Forum PCLab.pl: Wirtualna maszyna - XP działa bardzo wolno - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wirtualna maszyna - XP działa bardzo wolno Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mjkl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Nd, 24 Mar 19

Napisany 24 Marzec 2019 - 16:34

Witam,
mam problem z maszyną wirtualną.
Pobrałem VMware Player i zainstalowałem na nim 32-bitowy system Windows XP SP3. Niestety wszystko działa na nim bardzo wolno, myszka się ścina.
Nie mam dysku CD-ROM w laptopie i nie chciał mi się zainstalować VMware Tools. Być może to jest przyczyną.
Co poradzić mogę na to?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Fonzie 

  • Be cool like the Fonz...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2352
  • Dołączył: Pn, 25 Sty 16

Napisany 24 Marzec 2019 - 16:43

vmware tools zainstalowane w maszynie z xp ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Mjkl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Nd, 24 Mar 19

Napisany 24 Marzec 2019 - 16:48

Nie zainstalowane.
Wyświetla się szarą czcionką i nie można go zainstalować.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Fonzie 

  • Be cool like the Fonz...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2352
  • Dołączył: Pn, 25 Sty 16

Napisany 24 Marzec 2019 - 16:59

VmWare zakończyło już wsparcie dla XP , potrzebna by była pewnie starsza wersja.
Ew spróbuj VirtualBox

Ten post był edytowany przez Fonzie dnia: 24 Marzec 2019 - 17:00


#5 Użytkownik jest niedostępny   Mjkl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Nd, 24 Mar 19

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:50

W folderze z VMware znalazłem plik iso z VMTools i zainstalowałem. Problem z myszką zniknął, ale system nadal wolno chodzi mimo, że dałem mu 2 GB RAMu i 2 rdzenie procesora.

Ten post był edytowany przez Mjkl dnia: 25 Marzec 2019 - 11:47


#6 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1872
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:57

Upewnij sie, ze w UEFI masz wlaczona sprzetowa wirtualizacje. Nastepnie upewnij sie, ze w vmware takze

#7 Użytkownik jest niedostępny   Mjkl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Nd, 24 Mar 19

Napisany 25 Marzec 2019 - 11:48

W UEFI w Win10 wirtualizacja enabled, w VMware też.
Jeszcze może być jakaś przyczyna?

Edit: Menedżer zadań w XP cały czas pokazuje użycie procesora w 100%. Na hoscie jest ~7%.

Ten post był edytowany przez Mjkl dnia: 25 Marzec 2019 - 12:22


#8 Użytkownik jest niedostępny   zireael7 

  • Va'esse deireádh aep eigean, va'esse eigh faidh'ar
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 525
  • Dołączył: So, 25 Lut 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 16:55

Jeżeli chcesz i masz czas, to może sprawdź jeszcze, jak zachowa się VirtualBox. Ja sobie w nim postawiłam wirtualną "dziesiątkę" i działa dość znośnie, w każdym razie da się korzystać ;).

#9 Użytkownik jest niedostępny   adoado0 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Nd, 19 Gru 10

Napisany 25 Marzec 2019 - 17:01

100% na jakim procesie?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych