Forum PCLab.pl: Rozbudowa domowej sieci - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Rozbudowa domowej sieci

#1 Użytkownik jest niedostępny   Cris25 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 12:19

Witam, posiadam router światłowodowy który dostałem od firmy dostarczającej internet i jest to ZTE ZXHNF6000 do którego nie mam możliwości zalogowania się więc w razie problemów jestem zmuszony dzwonić na infolinię. Mój drugi router to TP-Link TL-WR1043ND i próbowałem połączyć je połączyć ze sobą ale jestem całkowicie zielony w tych sprawach i czy może mi ktoś pomóc. Dodam że połączenie między routerami musi być bezprzewodowe ponieważ TPLink będzie piętro niżej udostępniał internet do dekodera i TV. Ma ktoś jakieś pomysły, z góry dziękuje za pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 13:36

1. Jaka wersja TP-Link TL-WR1043ND.
2. W jaki sposób TP-Link będzie "udostępniał internet do dekodera i TV", bez- czy przewodowo?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Cris25 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 13:40

1. Wersja v.1.8 trochę lat już ma ale po podłączeniu do 230V śmiga.
2.Z racji słabej karty WiFi w TV połączenie będzie przewodowe do TV i dekodera

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 15:48

Zobacz postCris25, o 24 Marzec 2019 - 13:40, napisał(a):

1. Wersja v.1.8 trochę lat już ma ale po podłączeniu do 230V śmiga.

Trochę ma. I nic na nim nie zrobisz. Dopiero na OpenWRT można postawić klienta WiFi (TL-WR1043ND v1.x). Inna kwestia czy przy TV i dekoderze jest znośny sygnał do złapania?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Cris25 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 16:29

Sygnał jest bardzo znośny tylko wbudowana karta sieciowa w TV jest po prostu żałosna. Czy zaktualizowanie oprogramowania do najnowszego da mi możliwość "postawienia klienta WiFi" jeśli tak to jak a czy będę zmuszony do kupna innego routera jeśli tak to jakiego?

#6 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5365
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 24 Marzec 2019 - 16:59

Możesz też wgrać Gargoyle.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:38

Zobacz postCris25, o 24 Marzec 2019 - 16:29, napisał(a):

[..]Czy zaktualizowanie oprogramowania do najnowszego da mi możliwość "postawienia klienta WiFi" jeśli tak to jak[..]

Fabryczny soft tego nie potrafi. Dopiero OpenWRT (czy Gargoyle, wersja user friendly) to umożliwi. Alternatywny firmware możesz pobrać z forum eko.one.pl. Mając na routerze fabryczne oprogramowanie interesuje Cię firmware typu factory:
Wydanie stabilne bazujące na OpenWrt Chaos Calmer 15.05
    Gargoyle PL 1.10, wersja z interfejsem graficznym Gargoyle

Wydanie stabilne bazujące na LEDE 17.01
    LuCI, wersja z interfejsem graficznym LuCI

Wydanie stabilne bazujące na OpenWrt 18.06
    LuCI, wersja z interfejsem graficznym LuCI
    Gargoyle PL 1.11, wersja z interfejsem graficznym Gargoyle

Wersje wylistowałem od najstarszej do najnowszej. To są wersje tylko na fabryczny soft. Jeśli wgrasz którąś wersję z listy powyżej, a będziesz chciał wgrać inną, to musisz wybrać soft dla sysupgrade.

Ten post był edytowany przez Qwinto dnia: 24 Marzec 2019 - 18:38


#8 Użytkownik jest niedostępny   Cris25 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:45

Wgrałem OpenWrt, oprogramowanie działa, robiłem krok po kroku jak w instrukcji ale w dalszym ciągu nie umiem połączyć dwóch routerów bezprzewodowo.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:01

Masz OpenWrt LuCi? Po zalogowaniu klikasz Network > Wireless > klikasz Edit przy interfejsie radiowym, w sekcji Interface Configuration, w Mode wybierasz Client i konfigurujesz.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Cris25 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:27

Tak mam. Zrobiłem tak jak napisałeś ale dalej nie potrafię połączyć tych dwóch routerów, nie wiem gdzie dokładnie je "sparować"

#11 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5365
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 24 Marzec 2019 - 20:02

Wgraj Gargoyle ostatnio sam to robiłem wystarczy parę kliknięć i gotowe.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 23:21

Źle wytłumaczyłem, idź do sekcji Wireless i klikasz Scan, wybierasz swoją sieć, w następnym oknie wpisujesz hasło i działa (link). Właśnie tego emaila piszę podłączony w ten sposób.

Załączone pliki



#13 Użytkownik jest niedostępny   Cris25 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 25 Marzec 2019 - 08:56

Z racji że nie działało mi to wczoraj to wgrałem Gargoyle za radą mattpl i nic z tego nie wyszło a na dodatek nie umiem się połączyć z routerem. Jak mi się uda to wrócę na OpenWrt LuCi bo tam przynajmniej mogłem wszyszukać sieci bezprzewodowe a na Gargoyle nie znajdywało mi żadnych sieci chociaż mam ich kilka w zasięgu.

Robiłem wg instrukcji na necie o OpenWrt LuCi i tplink się połączył z siecią macierzystą ale dalej nie przekazuje sygnału na porty LAN

Ten post był edytowany przez Cris25 dnia: 25 Marzec 2019 - 16:34


#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:51

Zrobiłem teraz połączenie na Gargoyle. W załączonym obrazku masz konfigurację. Tego posta piszę będąc tak skonfigurowanym. Laptop ma IP z DHCP na głównym routerze od UPC.

Załączone pliki



Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych