Forum PCLab.pl: Niska prędkość kopiowania do NAS ASUSTOR AS6404T - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Niska prędkość kopiowania do NAS ASUSTOR AS6404T

#1 Użytkownik jest niedostępny   czechoj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 23 Marzec 2019 - 18:19

Cześć
Problem dotyczy transferu danych z komputera do NAS. Na początek opiszę krótko sieć.
Komputer z kartą sieciową 10Gb połączony do routera przez port 2,5Gb a dalej poprzez agregację łącza 2x 1Gb do NAS. Wszystko generalnie od Asusa: płyta gł. Rampage VI Extreme z kartą Ethernet Aquantia + router GT-AX11000 + NAS AS6404T. NAS działa na macierzy 4x 3TB w trybie RAID 10, wszystkie dyski od HGST, model 7K4000 (HUS724030ALE641), system plików ext4, kable kat. 6A zarabiane "fabrycznie" można powiedzieć że nowe.
W tak skonstruowanej sieci kopiowanie plików do komputera odbywa się z prędkością 220 - 230 MB w drugą stronę niestety transfer spada do 110 - 115 MB. Nie ukrywam, że liczyłem na podobne wartości. Oczywiście włączona w każdym urządzeniu obsługa ramek jumbo oraz dodatkowo agregacja linii LAN na routerze i w NAS.
Pytanie dlaczego tak jest, co może być tego przyczyną i co zrobić by poprawić prędkość zapisu do NAS?

Ten post był edytowany przez czechoj dnia: 23 Marzec 2019 - 21:59


#2 Użytkownik jest niedostępny   kretowicz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 232
  • Dołączył: So, 14 Lip 12

Napisany 27 Marzec 2019 - 09:26

Agregacja działa jak są 2 procesy kopiowania.
Sprawdź np jakimś filezilla i puść 2 pliki powinno wykożystać te 2x1Gbit.
Jeżeli odczyt Ci działa prawidłowo, to zapis po sieci powinien też równie szybko działać - ja bym szykał przy nas problemu, a nawet przy samym raid.

#3 Użytkownik jest niedostępny   czechoj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 27 Marzec 2019 - 10:12

Zobacz postkretowicz, o 27 Marzec 2019 - 09:26, napisał(a):

Agregacja działa jak są 2 procesy kopiowania.
Sprawdź np jakimś filezilla i puść 2 pliki powinno wykożystać te 2x1Gbit.
Jeżeli odczyt Ci działa prawidłowo, to zapis po sieci powinien też równie szybko działać - ja bym szykał przy nas problemu, a nawet przy samym raid.

nie do końca tak jest, agregacja będzie wykorzystana również w trakcie pracy jednego procesu bo mam RAID 10, zaś w świetle tego że mam port 2,5 Gb na routerze, 10 Gb na karcie i 2Gb na NAS, transfer dużych plików w obie strony powinien kręcić się wokół 220 MB.

Ten post był edytowany przez czechoj dnia: 27 Marzec 2019 - 10:28


#4 Użytkownik jest niedostępny   kretowicz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 232
  • Dołączył: So, 14 Lip 12

Napisany 28 Marzec 2019 - 09:22

Zobacz postczechoj, o 27 Marzec 2019 - 10:12, napisał(a):

nie do końca tak jest, agregacja będzie wykorzystana również w trakcie pracy jednego procesu bo mam RAID 10, zaś w świetle tego że mam port 2,5 Gb na routerze, 10 Gb na karcie i 2Gb na NAS, transfer dużych plików w obie strony powinien kręcić się wokół 220 MB.


Raid nie ma nic do rzeczy z agregacją 2x1Gbit - nie masz połączenia 2Gbit stricte.
Tak jak mówię.

Polecam sprawdzić jakieś 2 pliki po 4GB poprzez jakiegoś totalcomandera lub filezille i w tedy jak będzie suma się nie zgadzać to szukać problemu przy dyskach. Zobacz też jak spada / rośnie prędkość w obie strony - może bufor jakiś się kończy i taki problem się tworzy.
Nie warto kupić kartę do nas 10Gbit?

#5 Użytkownik jest niedostępny   czechoj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 28 Marzec 2019 - 09:50

Zobacz postkretowicz, o 28 Marzec 2019 - 09:22, napisał(a):

Raid nie ma nic do rzeczy z agregacją 2x1Gbit - nie masz połączenia 2Gbit stricte.
Tak jak mówię.

Polecam sprawdzić jakieś 2 pliki po 4GB poprzez jakiegoś totalcomandera lub filezille i w tedy jak będzie suma się nie zgadzać to szukać problemu przy dyskach. Zobacz też jak spada / rośnie prędkość w obie strony - może bufor jakiś się kończy i taki problem się tworzy.
Nie warto kupić kartę do nas 10Gbit?

Niestety kolego ale to Ty nie masz racji. Przy agregacji robi się łącze LAN 2Gb, tyle tylko że w zależności od konfiguracji HDD i macierzy RAID możesz uzyskać różne prędkości transferów, które związane są z zastosowanym typem macierzy, a które ewentualnie może ograniczać sieć LAN. Prostym przykładem jest chociażby opisany przeze mnie przypadek gdy kopiuję dane z NAS, wówczas transfer wynosi ok. 220 - 230 MB i ewidentnie ograniczony jest przez LAN a nie dyski zarówno te docelowe(dla pewności użyłem SSD NVMe) i źródłowe z macierzy RAID 10.
PS Agregacja LAN będzie odczuwana tak jak piszesz w przypadku podłączenia komputera do przełącznika siecią LAN 1Gb zaś dwa kopiowane na raz pliki będą transferowane do dwóch różnych odbiorców. Zauważ, że ja mam sieć LAN 2,5 Gb zaś wąskim gardłem będzie zagregowane łącze router - NAS

Ten post był edytowany przez czechoj dnia: 28 Marzec 2019 - 09:56


#6 Użytkownik jest niedostępny   kretowicz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 232
  • Dołączył: So, 14 Lip 12

Napisany 28 Marzec 2019 - 10:01

"Niestety kolego ale to Ty nie masz racji." W czym nie mam racji? Ja tylko piszę jak jest :)

Przykład agregacji w nas:
https://www.qnap.com...tokołu-802-3ad/

Dokładny opis:
https://en.wikipedia...ink_aggregation

Mam servery w których agregacja jest zrobiona po 4x1Gbit - sprawdza to się super przy wielu procesach, lecz przy jednym użytkowniku robi tylko za zapasowe połączenie.
Jak już masz gdzieś tam 10Gbit to polecał bym Ci kartę dokupić na 10Gbit.

Temat dysków i raidu to osobny case z performance. Jak dobre dyski to i 300 mb/s odczytu i 200Mb zapisu mógłbyś mieć, wszystko zależy od plików, cache, i bufora.

#7 Użytkownik jest niedostępny   czechoj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 28 Marzec 2019 - 10:13

Tylko tyle że TY nadal nie rozumiesz, że wskazana przez Ciebie sieć, również ta z linku z opisem QNAP, jest siecią 1Gb (pomimo agregacji łącza). Ja mam 2,5 Gb a wąskim gardłem (2Gb) będzie zagregowane łącze router - NAS. Ja też miałem wcześniej serwer QNAP z agregacją LAN jednak ograniczeniem była macierz RAID 1 którą wybrałem ze względu na bezpieczeństwo danych a serwer był dwudyskowy. Teraz mam 4 dyski, RAID 10 i transfer w tak skonstruowanej sieci powinien być w obie strony, przy jednym użytkowniku, na poziomie 220 MB.
Jeżeli masz ochotę to rzuć okiem na link ASUSTOR co prawda podane tam dane dotyczą macierzy RAID 5 jednak dla wspomnianego trybu prędkości są podobne jak przy RAID 10

Ten post był edytowany przez czechoj dnia: 29 Marzec 2019 - 09:11


#8 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19659
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 28 Marzec 2019 - 13:16

Da się wbić na tego NAS-a przez ssh?
Jeżeli jest tam jakiś linux to można zrobić test prędkości zapisu przy pomocy komendy dd, np.:
dd bs=128k count=8512 if=/dev/zero of=test_data

Wielkość buforu/paczek do kopiowania 128kB, powtórzone 8512 razy co w sumie da plik 1GB. if to plik źródłowy (w tym przypadku taki "wirtualny" systemowy plik dający same zera, fizycznie nie jest zapisany na dysku, więc nie będzie zaburzał testu), of docelowy (bez podanej ścieżki zostanie zapisany w bieżącym katalogu).
Tak to u mnie wygląda na raid6 z 5x2TB WD Red
dd bs=128k count=8512 if=/dev/zero of=test_data
8512+0 records in
8512+0 records out
1115684864 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 5.36108 s, 208 MB/s


Dla kopiowania w obrębie tej samej macierzy
dd bs=128k count=8512 if=Linux.iso of=test_data
8512+0 records in
8512+0 records out
1115684864 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 12.3424 s, 90.4 MB/s


Sam odczyt (tutaj trzeba uważać na bufory i cache systemowy, które mogą zawyżyć wynik jak powtórzy się operację na tym samym pliku):
dd bs=128k count=8512 if=dokumenty.7z of=/dev/null
8512+0 records in
8512+0 records out
1115684864 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 6.1781 s, 181 MB/s

/dev/null to kolejny "wirtualny" plik, taka czarna dziura, w którą można wrzucać do woli.

Nie jest super narzędzie do benchmarka ale można względnie łatwo sprawdzić czy wąskim gardłem jest macierz. Dla dokładniejszych sprawdzeń trzeba by już głębiej wejść w dostępne opcje dd i zasady działania systemowych buforów.

#9 Użytkownik jest niedostępny   czechoj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 28 Marzec 2019 - 15:27

Ok. Dzięki popróbuję. Do QNAP TS-259 Pro, którego miałem poprzednio, mogłem dostać się swobodnie z poziomu windowsa za pomocą putty i terminala, tu jednak jeszcze nie próbowałem bo to świeżynka w mojej zagrodzie.
Dotychczas wyciągnąłem z NAS dwa dyski i sprawdzałem transfery kopiowania i zapisu pojedynczego HDD, wychodzi na poziomie 163 MB odczyt i 169 MB zapis. Trochę czasu trwa jednak odbudowa macierzy (ponad 5 godzin) po ponownym podłączeniu dysku do NAS.
Co ciekawe ADM Asustora wskazuje prędkość odbudowy macierzy na poziomie 140-160 MB czyli z pełną prędkością dysku.

PS. Właśnie włączyłem usługę SSH na NAS, zobaczymy...

Ten post był edytowany przez czechoj dnia: 28 Marzec 2019 - 15:30


#10 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19659
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 28 Marzec 2019 - 15:37

5 godzin odbudowy to jest nic. U mnie upgrade raid5 do raid6 zajął prawie tydzień...

#11 Użytkownik jest niedostępny   czechoj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 28 Marzec 2019 - 16:07

mam wynik

dd bs=128k count=8512 if=/dev/zero
of=test_data
8512+0 records in
8512+0 records out
1115684864 bytes (1.0GB) copied, 5.339701 seconds, 199.3MB/s

kurde czyli coś na sieci....

Ten post był edytowany przez czechoj dnia: 28 Marzec 2019 - 16:08


#12 Użytkownik jest niedostępny   szybki132 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1135
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 06

Napisany 29 Marzec 2019 - 11:34

Co do ASUSTORA

Posiadam AS6104T i AS6204T. Przenosiłem dane z jednego na drugi ale żeby było szybciej zrobiłem agregację łącza 802.3ad i pokazuje teoretycznie (sprawdzone też przez putty) i na jednym jak i drugim pokazuje prędkośc zagregowanego łacza jako 2 Gbit/s.

Switch ustawiony i wspiera 802.3ad do którego jest też podłączony serwer i agregacja jest 3x1Gbit.

Bez agregacji prędkość kopiowania u mnie wynosi w okolicach 110-112 MB/s a po agregacji ... 85-100 MB/s co jest dziwne.

Moim zdaniem coś jest schrzanione w sofcie od ASUSTORA bo na switchu widzę że do jednego LAG mam podłączone 3 porty (z serwera) a tam gdzie są ASUSTORY to zamiast po 2 widzieć to widzi 1 tu i 1 tu.

#13 Użytkownik jest niedostępny   czechoj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 29 Marzec 2019 - 17:16

ustaw MTU obowiązkowo na 9000 oraz zmień w opcjach sieci Asustor z trybu agregacji 802.3ad na Round-Robin. Po takim zabiegu u mnie transfer z serwara do kompa automatycznie wzrósł do 220MB. Oczywiście na taki wynik możesz liczyć jeśli masz np. RAID 5 lub 10

Ten post był edytowany przez czechoj dnia: 29 Marzec 2019 - 17:22


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych