Forum PCLab.pl: zakup routera pod internet 500 Mbit/s - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

zakup routera pod internet 500 Mbit/s

#1 Użytkownik jest niedostępny   ahdianek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: So, 16 Cze 12

Napisany 24 Marzec 2019 - 16:29

Witam przez długi okres czasu posiadałem internet adsl 10mb/s .
Przyszedł czas na zmiany a wraz z nim instalacja światłowodu oraz zmiana internetu.
Poszukuje wydajnego routera do którego będę mógł podpiąć dysk zewnętrzny by stworzyć tz. dysk domowy
Dostawca internetu zapewnia mi jakiś router huawei i mam dylemat, który router powinien działać w trybie Access point by przesyłanie plików było najwydajniejsze oraz jaki router do kwoty około 400zl były najlepszym rozwiązaniem?

Ten post był edytowany przez ahdianek dnia: 24 Marzec 2019 - 16:31


#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3141
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:20

Jeśli światłowód dochodzi i jest podłącony bezpośrednio do routera operatora, to tego routera się nie pozbędziesz ani nie zamienisz na inny. Natomiast jeśli zamierzasz podpiąć dysk do routera przez port USB, to lepiej pomyśl nad dyskiem typu NAS, podłączysz go kablem Ethernet do gigabitowych portów routera.

#3 Użytkownik jest niedostępny   ahdianek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: So, 16 Cze 12

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:50

z tego co wiem i widzę na ich stronie no to oni dają router coś pokroju Huawei HS8546V, Huawei HS8145V, Huawei HG8245Q2, Huawei HG8245H lecz nie wiem który doładnie dostanę. Mnie głównie interesowało zrobie AP z innym wydajniejszym np ASUS RT-AC58U albo Asus RT-N66U, albo na odwrót by mój (router który dokupie) był głównym a od nich ten Huawei był w trypie AP. a co do opcji dopięcia dysku to raczej intersowalo mnie coś małego taki zwykły 2.5 hdd usb bo nie potrzebuje czegoś dużego na chwile obecną.

rozumiem, że zrobienie AP nadal w tych nowych routerach idzie po lanie z jednego routera do drugiego?

Ten post był edytowany przez ahdianek dnia: 24 Marzec 2019 - 18:55


#4 Użytkownik jest niedostępny   ahdianek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: So, 16 Cze 12

Napisany 26 Marzec 2019 - 17:06

Technologia internetu to:ftth
Mam jeszcze jeden problem dowiedziałem się, że prawdopodobnie końcówka od światłowodu będzie typu Złącze SC i teraz moje pytanie
Jest możliwość dokupienia jakiegoś adaptera/konwentera dzięki którym z SC zrobię RJ-45 bym nie musiał używać modemu od dostawcy?
Jeżeli się nie da to pozostaje mi tylko możlwość korzystania z modemu/routera od dostawcy a dokupiony asus działać może tylko w trybie AP?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Postrach 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4346
  • Dołączył: Cz, 16 Sie 07

Napisany 26 Marzec 2019 - 18:18

Zobacz postahdianek, o 26 Marzec 2019 - 17:06, napisał(a):

Technologia internetu to:ftth
Mam jeszcze jeden problem dowiedziałem się, że prawdopodobnie końcówka od światłowodu będzie typu Złącze SC i teraz moje pytanie
Jest możliwość dokupienia jakiegoś adaptera/konwentera dzięki którym z SC zrobię RJ-45 bym nie musiał używać modemu od dostawcy?
Jeżeli się nie da to pozostaje mi tylko możlwość korzystania z modemu/routera od dostawcy a dokupiony asus działać może tylko w trybie AP?

Dostawcy chyba blokują korzystanie z innych modemów/routerów niż te które dostarczają. Z SC -> RJ bez konwertera nie zrobisz a to z 130zł https://www.atel.com....php?hash=06424 , dostaniesz urządzenie od operatora wepniesz sobie tam swój router asusa i może on robić za ap , a może za router zależy co chcesz uzyskać.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sancho Panda 

  • Naczelny kłamca ludu
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 823
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 26 Marzec 2019 - 20:20

Terminal ONT dostarczy dostawca i do niego podłączysz swój router.Zanim podłączą zapytaj się co dostarczą,czy będziesz miał od mich ONT z WiFi czy też swój router będzie rozsyłał sygnał .

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3141
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 26 Marzec 2019 - 20:24

Zobacz postSancho Panda, o 26 Marzec 2019 - 20:20, napisał(a):

Zobacz postahdianek, o 24 Marzec 2019 - 18:50, napisał(a):

z tego co wiem i widzę na ich stronie no to oni dają router coś pokroju Huawei HS8546V, Huawei HS8145V, Huawei HG8245Q2, Huawei HG8245H

Terminal ONT dostarczy dostawca i do niego podłączysz swój router.Zanim podłączą zapytaj się co dostarczą,czy będziesz miał od mich ONT z WiFi czy też swój router będzie rozsyłał sygnał .

Chyba wszystkie wymienione powyżej to routery z WiFi i terminalem ONT w jednym. Więc albo można korzystać z urządzenia operatora, albo poprosić go o ustawienie w tryb Bridge i podłączyć swój router.

#8 Użytkownik jest niedostępny   ahdianek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: So, 16 Cze 12

Napisany 26 Marzec 2019 - 20:36

no rozumiem poprosić o tryb bridge, lecz ten Asus ma końcówkę RJ-45 więc i tak nie zrobi mi go głównym skoro światłowód będzie miał inną końcówkę.
kwarto kupić taki konwerter(będzie on działał poprawnie w sensie wystarczy podpiąć do niego końcówkę światłowodu i asusa i już działa)?

Ten post był edytowany przez ahdianek dnia: 26 Marzec 2019 - 20:39


#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3141
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 26 Marzec 2019 - 20:39

Wszystkie wymienione wyżej Huaweie to urządzenia z terminalem ONT. I ich nie zmienisz. One muszą tam być, bo operator nie pozwoli na jakieś obce urządzenia. Więc jedyne co możesz zrobić to co napisałem powyżej.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sancho Panda 

  • Naczelny kłamca ludu
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 823
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 26 Marzec 2019 - 20:40

Nie.skoro dostrawca dostarczy.

#11 Użytkownik jest niedostępny   ahdianek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: So, 16 Cze 12

Napisany 26 Marzec 2019 - 20:41

rozumiem czyli pozostaje mi jakby zrobić Huaway głównym a Asusa w Acces point tak?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3141
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 26 Marzec 2019 - 20:41

Zobacz postahdianek, o 26 Marzec 2019 - 20:41, napisał(a):

rozumiem czyli pozostaje mi jakby zrobić Huaway głównym a Asusa w Acces point tak?

Poproś o bridge, to Asus będzie głównym...

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych