Forum PCLab.pl: [Wydajność] Słaba wydajność w grach - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Wydajność] Słaba wydajność w grach Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   denixior 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: So, 28 Maj 11

Napisany 25 Marzec 2019 - 10:35

Witam wszystkich serdecznie. Mój problem polega na tym, iż chciałem zagrać w grę F1 2018 ale wydajność mojego PC mi na to nie pozwala. Nie wiem czy jest to wina sprzętu który mam czy raczej jest on po prostu za słaby. Będę wdzięczny jeśli ktoś zerknie w raport z Everesta i powie jaka jest przyczyna że nawet na najniższych detalach gra ładuje się 10 minut i tak zacina że praktycznie nie da się grać. Jeśli mam za słaby sprzęt to proszę o podanie co muszę wymienić żeby w miarę płynnie pograć w nowsze tytuły.


Odrzuciło mi załącznik, sorry ;)

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez denixior dnia: 25 Marzec 2019 - 10:51


#2 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 970
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 10:44

Ten raport z Everesta nam wrzucisz, czy mamy sobie jakiś wygooglować :E
Swoją drogą, wejdź tutaj i zobaczysz, czego ci trzeba.

#3 Użytkownik jest niedostępny   /-/ana 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 187
  • Dołączył: So, 19 Sty 19

Napisany 25 Marzec 2019 - 10:46

gdzie ten raport?

#4 Użytkownik jest niedostępny   denixior 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: So, 28 Maj 11

Napisany 25 Marzec 2019 - 10:51

Zobacz postMakavcio2, o 25 Marzec 2019 - 10:44, napisał(a):

Ten raport z Everesta nam wrzucisz, czy mamy sobie jakiś wygooglować :E
Swoją drogą, wejdź tutaj i zobaczysz, czego ci trzeba.

Odrzuciło mi załącznik, sorry ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 970
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 11:00

Czyli tak...
Masz przede wszystkim za mało pamięci. 4GB w dzisiejszych czasach starczają na system i przeglądanie internetu lub edycję dokumentów. Poratować mógłby cię plik wymiany, ale dysk systemowy masz zapchany, więc nie ma dla niego miejsca. Jest to HDD, a nie SSD, więc ogólnie kaplica. Dokup przynajmniej 4GB RAM. Zwolnij miejsce na C, żeby było co najmniej 15% wolnego.

Procesor jest słaby, ale do tych zadań wystarczy.

Grafika też jest słaba, ale do FIFY 18 wystarczy.

EDIT: Na dzisiaj do kupienia:
- 4GB DDR3 (taktowanie takie, jak obecnej kości) - 50-60pln
- 250GB SSD na system - 150pln (np goodram irdm pro)

Ten post był edytowany przez Makavcio2 dnia: 25 Marzec 2019 - 11:08


#6 Użytkownik jest niedostępny   denixior 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: So, 28 Maj 11

Napisany 25 Marzec 2019 - 11:08

Zobacz postMakavcio2, o 25 Marzec 2019 - 11:00, napisał(a):

Czyli tak...
Masz przede wszystkim za mało pamięci. 4GB w dzisiejszych czasach starczają na system i przeglądanie internetu lub edycję dokumentów. Poratować mógłby cię plik wymiany, ale dysk systemowy masz zapchany, więc nie ma dla niego miejsca. Jeśli jest to HDD, a nie SSD, to ogólnie kaplica. Dokup przynajmniej 4GB RAM. Zwolnij miejsce na C, żeby było co najmniej 15% wolnego.

Procesor jest słaby, ale do tych zadań wystarczy.

Grafika też jest słaba, ale do FIFY 18 wystarczy.

Jeśli chodzi o pamięć RAM to należy kupić z identycznymi parametrami jak ta którą mam DDR3,1600MHz, CL11?
Czy zmiana dysku na SSD może dużo pomóc?

Ten post był edytowany przez denixior dnia: 25 Marzec 2019 - 11:11


#7 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 970
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 11:11

Zobacz postdenixior, o 25 Marzec 2019 - 11:08, napisał(a):

Jeśli chodzi o pamięć RAM to należy kupić z identycznymi parametrami jak ta którą mam DDR3,1600MHz, CL11?

Tak. Nie jest to żelazna zasada, ale unikniesz wielu potencjalnych kłopotów.

#8 Użytkownik jest niedostępny   denixior 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: So, 28 Maj 11

Napisany 25 Marzec 2019 - 11:27

Zobacz postMakavcio2, o 25 Marzec 2019 - 11:11, napisał(a):

Tak. Nie jest to żelazna zasada, ale unikniesz wielu potencjalnych kłopotów.

1.Czy zmiana dysku na SSD może dużo pomóc?

2.Czy mogę spokojnie dokupić 8gb z tymi samymi parametrami?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 970
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 11:35

Zobacz postdenixior, o 25 Marzec 2019 - 11:27, napisał(a):

1.Czy zmiana dysku na SSD może dużo pomóc?

Tak. Na dzisiaj nie wyobrażam sobie pracy bez SSD. To znaczy wyobrażam, bo w robocie mam komputer z HDD, ale przez to stałem się dość wulgarny :]

Zobacz postdenixior, o 25 Marzec 2019 - 11:27, napisał(a):

2.Czy mogę spokojnie dokupić 8gb z tymi samymi parametrami?

Tak. Stracisz wtedy dual channel, czyli mechanizm przyspieszania pamięci, ale akurat na sprzęcie o tych parametrach lepiej mieć dodatkowe 4GB pamięci niż jej trochę większą wydajność.

Na upartego można też pomyśleć o zmianie procesora, ale akurat to już będzie trochę droższa zabawa, bo trzeba by brać jakieś i7 bez K, a te są jeszcze w cenie.

#10 Użytkownik jest niedostępny   denixior 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: So, 28 Maj 11

Napisany 25 Marzec 2019 - 12:13

Zobacz postMakavcio2, o 25 Marzec 2019 - 11:35, napisał(a):

Tak. Na dzisiaj nie wyobrażam sobie pracy bez SSD. To znaczy wyobrażam, bo w robocie mam komputer z HDD, ale przez to stałem się dość wulgarny :]


Tak. Stracisz wtedy dual channel, czyli mechanizm przyspieszania pamięci, ale akurat na sprzęcie o tych parametrach lepiej mieć dodatkowe 4GB pamięci niż jej trochę większą wydajność.

Na upartego można też pomyśleć o zmianie procesora, ale akurat to już będzie trochę droższa zabawa, bo trzeba by brać jakieś i7 bez K, a te są jeszcze w cenie.

Mam jeszcze ostatnie pytanie, jaki dysk SSD tak do 200zł możesz mi polecić(min 240GB)?

#11 Użytkownik jest dostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1868
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 25 Marzec 2019 - 12:28

Zobacz postMakavcio2, o 25 Marzec 2019 - 11:35, napisał(a):

Tak. Stracisz wtedy dual channel, czyli mechanizm przyspieszania pamięci, ale akurat na sprzęcie o tych parametrach lepiej mieć dodatkowe 4GB pamięci niż jej trochę większą wydajność.


na wielu płytach leci flexem. wtedy jest np.
4 x 4 dc
4 x 0 sc
i analogicznie dla innych pojemnoości.
stos dc kończy się po przekroczeniu 8 gb i wtedy jest spadek. oczwysićie flex to nie jest standard ale na wielu płytach działa.

jeśli chodzi o inne parametry to zazwyczaj kompatybilność jest uzyskiwana poprzez równanie w dół. przypadki w których coś nie działa to jednak rzadkie sytuacje i "wielu o nich słyszało ale niewielu je widziało".

#12 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12149
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 25 Marzec 2019 - 12:33

Zobacz postMakavcio2, o 25 Marzec 2019 - 11:00, napisał(a):

Procesor jest słaby, ale do tych zadań wystarczy.

Grafika też jest słaba, ale do FIFY 18 wystarczy.


Z tego co pisze w pierwszym poście to nie chodzi o fife, a jak napisał autor F1 2018. Czyli Formula 1 2018

W sumie nie wiadomo jakie tam GPU siedzi, ale nawet jak ma R7 260X to pewnie ta gra będzie w zakresie 30-45fps chodziła na najniższych ustawieniach, może to być za mało do cieszenia się z ścigania.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 25 Marzec 2019 - 12:33


#13 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 970
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 12:41

F1 2018? A to przepraszam, źle poczytałem.
Tak czy siak, "r7 260 family" powinno to jakoś odpalić. Przyjemnie nie będzie, ale będzie działało.

@Putout
Masz rację z tym "wielu słyszało, niewielu widziało". Sam dla siebie też nie mam oporów z braniem różnych pamięci, chociaż zdarzyło mi się, że single rank nie chciał ruszyć z dual rank w parze. Tym niemniej, jeśli ktoś kupuje, równie dobrze może od razu wziąć pamięć identyczną, niż narażać się na jakiekolwiek ryzyko. Istotnej różnicy to nie robi.

#14 Użytkownik jest niedostępny   denixior 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: So, 28 Maj 11

Napisany 25 Marzec 2019 - 13:38

Czyli reasumująć..kupić 8gb w jednej kości z tymi samymi parametrami i dołożyć do tych 4gb, czy kupić 4gb bo i tak większej różnicy nie będzie?

Jaki dysk SSD tak do 200zł możesz mi polecić(min 240GB)?

Ten post był edytowany przez denixior dnia: 25 Marzec 2019 - 13:41


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych