Forum PCLab.pl: Wolny dysk Samsung 860 EV0 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wolny dysk Samsung 860 EV0 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Marches 

  • Zresocjalizowany pogromca kocziczków
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1532
  • Dołączył: So, 01 Wrz 07

Napisany 25 Marzec 2019 - 17:28

Mam taki problem, otóż mam 500gb, SAMSUNG 860 EVO SSD, w benchmarkach wychodzi mi około 300mb/s, a przy kopiowaniu z jednego dysku SSD SAMSUNG 850 EVO (120gb) na 860 EVO (500gb), pliku ISO, wychodzi max 170mb/s, czyżbym źle podłączył dyski, czy co? jednym słowem WTF?

#2 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5365
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 25 Marzec 2019 - 17:32

Zrób test w AS SSD i wklej screena.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Marches 

  • Zresocjalizowany pogromca kocziczków
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1532
  • Dołączył: So, 01 Wrz 07

Napisany 25 Marzec 2019 - 17:37

test;

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Marches dnia: 25 Marzec 2019 - 17:39


#4 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6492
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 25 Marzec 2019 - 17:53

Jaka płyta? Wygląda jakby chodził na Sata 2 zamiast Sata 3

#5 Użytkownik jest niedostępny   Marches 

  • Zresocjalizowany pogromca kocziczków
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1532
  • Dołączył: So, 01 Wrz 07

Napisany 25 Marzec 2019 - 18:12

a no własnie, chodzi na SATA 3 na 100%. Płyta to jakaś MSI, pod 1150, kurcze zapomniałem modelu, ale budżetowa.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Ronin69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 18

Napisany 25 Marzec 2019 - 18:15

Masz włączony Rapid mode?

#7 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5365
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 25 Marzec 2019 - 20:05

Zobacz postMarches, o 25 Marzec 2019 - 18:12, napisał(a):

a no własnie, chodzi na SATA 3 na 100%. Płyta to jakaś MSI, pod 1150, kurcze zapomniałem modelu, ale budżetowa.

Jaki pokazuje tryb transferu w Crystaldiskinfo ? SATA/600 | SATA/600 ?

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 25 Marzec 2019 - 20:06


#8 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12309
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Marzec 2019 - 20:37

w biosie masz AHCI czy IDE ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   cichy45 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1423
  • Dołączył: Wed, 31 Mar 10

Napisany 25 Marzec 2019 - 20:44

860 EVO 500GB potrafi zwolnić do 170MB/s pomimo że samsung deklaruje około 300MB zapisu bezpośrednio do TLC w wersji 500GB. Sam tak miałem jak zacząłem mojego katować bardzo dużą ilością danych (~200GB zapisu przy zapełnieniu ~40%). To pokazuje jak słabe są testy w sieci, gdzie mało kto wykrywa ten spadek wydajności.

Ten post był edytowany przez cichy45 dnia: 25 Marzec 2019 - 20:47


#10 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12309
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Marzec 2019 - 21:07

Zobacz postcichy45, o 25 Marzec 2019 - 20:44, napisał(a):

860 EVO 500GB potrafi zwolnić do 170MB/s pomimo że samsung deklaruje około 300MB zapisu bezpośrednio do TLC w wersji 500GB. Sam tak miałem jak zacząłem mojego katować bardzo dużą ilością danych (~200GB zapisu przy zapełnieniu ~40%). To pokazuje jak słabe są testy w sieci, gdzie mało kto wykrywa ten spadek wydajności.

w teorii 300 powinien trzymać:

Zapisu powinno być 22GB buforowane. W praktyce kij wie jak to zależy od zapełnienia dysku ;)

https://www.legitrev...ite-645x439.jpg

https://img.purch.co...k9fNTAwR0IucG5n


Tylko że kolega napisał, o problemie nawet w benchmarkach. Bo około 300MB/s to słaby wynik na EVO.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 25 Marzec 2019 - 21:08


#11 Użytkownik jest dostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6949
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 25 Marzec 2019 - 21:27

Zobacz postMarches, o 25 Marzec 2019 - 18:37, napisał(a):

test;

Dodaj obrazek

Może zainstaluj sterowniki Intel RST? https://downloadcent...face-and-Driver Obecnie masz sterowniki SATA Microsoftu. Mój ma wolne tylko 16% miejsca, chipset B85, wyniki:
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Krisol dnia: 25 Marzec 2019 - 21:29


#12 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12309
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Marzec 2019 - 21:46

Intel RST nie zacznie z automatu keszować danych?

#13 Użytkownik jest dostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6949
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 25 Marzec 2019 - 22:12

H81/B85 tego nie obsługuje.

Ten post był edytowany przez Krisol dnia: 25 Marzec 2019 - 22:19


#14 Użytkownik jest niedostępny   Marches 

  • Zresocjalizowany pogromca kocziczków
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1532
  • Dołączył: So, 01 Wrz 07

Napisany 26 Marzec 2019 - 10:02

zmieniłem płytę główną i lata dysk jeden i drugi w okolicach 480mb/s/500mb/s - kuźwa to za przepaść, jednak nie wiem, może to wina kontrolera? wczoraj północy się bawiłem z ustawieniami etc. Dopiero dzisiaj płytę główną zmieniłem na nowszą i śmiga bez zarzutu, a wcześniej pod SATA 3 leciały dyski po połowie swojej prędkości.

Teraz pytanie, czemu plik ISO przerzucany z jednego do drugiego dysku ma prędkość max 200mb/s ? Plik ISO ma 1.2gb.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • Piwna rewolucja 2014
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11106
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 26 Marzec 2019 - 10:17

U mnie taki problem powodował jakiś proces z Windowsa,obcinało mi transfer
Defendera miałem wtedy wyłączonego...przeinstalowałem Windę

edit.
Teraz zrobiłem test i to wina Defendera i jego ochrony w czasie rzeczywistym

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 26 Marzec 2019 - 10:21


#16 Użytkownik jest niedostępny   BeeDead 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 452
  • Dołączył: Pt, 06 Gru 02

Napisany 26 Marzec 2019 - 10:24

Ewidentnie SATA2, a nie SATA3. Płytki pod 1150 miały często i gęsto 1-2 złącza sata3, reszta sata2, zwłaszcza budżetówki.

#17 Użytkownik jest niedostępny   forfun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1790
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 26 Marzec 2019 - 16:27

Dokładnie. Dysk zapuszczony na SATA 2. Różnice mogą być, ale nie takie w zależności od sterownika ahci(i polecam przetestować od starych do najnowszych), bo to może być nawet 20% w wydajności.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych