Forum PCLab.pl: Czarny ekran po wymianie zasilacza - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czarny ekran po wymianie zasilacza Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   DrW 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 22 Marzec 2019 - 23:25

Po wymianie starego zasilacza na mocniejszy (SilentiumPC Vero L2 Bronze 500W) i (prawidłowym, jak zakładam) podłączeniu wszystkich potrzebnych kabli, po włączeniu komputera nie ma żadnego sygnału na ekranie monitora. Wszystkie wentylatory poruszają się poprawnie, po odłączeniu GPU i pozostawieniu samej integry to samo. Komputer wykonuje taki sam sygnał dźwiękowy jak zawsze (pojedynczy, który dla AMI UEFI oznacza że wszystko jest w porządku), ale na płycie głównej (ASUS H110M-D) pulsuje pomarańczowa dioda, a na ekran nie dochodzi żaden sygnał.

Czy to problem zasilacza, a może uwaliłem płytę główną? Słyszałem też, że może to być problem z BIOSem. Co doradzacie zrobić? Jutro podłączę inny zasilacz i dam znać czy coś się zmieniło.

#2 Użytkownik jest niedostępny   DrW 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 08:19

Bump

#3 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 23 Marzec 2019 - 08:19

Masz stary zasilacz jeszcze? Podłącz go i sprawdź czy wszystko się włącza. Podeślij zdjęcia jak teraz podpiąłeś zasilacz

#4 Użytkownik jest niedostępny   DrW 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 09:38

Zrobię to jeśli nic innego nie pomoże, chociaż mam skrytą nadzieję że nie uwaliłem mobo, nowy zasilacz działa, a co najwyżej coś źle skonfigurowałem. Tak jak mówię - przy odpaleniu komputer nie sygnalizuje dźwiękowo błędu, ale ani na ekranie nie pojawia się obraz, ani nie zaświeca się lampka na klawiaturze, ale dioda na płycie głównej pulsuje światłem - i nie wiem czy zawsze tak robi, czy tylko gdy coś jest nie tak.


Dodam, że gdy pierwszy raz podłączyłem komputer, to nie działał wiatraczek CPU. Potem odłączyłem kartę grafiki i wciąż nie działał, a następnie wyciągnąłem i wsadziłem wtyczki raz jeszcze i zaczął działać. Może po pierwszej próbie płyta główna 'zlokalizowała' GPU i wyłączyła wyjście z integry? :hmm: Jeszcze się z czymś takim nie spotkałem, ale może komuś się zdarzyło.


Zdjęcia załączam poniżej:

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek


Tak, wiem, powinienem przeczyścić budę z kurzu. :E Ale nie mam pod ręką sprzężonego powietrza, a jeszcze do niedawna wszystko działało.

#5 Użytkownik jest niedostępny   DrW 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 11:34

Pod podłączeniu starego zasilacza komputer wciąż nie wstaje, więc chyba RIP? :E

Na obu zasiłkach to samo - wiatraki się kręcą, ale komputer nie przechodzi fazy POST i ani nie wydaje dźwięków, ani nie daje obrazu... Może spróbuję odłączyć napędy i RAM?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Pan Ciastovy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 438
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 13

Napisany 23 Marzec 2019 - 11:46

podaj całą specyfikację.
Na Haswellu to samo miałem płyta pikała że wszystko ok a był czarny ekran okazało się ze grafika zintegrowana w procu siadła.
Zrób tak po odłączaj wszystko. Wyjmij procesor z gniazda, wyjmij baterie. Przeczyść styki w procesorze alkoholem (IPA).
Odpal bez ram i zobacz.

Ten post był edytowany przez Pan Ciastovy dnia: 23 Marzec 2019 - 11:50


#7 Użytkownik jest dostępny   mcrobert666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 926
  • Dołączył: Wt, 18 Wrz 07

Napisany 23 Marzec 2019 - 11:48

Wyciągnij baterię, i odczekaj z 10min, raz miałem ze pomogło rozmontowanie i złożenie cześć, ale co było do teraz nie wiem :cool:

Ten post był edytowany przez mcrobert666 dnia: 23 Marzec 2019 - 11:48


#8 Użytkownik jest niedostępny   DrW 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 12:09

MoBo H110M-D, teraz się zastanawiam czy w ogóle ma ona "brzęczek" do sygnalizowania awarii. :) Ale przy rozruchu daje dźwięk więc to chyba to?

Do tego mam załączony procesor G4560, dlatego też boję się wyciągać bateryjkę z płyty głównej - jeżeli to zrobię i przywrócą się ustawienia początkowe to nie będę musiał na nowo instalować biosa do Kaby Lake? :hmm:

Jak odpalałem bez RAMu to było to co zawsze. Spróbuję raz jeszcze go wyjąć i wsadzić. Śmierć CPU jest mało prawdopodobne, bo jak to możliwe gdy jedyne co robiłem to przepinanie kabli zasilania? :hmm:

#9 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2175
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Marzec 2019 - 12:37

Zobacz postDrW, o 23 Marzec 2019 - 12:09, napisał(a):

MoBo H110M-D, teraz się zastanawiam czy w ogóle ma ona "brzęczek" do sygnalizowania awarii. :) Ale przy rozruchu daje dźwięk więc to chyba to?

Do tego mam załączony procesor G4560, dlatego też boję się wyciągać bateryjkę z płyty głównej - jeżeli to zrobię i przywrócą się ustawienia początkowe to nie będę musiał na nowo instalować biosa do Kaby Lake? :hmm:

Jak odpalałem bez RAMu to było to co zawsze. Spróbuję raz jeszcze go wyjąć i wsadzić. Śmierć CPU jest mało prawdopodobne, bo jak to możliwe gdy jedyne co robiłem to przepinanie kabli zasilania? :hmm:

Nie, bios po update zostaje taki sam do puki nie zrobisz update lub downgrade, przywracają się po prostu ustawienia domyślne tego samego biosu który masz więc nic takiego się nie stanie z procesorem... Wyjmij tą baterię przy odłączonym zasilaniu z tyłu zasilacza, wsadz ponownie ramy i powinno działać. Głośniczek masz skoro jest "beep"

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 23 Marzec 2019 - 12:39


#10 Użytkownik jest niedostępny   DrW 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 13:07

Ok, komputer dalej nie chce współpracować z monitorem i klawiaturą, więc chyba rzeczywiście spróbuję wyciągnąć tę baterię. Ale zanim to zrobię, chciałbym się zapytać czy wystarczy zewrzeć piny CLRTC bez wyjmowania baterii, czy najpierw trzeba ją wyjąć i dopiero można je zwierać? Czy może mam po prostu wyciągnąć baterię i odstawić na kilkanaście minut, bez ruszania tych pinów?

Wolę się dopytać na wszelki wypadek, bo jednak siedzę na budżecie i wolałbym odratować co się da, a nie psuć jeszcze więcej. :E

#11 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3075
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Marzec 2019 - 13:28

Wystarczy zewrzeć zworkę na wyłączonym zasilaczu, bez wyciągania baterii.

Zresztą co tu tłumaczyć, instrukcji się nie chce czytać? lepiej walnąć posta? ludzi na forum wiedza lepiej niż producent płyty? Lenistwo lvl Ultra - choroba :E

Dodaj obrazek

Kilka sekund, tyle to zajmuje! mniej niż oczekiwanie na odpowiedź.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 23 Marzec 2019 - 13:39


#12 Użytkownik jest niedostępny   DrW 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 13:52

Przyłożyłem śrubokręt na minutę do obu pinów, bez wyciągania baterii. Nie przyniosło rezultatów - komputer włącza się, ale nie wysyła obrazu na ekran, a podłączona do niego klawiatura i mysz nie świecą się. :/

Spróbować to samo, ale z wyciągniętą baterią?


PS Mam tę samą instrukcję otwartą w karcie obok, sęk w tym że nie mam jak przytrzymać klawisza <Del> przy nie działającej klawiaturze. :E


Piszę posta i pytam się, bo nie wiem czy czyszczenie pamięci płyty głównej to najlepsze rozwiązanie i czy ktoś na forum nie zna lepszej alternatywy. A nuż ktoś miał ten sam problem i wie co z tym zrobić, bo wyszukane na internecie rozwiązania nie sprawdzają się. :kwasny:

Ten post był edytowany przez DrW dnia: 23 Marzec 2019 - 13:57


#13 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3075
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Marzec 2019 - 14:10

Jak mówi ostatnia notka w instrukcji do płyty głównej "Jeśli powyższe kroki nie pomogły, wyciągnij baterię i zewrzyj zworkę ponownie w celu wyczynienia pamięci CMOS, po zresetowaniu CMOS zamontuj z powrotem baterię"(mniej więcej) :E

Najlepszą alternatywą jest wypięcie wszystkiego z płyty i ponowne podpięcie, powoli i bez nerwów. Możesz przedmuchać sloty pamięci, oraz wejścia od zasilania i podpinając sprawdzić czy wszystko "zaskoczyło" wpięło się poprawnie. upewnij się ze ze nie pomyliłeś zasilania PCI-E z zasilaniem 4pin CPU, że karta graficzna ma podpięte zasilanie, ze wentylator od procesora jest dobrze podpięty i w odpowiednie wejście, spróbuj odpalić komputer na jednej kości ram, potem na drugiej, a przede wszystkim nie podchodź do tego z takim strachem i nerwami.

#14 Użytkownik jest niedostępny   DrW 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 14:19

No, zrobiłem restart biosu po raz kolejny, tym razem z wyjętą baterią, niestety wciąż ten sam problem - podłączony do komputera monitor, klawiatura i mysz nie działają. :/


Już się upewniałem czy wszystko jest dobrze wsadzone, ale na wszelki wypadek powyjmuję wszystko raz jeszcze i będę podłączał jedno po drugim. Zacznę od CPU (bo chyba nie mógł wylecieć ze slotu skoro nie ruszałem nawet jego coolera, a go tym bardziej? :hmm: ), potem RAM, napędy SATA i na końcu dGPU.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 23 Marzec 2019 - 14:26

Na zdjęciu z podpiętą wtyczką ATX widziałem że nie była ona wpięta do końca. Próbowałeś ją docisnąć?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Setnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 182
  • Dołączył: Cz, 04 Maj 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 14:47

Jaki powód był wymiany zasilacza?

#17 Użytkownik jest niedostępny   DrW 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 15:11

@Setnik Robię jego modernizację i stary zasilacz przestał wystarczać.

@Born Tak, zarówno wtyczka 24 pin jak i 4 pin zostały dociśnięte, niestety to nic nie dało.


Podłączyłem tylko CPU i RAM, wentylatory, do tego kabel od dźwięku oraz USB 2.0, z zewnątrz podłączyłem kabel HDMI, myszkę i klawiaturę. Żaden z podanych nie działa, mimo że są sprawne (sprawdzałem dzisiaj na laptopie).

Rozumiem, że zostało mi tylko wyjąć i wsadzić ponownie RAM, a jeśli to nie zadziała to znaczy że kości do kosza? A może jednak procek się samoistnie wypiął z gniazda? :hmm: Bo rozumiem, że sama integra procesora nie wyświetli nawet błędu na ekranie, jeżeli wymontuję RAM?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 23 Marzec 2019 - 15:19

Zobacz postDrW, o 23 Marzec 2019 - 15:11, napisał(a):

@Setnik Robię jego modernizację i stary zasilacz przestał wystarczać.

@Born Tak, zarówno wtyczka 24 pin jak i 4 pin zostały dociśnięte, niestety to nic nie dało.


Podłączyłem tylko CPU i RAM, wentylatory, do tego kabel od dźwięku oraz USB 2.0, z zewnątrz podłączyłem kabel HDMI, myszkę i klawiaturę. Żaden z podanych nie działa, mimo że są sprawne (sprawdzałem dzisiaj na laptopie).

Rozumiem, że zostało mi tylko wyjąć i wsadzić ponownie RAM, a jeśli to nie zadziała to znaczy że kości do kosza? A może jednak procek się samoistnie wypiął z gniazda? :hmm: Bo rozumiem, że sama integra procesora nie wyświetli nawet błędu na ekranie, jeżeli wymontuję RAM?

Odpal samą płytę z procesorem, powinno wstać w sensie zacząć kręcić wentylatorem

#19 Użytkownik jest niedostępny   DrW 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 15:28

Zobacz postBorn, o 23 Marzec 2019 - 15:19, napisał(a):

Odpal samą płytę z procesorem, powinno wstać w sensie zacząć kręcić wentylatorem


Tak, wentylatory kręcą się nawet gdy odpalam komputer z pustymi slotami na RAM, ale nie mam żadnego sygnału ani na ekranie, ani dźwiękowego.

#20 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2069
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 23 Marzec 2019 - 15:41

Źródło na monitorze wybrane odpowiednio...ktoś taką błachostkę przeoczył kiedyś :)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych