Forum PCLab.pl: System windows 7 nie uruchamia się - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

System windows 7 nie uruchamia się Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Lelaina 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 31 Sty 11

Napisany 26 Marzec 2019 - 11:48

Witam
Nie wiem czy dobry dział jakby coś to proszę o przeniesienie.
Mam problem z moim laptopem. W zeszłym tygodniu chciałam sprawdzić na moim laptopie z Windowsem 7 czy działa bootowalna płytka z windowsem XP. Włożyłam do napędu, klikłam rozruch i zaczęło się instalować, mimo, że jeszcze nie klikałam żadnej instalacji. Teraz przy włączeniu pojawia się na moment niebieski ekran i komputer nie chce się włączyć. Na początku pojawia się ekran "odzyskiwanie po błędzie systemu windows" pyta czy uruchomić system windows normalnie lub uruchomić narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia.

Po kliknięciu drugiej opcji nie udaje mu się naprawić a szczegóły problemu są takie:

Nazwa zdarzenia problemu: StartupRepairOffline
Podpis problemu: 01: 6.1.7600.16385
Podpis problemu: 02: 6.1.7600.16385
Podpis problemu: 03: unknown
Podpis problemu: 04: 21198913
Podpis problemu: 05: AutoFailover
Podpis problemu: 06: 35
Podpis problemu: 07: NoRootCause
Podpis problemu: 08: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Można jeszcze kliknąć "wyświetl szczegóły diagnostyki i naprawy"
ale tam jest napisane, że wszystkie testy są wykonane pomyślnie, wszystkie kody błędów to 0x0 a w "znaleziono główną przyczynę" że "narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia mimo wykonania kilku prób nie może określić przyczyny problemu".

Klikłam więc "Wyświetl zaawansowane opcje odzyskiwania systemu i pomocy technicznej"

Jest tam m.in. przywracanie komputera do wcześniejszego stanu z przeszłości, ale to nic nie dało.
Diagnostyka pamięci - nic nie znalazło.

Mam na płytce windowsa 7 ale w wersji angielskiej a zainstalowaną mam wersję po polsku. Jak wkładam płytkę z tym windowsem 7 w wersji angielskiej mogę dostać się do plików i np. zgrać na pendriva i do innego kompa albo na partycję inną niż systemową. Ale chciałabym mimo to spróbować odzyskać to co jest. Mam też tego windowsa 7 w polskiej wersji, który mam zainstalowany, ale w plikach a nie w formacie iso i próbowałam ale nie udało mi się zrobić bootowalnego pendriva. Jak próbuję z niego zrobić rozruch to leci tekst bardzo szybko. Klikam coś na klawiaturze, zatrzymuje się tekst, jest napis "start booting from usb device" ale nic się nie dzieje. Klikam w jakikolwiek klawisz na klawiaturze to komputer piszczy.


Zatem jak zrobić tego bootowalnego pendriva z plików a nie obrazu iso, zrobiłam imgburn ale nie wiem który plik jest tym bootowalnym.

Czy da się jakoś jeszcze odzyskać ten sytem, który mam bez formatu?
Partycje mam dwie C i D. Jak wchodzę przez płytkę z windowsem w wersji angielskiej to partycja C to D a partycja D to E. A Partycja C ma nazwę "zastrzeżone przez system" ma 100 mb. Jest jeszcze partycja X Boot z około 30 mb...

Bardzo proszę o pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Fonzie 

  • Be cool like the Fonz...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2404
  • Dołączył: Pn, 25 Sty 16

Napisany 26 Marzec 2019 - 13:33

Naprawić tego systemu już raczej się nie da.
Co do botowalnego pendrive-a z win 7 to możesz go utworzyć programem rufus.

#3 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11258
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 28 Marzec 2019 - 00:58

nie wiem, skąd taki pesymizm, raczej da się naprawić z płytki 7 - z tych plików 7 zrób pena, albo jak radził poprzednik rufusem, albo zrób sam - na dowolnym komputerze od visty podłącz pen, uruchom cmd w trybie administratora, i wpisz

diskpart

list disk

select disk x

x- numer pena w poprzednim poleceniu

clean

create partition primary

format fs=ntfs

active

przekopiuj pliki i foldery instalatora na pena - pliki bootmgr, setup.exe, itd, na samym penie, i foldery sources, support, itd - sprawdź, czy bootuje

ale może niepotrzebne - wystartuj z tej angielskiej płytki, jak się załaduje naciśnij klawisze shift - f10, i wpisz

diskpart

list disk

select disk 0

list partition

sprawdź, która partycja jest aktywna, czy jest ta z windowsem, jaka ma literę, itd, potem wpisz

select partition 1

uwaga - zakładam, że 1 to ta partycja 100mb, wg ciebie ma c - jesli przed nia jest ta x 30 mb, to może? 100 jest 2, itp - wpisujesz numer który pokazuje diskpart

remove letter=c:

active

select partition x

x- numer partycji z windowsem, dawne c

assign letter=c:

exit

wpisz jeszcze

bootrec /fixmbr

bootrec /fixboot

zakończ, i sprawdż, czy bootuje 7

jeśli nie, zrób płytkę 7 jak powyżej

nie wiadomo, co zrobił xp, ale prawdopodobnie, ponieważ nie może bootować ze 100mb, utworzył małą partycję 30mb, nadał jej jakąś literę, może x, jak piszesz, zrobił ją aktywną, i umiescił tam swojego bootladera, itd - prawdopodobnie nic nie zmienił ani na 100, ani na 7, bo systemy windowsa nie ingerują w swoje partycje - dlatego wystarczy przywrócic aktywność 100, tzn zrobić ją aktywną, i przywrócic c partycji 7, i powinno być ok

litera x to normalnie litera tzw wirtualnego dysku, który ładuje naprawa z płytek windowsa, więc może x to ten wirtualny dysk, a nie x utworzone przez xp - ale to bez znaczenia, tak samo e możesz potem zmienić w zarządzaniu dyskami z powrotem na d, itp

#4 Użytkownik jest niedostępny   Lelaina 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 31 Sty 11

Napisany 28 Marzec 2019 - 11:15

W cmd mogę też wejść bez płytki, klikając "Wyświetl zaawansowane opcje odzyskiwania systemu i pomocy technicznej".

Na pasku jest napisane "Administrator: X:\windows\system32\cmd.exe

Na czarnym tle:

Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
X:\windows\system32>

czyli włącza się chyba komputer z tej partycji X. Wpisuję tak jak napisałeś:

ale może niepotrzebne - wystartuj z tej angielskiej płytki, jak się załaduje naciśnij klawisze shift - f10, i wpisz

diskpart

list disk

select disk 0

list partition

sprawdź, która partycja jest aktywna, czy jest ta z windowsem, jaka ma literę, itd, potem wpisz

select partition 1



Po wpisaniu list partition wyświetlają się 3 partycje bez oznaczenia literami.
1. 100mb
2. 404 gb (stary dysk C na którym instalowałam windowsa 7, teraz wyświetla się jako D)
3. 527 gb (stary dysk D teraz wyświetla się jako E po wystartowaniu z płytki angielskiej)

Wpisuje select partition 1 i tu właśnie nie do końca rozumiem, a nie chcę czegoś zepsuć :)

czy jak wpiszę remove letter=c: to nie usunie mi się partycja ta "zastrzeżona przez system" ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11258
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 29 Marzec 2019 - 01:05

nie, usunie literę, do usuwania partycji służy remove partition

powinno być ok - jeśli chcesz sprawdzić partycje wpisz po select partition x tylko detail partition - powinna być litera jeśli ma

jeśli 100 nie ma litery nie musisz oczywiście używać remove letter.., tylko nadaj c tej z 7, czyli assign ...

zawsze działasz na jakiejś partycji, więc najpierw select partition x, potem co na niej robisz

x to jak napisałem dysk wirtulany winre = winre - środowisko odzyskiwania, ma strukturę folderów jak windows, dlatego system32, itd - ale to nie jest ten prawdziwy system32, tylko załadowany do pamięci z płytki - żeby wejść na prawdziwy musisz w wierszu wpisać np

c:

i potem ewentualnie

cd ... - cd = change directory, wejdź do folderu, np cd windows, itp

z płytki litery dysku mogą być zmienione, więc sprawdź tym detail, itp - ale w zasadzie te polecenia foolprove, tzn nie zaszkodzą w żadnym wypadku

i pamiętaj o poleceniu active - 100 musi być aktywna, xp mógł usunąć to active, bo tej partycji nie było w jego czasch; czy active, i która, musi być w detail; jeśli 100 jest system to jest active, nie musisz stosować, tylko usuń ewentualna literę

#6 Użytkownik jest niedostępny   Lelaina 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 31 Sty 11

Napisany 29 Marzec 2019 - 09:16

Sprawa się trochę zmieniła :)
Wczoraj zrobiłam tak jak napisałeś w pierwszym poście do końca, ale system nadal niestety nie zadziałał. Po odpaleniu z płytki nadal były te same partycje, a później jeszcze weszłam bez płytki w "Wyświetl zaawansowane opcje odzyskiwania systemu i pomocy technicznej" i "odzyskiwanie obrazu systemu" i tak samo jak z płytki klikając chyba wybierz sterowniki mogłam wejść w pliki, partycje były tak samo jak wcześniej pozmieniane i nadal była partycja x - boot.
Udało mi się zrobić bootowalnego pendriva z tych moich plików na innym komputerze - dzięki bardzo :) Uaktualnić Windowsa się nie dało, w tej opcji "odzyskiwanie obrazu systemu" też nie widziało tego pendriva, więc zainstalowałam bez formatu jeszcze raz system na dysku z 7. System nowy działa, ale chciałabym naprawić tą pierwszą instalkę windowsa, który jest w folderze Windows.old. Chodzi mi głównie o zakładki, historię i thunderbirda. Tego nie mam mimo, że otwieram te programy w tym nowym systemie nie instalując ich na nowo i to też na dysku tym drugim nie systemowym miałam zainstalowaną Operę a nie mam tych wszystkich zakładek. Do plików mogę się dostać i normalnie mam moje dawne partycje C i D.

Aha jeszcze jedna sprawa. Potrzebowałabym tego mojego pendriva, więc chciałabym zrobić bootowalną płytkę, a nie mam obrazu iso bootowalnego. Imgburn'em jak wcześniej próbowałam zrobić obraz z plików to pendrive się nie bootował. Czy da się zrobić bootujący obraz tych plików z pendriva, znalazłam program ImageUSB, ale mój pendrive ma prawie 16 gb i robi taki duży obraz.

Ten post był edytowany przez Lelaina dnia: 29 Marzec 2019 - 09:34


#7 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11258
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 29 Marzec 2019 - 23:34

płytka - klik

ale pena możesz normalnie używać, że jest tam instalator nie znaczy, że musi być specjalnie chroniony, po prostu dla bezpieczeństwa utwórz na nim jakiś folder, żeby pliki nie mieszały się z instalatorem, i możesz tam trzymać pliki i foldery, itd; pen bootuje, bo jest zaznaczony jako aktywny, czyli ma zapisany kod bootujący, poza tym normalny pen, jak każdy inny

co do zakładek - w old , użytkownicy - konto, powinny być foldery dane aplikacji, i local albo roaming, dane aplikacji, w nich są foldery mozilla i opera z zakładkami, w operze to plik bookmarks.adr, w mozilli w folderze profile jest bookmarks.backup - ale jak go użyć nie wiem, bo ff prawie nie używam, najlepiej po prostu przenieś cały folder profiles do nowego 7, czyli podmień nowy profiles starym; natomiast w operze podmień nowy plik adr starym; zarówno opera jaki i mozilla mogą być w obu folderach, tzn dane aplikacji, i local\roaming dane aplikacji, te moga być ukryte, trzeba odkryć w opcje folderów widok pokaż ukryte pliki\foldery

w zasadzie z windows.old można wskrzesić stary 7, ale chyba się nie opłaci, bo trochę pracy, i troche ryzyka też jest

ps - w mozilli będzie jeszcze chyba? mały pliczek tekstowy profiles (z trybikiem), przenieś go także, bo podaje nazwę i ścieżkę profilu - ewentualnie otwórz w notatniku i sprawdź; struktura folderów w nowym mozilla = dokładnie struktura w starym; historia jest w profiles, natomiast w operze jest chyba? w pliczku global history.dat; na thunder.. sie nie znam, nie używałem, ale chyba? też wystarczy podmienić nowy\e foldery w dane aplikacji starymi; używam starszej opery, do nowszych może nie pasować, tak samo ff; ewentualnie możesz nawet przekopiować stare foldery mozilla i opera, itd do nowych dane aplikacji, czyli podmienić nowe

ps2 - czyli otwierasz te programy z .old? - nie ma, bo utworzyły na nowo te foldery ze swoimi danymi w folderze nowego konta; żeby otwierały stare trzeba by, jak napisałem, wskrzesić stary 7 - w zasadzie to tylko zmiana nazw, i powinien działać normalnie - tylko wszystko trzeba robić z płytki\pena z wiersza polecenia, bo oczywiście załadowany nowy system nie pozwoli zmienić nazw

ps3 - dodam jeszcze, że pliki z zakładkami możesz otworzyć, opery adr najlepiej w word pad, json ff w notatniku, i adresy łatwo tam znaleźć - rozwiązanie, jeśli mało zakładek

ps4 - jeśli będziesz używać pena normalnie plik autorun.inf instaltora może przeszkadzać, bo będzie automatycznie startował instalatora - żeby zapobiec zamknij instalator, prawym na napęd, i eksploruj - ale wygodniej albo wyłącz autostart z pena w rejestrze, jak poszukaj w sieci, albo zmień nazwę autorun - cmd w trybie administratora, i wpisz

ren x:\autostart.inf autostart.xxx

xxx - dowolne litery, ewentualnie zmień 1 literę w inf

x: - litera pena

do bootowania\instalacji oczywiscie musisz przywrócić inf; ren = rename = zmień nazwę

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 30 Marzec 2019 - 01:17


#8 Użytkownik jest niedostępny   Lelaina 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 31 Sty 11

Napisany 30 Marzec 2019 - 11:04

Udało mi się nagrać płytkę dzięki :) Próbowałam podmienić foldery wg tej stronki:

https://support.micr...-windows-instal

zrobiłam tak częściowo nawet nie przez wiersz poleceń, tylko przez to dostanie się do plików. Ale tak jak myślałam, nadal wyskakuje niebieski ekran i system się nie włącza. :( Zamieniłam więc z powrotem pliki i windows z tej nowej instalacji włączył się normalnie.
Tak myślę by może jakieś pliki spróbować podmienić z tego nowego zdrowego Windowsa, instalowanie na nowo wszystkiego dużo zajmie czasu, a po za tym mam takie wersje demo programów, których już nie zainstaluje na nowo. Chcę walczyć do końca o tą pierwszą instalkę, może jest jakiś sposób żeby ją naprawić. :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11258
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 01 Kwiecień 2019 - 10:32

trudny problem, bo nie wiadomo, co było problemem, i dlaczego stary 7 nie uruchomił się poprzednio - były jakieś komunikaty? teraz podmiana może nie zadziałać, bo być może zmiany liter, itd, są w rejestrze starego 7, i oczywiście znów nie wystartuje; można to sprawdzić - klawisze win + r, wpisz regedit, zaznacz klucz hkey local machine, w menu plik kliknij załaduj gałąź rejestru, i wskaż plik windows\system32\config\system z folderu windows.old, wpisz nazwę, np windows.old, i ok - rozwiń teraz ten klucz windows.old, rozwija się klikając na strzałki przy kluczach, i w podkluczu system kliknij na klucz mounted devices - partycje są na dole jako dos devices - sprawdź, czy jest d i czy jest to dysk, itd, tzn kliknij 2 razy na dos devices d, jeśli dysk wpis b. krótki i po prawej nic nie będzie, jeśli natomiast pen albo cdrom będzie odpowiednia informacja po prawej - pen=removable media; natomiast nie wiem, w jakiej postaci jest wpis tego 100mb bez litery, jeśli jest dos devices bez litery kliknij 2 razy i sprawdź, czy partycja

jeśli mniej więcej ok można zaryzykować podmianę - zaznacz ten klucz windows.old, i z menu plik wybierz zwolnij gałąź rejestru; proponuję - zabezpiecz nowo zainstalowany system np aomei backupper free, tzn zrób jego kopię na d, i zrób płytkę bootującą aomei, ewentualnie pena; żeby przywrócić stary 7 wystarczy zmienić nazwy w nowym, i przekopiować albo przenieść stare foldery na c - czyli start z pena\ płytki nowego, ewentualnie angielskiego, gdyby nowy nie chciał np zmieniać nazw, na np wyborze języka naciśnij shift + f10, i wpisz

notepad

jak się pojawi otwórz menu plik\file, i kliknij otwórz\open - sprawdź, pod jaka litera jest c, przyjmuję że c, ale może być np d, itp - wyłącz notatnik i wpisz

c:

ren Windows Windows2

ren Users Users2

ren Recovery Recovery2

ren "System Volume Information" "System Volume Information2"

ren "Program Files" "Program Files2"

ren "Program Data" "Program Data2"

cd Windows.old

move Windows c:

move Users c:

move Recovery c:

move "System Volume Information" c:

move "Program Files" c:

move "Program Data" c:

to najważniejsze foldery, po ich przywróceniu 7 powinien wystartować, jeśli są jeszcze inne możesz przenieść potem, już na przywróconym7, jeśli wystartuje; cudzysłów w program files dlatego, że jeśli jest spacja w nazwie ścieżki potrzebny; gdyby notatnik widział c jako d oczywiście wszędzie d, nie c; w opcje folderów wcześniej w widok odhacz ukryj chronione pliki..., bo w windows jest chroniony folder installer, i foldery recovery i system volume information są także chronione - nie jestem pewien, jak to jest z przenoszeniem takich folderów - jeśliby ich w windows.old nie było oczywiście nie musisz zmieniać ich nazw w nowym 7 - ale widoczne dopiero po odhaczeniu tej opcji w opcje folderów! ; ewentualnie zamiast move - przenieś, możesz użyć copy, ale to będzie oznaczało znacznie dłuższy proces - zaleta - folder windows.old pozostanie niezmieniony, przy move oczywiście foldery przeniesione znikną; jeśli nie zadziała albo wgranie kopii aomei, wtedy nowy 7 i windows.old zostanie przywrócony, albo powrotna zmiana nazw i przenoszenie - przy zmianie nazw old się zachowa, tylko rozproszony

czy zadziała nie mam pojęcia - przede wszystkim nie wiadomo, czy z płytki da się zmienić nazwy windows, itp

przyjmuję, że nowy 7 startuje także z partycji 100mb, czyli ta partycja jest system, nie np c; ale gdyby było inaczej, i w związku z tym ten stary 7 nie startował pisz, da się to zmienić z płytki

ps - jeśli masz 64 i np program files(86) oczywiście musisz także przenieść, wtedy również program data(86), itd

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 01 Kwiecień 2019 - 11:17


#10 Użytkownik jest niedostępny   Lelaina 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 31 Sty 11

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 14:06

Pojawia się niebieski ekran, ale na ułamek sekundy. Nagrałam filmik, odczytałam i było tam napisane:

A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage to your computer.
If this is the first time you've seen this stop error screen restart your computer. If this screen appears again follow these steps:

Check for (chyba viruses) i dalej tekst się nie ładuje.

Na początku po włączeniu komputera (bez płytki) pojawia się ekran by wybrać czy uruchomić komputer w normalnym trybie czy uruchomić narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia. Kiedy wybieram tę drugą opcję, to w 1 poście wypisałam szczegóły problemu. Później klikam "nie wysyłaj". Po kliknięciu później "wyświetl szczegóły diagnostyki i naprawy" raz (na jakieś 70 włączeń :) ) zamiast wszystkich jak do tej pory kodów błędów 0x0 pojawiły się 2 inne na końcu:

Znaleziono główną przyczynę:
Nieokreślone zmiany konfiguracji systemu mogą powodować problem.

Akcja naprawy: Przywracanie systemu
Wynik: Niepowodzenie. Kod błędu = 0x490
Czas operacji = 0ms

Akcja naprawy: Sprawdzanie i naprawianie integralności plików systemowych
Wynik: Niepowodzenie. Kod błędu = 0x490
Czas operacji = 924103ms



Weszłam w regedit. Zdaje się, że są dwie partycje C i D tam. Reszta to napędy i usb. Wszędzie obok we wszystkich widnieje typ:reg_binary. Dane C i D są krótsze.


Podmianę już robiłam tak jak napisałam we wcześniejszym poście, ale nadal wyskakuje ten bluescreen czyli tak jakby nadal nie jest naprawiony i system się nie włącza. Próbowałam jeszcze przez tryb awaryjny wejść, ale nie działa. Ładuje się, ale wyłącza się w pewnym momencie.

Znalazłam gdzieś żeby wpisać przez wiersz poleceń sfc /scannow. Wybrałam w wierszu dysk D (ten który normalnie jest C z systemem). Pojawił się komunikat:
"Istnieje oczekująca naprawa systemu, której ukończenie wymaga ponownego rozruchu. Ponownie uruchom system Windows i ponownie uruchom program sfc."

Wpisałam w wyszukiwarkę znalazłam żeby wpisać tak:
sfc /scannow/ offbootdir=c:\ /offwindir=d:\windows

Pojawił się napis "Rozpoczynanie skanowania systemu. Ten proces zajmie trochę czasu"
i na końcu, że "Funkcja ochrony systemu Windows nie znalazła naruszeń integralności"

Nie wiem już co robić czy mimo tego da się tę instalację odzyskać. Udało mi się zgrać konta z thunderbirda, wszystkie zakładki i historię z Mozilli, z Opery nie wiem czemu tylko część historii. Czy ten folder windows.old w Windows 7 jest tylko 28dni czy więcej? bo gdzieś znalazłam, że w Windows 8 jest tylko 28 dni.

#11 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11258
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 00:44

sorry, że tak późno, ale nie miałem przez kilka dni dostępu do sieci

w ogóle aktualne? - starego 7 raczej nie da się naprawić, można spróbować raczej przenieść programy z windows.old do nowego, i ewentualnie ich wpisy do rejestru zaimportować ze starego rejestru - dopóki jest windows.old moźliwe - a windows.old w 7 chyba? wieczny, usuwany po 30 dniach chyba? dopiero w 10

#12 Użytkownik jest niedostępny   Lelaina 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 31 Sty 11

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 16:04

Tak aktualne nadal. Jak przenieść te programy do nowego Windowsa? Szkoda, że się nie da naprawić. W takim razie przestrzegam wszystkich by nie robili tego samego. Chciałam tylko sprawdzić płytkę i system padł bez możliwości odratowania. :(

#13 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11258
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 00:38

programy normalnie przenieś albo przekopiuj do nowego program files; mogą wymagać także przeniesienia\przekopiowania ich folderów z folderu starego konta\dane aplikacji, i local\roaming\dane aplikacji; te foldery mogą być także w users\common\dane aplikacji - common albo public = konto ogólne, dla wszystkich użytkowników

nazwy folderów mogą = nazwa firmy programu - firma = prawy klik na exe programu, własciwosci - wersja - firma; tak samo klucze rejestru mogą być pod nazwą firmy, nie programu

co do rejestru - folder, tzn klucze, programów są w kluczu\pliku software - wpisz regedit do uruchom, zaznacz klucz local machine, z menu plik wybierz załaduj gałąź rejestru, i wskaż plik windows\system32\config\software z folderu windows.old - wpisz nazwe, np soft-old, i ok - jak załaduje rozwiń ten załadowany klucz, kliknij prawym na klucz programu, i wybierz eksportuj - wpisz nazwę, dowolna, i regedit wyeksportuje klucz do pliczku reg - zapisz gdziekolwiek, i najważniejsze - trzeba teraz otworzyć ten pliczek w notatniku, i skorygować wpis, bo będzie w nim nazwa tego załadowanego klucza - wiec np po prawy klik - otwórz w notatniku, może to wyglądać

[HKEY_LOCAL_MACHINE\soft-old\Lingoes]
"Translator"="C:\\Program Files\\Lingoes\\Translator2\\Lingoes.exe"

zamiast soft-old musi byc Software, bo tak byłoby w normalnym rejestrze, wiec wpisz zamiast soft-old software, bedzie więc

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Lingoes]
"Translator"="C:\\Program Files\\Lingoes\\Translator2\\Lingoes.exe"

tak w każdym kluczu w pliczku

potem tylko zakończ.., jak zapyta, czy zapisać zmianę potwierdź, i 2 klik na pliczku, zapyta, czy dodać do rejestru potwierdź, itd

klucz software jest także w kluczu konta, ten klucz to klucz current user w regedit, natomiast plik rejestru konta to plik ntuser.dat w folderze konta, żeby go załadować zaznacz w regedit klucz hkey users, załaduj gałąź, wskaż ten plik ntuser z windows.old\users\konto, wpisz nazwę, dowolną, i ok - jak załaduje rozwiń podklucz software, prawy klik na kluczu programu, eksportuj, itd, jak powyżej, potem otwórz pliczek w notatniku i usuń początek tzn hkey users i nazwę pod którą załadowałaś gałąź, zamiast wklej HKEY_CURRENT_USER - czyli będzie HKEY_CURRENT_USER\Software\klucz programu.., itd, i 2klik na pliczku, żeby zaimportować do rejestru

żeby zwolnić załadowane gałęzie zaznacz gałąź, i z menu plik zwolnij gałąź

w ogóle dziwny problem - instalator raczej bezpiecznie można wystartować, z reguły tylko sprawdza sprzęt, i nie ingeruje w nic na dysku czy sprzęcie aż do decyzji użytkownika, itd, - ewentualnie sprawdź w uefi\biosie, czy instalator xp nie przestawił ci trybu pracy dysku, tzn ustawienie ide\ahci - może 7 był na ahci, a xp przestawił tryb na ide, dlatego stary 7 nie startuje; w takim wypadku nowy może zainstalowany na ide, jeśli nic nie zmieniałaś, 7 może być ahci albo ide, xp tylko ide; wtedy wystarczyłoby przywrócić ahci, i stary powinien startować

ps - importu starych kluczy software z konta nie jestem pewien, a to dlatego że klucz konta jest pod current user, a także w hkey users pod identyfikatorem konta- to ten długi klucz s-1-5-21.... z 100x na końcu - gdyby się okazało że zaimportowany klucz do current user zniknął po ponownym załadowaniu systemu zaimportuj klucz do tego klucza z identfikatorem, tzn zamiast current user wklej na początku prawy klik na kluczu identyfikatora - kopiuj nazwę klucza

ps2 - jakie program tworzy foldery i klucze, i gdzie, czesto można znaleźć w pliczku uninst.dat w folderze programu - w notatniku często czytelne

jeśli chcesz wpisy programów do menu start - wszystkie programy to przenieś\przekopiuj foldery skrótów programów z konto\menu start\programy na nowe konto

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 13 Kwiecień 2019 - 22:40


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych