Forum PCLab.pl: Internet przez kabel - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Internet przez kabel

#1 Użytkownik jest niedostępny   Brelusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Mar 19

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:15

Witam, mam problem z internetem, chciałbym korzystać z kabla ale nie działa w moim komputerze a na laptopie tak, co może być nie tak? Proszę o odpowiedzi z instrukcją co zrobić po koleji bo sie nie znam na tym. :) pozdrawiam. (wifi dziala normalnie)

Ten post był edytowany przez Brelusek dnia: 25 Marzec 2019 - 19:15


#2 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2150
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:16

Co to znaczy że nie działa

#3 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 965
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:20

Cześć. Mam auto. Nie jeździ. Proszę o odpowiedzi z instrukcją co zrobić po koleji bo sie nie znam na tym. :E

Zacznij może od tego, co to masz za kabel i skąd go wziąłeś.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Brelusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Mar 19

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:20

Mam kabel ethernet i sie nie łączy z internetem i ni wiem co zrobic

#5 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2150
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:24

Co to znaczy że nie łączy się z Internetem. Jak próbowałeś połączyć z laptopem użyłeś tego samego kabla czy innego. Co to za kabel. Jaki masz Modem/Router/Switch (urządzenie do którego druga strona kabla jest wpięta). Jaki komunikat pokazuje ci system operacyjny po najechaniu na ikonkę sieci (bądź jak ta ikonka wygląda). Kontrolka na gnieździe RJ-45 się świeci po wpięciu?

Kolego jeżeli oczekujesz pomocy to może sprecyzuj problem bo trochę to na zasadzie "Siema kupiłem telefon nie działa co robić"

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 25 Marzec 2019 - 19:25


#6 Użytkownik jest niedostępny   Brelusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Mar 19

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:28

Tak, był używany ten sam kabel. W jakim sensie jaki kabel jesli o to ci chodzi to ethernet (tyle wiem). Mam funboxa 589E. Komunikat to "no connections are avaible".
Tak, kontrolka się świeci

Ten post był edytowany przez Brelusek dnia: 25 Marzec 2019 - 19:28


#7 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2150
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:31

Start > wpisz "Menedżer urządzeń" i uruchom. Znajdź "Karty sieciowe" i rozwiń. Zrób zrzut ekranu tej części i tu pokaż. Kontrolka przy gnieździe Ethernet się świeci?

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 25 Marzec 2019 - 19:31


#8 Użytkownik jest niedostępny   Brelusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Mar 19

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:33

https://imgur.com/a/kLOZdvW

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3141
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:39

Zobacz postBrelusek, o 25 Marzec 2019 - 19:33, napisał(a):


Pokaż wynik polecenia ipconfig /all(kalwisz <Win>, wpisujesz cmd, klikasz <Enter>i wpisujesz ipconfig).Tu masz instrukcję jak wkleić.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2150
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:46

Windows nie widzi żadnej karty typu Ethernet.

Opcja 1. uszkodzona karta na płycie głównej (o ile jest zintegrowana)
Opcja 2. karta jest wyłączona w BIOSie

Zadam poraz kolejny pytanie. Czy kontrolki w gnieździe Ethernet się świecą czy nie?

Zobacz postQwinto, o 25 Marzec 2019 - 19:39, napisał(a):

Pokaż wynik polecenia ipconfig /all(kalwisz <Win>, wpisujesz cmd, klikasz <Enter>i wpisujesz ipconfig).Tu masz instrukcję jak wkleić.


Co ci po ipconfigu jak karty nie ma

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 25 Marzec 2019 - 19:43


#11 Użytkownik jest niedostępny   Brelusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Mar 19

Napisany 25 Marzec 2019 - 19:48

Świecą się.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3141
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 25 Marzec 2019 - 20:09

Zobacz postHafexo, o 25 Marzec 2019 - 19:46, napisał(a):

Co ci po ipconfigu jak karty nie ma

Racja, nie ten zrzut ekranu patrzyłem.

Zobacz postBrelusek, o 25 Marzec 2019 - 19:48, napisał(a):

Świecą się.

A co to za komputer? Widzę Windows 7, a w Menadżerze Infrared Devices. Możesz podać model płyty głównej?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Brelusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Mar 19

Napisany 25 Marzec 2019 - 20:15

Nvidia AWRDACPI (?) chyba XD jesli dobrze sprawdzam

Ten post był edytowany przez Brelusek dnia: 25 Marzec 2019 - 20:15


#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3141
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 25 Marzec 2019 - 20:24

Toż to staroć z okresy Windowsa XP :)
A wcześniej internet po kablu śmigał na tym Win7? Czy dlatego że nie działał jest teraz TP-Link USB Wireless adapter?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Brelusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Mar 19

Napisany 25 Marzec 2019 - 20:29

Od początku miałem wifi bo lokalizacja komputera mi nie pasowała i nigdy nie próbowałem a słyszałem, że po kablu jest lepszy internet i chciałem spróbować.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3141
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 25 Marzec 2019 - 20:55

To tak jak napisał Hafexo w #10. Można by jeszcze spróbować uruchomić jakiegoś Linuxa Live i sprawdzić czy inny system widzi kartę. Wystarczy pendrive o wielkości 2-4GB, Rufus (1MB) i jakiś Linux, np. xubuntu (1,3GB). Potem tylko komenda lspci i będzie wiadomo.

Ten post był edytowany przez Qwinto dnia: 25 Marzec 2019 - 20:56


#17 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2150
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 25 Marzec 2019 - 22:46

Czasem jest też tak że dopóki nie zainstalujesz sterowników do chipsetu/karty sieciowej to Windows w ogóle jej nie będzie widział.
Patrząc na to że ta płyta główna co masz to prawdopodobnie staroć straszny to jest to możliwe :P

Ale polecam sprawdzić czy karta sieciowa nie jest wyłączona w Biosie (ewentualnie jak jest na "Auto" to dać "Enable")



Ale abstrahując trochę - miałem kiedyś taki komputer który z niewiadomych powodów czasem po prostu nie włączał karty sieciowej bez żadnego powodu. Ot czasem się włączała czasem nie

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 26 Marzec 2019 - 00:26


#18 Użytkownik jest niedostępny   Brelusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Mar 19

Napisany 26 Marzec 2019 - 10:51

A mógłbyś podesłać mi te sterowniki?

#19 Użytkownik jest niedostępny   supervisor 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pt, 08 Cze 18

Napisany 26 Marzec 2019 - 10:54

Zobacz postBrelusek, o 26 Marzec 2019 - 10:51, napisał(a):

A mógłbyś podesłać mi te sterowniki?

Sprawdź model płyty głownej i wejdz na strone producenta, sciagnij sterowniki z tejże strony.

Ten post był edytowany przez supervisor dnia: 26 Marzec 2019 - 10:55


#20 Użytkownik jest niedostępny   Brelusek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Mar 19

Napisany 26 Marzec 2019 - 11:20

https://www.nvidia.p...winxp_3.13.html to jest to?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych