Forum PCLab.pl: 2x8GB 3000mhz do ryzena - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2x8GB 3000mhz do ryzena

#1 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 440
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:15

Poszukuję w miarę tanich ale przynajmniej przeciętnych ramów do ryzena, aegisy będą dopiero za tydzień, tak więc patrzę inne modele.
Czy te będą ok?:
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
Są gorsze/lepsze od aegisów?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:30

Link nie działa, jak dajesz link do morele jak mniemam, musisz usnąć początek linku http, aż do www, wtedy będzie widoczna nazwa linku.
Przy czym, nie wiem o co biega, bo ja widzę Aegisy na stanie :E
www.morele.net/pamiec-g-skill-aegis-ddr4-16-gb-3000mhz-cl16-f4-3000c16d-16gisb-941200/

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 25 Marzec 2019 - 19:31


#3 Użytkownik jest niedostępny   Kasper PCMR 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 145
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 18

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:58

Zobacz postQwertypp10, o 25 Marzec 2019 - 19:30, napisał(a):

Link nie działa, jak dajesz link do morele jak mniemam, musisz usnąć początek linku http, aż do www, wtedy będzie widoczna nazwa linku.
Przy czym, nie wiem o co biega, bo ja widzę Aegisy na stanie :E
www.morele.net/pamiec-g-skill-aegis-ddr4-16-gb-3000mhz-cl16-f4-3000c16d-16gisb-941200/

"Dostawa lub odbiór w środę, 3 kwietnia "

Jak chcesz to na komputroniku sa o 5zł drożej, ale wysyłka od 1 do 3 dni https://www.komputro...show/Kz7owyb7mA

tak więc nawet w najgorszym wypadku RAMy miałbyś pod koniec tygodnia :V

ale i tak widzę że na wyczerpaniu, tak więc albo musisz się spieszyć, albo za czymś innym sie rozglądać, widocznie początkiem miesiąca dostawa ma być dopiero do wszystkich sklepów :V ale jak teraz kupisz to powinny być dla ciebie :D

jak nie te G.skill'e to Viper'y ewentualnie :V https://www.komputro...show/vEkOnXB7KP nieco drożej ale z nimi git powinno być jeśli o kompatybilnośc chodzi, bo nawet teraz nie wszystkie RAMy chcą z Ryzenami śmigać (głównie Cruciale)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 20:36

W takim razie, może:
www.morele.net/pamiec-adata-ddr4-16-gb-3000mhz-cl16-ax4u300038g16-dbg-1792418/?component=reviews
www.morele.net/pamiec-goodram-irdm-x-ddr4-16-gb-3000mhz-cl16-ir-xb3000d464l16s-16gdc-1663087/?component=reviews
Patriotów nie polecam, tak samo Corsair

#5 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 440
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 25 Marzec 2019 - 21:09

Sorrki, chodziło mi o te ramy: Pamięć Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL16 (BLS2K8G4D30BESBK)
Jak kiepskie to zamówię te aegisy z innego sklepu i tyle.

Ten post był edytowany przez lukibossss dnia: 25 Marzec 2019 - 21:10


#6 Użytkownik jest niedostępny   Kasper PCMR 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 145
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 18

Napisany 25 Marzec 2019 - 21:49

Zobacz postQwertypp10, o 25 Marzec 2019 - 20:36, napisał(a):

W takim razie, może:
www.morele.net/pamiec-adata-ddr4-16-gb-3000mhz-cl16-ax4u300038g16-dbg-1792418/?component=reviews
www.morele.net/pamiec-goodram-irdm-x-ddr4-16-gb-3000mhz-cl16-ir-xb3000d464l16s-16gdc-1663087/?component=reviews
Patriotów nie polecam, tak samo Corsair

Patrioty mają te same kości co te Adaty czyli Hynix'y (podobnie z resztą jak Aegisy) które tak średnio działają z Ryzenami ale działają, GoodRAMy natomiast nie jestem pewien, czy w nich kości Nanya czasem nie są :V

Zobacz postlukibossss, o 25 Marzec 2019 - 21:09, napisał(a):

Sorrki, chodziło mi o te ramy: Pamięć Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL16 (BLS2K8G4D30BESBK)
Jak kiepskie to zamówię te aegisy z innego sklepu i tyle.

No Ballistix'ów (czyli Cruciali) do Ryzena absolutnie :V poluj na te Aegisy i tyle bo to dobre kostki są, tylko teraz akurat taki średni moment na ich kupno jest xD

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 21:55

Nie wiem z czego to do końca dokładnie wynika, może z projektu PCB, być może skupują przesortowane kości od np. G.Skill, w każdym razie moduły Patriora Viper 4 2x4gb wielu nie działały z XMP + sam reklamuję aktualnie PVLW416G360C6K z powodu odklejających się radiatorów :E, także mam mieszane uczucie do tej marki.
Aegisy średnią działają? Raczej z tego co czytam, każdy do tej pory był zadowolony :question:

#8 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 440
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 25 Marzec 2019 - 22:15

Okej dzięki za info, będę brał te aegisy

#9 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10149
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 26 Marzec 2019 - 15:43

Aegisy działają bez problemów na profilu xmp, a możne je ustawić na 3200cl16

Dodaj obrazek

Opóźnienia bez szału, ale to nie b-die za 900zł ;)

Ten post był edytowany przez smilehunter dnia: 26 Marzec 2019 - 15:44


#10 Użytkownik jest niedostępny   Kasper PCMR 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 145
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 18

Napisany 27 Marzec 2019 - 00:06

Zobacz postQwertypp10, o 25 Marzec 2019 - 21:55, napisał(a):

Aegisy średnią działają? Raczej z tego co czytam, każdy do tej pory był zadowolony :question:

Źle mnie zrozumiałeś, i po mojej stronie jest to że też nie dopowiedziałem. Sam fakt tego że to hynix'y wpływa na to że będą potencjalnie gorzej działać niż z Samsungami, co nie oznacza, że będa działać w ogólnym rozrachunku źle :D
I w komputroniku już jest nowa partia tych Aegis'ów jeśli autora to interesuje ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 440
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 27 Marzec 2019 - 10:55

Zobacz postKasper PCMR, o 27 Marzec 2019 - 00:06, napisał(a):

Źle mnie zrozumiałeś, i po mojej stronie jest to że też nie dopowiedziałem. Sam fakt tego że to hynix'y wpływa na to że będą potencjalnie gorzej działać niż z Samsungami, co nie oznacza, że będa działać w ogólnym rozrachunku źle :D
I w komputroniku już jest nowa partia tych Aegis'ów jeśli autora to interesuje ;)


Wszystko już zamówione, wybrałem dostawę z innego magazynu morele, musiałem dwie dychy dorzucić (nie wiem czemu na różnych magazynach, wyświetlało mi różne ceny), ale nie chciało mi się tydzień czekać. Dzisiaj/jutro będę miał, spróbuje je puścić na 3200mhz tak jak @smilehunter

#12 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6075
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 29 Marzec 2019 - 19:03

Zobacz postsmilehunter, o 26 Marzec 2019 - 15:43, napisał(a):

Aegisy działają bez problemów na profilu xmp, a możne je ustawić na 3200cl16

Dodaj obrazek

Opóźnienia bez szału, ale to nie b-die za 900zł ;)

Spróbuj moich z korsarzy na afrach u mnie latają na 1.4v, bo w sumie niższego napięcia nie próbowałem ale można próbować.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 29 Marzec 2019 - 19:04


#13 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 440
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 30 Marzec 2019 - 22:13

Zobacz postArt385, o 29 Marzec 2019 - 19:03, napisał(a):

Spróbuj moich z korsarzy na afrach u mnie latają na 1.4v, bo w sumie niższego napięcia nie próbowałem ale można próbować.
Dodaj obrazek

Dzięki, aegisy latają na twoich ustawieniach elegancko.

#14 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10149
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 31 Marzec 2019 - 14:49

Zobacz postArt385, o 29 Marzec 2019 - 20:03, napisał(a):

Spróbuj moich z korsarzy na afrach u mnie latają na 1.4v, bo w sumie niższego napięcia nie próbowałem ale można próbować.

Poużywałem trochę tych ustawień. Niby PC zachowuje się poprawnie w trakcie normalnego użytkowania, memtesta przechodzi kiladziesiąt minut, a jednak pubga mi wywaliło kilka razy (bez błędu, po prostu powrót do pulpitu), Krótkiego testu Timespy cpu test też nie dał rady ukończyć.

#15 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 560
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 31 Marzec 2019 - 16:36

Podepnę się pod temat.
Orientuje się ktoś czy są to b-die?
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Jak myślicie warto wymienić podkręcone 2993 dual ranks na jakieś b-die? - szukam ciekawego zajęcia XD
Martwi mnie tylko możliwość sprzedaży kości 2*8 2133 cl13, czy znajdę chętną osobę na takie kości

#16 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 31 Marzec 2019 - 18:26

Mogą się trafić, choć jest to raczej mało prawdopodobne, a jeśli już to będę pewnie słabego sortu.
Najtańsze pewne samsungi b-die są w zestawie:
https://www.x-kom.pl...-red-2x8gb.html
Przy czym mogą się trafić różnego sortu.
Prawdziwe b-die dostaniesz w zestawach
2x8gb 3200mhz cl14, 3600mhz cl17/16/15, 4000mhz-cl19 (fajna promka jest w komputroniku)
https://www.komputro...-xmp-dimm-.html

#17 Użytkownik jest niedostępny   Verticek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 108
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 13

Napisany 31 Marzec 2019 - 18:55

Zobacz postlukibossss, o 30 Marzec 2019 - 23:13, napisał(a):

Dzięki, aegisy latają na twoich ustawieniach elegancko.

Moje Aegisy na tych ustawieniach wywaliły BSODa po minucie stress testu w AIDA64 :/ A szkoda bo timingi o wiele niższe. Moje obecnie ustawienia mam takie:
Dodaj obrazek
SoC mam ustawione na auto, nie wiem czemu wywala mi aż 1.13v. Mobo to B450 A-PRO.

Ten post był edytowany przez Verticek dnia: 31 Marzec 2019 - 18:55


#18 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 440
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 31 Marzec 2019 - 19:37

Zobacz postVerticek, o 31 Marzec 2019 - 18:55, napisał(a):

Moje Aegisy na tych ustawieniach wywaliły BSODa po minucie stress testu w AIDA64 :/ A szkoda bo timingi o wiele niższe. Moje obecnie ustawienia mam takie:
Dodaj obrazek
SoC mam ustawione na auto, nie wiem czemu wywala mi aż 1.13v. Mobo to B450 A-PRO.

tzn ja tylko tRAS ustawiłem wyższy, bo 30 wydawało mi się za nisko, chyba 36 mam. Grałem sporo i 0 problemów, no ale wiadomo, że różne sztuki się trafiają.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Verticek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 108
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 13

Napisany 31 Marzec 2019 - 19:58

Ale Aegisy są chyba na MFR a nie AFR, nawet DRAM Calculator na ustawieniu Fast zaleca 16-18-18-18-36

#20 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 31 Marzec 2019 - 22:43

Podkręcanie RAMu to nie "kopiuj, wklej" ustawienia, moduły będą się różnić od siebie z powodu loterii sylikonowej, jednym pójdą na tych samych ustawieniach, innym będą chociażby potrzebować wyższego napięcia/luźniejszych timingów.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 31 Marzec 2019 - 22:43


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych