Forum PCLab.pl: GTX 960 2GB czy 4GB? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

GTX 960 2GB czy 4GB? j/w Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   cedolsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 19

Napisany 23 Marzec 2019 - 17:54

Cześć, proszę o pro wsparcie, gdyż wacham się pomiędzy dwoma modelami, rożnica 100zł, warto dołożyć i mieć te 4GB?
Z góry dzięki :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 646
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 23 Marzec 2019 - 17:59

Nie warto... ale lepiej mieć 4gb niż 2 gb :P

#3 Użytkownik jest niedostępny   Icek44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 137
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 23 Marzec 2019 - 18:37

lepiej 4 GB w grach na tekstury, a nie lepiej byłoby gtx 1050ti 4 GB

#4 Użytkownik jest niedostępny   grzela300 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 235
  • Dołączył: Pn, 14 Gru 09

Napisany 23 Marzec 2019 - 18:40

W jakiej cenie chcesz kupić taką kartę? Z tego co widzę ceny tych kart w wersji 4GB na "aledrogo" to jakaś paranoja. Zupełnie nieopłacalny zakup.

#5 Użytkownik jest niedostępny   cedolsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 19

Napisany 23 Marzec 2019 - 18:46

czemu nie warto? 300 zł 2gb 400zl 4gb, czy jest az taka mala roznica?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 973
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 18:49

Nie wystarczy ci funduszy na rx570? Zazwyczaj są do tego jeszcze jakieś gry, które można opchnąć w przystępnych cenach i nówka wychodzi w cenie używki (~500zł).
gtx960 to karta stara, niezbyt wydajna, a do tego zawsze była droga, bo nie wiadomo czemu miała opinię karty wydajnej.

Jeśli już musisz coś takiego kupować, to bierz koniecznie wersję 4GB. Jest kilka tytułów, co prawda niewiele, ale są, które mają ogólnie małe wymagania, ale jak im brakuje pamięci, to się strasznie zapychają. Ja miałem ten problem z Prey.

Ten post był edytowany przez Makavcio2 dnia: 23 Marzec 2019 - 18:50


#7 Użytkownik jest niedostępny   delaroza 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 23 Marzec 2019 - 18:51

Zobacz postcedolsky, o 23 Marzec 2019 - 18:46, napisał(a):

czemu nie warto? 300 zł 2gb 400zl 4gb, czy jest az taka mala roznica?

400 zł za gtx 960 to bezsens. Za kilka dych więcej masz już 970, kartę o poziom wydajniejszą. Wiem wiem, ma 3,5 gb zamiast 4 gb, ale i tak jest sporo lepsza :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   pablokoSicK 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 183
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 16

Napisany 23 Marzec 2019 - 18:53

Panie złoty, daj se pan spokój z tym złomem 960. Nie lepiej dorzucić 50-60zł do gtx 970 ? Wydajność myśle że warta dorzucenia tych pieniędzy https://youtu.be/ee1sikWq3BY?t=46

#9 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3890
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 20:04

Nowe gry zabijaja 2gb karty :

https://pclab.pl/art80192.html

#10 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5806
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 23 Marzec 2019 - 20:14

Lepiej 4GB ale do jakiego CPU? Ok. 400zl kosztują tez uzywane rx570 4GB, które są bardziej wydajne.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 23 Marzec 2019 - 20:16


#11 Użytkownik jest niedostępny   cedolsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 19

Napisany 23 Marzec 2019 - 21:07

400zł za 4GB to dużo? chodzi o cs:go bez klatkowania

#12 Użytkownik jest niedostępny   szymcio30 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 21:27

400 zł za gtx 960 to bezsens. Za kilka dych więcej masz już 970, kartę o poziom wydajniejszą. Wiem wiem, ma 3,5 gb zamiast 4 gb, ale i tak jest sporo lepsza :)

Zgadzam się gtx 970 deklasuje 960 i jeszcze pozwala w miarę sensownych detalach pograć w 1080p. Natomiast bzdurą jest, że ma 3.5GB VRAM. Brak wiedzy i powtarzanie internetowych głupot. Bez urazy karta ma 4GB tylko że ostatnie 0.5 GB ma wolniejszą przepustowość.

#13 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2905
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 23 Marzec 2019 - 21:37

Zobacz postxtn, o 23 Marzec 2019 - 20:14, napisał(a):

Lepiej 4GB ale do jakiego CPU? Ok. 400zl kosztują tez uzywane rx570 4GB, które są bardziej wydajne.

Autor podawał w poprzednim temacie swój sprzęt:
Intel Core i5 660 @ 3.33GHz
ASUSTeK P7H55D-M PRO
4 GB RAM DDR3
Zasilacz Whitenergy ATX-400W
więc ja bym nie szalał tak z 970 czy 570-siątką chyba że wymieni od razu CPU i PSU.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 23 Marzec 2019 - 21:39


#14 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 938
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 23 Marzec 2019 - 21:55

Wymień zasilacz i licytuj rx570 na gwarancji. Idzie dostać za 420 z wysyłką (ja tak kupiłem) . Do tej kwoty najwydajniejsza i najbardziej opłacalna karta . Narzut sterownika na procesor to jest mit obalony , przez kogoś znanego , i bym na to nie patrzył. Też mam ryzena co rzekomo jest słaby, a karty ciśnie po 100% a cpu po ;). od 8% w ets2 , przez 40-50% w cs go , po 85% w nfs payback. Cpu można wymienić, ram podkręcić i wszystko ruszy do przodu , grafika na ten dzień do 400zł najwydajniejsza to rx570, ale szukaj z gwarancją, one lubiły kopać, a nie wiadomo na kogo trafiłeś w tym dealu, jak na kata nieuczciwego to bez gwarancji się przejedziesz . Zasilacz markowe minimum 500w , np antec, corsair , silentiumpc (podobno też dobre) chiefteci (ale nie te 10 letnie) i będziesz zadowolony.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 23 Marzec 2019 - 21:56


#15 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2905
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 23 Marzec 2019 - 22:50

Zobacz postnovi, o 23 Marzec 2019 - 21:55, napisał(a):

Narzut sterownika na procesor to jest mit obalony , przez kogoś znanego , i bym na to nie patrzył. Też mam ryzena co rzekomo jest słaby, a karty ciśnie po 100% a cpu po ;). od 8% w ets2 , przez 40-50% w cs go , po 85% w nfs payback.

Widać kolego że nie widziałeś w użytku, nie miałeś słabych CPU. Jak ten ryzen jest słaby to co ja mam napisać o swoim 10-letnim xeonie. Przy tym użyciu w grach co podałeś to pewnie jeszcze masz otwartych multum zakładek w Chromie, ileś tam uruchomionych aplikacji w autostarcie i w sumie wyjdzie pewnie ponad 70 czy 80 uruchomionych procesów w menedżerze zadań. A co do narzutu sterownika na procesor, to nie jest tak że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia? W takim popularnym 1,5 roku temu benchmarku na forum ciężko coś takiego wychwycić, przy 10-letnim xeonie w zestawieniu z porównywalnymi podobno HD7970 i GTX960 Mój link.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 24 Marzec 2019 - 06:48


#16 Użytkownik jest niedostępny   delaroza 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 23 Marzec 2019 - 23:01

Zobacz postszymcio30, o 23 Marzec 2019 - 21:27, napisał(a):

400 zł za gtx 960 to bezsens. Za kilka dych więcej masz już 970, kartę o poziom wydajniejszą. Wiem wiem, ma 3,5 gb zamiast 4 gb, ale i tak jest sporo lepsza :)

Zgadzam się gtx 970 deklasuje 960 i jeszcze pozwala w miarę sensownych detalach pograć w 1080p. Natomiast bzdurą jest, że ma 3.5GB VRAM. Brak wiedzy i powtarzanie internetowych głupot. Bez urazy karta ma 4GB tylko że ostatnie 0.5 GB ma wolniejszą przepustowość.

Doskonale zdaję sobie sprawę, ze karta ma tak naprawdę 4 gb pamięci. I myślę, że większość pisząca o tej karcie, jako o karcie mającej 3,5gb pamięci również. Problem polega na tym, że te brakujące 0,5 gb ma tak niską przepustowość, że po zapełnieniu 3,5 gb karta zaczyna się dławić i pojawia się stuttering. Praktycznie wygląda to tak samo, jakby karta miała tylko 3,5 gb pamięci o wysokiej przepustowości. Także tak, karta w teorii ma 4gb pamięci. Ale w praktyce wykorzystuje 3.5 gb. Mialem tą kartę i do 1080p była jak znalazł (pamięci bynajmniej nie brakowało). Po zmianie monitora na 1440p musialem zmienić na coś mocniejszego (1070ti), bo 970-tka dawała radę w 1440p tylko na medium - high.

Ten post był edytowany przez delaroza dnia: 23 Marzec 2019 - 23:08


#17 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5806
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 23 Marzec 2019 - 23:32

Zobacz posttoska78, o 23 Marzec 2019 - 21:37, napisał(a):

Autor podawał w poprzednim temacie swój sprzęt:
Intel Core i5 660 @ 3.33GHz
ASUSTeK P7H55D-M PRO
4 GB RAM DDR3
Zasilacz Whitenergy ATX-400W
więc ja bym nie szalał tak z 970 czy 570-siątką chyba że wymieni od razu CPU i PSU.

Szkoda, ze w tym nie podał.
Teraz mam mieszane odczucia. Trochę szkoda budżetu ale może się okazać ze rx570 przydusi ta i5. Co prawda sam łączyłem g4560 2/4 z rx580 i działało to dobrze. Przeszedłem na tym duecie Destiny 2 :)
Może być jednak problem z zasilaczem.

#18 Użytkownik jest niedostępny   cedolsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 19

Napisany 24 Marzec 2019 - 11:56

https://www.olx.pl/o...html#5d7250ddc6
coś takiego?

Ten post był edytowany przez cedolsky dnia: 24 Marzec 2019 - 11:56


#19 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2905
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 24 Marzec 2019 - 12:17

Lubelskie, moje województwo. Trzeba zapytać czy jest jakakolwiek gwarancja. Dostępnych 8 sztuk to wygląda trochę jakby miały przeszłość koparkową. No i ja bym zmienił zasilacz do takiej grafiki.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 24 Marzec 2019 - 12:29


#20 Użytkownik jest niedostępny   cedolsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 19

Napisany 24 Marzec 2019 - 15:03

a co powiecie na:
http://forum.pclab.p...-MSI-Gaming-4G/

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych