Forum PCLab.pl: Wyłączający sięPC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wyłączający sięPC Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   BaRnI 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 16 Cze 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 22:56

Siemka, od pewnego czasu borykam się z problemem związanym z moim PC.
Generalnie problem polega na tym, że komputer się wyłącza od tak (przeważnie kiedy w coś gram), po czym myśli przez jakieś 3 sekundy i się uruchamia na nowo.
Zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz. Otóż komputer zaczął się uruchamiać z klawiatury, tzn. że jak przez przypadek nacisnę jakiś przycisk to się sam z siebie załącza ...

Ma już swoje lata (jakieś 5) więc może to zasilacz zaczął szaleć, proszę o pomoc.

Specyfikacja:
CPU: Intel® Xeon® CPU E3-1230 v3 @ 3.30GHz
GPU: GeForce GTX 770
Płyta główna: ASRock H87 Pro4
RAM: 2x CRUCIAL 4GB PC3-12800
Zasilanie: Thermaltake Smart SE 530W
Dysk: Seagate 1TB 3,5" SATAIII, 7200RPM, 64MB cache

Ten post był edytowany przez BaRnI dnia: 24 Marzec 2019 - 22:56


#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3075
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 24 Marzec 2019 - 23:05

Zainstaluj MSI afterburnera i sprawdź temperatury podczas grania, być może się przegrzewa. Co do wybudzania za pomocą klawiatury, to w biosie jest opcja która to umożliwia i wystarczy ją wyłączyć, możesz mieć tez coś z działaniem przycisków zasilania Mój link

#3 Użytkownik jest niedostępny   BaRnI 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 16 Cze 08

Napisany 24 Marzec 2019 - 23:34

Odpaliłem MSI Afterburnera i Wiedźmina 3 i dosłownie sekundę przed wyłączeniem pokazywalo ~80 °C. Więc to może być to, jutro rozkręce kartę i dam nowa paste termoprzewodząca

#4 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2071
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 25 Marzec 2019 - 09:32

Sprawdzałeś w dzienniku zdarzeń jakie błędy generuje?...zapuść furmarka i zobacz czy pociągnie z 10 minut...jakie temp. na procku? zmieniałeś tam pastę kiedyś?,sprawdź ram memtestem...czyli cała potrzebna diagnostyka w staruszku potrzebna.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3075
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 25 Marzec 2019 - 11:34

Zobacz postBaRnI, o 24 Marzec 2019 - 23:34, napisał(a):

Odpaliłem MSI Afterburnera i Wiedźmina 3 i dosłownie sekundę przed wyłączeniem pokazywalo ~80 °C. Więc to może być to, jutro rozkręce kartę i dam nowa paste termoprzewodząca

Z tego co czytałem, to te procki powinny działać bez problemów na temp do 85℃ (chociaż są tez wpisy ze 72-75 stopni max pod obciążeniem, więc wymiana pasty nie zaszkodzi na pewno), więc chyba trzeba szukać dalej, problemem mogą być (jak wyżej) pamięci, lub np. zasilacz, który pewnie swoje lata już ma.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 25 Marzec 2019 - 11:36


#6 Użytkownik jest niedostępny   BaRnI 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 16 Cze 08

Napisany 26 Marzec 2019 - 19:49

Dobra, odpaliłem Furmarka działało przez 10 minut, ale w momencie w którym chciałem zrobić printscreena wywaliło mi system... Temperatura na GPU wysoka dość prawie 90 stopni. Wrzucam plik z HWMonitora.
System pokazuje mi błąd Kernel-Power 41, ale bez żadnych opisów. Czyli po prostu odcięcie zasilania. Zaraz sprawdzę ram. Niestety alkohol, pasta i termopady jeszcze nie przyszły... A pastę wymieniałem w tamtym roku.

Co do ramu, sprawdziłem opcją systemową i nic nie wykryło. A memtest86 coś nie chce mi się zbootowac z pendriava...

Ten post był edytowany przez BaRnI dnia: 26 Marzec 2019 - 20:23


#7 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2904
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 27 Marzec 2019 - 08:46

Wymień pastę i termopady na GPU, tym bardziej jeśli nie były wymieniane od nowości. Jeśli nie pomoże, główną uwagę trzeba skupić na PSU, tzn. zapuścić Power Supply w OCCT. Jak się komputer zrestartuje podczas testu, to na 80% wina zasilacza, 20% zostaje na grafikę. Przy robieniu bootowalnego pena trzeba go sformatować na FAT32.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 27 Marzec 2019 - 10:57


#8 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2071
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 27 Marzec 2019 - 10:23

90 stopni to dużo,pasta na procku powinna jeszcze być dobra ale się upewnij co do chłodzenia czy dobrze siedzi...u mnie staje na 76 po 10 minutach w furmarku ale to zależy też od chłodzenia na karcie i przewiewu w budzie...jeśli karta ma dwa lata to trzeba zmienić pastę...przechodziłem ostatnio taką przypadłość że grę którą grałem od miesiąca zaczęło mi wywalać i dlatego pisałem o furmarku bo wytrzymywał minutę i wywalało a jak zmieniłem pastę to jak ręką odjął...jeszcze jeden przykład z własnego doświadczenia...stery grafiki...odinstalować,użyć DDU i zainstalować z opcją na czysto...też może pomóc....ale po klei a na końcu zasilacz.

#9 Użytkownik jest niedostępny   BaRnI 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 16 Cze 08

Napisany 27 Marzec 2019 - 20:57

No i się popisałem... Chyba uwalilem sobie coś w kompie, zakładam że piny na płycie głównej. Ale mogę się mylić, bo szczerze mówiąc nie umiem zdiagnozować co się stało. Generalnie komputer się uruchamia, i kilka razy pojawił się obraz ale bardzo zniekształcony (masa kresek, czarno biały itd...). Teraz obrazu nie ma. Wyczyscilem wszystko jeszcze raz. Ale bez zmian... Nie wiem co zrobić...

#10 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 970
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 27 Marzec 2019 - 21:14

Prawdopodobnie karta umarła, bo sentyment do gtx770 mam, ale to już złom :E
Socketu raczej nie popsułeś, bo by się nic nie pojawiało. Zadryndałby brak procesora i tyle.

Skombinuj sobie jakąś alternatywna kartę graficzną i spróbuj z nią.


Nawiasem mówiąc, gtx770 to była prądożerna i gorąca karta. Wiele osób akceptowało na niej temperatury do 100 stopni, bo kręciła się pięknie i bez oporów. Dlatego wydaje mi się, że podstawowym problemem był zasilacz. Kiedy umiera karta graficzna, komputer się nie wyłącza bez bsoda lub wpisu w dzienniku. Kiedy umiera zasilacz, tak właśnie się dzieje.

#11 Użytkownik jest niedostępny   BaRnI 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 16 Cze 08

Napisany 27 Marzec 2019 - 21:31

No tylko że piny są krzywe... No to teraz pytanie czy coś opłaca się zostawiać czy wymieniać już wszystko xd

#12 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2071
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 27 Marzec 2019 - 21:57

Chcesz powiedzieć że piny w płycie są pokrzywione,były wcześniej czy uszkodziłeś jak wyciągałeś procesor...trzeba było wrzucić zdjęcie socketu...może można naprostować.

#13 Użytkownik jest niedostępny   BaRnI 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 16 Cze 08

Napisany 27 Marzec 2019 - 22:21

No zakładam że ja. Już starałem się to ogarnąć, ale ciężko mi się to widzi... Zastanawiam się bardziej jak się upewnić co jest popsute.

#14 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2071
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 27 Marzec 2019 - 23:34

Jak nie będziesz eliminował w jakiejś kolejności a skakał to tu to tam to nic z tego nie będzie...odkryłeś pogięte piny to tym się zajmij bo to może być przyczyna...jak nie połamane to można naprostować i sprawdzać dalej.

#15 Użytkownik jest niedostępny   BaRnI 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 16 Cze 08

Napisany 27 Marzec 2019 - 23:49

To już jutro postaram się prostowac te piny. Niżej wrzucam dwa zdjęcia, jedno z tym jak odpala mi komputer teraz, no i drugie tych pinów, ale nie wiem czy coś tam widać. Zauważyłam jeszcze jedna rzecz, że czasami wiatraki na karcie graficznej odpalaja się na maksymalne obroty i słychać z tej karty jakiś pisk

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

#16 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2071
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 28 Marzec 2019 - 10:37

Ja tam nie widzę tragedii z pinami choć zdjęcie nie oddaje w pełni sytuacji,procek nie posiada grafiki więc nie ma tak naprawdę w warunkach domowych jak sprawdzić...jak masz skąd pożyczyć kartę graficzną to to bym zrobił na twoim miejscu bo to co na ekranie widać to na nią wskazuje.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Wedge96PL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Pt, 17 Sty 14

Napisany 28 Marzec 2019 - 14:38

Po tych screenach można stwierdzić, że na 100% Twoje GPU się skończyło. Ile lat grasz na tej karcie?
Tym bardziej jeśli dzieje się tak od razu po uruchomieniu, kiedy karta nie złapała jeszcze temperatury.

Ten post był edytowany przez Wedge96PL dnia: 28 Marzec 2019 - 14:38


#18 Użytkownik jest niedostępny   BaRnI 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 16 Cze 08

Napisany 28 Marzec 2019 - 15:26

Zobacz postWedge96PL, o 28 Marzec 2019 - 14:38, napisał(a):

Po tych screenach można stwierdzić, że na 100% Twoje GPU się skończyło. Ile lat grasz na tej karcie?
Tym bardziej jeśli dzieje się tak od razu po uruchomieniu, kiedy karta nie złapała jeszcze temperatury.

To się dzieje od razu, o ile w ogóle się załącza... No już z 5 lat będzie

#19 Użytkownik jest niedostępny   Wedge96PL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Pt, 17 Sty 14

Napisany 28 Marzec 2019 - 22:54

Zobacz postBaRnI, o 28 Marzec 2019 - 15:26, napisał(a):

To się dzieje od razu, o ile w ogóle się załącza... No już z 5 lat będzie


To ja bym obstawiał GPU, możesz spróbować podmienić na cokolwiek innego i sprawdzić wtedy.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych