Forum PCLab.pl: thermaltake smart se 530w - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

thermaltake smart se 530w Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   MajkeL92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 12

Napisany 24 Marzec 2019 - 14:34

Witam.

Czy zasilacz thermaltake smart se 530w pociągnie taki zestaw? nic nie będzie kręcone, lecz za jakiś czas będę myślał nad zmianą procka na FX-8320. Komputer będzie używany do renderingu filmów, więc będzie dość mocno obciążany.

AMD FX-8120
Gigabyte GA-970A-UD3
16 GB Ram 1333mhz
Radeon R9 270x 2gb
3x HDD Seagate oraz WD blue

#2 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2179
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:02

Pociągnie jeszcze zapas mocy zostanie, ale ten zasilacz lubi mieć niezłe dropy na lini 12v, więc na przyszłość jakbyś miał jakieś restarty to cię informuje :E chyba że posiadasz nowszą wersję tego modelu "Gold"

#3 Użytkownik jest niedostępny   MajkeL92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 12

Napisany 27 Marzec 2019 - 08:00

Zobacz postSend1N, o 24 Marzec 2019 - 17:02, napisał(a):

Pociągnie jeszcze zapas mocy zostanie, ale ten zasilacz lubi mieć niezłe dropy na lini 12v, więc na przyszłość jakbyś miał jakieś restarty to cię informuje :E chyba że posiadasz nowszą wersję tego modelu "Gold"


Nie posiadam wersji gold, tylko zwykłą. Ale dzięki za odpowiedź :) jeszcze jedno pytanie - w zestawie wymienionym wyżej, siedzi zasilacz "Bandit Power" 650w, niby ma certyfikat 80plus, ale czytałem że jest z czarnej listy i myślałem żeby podmienić właśnie na thermaltake smart se 530w, to chyba lepszy wybór będzie mimo wszystko? ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7101
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 27 Marzec 2019 - 10:34

Ten Tt Smart SE 530W będzie lepszym wyborem od Bandita. Smart nie jest wybitnym zasilaczem, ale z tym zestawem sobie poradzi.

#5 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18481
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 27 Marzec 2019 - 11:09

Zobacz postMajkeL92, o 27 Marzec 2019 - 08:00, napisał(a):

"Bandit Power" 650w, niby ma certyfikat 80plus,

ten "certyfikat" nadano w drukarni etykiet tego zasilacza Dodaj obrazek

#6 Użytkownik jest niedostępny   MajkeL92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 12

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 12:31

No więc wspomniany zestaw już mam, i włożyłem do niego thermaltake smart se 530w, i póki co wszystko gra. Tylkojeszcze jedna istotna sprawa której nie poruszyłem wcześniej - pisaliście że ten zasilacz sobie poradzi z tym zestawem i procesorem FX-8120, tylko okazało się że to wersja "Zambezi" która ma 8 rdzeni i TDP 125w, i pytanie czy przy dużych obciążeniach nie będzie problemów?

#7 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7101
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 12:46

Powinien sobie dać radę bez większych problemów. Całość nie weźmie nawet 300W.

#8 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9619
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 12:52

Zobacz postzawisztheblack, o 10 Kwiecień 2019 - 13:46, napisał(a):

Powinien sobie dać radę bez większych problemów. Całość nie weźmie nawet 300W.

da rade ale w zaleznosci co bedziesz robił ten zestaw moze i wziac 400W ze sciany

mialem 270x i testowalem w furmarku przykkadowo to samo gpu zjadało 200W

#9 Użytkownik jest niedostępny   Belfor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 244
  • Dołączył: Pt, 30 Cze 17

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 12:56

Zobacz postduniek, o 10 Kwiecień 2019 - 12:52, napisał(a):

da rade ale w zaleznosci co bedziesz robił ten zestaw moze i wziac 400W ze sciany

mialem 270x i testowalem w furmarku przykkadowo to samo gpu zjadało 200W

Kręcona 270x MSI Gaming 1180mhz zjada 160W w grach.

#10 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7101
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 12:57

W Furmarku na GPU i P95 na CPU jasne, ale przy używaniu kompa do gier nie przekroczy 300W za całość

#11 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9619
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 13:58

Zobacz postBelfor, o 10 Kwiecień 2019 - 13:56, napisał(a):

Kręcona 270x MSI Gaming 1180mhz zjada 160W w grach.


mam dwa zasilacze

riser x16/x16 z odseparowanym zasilaniem

jeden psu jest pod mobo/cpu i reszte, drugi psu tylko pod GPU (riser + gniazda) i tak sprawdzam pobory

przy furmarku karta pobiera max caly czas, w grach faktycznie jest mniej chociaz czasami w peak na sekunde potrafi wziac 1-2% mniej to co w furmarku

inna kwestia ze nigdy raczej CPU i GPU nie jest rownoczesnie obciązone

Ten post był edytowany przez duniek dnia: 10 Kwiecień 2019 - 13:58


#12 Użytkownik jest niedostępny   MajkeL92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 12

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 15:04

Komputer będzie głównie używanydo renderingu filmów w wysokiej jakości i czasem do gier, a w przypadku renderingu procesor jest mocno obciążany, dlatego wolałem się upewnić czy nie spotka mnie jakiś zonk :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Belfor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 244
  • Dołączył: Pt, 30 Cze 17

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 23:55

Zobacz postduniek, o 10 Kwiecień 2019 - 13:58, napisał(a):

mam dwa zasilacze

riser x16/x16 z odseparowanym zasilaniem

jeden psu jest pod mobo/cpu i reszte, drugi psu tylko pod GPU (riser + gniazda) i tak sprawdzam pobory

przy furmarku karta pobiera max caly czas, w grach faktycznie jest mniej chociaz czasami w peak na sekunde potrafi wziac 1-2% mniej to co w furmarku

inna kwestia ze nigdy raczej CPU i GPU nie jest rownoczesnie obciązone

Nie neguję tego. Ja tylko mówiłem jak wypadała moja karta w grach. Swoją drogą porównuje sobie teraz te chłodzenie MSI Gaming Twin Frozr któreś tam i aż mnie boli, że za podobne osiągi trzeba dopłacać nawet po 200zł do karty dzisiaj. 270x msi gaming trzymało w latach świetności 60-63C żrąc przy tym po 160-220W. Dzisiaj to za taką cenę masz Ventus, albo gigabyte "OC" albo Asus Phoenix. Żałoba.

#14 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9619
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 00:20

"kiedys to było", no ale taka prawda - pamietam jak do kopania sie brało tez 270x to wszsytkie byly w podobnych cenach, a nawet te najgorsze/najtansze mialy dobre coolery


a te 270x na premierze kosztowaly chyba 600zł okolo z tego o pamietam, a taka 1060/1070 najtansze (blowery) karty po 1500-1700zł i radiatorej jak na starego pentium 4 :E

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych