Forum PCLab.pl: rx 580 do starszych podzespołów - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

rx 580 do starszych podzespołów Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kubixo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 08 Kwi 18

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:20

Witam.

Ostatnio w moim komputerze uszkodziła się karta graficzna, w bardziej wymagających grach (witcher 3, gta 5) wytrzymuje 2 minuty, po czym po prostu gry się wyłączają (testowałem z inną kartą graficzną i wszystko było ok). Postanowiłem kupić używanego rx 580 4gb lub 8gb, którego będę mógł użyć z nowymi podzespołami (i5 6500) za jakieś pół roku (na razie nie uzbierałem jeszcze tyle aby wszystko wymienic). No i pytanie jest następujące, czy karta ta będzie działać bezproblemowo z xeonem? Wiem, że będzie ograniczona, ale chyba nie powinno się jej nic stać?

Komputer:
GPU: msi gtx 670 2gb
CPU: e5450 oc do 3.6 ghz
MB: gigabyte ga-ep35-ds3
Ram: 8 gb 800mhz
Zasilacz: bequiet 550w

Pozdrawiam. :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2231
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:24

Jedyne co w twoim kompie sie do czegos nadaje to zasilacz. Serio chcesz kupic i5 6500 do nowego kompa????

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kubixo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 08 Kwi 18

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:27

Nie pytałem o to co się obecnie nadaje, bo wiem ze sie nic nie nadaje. Pytanie było czy będzie to działać bez problemów. i5 6500 do moich potrzeb spokojnie mi wystarczy :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2231
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:51

Tak bedzie dzialac. Jesli wydajnosc procka jest dla Ciebie wystarczajaca to tak bez problemu

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kubixo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 08 Kwi 18

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:57

No to super, dziękuje. Ale jeszcze dla pewnosci zapytam, bo nie wiem czy się dobrze zrozumielismy, chodzi mi czy będzie to działało z xeonem e5450? Tą i5 mam zamiar kupić dopiero w czerwcu jak wspomniałem w pierwszym poscie.

#6 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3401
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:07

Chcesz coś polepszyć rozumiem. Płyta, proc, ta i5 będzie biedna. Sprzedaj co masz, dołoż do ryzena bo robić z lacia, papuć to nie ma sensu, a to właśnie chcesz zrobić.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kubixo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 08 Kwi 18

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:15

W zasadzie to za bardzo się rozpisałem i trochę tym pomieszałem. W obecnym zestawie z xeonem zepsuła mi się karta graficzna, chcę ją wymienić, ale już na taką, którą będę mógł wykorzystać w nowym zestawie. Nie zdecydowałem jeszcze jeszcze jaki procesor będę kupował w przyszłości, być może będzie to ryzen. Głównie chciałem się dowiedzieć czy rx 580 będzie współpracował bez problemow z xeonem e5450 do czasu zakupu reszty podzespołów.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1088
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:25

Nie ma żadnego znaczenia, z jakim procesorem łączysz kartę graficzną. Problemem może być tylko jego wydajność, bo komunikacja karty graficznej z procesorem wymaga mocy obliczeniowej, której nie posiadasz. Ogólnie będziesz miał dość cyrkowy zestaw na razie :E Ale to w niczym nie przeszkadza oczywiście.

Co do zakupu nowej platformy, jak będziesz zdecydowany na zakup i będziesz miał określony budżet, wpadnij na forum i poszukamy ci optymalnego rozwiązania. i5-6500 byłby rozwiązaniem nie tyle złym, co po prostu katastrofalnym. Osoby, które kupiły procesory i5-6xxx to są pechowcy dekady, bo jest to droga i niedopracowana technologia z czasów przesiadki dd3->ddr4, po której zaraz przyszła kawa. Nie dość, że ix-8xxx oferuje więcej na jednym rdzeniu, to lepiej radzi sobie z wysokim taktowaniem pamięci i za te same pieniądze masz zwykle +2 rdzenie fizyczne. A rdzeń fizyczny to nie HT, w którym zakochani są wyznawcy AMD.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kubixo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 08 Kwi 18

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:29

Dziękuję za odpowiedź, jak uzbieram określoną kwotę to z pewnością przyjdę zapytać co polecacie :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 406
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:57

Zobacz postMakavcio2, o 24 Marzec 2019 - 19:25, napisał(a):

Osoby, które kupiły procesory i5-6xxx to są pechowcy dekady, bo jest to droga i niedopracowana technologia z czasów przesiadki dd3->ddr4, po której zaraz przyszła kawa. Nie dość, że ix-8xxx oferuje więcej na jednym rdzeniu

Co ? Zarówno i5 6xxx jak i i5 8xxx to jest jedna i ta sama architektura, i zegar w zegar na jednym rdzeniu oferuje dokładnie to samo. Jedynym jej plusem jest to, że "Kawa" oferuje więcej rdzeni oraz wyższe takty, ale ilość wykonywanych instrukcji na takt zegara jest identyczna.
A pechowcami nie dekady ale stulecia to są osoby, co zakupiły platformę "KabyLake" czyli serię i5,i7 7xxx oraz płyty z chipsetami 2xx. Platforma żyła zaledwie kilka miesięcy i została zastąpiona przez "Kawę"

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 24 Marzec 2019 - 19:58


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych