Forum PCLab.pl: G.skill trident Z 3600mhz cl16+taichi+ryzen 1600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

G.skill trident Z 3600mhz cl16+taichi+ryzen 1600

#1 Użytkownik jest niedostępny   -Style- 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Nd, 20 Lis 16

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:06

Witam serdecznie, posiadam od ponad roku zestaw jak w tytule i postanowiłem w końcu spróbować podbić taktowanie moich pamięci jeszcze wyżej, gdyż na wcześniejszej wersji biosu tylko 3400mhz udało Mi się stabilnie osiągnąć przy napięciu 1.4V i tem sekcji 45stopni i opóźnienia cl16.16.16.36. Problem jednak ze nie chcą iść wyżej. Czy to jest wina CPU ? Płyta ma zarabiascie mocna sekcje kupiona z myślą o 3generacji ryzenow aby nie brakło mocy a tutaj ramy teoretycznie zdolne do Oc na 3600mhz nie chcą pójść na taka wartość a wiem, ze 1gen ryzenow miały problemy z kontrolerami pamięci. Czy jest sens kombinować dalej ?? Czy zaczekać na premierę wymienić CPU i wtedy już na poważnie podjąć się OC na 3600mhz dodam jeszcze, ze temp ramow są zadowalające max38 stopni sprawdzane czujnikiem termicznym z Cata. Za wszystkie podpowiedzi dziekuje.

#2 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 575
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 24 Marzec 2019 - 20:16

Wina kontrolera CPU 3400 na pamieciach to max dla ryzen 5 1600.
Ciesz sie że choć tyle wyciągnąłeś własnie dzięki dobrej płycie.
Czekamy na Ryzen 3000.

#3 Użytkownik jest niedostępny   -Style- 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Nd, 20 Lis 16

Napisany 24 Marzec 2019 - 21:39

No właśnie z jednej strony spoko bo czytam, ze niektóry maja problem z 3000mhz, a jak sytuacja wyglada przy serii 2000?? I jest może ktoś komu się udało osiągnąć wyższe taktowania chociażby na serii 2000 ?

Ten post był edytowany przez -Style- dnia: 24 Marzec 2019 - 21:40


#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3426
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 21:51

Ryzeny 1gen/2gen są w stanie osiągnąć na samsungach b-die(jak twoje) w konfigu 2x8gb do 3600mhz, nie wszystkie sztuki oczywiście, różnica pomiędzy 1, a 2 gen jest taka, że łatwiej osiąga się wyższe takty.
Napiszę Ci tak:
-jeśli chcesz możesz próbować jeszcze wyższego taktowania, ale bardziej opłacalne czasowo i wydajnościowo będzie jak obniżysz timingi na cl14, przy 3400/3466mhz cl16 to bardzo luźno jak na kości tego typu.

jak chcesz wyższego taktowania, zostaw timingi jak masz na cl16 i dram voltage, podnoś na razie tylko SOC voltage i sprawdzaj stabilność systemu na szybko (max dla SOC to 1,2v), np. stres testem w AIDA64 przez ~~30min, próbuj 3600mhz.

#5 Użytkownik jest niedostępny   -Style- 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Nd, 20 Lis 16

Napisany 24 Marzec 2019 - 22:15

Dzięki piękne a dlaczego sic max do 1.2 ?? Obecnie mam 0.7v

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3426
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 22:46

0,7 to bardzo nisko, strzelałbym w przynajmniej 0,9v lub 1,1v
AMD nie zaleca napięcia powyżej 1,2v na SOC, ponieważ zwiększa się degradacja kontrolera pamięci i wszystkiego powiązanego z SOC. W praktyce czytałem, że napięcie powyżej 1,175v zmniejsza stabilność RAM (chyba na b-die samsunga), choć miałem zestaw pamięci, który dopiero na 1,2v właśnie stał się stabilny (super lipny mi się trafił kiedyś)

#7 Użytkownik jest niedostępny   -Style- 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Nd, 20 Lis 16

Napisany 24 Marzec 2019 - 23:10

dobra to już chyba wiem wystarczająco dużo, będę leciał z taktowaniem w górę a jak się nie uda to timingi zacznę zbijać, chociaż to ma i tak sens tylko edukacyjny bo przy moim użytkowaniu i sporadycznej rozgrywce w 1440p nie wniesie spektakularnych zmian. Dzięki piękne za pomocne uwagi

#8 Użytkownik jest niedostępny   -Style- 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Nd, 20 Lis 16

Napisany 24 Marzec 2019 - 23:20

Qwertypp można się z tobą jakoś skontaktować na pw ??

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3426
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 23:38

Możesz śmiało pisać na priv forumowy.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6077
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 25 Marzec 2019 - 08:14

Do 3600 trzeba jeszcze podbić vcore i zmontować nowe timingi, co będzie się wiązało z godzinami testów. Polecam do testów korzystać z TM5 i configu testów gościa od kalkulatora. Dzięki temu średnio po 5,30 min. będziesz wiedział czy sypie błędami czy nie. Dla pewności po pierwszej pętli nie wyłączaj testu tylko zostawiasz aż zrobi pełne 5 około 30 minut. Liczę, że bios 5.10 na pokładzie?

#11 Użytkownik jest niedostępny   -Style- 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Nd, 20 Lis 16

Napisany 25 Marzec 2019 - 08:34

Zobacz postArt385, o 25 Marzec 2019 - 08:14, napisał(a):

Do 3600 trzeba jeszcze podbić vcore i zmontować nowe timingi, co będzie się wiązało z godzinami testów. Polecam do testów korzystać z TM5 i configu testów gościa od kalkulatora. Dzięki temu średnio po 5,30 min. będziesz wiedział czy sypie błędami czy nie. Dla pewności po pierwszej pętli nie wyłączaj testu tylko zostawiasz aż zrobi pełne 5 około 30 minut. Liczę, że bios 5.10 na pokładzie?

Jasne 5.10 jak tylko wyszedł, zdaje sobie sprawę z czasu testów. Ustawiłem 3466mhz na 16.16.16.36 i 1.38V soc 1.12V przeszedł stres testa w aidze 64 -30minut ramy rozgrzały się do 46stopni a sekcja vram 60. Natomiast na tych samych napięciach przy taktowaniu 3600mhz nawet bios się nie ładuje i wyświetla 4 błędy w kółko

Ten post był edytowany przez -Style- dnia: 25 Marzec 2019 - 08:36


#12 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6077
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 25 Marzec 2019 - 10:01

to zostaw na 3466 cl 16 zacieśnij wszystkie timingi i testuj tm5 bo aide możesz ganiać i 48h i będzie git, a gierka wysypie ci system w 15 minut. Jak już będziesz pewny pamięci to OCCT i test LDS minimum 15 minut i powinno śmigać elegancko.

#13 Użytkownik jest niedostępny   -Style- 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Nd, 20 Lis 16

Napisany 25 Marzec 2019 - 10:14

Zobacz postArt385, o 25 Marzec 2019 - 10:01, napisał(a):

to zostaw na 3466 cl 16 zacieśnij wszystkie timingi i testuj tm5 bo aide możesz ganiać i 48h i będzie git, a gierka wysypie ci system w 15 minut. Jak już będziesz pewny pamięci to OCCT i test LDS minimum 15 minut i powinno śmigać elegancko.

A mógłbyś powiedzieć co to za program tm5 ??

#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3426
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 14:15

Możesz jeszcze spróbować przy 3600mhz zmienić opcję geardown mode na disable i dać command rate=2
do tego pobawić się opcjami rezystancji (np. wzorując się na kalkulatorze), zmienić procODT na wyższą wartość, np. 60/68ohm.
Podbiłbym też dram voltage na 1,45v i SOC na 1,15v

Na 3466mhz powinno być możliwe ustawienie np. 1.14.14.14.28(lub wyższe tRAS), przy samym zacieśnianiu timingów limituje Cię praktycznie tylko dram voltage, staraj się też używać parzystych timingów.
Poza tym jak uporasz się z timingami głównymi, zacieśnij te timingi, bo są również istotne i daję kopa wydajnościowego:
tRC ( nie może być niższe niż tRAS+tRP, + nie powinno być niższe niż 40, ze względów stabilnościowych), czyli np. 14+28=42
tRFC
rrds
rrdl
tfaw

#15 Użytkownik jest niedostępny   -Style- 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Nd, 20 Lis 16

Napisany 25 Marzec 2019 - 17:40

wróciłem z pracy to lece testować

Po kilku zmianach obecnie jest 3466 cl 14 14 14 28 tRC42
I Aidą wywala błąd hardware a occt już od 13minit idzie stabilnie. Zjechałem z CPU na 3.7 tak na wszelki wypadek, ze jak wykrzyczy to na pewno ram

Ten post był edytowany przez -Style- dnia: 25 Marzec 2019 - 18:42


#16 Użytkownik jest niedostępny   -Style- 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Nd, 20 Lis 16

Napisany 25 Marzec 2019 - 20:56

Occt mi teraz wywalił komunikat błąd ja rdzeniu hmmm nie wiem jak mam to interpretować i taka dziwna akcja nastąpiła, zbijając napięcie ramu i tylko ramu zapisałem bios po czym poszedł reset i komp uruchomił się na zegarach CPU 3875mhz i napięcie 1.33V trochę dla mnie dziwna akcja bo cały czas było 3700mhz i nic nie zmieniałem

#17 Użytkownik jest niedostępny   Tornado3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Wed, 05 Gru 18

Napisany 25 Marzec 2019 - 21:07

za szybko byś chciał
to sie robi małymi kroczkami a ram szybciej sie wywali w jakiejś wymagającej grze przynajmniej u mnie tak było dlatego aide odpuscilem

#18 Użytkownik jest niedostępny   -Style- 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Nd, 20 Lis 16

Napisany 25 Marzec 2019 - 21:12

tu nie chodzi o kwestię szybkości, ciesze się ze napotykam błędy bo to jest kolejne doświadczenie i bezcenna wiedza

#19 Użytkownik jest niedostępny   danny64k 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: So, 10 Lut 18

Napisany 25 Marzec 2019 - 21:17

Testuj tym Klik i dodaj
ten konfig

#20 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6077
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 26 Marzec 2019 - 15:48

Zobacz post-Style-, o 25 Marzec 2019 - 20:56, napisał(a):

Occt mi teraz wywalił komunikat błąd ja rdzeniu hmmm nie wiem jak mam to interpretować i taka dziwna akcja nastąpiła, zbijając napięcie ramu i tylko ramu zapisałem bios po czym poszedł reset i komp uruchomił się na zegarach CPU 3875mhz i napięcie 1.33V trochę dla mnie dziwna akcja bo cały czas było 3700mhz i nic nie zmieniałem

Dam ci nastawy dla CPU bo rozumiem, że to nie X. LLC dajesz na 3 zarówno dla SOC jak i CPU napięcie dla CPU 1.35v i 1.1 dla SOC na sztywno dajesz 3900 MHz. W przypadku pamięci XMP musi być uruchomione inaczej prawdopodobnie nie odpalisz kompa mi się na Taichi nie udało uruchomić bez XMP nawet 3 GHz. Potem jedziesz z 3.4 GHz prawdpodobnie uda ci się zrobić CL14@1.4v jeśli to B-die. Kontroluj RTC co płyta robi z timingami, bo się możesz zdziwić. Jeśli nie chcesz mieć niespodzianki raz na tydzień lub dwa staraj się tak ustawić memki aby nie było problemów z cold boot czy z hard resetem podczas ponownego uruchamiania. Aha i podbij 1.8v pll na 1.85 u mnie poprawia stabilność i vpp daj na 2.55 (oba pod windą dadzą ci odpowiednio 1.9v i 2.6v) natomiast vddp na 0.95 (pod windą da ci to 0.96) Mój 1600X lubi popuścić bobków pod koniec pętli jak mu skakało napięcie na wyższych lub niższych poziomach LLC, a przy 3 masz zawsze zbliżone do tego co w biosie i ewentualnie w razie potrzeby sama płyta sobie podbije w górę. Dodatkowo ja mam włączone jeszcze w opcjach CPU od zewnętrznego generatora na 100 MHz, bo wtedy nie obserwuje chwilowych skoków bclk na 102 MHz a raczej przy długotrwałym katowaniu OCCT co najwyżej spadnie do ~99 MHz. Niestety SS na tej płycie się nie da wyłączyć ale aktualnie generator daje radę lepiej żeby bclk spadło na ułamek na sekundkę niż nam na chwilkę wbiło 4,2-4.3 GHz i wysypało test.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych