

Zauważyłem coś jeszcze wysokie EDC. Czego jest powodem ?  Screen niżej.
https://imgur.com/a/Lx6UfsH
Sprawdzane na hwmonitorze temp. te praktycznie te same, procek sie nie grzeje.

Ten post był edytowany przez weekovsky dnia: 22 Marzec 2019 - 16:33


#9 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 302
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 22 Marzec 2019 - 16:58

https://translate.go...768&prev=search

https://pclab.pl/art77545-25.html

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 22 Marzec 2019 - 16:59


#10 Użytkownik jest niedostępny   weekovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Wt, 20 Sty 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 17:08

Jakby rozumiem o co z tym chodzi, po przestawieniu trybu zasilania na balanced w spoczynku EDC jest male i optymalne, ale w grach itd skacze juz do prawie maksa, na trybie wysoka wydajnosc w spoczynku potrafi miec pd 90 do 100, czy to jest normalne? I czy to moze byc problemem?

#11 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Marzec 2019 - 17:18

Jak dla mnie to masz problem z niestabilnym RAMem. Masz RAM w 1 i 2 slocie licząc od CPU? Jak tak, to przywróć wyłącz XMP i zobacz, czy nie będzie poprawy.

#12 Użytkownik jest niedostępny   weekovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Wt, 20 Sty 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 17:20

Ram siedzi w 2 i 4 slocie, przynajmniej tak zaleca producent z tego co wiem, chyba że się mylę. Dziwi mnie żeby było coś nie tak z ramem bo wszystko było w porządku wcześniej. Przełożenie do 1 i 3
 slotu komp nie bootuje także musi być 2 i 4 slot. Wylacze teraz xmp i zoabcze jak wyglada sprawa.

Dobra sprawa wyglada tak ze bez xmp puscilem test i z 5 min ponad chodzil bylo git. Wlaczylem z powrotem xmp i 2 min i sie wyjebalo znowu.

Sprawdziłem w gierce i bez xmp nie bylo prawie w ogole sciec w apex legends, fortnite dalej malo grywalny z dropami do 60 fps, na xmp widoczne freezy. Więc to ram? Reklamować da to coś? Jeszcze wezme od kolegi przełoże i sprawdzę, ma całkowicie inne ramy i wtedy jeszcze sie okaze.

Może jeszcze jakieś pomysły, żeby potwierdzić, że to ram?

Ten post był edytowany przez weekovsky dnia: 22 Marzec 2019 - 18:36


#13 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 594
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 22 Marzec 2019 - 19:37

Zobacz postweekovsky, o 22 Marzec 2019 - 17:20, napisał(a):

Ram siedzi w 2 i 4 slocie, przynajmniej tak zaleca producent z tego co wiem, chyba że się mylę. Dziwi mnie żeby było coś nie tak z ramem bo wszystko było w porządku wcześniej. Przełożenie do 1 i 3
 slotu komp nie bootuje także musi być 2 i 4 slot. Wylacze teraz xmp i zoabcze jak wyglada sprawa.

Dobra sprawa wyglada tak ze bez xmp puscilem test i z 5 min ponad chodzil bylo git. Wlaczylem z powrotem xmp i 2 min i sie wyjebalo znowu.

Sprawdziłem w gierce i bez xmp nie bylo prawie w ogole sciec w apex legends, fortnite dalej malo grywalny z dropami do 60 fps, na xmp widoczne freezy. Więc to ram? Reklamować da to coś? Jeszcze wezme od kolegi przełoże i sprawdzę, ma całkowicie inne ramy i wtedy jeszcze sie okaze.

Może jeszcze jakieś pomysły, żeby potwierdzić, że to ram?

Widocznie te Gskille są na słabych kościach i nie lubia sie z kontrolerem pamieci ryzena dlatego nie działa profil xmp albo płyta głowna za słaba do 3200 MhZ.
U mnie na podobnym secie nie ma problemu pamięci chodzą na 3400 procek 4 Ghz na napieciu 1.320 v wszystko OCCT, Aida ,Cinebench,Prime etc przechodzijedeynie temperatury dochodzą do 64 stopni w testach.w grach max 55 ale widać ze ryzen odzywa na szybkich pamieciach jest jakies 10 klatek wiecej w grach i nie ma dropów.

#14 Użytkownik jest niedostępny   weekovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Wt, 20 Sty 15

Napisany 22 Marzec 2019 - 23:45

Zapiałem od ziomka pamiątki od corsarza i nie było żadnych błędów, ale wydaje mi sie ze i tak były freezey nie wiem, chyba ostatecznie zrobie formata i zobaczymy jak to bedzie

#15 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 11:30

Nie masz potrzeby robić formata :hmm: :question:
Jak poprawiło się na auto, to sprawa wygląda tak jak napisał slawinho, t.j reasumują. Trafił Ci się słaby RAM, masz 2 opcje:
1 Wymieniasz na nowy, inny model w ramach 14 dniowego zwrotu, jeśli jeszcze Ci przysługuje. RAM nie jest raczej walnięty, możesz spróbować jeszcze sprawdzić każdą kość z osobna w 2 slocie licząc od CPU z włączonym XMP, może jedna jednak będzie walnięta, a na ustawieniach auto nie sypie tak błędami.
2. Mogę Ci napisać jak go ustawić, to może coś da się z niego jeszcze wykrzesać. (Może np. trzeba podnieść pewne napięcia i będzie ok).

#16 Użytkownik jest niedostępny   weekovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Wt, 20 Sty 15

Napisany 23 Marzec 2019 - 22:24

Zobacz postQwertypp10, o 23 Marzec 2019 - 10:30, napisał(a):

Nie masz potrzeby robić formata  :hmm:  :question:
Jak poprawiło się na auto, to sprawa wygląda tak jak napisał slawinho, t.j reasumują. Trafił Ci się słaby RAM, masz 2 opcje:
1 Wymieniasz na nowy, inny model w ramach 14 dniowego zwrotu, jeśli jeszcze Ci przysługuje. RAM nie jest raczej walnięty, możesz spróbować jeszcze sprawdzić każdą kość z osobna w 2 slocie licząc od CPU z włączonym XMP, może jedna jednak będzie walnięta, a na ustawieniach auto nie sypie tak błędami.
2. Mogę Ci napisać jak go ustawić, to może coś da się z niego  jeszcze wykrzesać. (Może np. trzeba podnieść pewne napięcia i będzie ok).






Po formacie nie sypie błędami ale freezy występują, już kurwa nie mam pomysłu, jak możesz weź opisz co można zrobić  z tym bo zwrot mi nie przysługuje. Bo to nie jest normalne że idziesz i nagle fps spada ze 144 do 135 i masz przycięcie, jak to się dzieje że nagle po dwóch tygodniach zaczyna się tak dziać

Ten post był edytowany przez weekovsky dnia: 23 Marzec 2019 - 22:24


#17 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 22:36

Sprawdź moduły osobno z xmp, jak pisałem wyżej. Jak będą dobre to postaram się pomóc je ustawić.
Sprawdź stabilność za pomocą Dang Wang memtest, każdy modułów (osobno) ma przejść 200% bez błędów.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 23 Marzec 2019 - 22:37


#18 Użytkownik jest niedostępny   weekovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Wt, 20 Sty 15

Napisany 23 Marzec 2019 - 23:17

Sprawdzę te ramy ale zauważyłem, że największe ściecia sa przy wylaczonym vsyncu a przy podwojnym buforowaniu sa sporadyczne, dodam ze monitor 144hz i syngal plynie po DP.

Ten post był edytowany przez weekovsky dnia: 23 Marzec 2019 - 23:17


#19 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 23:47

Masz niestabilny RAM po włączeniu XMP, XMP to profil OC, to tak jakbyś miał niestabilne OC RAM.

#20 Użytkownik jest niedostępny   weekovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Wt, 20 Sty 15

Napisany 24 Marzec 2019 - 00:03

Dobra sprawdze i dam znac, tylko zastanawia mnie czemu przez tyle czasu bylo stabilnie a nagle jeblo?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych