Forum PCLab.pl: WYdajność - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

WYdajność Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest dostępny   MiecioHD 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 19

Napisany 23 Marzec 2019 - 15:21

Witam. Mam pytanie czy opłaca się robić upgrade z i5 3570 na i7 3770 a może i5 4460? Pytam ponieważ zużycie mojego procesora dochodzi do 100% i tak samo z dyskiem przez co mam ścinki

#2 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2069
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 23 Marzec 2019 - 16:10

Może lepiej zbadać dlaczego się tak dzieje zamiast zmieniać...mój konfig w sygnaturce i tylko raz widziałem 100% na procku przy kopiowaniu kilkunastu plików jak się zwiesił a to i tak była wina dysku zewnętrznego.

#3 Użytkownik jest dostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 23 Marzec 2019 - 16:51

Jeżeli grasz w gry Ubisoftu i ogółem w nowe tytuły, wymiana na i7 na pewno da dużego kopa, tym nie mniej najpierw bym zaczął od optymalizacji/konfiguracji Windowsa pod gry, wyłączanie/usuwanie zbędnych apek, usług które katują dysk, ram oraz samego procka.

#4 Użytkownik jest niedostępny   eciepecie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 163
  • Dołączył: So, 01 Gru 18

Napisany 24 Marzec 2019 - 00:51

Jeszcze tydzień temu miałem i5 7500 i w takim Far Cry New Dawn procek dochodził do 90, 95 %, po wymianie na procek z 8 wątkami ( i7-6700k) mam max zużycia 55 %.

Polecam!

#5 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5802
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 24 Marzec 2019 - 01:17

I7-3770, nie ma co się pchać w kolene i5, to nadal będzie tylko 4/4.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2057
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:44

No i co z tego ze procek ma 60 albo 100% uzycia?? Juz to kiedys pisalem tez gdzies

Mialem i7 4790 z wolnymi pamieciami 1600 mhz cl10 i w grach ubisoftu byly tak samo spadki do 40 fps jak na i5 4590. Nie zawsze procesor jest winny slabej wydajnosci. To ze procek idzie na 100% nie musi oznaczac dropow itp ani to ze procek idzie na 60% nie daje gwarancji ultra plynnej gry

Zobaczcie sobie na utylizacje Ryzena 2600 w Origins i ilosc fps w Aleksandrii. Procek jedzie na 60% a spadki do 45 fps....zobaczcie na i5 8400 ktory jedzie na 90% a daje te oklice 60 fps w minimalnym fpsie

To samo roznica Ryzen 7 vs Ryzen 5. Na ryzenie 7 bedzie 20% uzycia ale to nie sprawi ze fpsy pojda w gore albo sie ustabilizuja. Liczy sie zegar i to jak sama gra korzysta z procka, ramu itp

#7 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2175
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:51

Zobacz postEltik, o 24 Marzec 2019 - 17:44, napisał(a):

No i co z tego ze procek ma 60 albo 100% uzycia?? Juz to kiedys pisalem tez gdzies

Mialem i7 4790 z wolnymi pamieciami 1600 mhz cl10 i w grach ubisoftu byly tak samo spadki do 40 fps jak na i5 4590. Nie zawsze procesor jest winny slabej wydajnosci. To ze procek idzie na 100% nie musi oznaczac dropow itp ani to ze procek idzie na 60% nie daje gwarancji ultra plynnej gry

Zobaczcie sobie na utylizacje Ryzena 2600 w Origins i ilosc fps w Aleksandrii. Procek jedzie na 60% a spadki do 45 fps....zobaczcie na i5 8400 ktory jedzie na 90% a daje te oklice 60 fps w minimalnym fpsie

To samo roznica Ryzen 7 vs Ryzen 5. Na ryzenie 7 bedzie 20% uzycia ale to nie sprawi ze fpsy pojda w gore albo sie ustabilizuja. Liczy sie zegar i to jak sama gra korzysta z procka, ramu itp

Nie chodzi tylko o klatki ale o zacinki które przy ciągłym 100% użyciu cpu często występują.

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 24 Marzec 2019 - 17:51


#8 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2057
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:54

Zobacz posteciepecie, o 24 Marzec 2019 - 00:51, napisał(a):

Jeszcze tydzień temu miałem i5 7500 i w takim Far Cry New Dawn procek dochodził do 90, 95 %, po wymianie na procek z 8 wątkami ( i7-6700k) mam max zużycia 55 %.

Polecam!



No u ciebie zmiana i5 7500 na i7 6700k to jest wyrazna poprawa wydajnosci nie ze wzgledu na to ze uzycie spadlo tylko z powodu tego za ten i7 jeszcze podkrecony ma duuzo wieksza moc obliczeniowa od tej zablokowanej i5 z dosc niskim zegarem. Nawet gdyby oba procki jechaly na 100% to na i7 uzyskasz duzo wyzsza wydajnosc

Zobacz postSend1N, o 24 Marzec 2019 - 17:51, napisał(a):

Nie chodzi tylko o klatki ale o zacinki które przy ciągłym 100% użyciu cpu często występują.



Nie zawsze. To samo mozna powiedziec o GPU a tu jakos wszyscy by chcieli 100% uzycia. W takim razie ja powiem ze przy 100% GPU jest wyzsza temp, moze wystapic throtling termiczny i zrzucanie zegarow i przycinki. Tak czy nie?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2175
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:56

ale użycie gpu na 99% czy 100% jest dobre a procka juz nie :) to chyba oczywiste

#10 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2057
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:57

Scinki maga byc tak samo jak jest 100% i jak 60%. To nie ma nic do rzeczy. Scinki na i5 sa bo juz mocy brakuje

Ten post był edytowany przez Eltik dnia: 24 Marzec 2019 - 17:59


#11 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2175
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:00

Zobacz postEltik, o 24 Marzec 2019 - 17:57, napisał(a):

Scinki maga byc tak samo jak jest 100% i jak 60%. To nie ma nic do rzeczy. Scinki na i5 sa bo juz mocy brakuje

no i wlasnie sobie sam odpowiedziałeś użycie 4x 100% rdzeni mówi jedno brakuje mocy jeśli np w BF V komuś cpu chodzi całą rozgrywkę bez przerwy na 100% to znaczy że gra wymaga więcej a procek nie domaga o to mi chodzi. To wszystko zmieniło się tak z biegiem czasu że na obecne czasy lepiej mieć i7 2600k niż np i5 7500 :E

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 24 Marzec 2019 - 18:03


#12 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2057
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:05

Lepiej miec i7 2600k podkreconego z solidnym jakims ramem niz ryzena 2600 :lol2:

W ogole wszystkie i5 do 7 generacji wlacznie sa nieoplacalne bo 500 zl kosztuje nowy i3 8100

Ale tak jak mowie ja przy GTX 1080 mialem i5 4590 potem zmienilem na i7 4790 i gowno zyskalem bo na obu byly spadki do 40 w grach Ubi...przez RAM. W tych grach roznica miedzy 1600 a 2400 mhz to jakies 10 fps w ujeciu minimalnym

Delikatna poprawa byla w GTA V a duuuza poprawa w Crysis 3

Ten post był edytowany przez Eltik dnia: 24 Marzec 2019 - 18:12


#13 Użytkownik jest dostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:24

Nie wiem jak to jest z BF V, ale przy BF 1 na i5 6600k mimo 100% użycia procesora, gra była płynna bez przycięć. To aktualizacja Win10 creators update 1703 zrobiła bałagan i że wszystko, co 4 wątkowe powoduje ogromne czkawki. Natomiast wystarczy trochę poszukać po necie lub YT, a można znaleźć sporo poradników, jak przywrócić wydajność sprzed aktualizacji win 10 1703. Nie gwarantuje to od razu że taki stary i5 3570 będzie hulał jak i7, ale na pewno to pomoże z mocnymi zacięciami i może pozwoli odłożyć modernizację kompa np: do momentu uzbierania kasy na nową platformę. Jak już wymieniać to po całości i nie bawić się w stare, chyba że ktoś ma naprawdę bardzo ograniczony budżet lub znajdzie bardzo dobrą ofertę na taką używkę i7 ivy.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2057
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:31

Ja na i5 4590 + gtx 1060 3gb gralem wlasnie przed creators update w BF 1 na ultra w podboju bez ani 1 czkawki. Twarde jak skala stabilne 60 fps bylo. Pewnie sie znajda tacy co nie uwierza. Zmnienielm na i7 ale dropy byly dalej juz na wersjach nowszych windows 10 (1703,1709,1803)

Co do BF1 jak juz jestesmy w temacie Devairment to na 8600k 4,8ghz i gtx 1080 tez mi przycinalo ale od niedawna tymczasowo przenioslem sie na RX 570 i dropy zniknely. Zaczynam podejrzewac ze te spadki po creators update to nie od procka tylko funkcjonowanie kart nvidii sie schrzanilo na calej lini

#15 Użytkownik jest dostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:43

Te spadki po 1703 wywołane są też tym że standbylist się nie usuwa i systematycznie zapycha cały ram. Sam miałem ten problem właśnie, mimo że mam 16gb to wystarczyło kilka/kilkanaście minut grania, by zapchać cały bufor, co skutkowało u mnie występowaniem losowych spadków fps.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2057
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:47

Ja dalej tak mam z tym zapychanie RAM ale po zmianie na radeona dropy zniknely. Masz gtx 970?. Mi na gtx od samego poczatku gry dropilo nawet jak RAM jeszcze sie nie zdazyl zapchac

Takze autorze nie pchaj sie w zamiane na i7 tylko mysl o nowej platformie

Ten post był edytowany przez Eltik dnia: 24 Marzec 2019 - 18:46


#17 Użytkownik jest dostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:57

Mam 970 (przejściowo dostałem od brata, bo poprzedni r9 290x z chyba najgorszym chłodzeniem dc2 już niestety nie nadawał się do użytku) i właśnie od czasu zmiany na ge forca odczułem, że tak jakoś lepiej mi się grało na radeonie, nie chodzi o ilość fps, ale o to że płynność gry była tak jakby lepsza.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych