Forum PCLab.pl: Procesor od AMD do 600zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Procesor od AMD do 600zł

#1 Użytkownik jest niedostępny   St05xd 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 11:28

Witam, kupiłem płytę z tej aukcji https://allegro.pl/o...o-m2-7923945559 i zastanawiam się jaki procesor od amd pod nią wziąść do max 600zł. Czy polować na ryzen 7 1700 czy ryzen 5 1600x?

Ten post był edytowany przez St05xd dnia: 23 Marzec 2019 - 11:33


#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3426
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 11:38

Plyta nie ma chlodzenia na sekcji zasialnia, nie pakowalbym na nia nic ponad Ryzena 6 rdzeniowego i zapomnij o OC procka, chyba ze zamontujesz na niej jakis getto wentylator, aby byl nawiew bezposredni.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 23 Marzec 2019 - 11:39


#3 Użytkownik jest niedostępny   St05xd 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 11:44

Ok dzieki za odpowiedź. W tej cenie płyta ok?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 973
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 11:45

A jeszcze nie dawno panował dogmat o energooszczędnych i niegrzejących się ryzenach :lol2:
Przedmówca ma jak najbardziej rację. Optymalny wybór to ryzen 1600/2600.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Daryzda67 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1703
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 23 Marzec 2019 - 11:49

:thumbup: Najlepiej 65W https://allegro.pl/o...lock-7913758562 .

#6 Użytkownik jest niedostępny   St05xd 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 11:55

Boxowy cooler styknie?I te pamięci ram Pamięć GoodRam DDR4, 8 GB,2133MHz? Bo na razie taką mam.

Ten post był edytowany przez St05xd dnia: 23 Marzec 2019 - 11:59


#7 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3890
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 12:32

w sferis byl nowy ryzen 1700 za 600zl do wczoraj.

Zobacz postSt05xd, o 23 Marzec 2019 - 11:55, napisał(a):

Boxowy cooler styknie?I te pamięci ram Pamięć GoodRam DDR4, 8 GB,2133MHz? Bo na razie taką mam.

Do ryzena dual chanel only czyli 2 kosci oraz min 3000MHz, tak nie ma sensu tego parowac.

2133Mhz to bedzie za malo...

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 23 Marzec 2019 - 12:35


#8 Użytkownik jest niedostępny   Nareszcie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 380
  • Dołączył: Pt, 04 Sie 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 12:46

Zalezy, do czego Ci procek. Jesli tylko do grania, to faktycznie jakies 1600/2600.
Jesli bardziej do pracy, wiecej programow uruchomionych na raz, to 1700.
Bez OC standardowe chlodzenie wystarcza spokojnie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   St05xd 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 13:04

Nie lepiej dopłacić do tego?https://allegro.pl/oferta/amd-ryzen-5-1600x-6-core-3-60ghz-19mb-am4-7923061707
i kupić radiatory na płyte? A jakie polecacie?

Ten post był edytowany przez St05xd dnia: 23 Marzec 2019 - 15:44


#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3426
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 15:49

Jak znajdziesz radiator na vrm, albo przerobisz jakiś tak, żeby pasował to i tak będzie słabo, bo płyta ma słaby vrm, tylko jeden low side mosfet na fazę zasilania, w porównaniu do innych MSI"ów gdzie są po 2 na fazę + radiator fabryczny. Najwyżej wtedy możesz pomyśleć o OC procka do max 6 rdzni + kontrola temperatury VRM pirometrem/sondą.

#11 Użytkownik jest niedostępny   St05xd 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 16:14

Dobra znalazłem takie coś https://allegro.pl/o...duct&bi_m=reco&
Styknie? Jakie OC byłbym w stanie wtedy zrobić i czy wtedy warto brać Ryzen 5 1600x?

Ten post był edytowany przez St05xd dnia: 24 Marzec 2019 - 17:19


#12 Użytkownik jest niedostępny   St05xd 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 21:46

Pomoże ktoś?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3426
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 22:06

To są radiatory na pamięci VRAM + klej na tego typu radiatorkach to kupa, a jak coś zrobi zwarcie na sekcji zasilania, to w najlepszym wypadku usmażysz tylko płytę... Ponad to one są malutkie, w sensie mają małą powierzchnię rozpraszania ciepła + są za duże na mosfety.
Msi b450m pro m2 nie ma nawet otworów montażowych na radiator, jak niektóre inne płyty mają, jako pozostałość po droższych modelach...
Nie biorę za to odpowiedzialności, ale jak chcesz to napiszę Ci jak to robili inni w internecie :E
kupujesz klej termoprzewodzący i praktycznie na stałe przyklejasz, większy radiator full cover, na wszystkie mosfety.
Na allegro dostaniesz na wymiar nawet:
https://allegro.pl/o...miar-7234971145
https://allegro.pl/o...miar-6799627503
Wybrał bym któryś z największą ilością żeberek na cm2.
Jeśli się za to zabierzesz, to zrób to z rozsądkiem ( w sensie, nie zrób zwarcia).

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 24 Marzec 2019 - 22:09


#14 Użytkownik jest niedostępny   kalderon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 135
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 18

Napisany 24 Marzec 2019 - 22:26

Zobacz postSt05xd, o 23 Marzec 2019 - 11:55, napisał(a):

I te pamięci ram Pamięć GoodRam DDR4, 8 GB,2133MHz? Bo na razie taką mam.

Odpalić odpali, ale o wydajności zapomnij. Jeśli chodzi o RAM Ryzeny lubią dwie rzeczy:
- dwie kości, na jednej tracisz nawet 10-15% wydajności
- taktowanie pamięci. Szczególnie w zakresie 2133-3000MHz różnica potrafi być bardzo wyraźna (zależy od gry).
Innymi słowy możesz wykorzystać swoją kość, ale zacznij odkładać na 3000CL16 (8GB za ok. 250zł, CL15 za 280zł, 3200MHz ok. 300zł).

#15 Użytkownik jest niedostępny   St05xd 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 07:19

Dobra, to mam dylemat. Czy brać ryzen 2600 i wtedy lecieć na starym ramie czy 1600x i wymienić ram? A co jeślibym zrobił OC obecnego ramu i dokupił drugą kość. Pomogłoby?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6077
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 25 Marzec 2019 - 11:20

To zależy różnice w wydajności są malutkie wiem bo mam oba. Jak masz brać 2600 i mieć kupa ram 2133 to lepiej 1600x i szybki ram, bo wtedy 1600x 2600 nosem wciągnie

#17 Użytkownik jest niedostępny   St05xd 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 11:40

Tylko czy ta płyta uciągnie 95W Ryzena 1600x i nie bedzie dużych temperatur?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3426
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 15:29

Na auto ustawieniach powinno być raczej ok, choć przydałoby się abyś zmierzył temperaturę mosfetów pod obciążeniem.
O OC tej 1 kości i kupnie drugiej zapomnij.
1. Goodram raczej nie wpakował tam za dobrych kości.
2. Jest duże ryzyko, że kupisz 2 moduł na innych kościach, a wtedy będzie lipa z OC.
Lepiej kup 1600x/1600, dorób radiator + rozsądny zestaw pamięci dual channel, np. Hyperxy 2x4gb 2666mhz cl15, kręcą się nawet na 3200mhz, przy niezłych timingach.

#19 Użytkownik jest niedostępny   St05xd 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 15:46

Boje się że uszkodzę płyte główną, wiec narazie tych radiatorów nie będe zakładał. W przyszłości może kiedy będe OC robił. A jaki tani i dobry ram dual channel 16GB?

#20 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3426
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 17:40

Aegisy 2x8gb 3000mhz cl16 są aktualnie chyba najtańszymi pamięci 3000mhz i działają, lub te:
www.morele.net/pamiec-hyperx-predator-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-hx432c16pb3k2-16-774211/

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych