Forum PCLab.pl: Ryzen 1300x - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 1300x czy to działa dobrze ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Amphilyon 

  • The continent of Legend
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5027
  • Dołączył: So, 05 Wrz 09

Napisany 24 Marzec 2019 - 18:48

pytanie apropo ryzenów, czy wytłumaczy mi ktoś czy ten procek w końcu działa na swoich taktach, czy to jest jakieś zaniżone wszystko ??

link do screena: https://imgur.com/P8OzELY

mam go po OC na 4.00 i czemu menedżer zadań, cpu-Z i ten ryzen master pokazuje podczas bencha jakieś wartości typu 1.500 Ghz ?? :hmm: czemu podczas benchmarka nie odpala się na 4.00 tak jak pisze w menedżerze, jako jego maksymalną wartość (OC)

czy on działa ciągle w jakimś trybie oszczędnościowym i się marnuje ?

w opcjach windows 10 niby mam ustawioną wysoką wydajność, ale to nic nie zmieniło

#2 Użytkownik jest niedostępny   kalderon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 135
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 18

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:06

Skoro działa na 1,55GHz to znaczy że OC sie nie powiodło.

Masz buga, najczęściej dotyka płyt MSI ale nie tylko. Ustawienia wariują gdy ustawi się ręcznie napięcie powyżej pewnych wartości. Spróbuj zaktualizować BIOS (+zresetuj CMOS wyciągając baterię), często pomaga. Zobacz czy nie masz w BIOSie włączonego "Cool'n'quiet" lub odpowiednika w zarządzaniu CPU. Czasami to wadliwy procek (pomaga wymiana na nową sztukę).

#3 Użytkownik jest niedostępny   Amphilyon 

  • The continent of Legend
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5027
  • Dołączył: So, 05 Wrz 09

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:09

ja żadnego napięcia nie ruszałem nawet tylko dodałem takty tak jak kiedyś robiło się z szyną FSB, a płytę mam Asus Prime a nie żadne MSI -menedżer pokazuje 4.0 Ghz w UEFI też pokazuje 3.993 czy jakoś tak (zaokrąglone do 4.0) z tym że patrząc realnie po programach odpalonych jak na screenie to tam nie widać tych 4.0, więc nie wiem już o co biega

Ten post był edytowany przez Amphilyon dnia: 24 Marzec 2019 - 19:11


#4 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4783
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:18

Masz odpalony Cool&Quiet?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Amphilyon 

  • The continent of Legend
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5027
  • Dołączył: So, 05 Wrz 09

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:21

Zobacz postMarcoSimone, o 24 Marzec 2019 - 19:18, napisał(a):

Masz odpalony Cool&Quiet?


gdzie to znajdę ??

#6 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4783
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:21

UEFI

#7 Użytkownik jest niedostępny   Amphilyon 

  • The continent of Legend
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5027
  • Dołączył: So, 05 Wrz 09

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:26

to się nazywa chyba jakoś inaczej u Asusa na mojej płycie, nie mogę tego znaleźć

#8 Użytkownik jest niedostępny   bioly87 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 829
  • Dołączył: So, 05 Lis 11

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:26

Zrób test w Cinebench i wtedy zobacz taktowanie
Unigine Heven jest do testowania GPU i nie obciąża zbytnio CPU

Ten post był edytowany przez bioly87 dnia: 24 Marzec 2019 - 19:29


#9 Użytkownik jest niedostępny   Amphilyon 

  • The continent of Legend
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5027
  • Dołączył: So, 05 Wrz 09

Napisany 24 Marzec 2019 - 19:46

zresetowałem bios i teraz pokazuje normalnie 3,8 +\- z tym że Ram oczywiście 2133 jak mój jest bazowo 3000mhz od producenta, ehhh ta płyta asusa jest ZJEBANA, już od początku jak zobaczyłem bios to wiedziałem że źle zrobiłem że ją kupiłem, jak ten ram teraz nastawić, bo wcześniej jakoś mi się udało na 2933 mhz

EDIT: zloadowałem ustawienia poprzednie, teraz mam i procka normalnie tylko z tym ramem nie wiem, w menadżerze pisze 2933 ale w CPU-Z w zakładce memory

DRAM Frequency: 1463.2 Mhz

w zakładce SPD: max bandwitch: DDR4 2132 (1066Mhz)

o co biega ?

EDIT: dobra z ramem sobie poradziłem, ale z prockiem dalej cyrk, ten zjebany ryzen master kompletnie nie zapisuje ustawień, w sensie że jak ustawie mu 4.00 na procka to resetuje się PC i te ustawienia są wprowadzone i działa, ale jak zrobie znowu reset to wszystko wraca do " normy " i mam 1,5ghz na rdzeniach... i znowu ustawianie + reset i tak do kolejnego wylaczenia systemu

chore...

gdzie tego procka w takim razie ustawić żeby to hulało ? bo te UEFI od asusa z tej płyty to jest spierdolone po całości, nawet profilu xmp normalnie tu nie ma, tylko mają jakieś inne swoje nazwy i wymysły że człowiek nie wie o co chodzi

Ten post był edytowany przez Amphilyon dnia: 24 Marzec 2019 - 20:50


#10 Użytkownik jest niedostępny   Mariusz2 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: So, 21 Wrz 02

Napisany 24 Marzec 2019 - 21:00

Procesor zbija takty jeśli w UEFI włączone są opcje oszczędzania energii a domyślnie tak jest. Pamięć pracuje z rzeczywistą częstotliwością 1463.2 MHz co daje 2926.4 MHz częstotliwości przesyłania danych. Wynika to z tego, do przesyłania danych używa się sygnału kluczującego (tu 1463.2 MHz) a dokładnie moment przesłania danych ustala zmiana stanu z 0 na 1 czyli zbocze narastające oraz zmiana z 1 na 0, czyli zbocze opadające. Z definicji częstotliwości wynika, że zmian takich jest dwa razy więcej niż liczba wyrażona w hercach.
Konkluzja: wszystko w porządku.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Amphilyon 

  • The continent of Legend
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5027
  • Dołączył: So, 05 Wrz 09

Napisany 24 Marzec 2019 - 21:05

Zobacz postMariusz2, o 24 Marzec 2019 - 21:00, napisał(a):

Procesor zbija takty jeśli w UEFI włączone są opcje oszczędzania energii a domyślnie tak jest. Pamięć pracuje z rzeczywistą częstotliwością 1463.2 MHz co daje 2926.4 MHz częstotliwości przesyłania danych. Wynika to z tego, do przesyłania danych używa się sygnału kluczującego (tu 1463.2 MHz) a dokładnie moment przesłania danych ustala zmiana stanu z 0 na 1 czyli zbocze narastające oraz zmiana z 1 na 0, czyli zbocze opadające. Z definicji częstotliwości wynika, że zmian takich jest dwa razy więcej niż liczba wyrażona w hercach.
Konkluzja: wszystko w porządku.


z ramem już doszedłem i jest ok, problem teraz z tym prockiem, wpisywałem w neta i podobno jest jakiś BUG że procek zbija takty do 1.55 GHZ i tak właśnie jest u mnie, nie wiem co zrobić żeby to ogarnąć, w płycie jak dałem na full performance kosztem energi i ciszy to i tak to nic nie dało poza tym że buczy bardziej, jedynie jak ustawie w Ryzen master to chodzi, ale przecież nie będę za każdym razem 2x resetował pieca i co chwila wprowadzał ustawienia które wyparują po kolejnym restarcie

EDIT: wszedłem do biosu płyty, ustawione było na tryb " Asus Optimal " a do wyboru jest jeszcze " energy save " i " normal " i ten mój to jest teraz właśnie na wysoką wydajność

potem wszedłem zobaczyć co w tych ustawieniach procka pisze, i ogólnie w biosie pokazuje normalnie 3.8 GHZ, czyli tyle ile bazowo ma ten ryzen

w Core ratio zresztą było wpisane " 38.00 " więc dałem 40.00 " ale teraz po restarcie widzę że chodzi na 3.8 ghz, co też dziwne bo przecież dałem ręcznie podbitkę do jeszcze 4.0 :hmm: :lol2:

dobra resetuje znowu i zobaczę czy chociaż te 3.8 zostanie...

EDIT 2:

no i jak się spodziewałem, po resecie nagle magicznie znowu ustawia 1.55 ghz :lol2: już mi ręce opadają, coś jest ewidentnie nie tak

EDIT 3:

u Asusa są jakieś updaty biosu, no i okej, z tym że jak biore download to ściąga mi jakiś plik typu " CAP " i ni cholery nie idzie tego odpalić żeby coś zainstalować, a zamiast tego przesyła mnie do sklepu MS żeby ściągnąć jakiś programik do bodaj zdjęć ?? WTF

Ten post był edytowany przez Amphilyon dnia: 24 Marzec 2019 - 21:33


#12 Użytkownik jest niedostępny   Mariusz2 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: So, 21 Wrz 02

Napisany 24 Marzec 2019 - 22:03

Tak, faktycznie masz rację, był taki bug, ale ja też mam Ryzena i Asusa CH6 i u mnie nie wystąpił, więc nie zgłębiałem tematu. Masz najnowszy firmware wgrany na płycie głównej, w ostatnim okresie nikt nie zgłaszał takich problemów więc możliwe, że zostało już poprawione? Firmware można wgrać na kilka sposobów. Ja stosuję taki, że plik z rozszerzeniem CAP wgrywam na jakiegoś pendrajwa (musi być sformatowany w systemie plików FAT) a następnie poprzez opcję w uefi wybieram ten plik.

Ten post był edytowany przez Mariusz2 dnia: 24 Marzec 2019 - 22:04


#13 Użytkownik jest niedostępny   Amphilyon 

  • The continent of Legend
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5027
  • Dołączył: So, 05 Wrz 09

Napisany 25 Marzec 2019 - 05:50

Bede po robocie w domu to ogarne to i wgram ten update do biosu

EDIT: już sobie poradziłem, zrobiłem update biosu przez USB i ten plik .CAP
ustawiłem core clock na 40.00 bez ruszania napięć
wgrałem ustawienia od ramu co by chodziły na te 2933 cl16 i tak zostawiam
dałem na max performance, ale skręciłem wentyle w budzie na tryb silent
600-700 rpm

no i zobaczymy, w wiedźminie wczoraj miałem 45 fps+\- i rwało mi jak szybko przechodziłem przez większe osady lub kręciłem bardzo szybko kamerą (microstuttering) a teraz tego nie ma, przy starych opcjach (i tak prawie max bez dupereli nvidi) mam 80 +\- fps, gdzie wczoraj w tym samym miejscu miałem 45 +\- i stutter w gratisie

zobaczymy czy będzie to wszystko chodzić, bo zabiorę się za DMC 5, który jeszcze wczoraj też miał micro ścinki i nagłe dropy z 60fps na pół-sekundowe 30-40 klatek, pewnie przez tego procka

EDIT: jeszcze jedno pytanie, jak procek działa na 4.0 na sztywno bez zmiany napięć i w stresie w OCCT po pół godzinie osiąga 75-77 stopni to źle ?? bo czytałem że niby powinno być max 75 stopni, bo powyżej tego już mogą się cyrki dziać, czy tak zostawić ??

Ryzen master i HWinfo własnie pokazuje takie tempy +\- a w occt niby 62-63 stopnie, w co akurat nie wierzyłem

Ten post był edytowany przez Amphilyon dnia: 25 Marzec 2019 - 19:36


#14 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6077
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 26 Marzec 2019 - 15:12

Pod testy nic ci się nie stanie ale przy tych temperaturach może być wymagane podbicie vcore aby złapać stabilność ale cyrków mieć nie będziesz. Poza tym ustawienie memek pod gry trochę bardzo dużo czasu zajmuje :E ale gra warta świeczki. Natomiast te niższe tempy to czujnik z płyty a ciebie interesuje wartość tdie

#15 Użytkownik jest niedostępny   Amphilyon 

  • The continent of Legend
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5027
  • Dołączył: So, 05 Wrz 09

Napisany 26 Marzec 2019 - 15:44

Zobacz postArt385, o 26 Marzec 2019 - 15:12, napisał(a):

Pod testy nic ci się nie stanie ale przy tych temperaturach może być wymagane podbicie vcore aby złapać stabilność ale cyrków mieć nie będziesz. Poza tym ustawienie memek pod gry trochę bardzo dużo czasu zajmuje :E ale gra warta świeczki. Natomiast te niższe tempy to czujnik z płyty a ciebie interesuje wartość tdie


już jest ok, podkręciłem cpu-fan bo miałem ustawiony na tryb silent

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych