Forum PCLab.pl: Optymalność - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Optymalność Zarządzanie energią Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Spokxik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2597
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 23 Marzec 2019 - 00:22

Problem jest taki: gra starsza 2056*1440 90fps przy obciążeniu GPU 40% i teraz tak podczas rzeźni klatki lecą o połowę natomiast GPU na 55%. Ustawienie energii na adaptacyjny czy optymalny z maksymalną mocą włącznie nic nie zmienia. Nowe tytuły w porządku, GPU 98-99% i trzyma stały FPS. Jest możliwe że gra ma tak zryty software żeby odwalać takie rzeczy.

#2 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20652
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 23 Marzec 2019 - 00:58

Na pewno to nie jest problem od strony CPU? Wyłącz vsync jeżeli jest włączony.

Poza tym zmiana zarządzania energii wymaga restartu systemu.

#3 Użytkownik jest dostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3316
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 23 Marzec 2019 - 05:28

A może łaskawie by podać co to za gra i jakiego pceta Pan posiada?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Spokxik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2597
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 23 Marzec 2019 - 09:56

Zobacz postsideband, o 23 Marzec 2019 - 00:58, napisał(a):

Na pewno to nie jest problem od strony CPU? Wyłącz vsync jeżeli jest włączony.

Poza tym zmiana zarządzania energii wymaga restartu systemu.

CPU 20% urzycia, ale dzięki myślałem że wystarczy restart aplikacji uczynię jak piszesz i resetne PC po zmianach.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2203
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Marzec 2019 - 10:57

Dużo starszych gier tak ma i nic z tym nie zrobisz, np S.T.A.L.K.E.R czy crysis na takich 8 wątkach użycie cpu wynosi po 20% :E sprzęt ma potencjał a gra tego nie potrafi wykorzystać.

#6 Użytkownik jest niedostępny   m2c 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Pt, 01 Mar 19

Napisany 23 Marzec 2019 - 17:21

Zmiana planu zasilania nie wymaga restartu komputera. Sprawdzałeś ile rdzeni jest używanych podczas gry?

Ten post był edytowany przez m2c dnia: 23 Marzec 2019 - 17:22


#7 Użytkownik jest niedostępny   Spokxik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2597
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 23 Marzec 2019 - 18:47

No 2 rdzenie tzn 2 wątki na 2 osobnych rdzeniach, reszta śpi :cry:
Dziękuje za zainteresowanie i pomoc, nie będę na sztywno wszystkiego ustawiał żeby się grzało i prąd wpierniczało. Olewam będzie 640x480 :goryl:

#8 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20652
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 23 Marzec 2019 - 19:56

Zobacz postm2c, o 23 Marzec 2019 - 17:21, napisał(a):

Zmiana planu zasilania nie wymaga restartu komputera. Sprawdzałeś ile rdzeni jest używanych podczas gry?

Wymaga tylko dla CPU można się dowolnie bawić bez restartów.

Cofni się ze sterownikami jeżeli to nie problem, zmiana zachowania zarządzanie energii działa nieprawidłowo już od jakiegoś czasu. Ostatnio jak sprawdzałem 1080ti to na optimalu szarpało, a adaptive i max wydajność działało prawidłowo tylko zachowanie tych trybów i tak było nieprawidłowe. Adaptive powinien znacznie dłużej trzymać wyższe taktowania pomimo spadku obciążenia, a zachowywał jak prawidłowo działający optimal. Max wydajność powinno trzymać wysokie taktowania nawet przy minimalnym obciążeniu i nie powinno być żadnych zrzutów taktowania, a jak ostatnio sprawdzałem kilka sterowników to zachowanie było ponownie takie samo jak optimal.

#9 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3974
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 23 Marzec 2019 - 21:53

Przede wszystkim co to za gra? Może po prostu jest tak stara, że nie powoduje przełączenia się karty w tryb 3D, więc karta działa jak na pulpicie :)
Może wystarczyć w sterownikach lub oprogramowaniu producenta karty wymusić taki tryb.

#10 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20652
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 23 Marzec 2019 - 22:23

Prawidłowo działający tryb max wydajność załatwia sprawę. Odpalasz nawet youtube czy film z dysku nawet nędznej jakości i GPU działa cały czas na wysokich taktowaniach, więc nie ma to znaczenia jaka to gra.

#11 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3974
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 24 Marzec 2019 - 00:00

Tak? To zmień ustawienia planu zasilania (bo o planie zasilania w ustawieniach windowsa autor pisze) i zobacz czy karta przełącza Ci się na najwyższe taktowania :Up_to_s:

Ponadto nie wiem jak z AMD (autor nie raczył podać również konfiguracji komputera), ale w przypadku Nvidii to obecnie stanami pracy karty graficznej steruje sterownik i system a nawet BIOS mają niewiele do gadania
https://pclab.pl/tip....Nvidia.GeForce,52514/4

Ten post był edytowany przez LeBomB dnia: 24 Marzec 2019 - 00:04


#12 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20652
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 24 Marzec 2019 - 00:34

Przecież rozmawiamy o ustawieniach w control panelu sterownika Dodaj obrazek

Zmiana planu zasilania w systemie nie ma żadnego wpływu na zachowanie GPU.

Dodaj obrazek



Ps. nie zdajesz sobie sprawy, że piszesz z sobą, która napisała to co wkleiłeś Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 24 Marzec 2019 - 00:47


#13 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3974
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 24 Marzec 2019 - 01:18

:boink: Wybacz, mój błąd, zmęczenie daje znać o sobie :D takiego strzału w kolano dawno nie miałem :E
Dowód na to by nie udzielać się w dyskusji gdy jest późno i jestem przepracowany 8:E

Nie zmienia to jednak faktu, że tytuł gry by się przydał, bo może ktoś miał podobny przypadek, ale go nigdzie nie opisywał ;)

Ten post był edytowany przez LeBomB dnia: 24 Marzec 2019 - 01:23


#14 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2905
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 24 Marzec 2019 - 07:07

Zobacz postSpokxik, o 23 Marzec 2019 - 18:47, napisał(a):

No 2 rdzenie tzn 2 wątki na 2 osobnych rdzeniach, reszta śpi :cry:
Dziękuje za zainteresowanie i pomoc, nie będę na sztywno wszystkiego ustawiał żeby się grzało i prąd wpierniczało. Olewam będzie 640x480 :goryl:

To napisz czy będą jakieś zmiany na plus pod względem użycia GPU i CPU i ilości fps-ów po tak drastycznym obniżeniu rozdzielczości.

Zobacz postsideband, o 23 Marzec 2019 - 22:23, napisał(a):

Prawidłowo działający tryb max wydajność załatwia sprawę. Odpalasz nawet youtube czy film z dysku nawet nędznej jakości i GPU działa cały czas na wysokich taktowaniach, więc nie ma to znaczenia jaka to gra.

To zależy od przeglądarki (a może i systemu) bo widać kolego że dawno już nie korzystasz z IE, przynajmniej odkąd masz windows 10.
Na windows 7 wystarczy że włączę Operę z jedną kartą (np. główna strona forum pclab) i GPU od razu wchodzi na maksymalne taktowania:

Dodaj obrazek

A w takim IE można oglądać np. tv puls HD na weeb.tv czy film na youtube w 720p i GPU sztywno trzyma taktowania 2D:

Dodaj obrazek

Oczywiście w obu przeglądarkach włączona akceleracja sprzętowa, włączona wysoka wydajność w systemowych opcjach zasilania a w panelu nvidia włączona maksymalna wydajność w trybie zarządzania energią i adaptacyjna synchronizacja pionowa.
Więc wcale bym się nie zdziwił jeśli starsze gry na windows 10 zachowują się podobnie jak IE na windows 7 jeśli idzie o taktowania czy użycie na GPU.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 24 Marzec 2019 - 10:06


#15 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20652
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 24 Marzec 2019 - 16:21

Dlatego pisałem prawidłowe działanie Dodaj obrazek

Takie kwiatki o których piszesz to nic nowego i odpowiada za to sterownik. Niezależnie od przeglądarki przy działajacym flashu z akceleracją karta powinna śmigać na pełnych taktowaniach(w trybie max wydajność w sterowniku) lub tak jak masz na screenie przy wyłączonej akceleracji. Wyłączasz ją w ustawieniach flasha Dodaj obrazek

Od kilku msc miałem bambola z zarządzaniem energii z Pascalem wystarczyło odpalić Winampa, GPU-Z i karta zostaje ok minuty na pełnych taktowaniach, dokładam do tego Opere bez jakiejkolwiek odpalonej strony to wysokie taktowania blokują się na stałe. Wyłącze Winampa i taktowania spadają od razu do pełnego 2d Dodaj obrazek Bambole w sterowniku wypaczają prawidłowe działanie konkretnych trybów i generalnie zarządzania energii. Od Pascala da się praktycznie wszystko zrobić i okiełznać zarządzanie energii, ale to nie czas i pora by o tym pisać.

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 24 Marzec 2019 - 16:22


#16 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2203
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:07

Tak się wtrącę do rozmowy, u mnie np po wybraniu wysoka wydajność w sterach karta w idlu cały czas trzyma 1365/7600 w grach wskakuje na rdzeniu na 1995 i jak przestawię z powrotem na optymalna moc to dopiero po restarcie komputera zegary spadają na normalne idlowe.

#17 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2905
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:28

Zobacz postsideband, o 24 Marzec 2019 - 16:21, napisał(a):

Niezależnie od przeglądarki przy działajacym flashu z akceleracją karta powinna śmigać na pełnych taktowaniach(w trybie max wydajność w sterowniku) lub tak jak masz na screenie przy wyłączonej akceleracji. Wyłączasz ją w ustawieniach flasha Dodaj obrazek

Akurat na zrzucie z IE akcelerację w Adobe Flash Player mam włączoną, jeśli o to chodzi, zresztą domyślnie jest włączona:

Dodaj obrazek

#18 Użytkownik jest niedostępny   Spokxik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2597
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 24 Marzec 2019 - 20:08

Primo sorka nie zauważyłem ze po użyciu wersji mobilnej znikła sygnaturka o mnie i nie widać konfigu PC w postach.
X3440-C4/T8-3.78GHz-8GB1776MHzDDR3-GTX660MSI2GB1200@OC-Samsung250+WD320GB
Secundo nie podałem tytułu ponieważ w tych grach jest tyle przemocy :whee:
A poważnie to jest darmowy weekend i serwery pełne do tego banda januszy by pewno zaraz grę po paręnaście złotych w promocji kupiła i po grane ;)

Wracając do tematu tryb zarządzania energią nvidia faktycznie kiedyś miał 2 opcje adaptacyjną i max preform, teraz są 3 opcje i dziwacznie to działa z tego co zdążyłem poczytać ma to coś wspólnego z SLI i dlatego pozmieniali te opcje(tam już kij im w oko). U mnie po zmianie ustawienia musie być restart systemu, sterowników nie zmieniłem na starsze ponieważ stracił bym optymalizację pod niektóre tytuły tak że nie warto.
Problem jednak rozwiązałem w inny sposób otóż włączyłem współczynniki DSR 4.00x (native resolution) i uzyskałem rozdzielczość 3840x2160 czyli prawie 4K
skutki 70fps przy obciążeniu GPU 98% i teraz nawet CPU widzę że 4 wątki na 4 rdzeniach pracują ogólnie CPU 48% 4 pozostałe wątki coś tam mruczą max 19%.
Tekstury wyglądają masakrycznie nie naturalnie i sztucznie ale chyba najlepsze rozwiązanie jak dla mnie na obecną chwilę.

Jeszcze raz dzięki za wskazówki wszystkich zainteresowanych :)

#19 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2905
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 24 Marzec 2019 - 20:56

Zobacz postSpokxik, o 24 Marzec 2019 - 20:08, napisał(a):

Problem jednak rozwiązałem w inny sposób otóż włączyłem współczynniki DSR 4.00x (native resolution) i uzyskałem rozdzielczość 3840x2160 czyli prawie 4K
skutki 70fps przy obciążeniu GPU 98% i teraz nawet CPU widzę że 4 wątki na 4 rdzeniach pracują ogólnie CPU 48% 4 pozostałe wątki coś tam mruczą max 19%.
Tekstury wyglądają masakrycznie nie naturalnie i sztucznie ale chyba najlepsze rozwiązanie jak dla mnie na obecną chwilę.

A takie 4-krotne zwiększanie rozdzielczości nie jest szkodliwe dla monitora? Natywna rozdzielczość Twojego monitora jest FHD? Też taki mam i ustawiłem tak jak ty. Pulpit i to co na nim jest nie wygląda zachęcająco przy takiej zmianie, więc od razu wróciłem do natywnej. To nie dla mnie.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 24 Marzec 2019 - 21:14


#20 Użytkownik jest niedostępny   Spokxik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2597
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 24 Marzec 2019 - 21:12

No wiem masakra :E
Mam nadzieje że nie będzie żadnych problemów, z tego co czytałem funkcja ta przeskalowywuje czy tam sztucznie zwiększa rozdzielczość i dostosowywje do monitora, no ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych