Forum PCLab.pl: Problem z instalacją Win10 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z instalacją Win10 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   M_A_N_S_O_N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3383
  • Dołączył: Pt, 16 Kwi 04

Napisany 30 Marzec 2019 - 15:24

Hej,
zakupiłem Win10 Home w wersji na pendrive. Chciałbym przeinstalować go - coś się wiesza, coś szwankuje - jednak trafiłem na problem. Wkładam pendrive, restartuję kompa, bootuję żeby uruchamiał się z "pena" i wyskakuje mi info.: bla bla 0xc0000098 Windows failed to start. A recent hardware of software might be the cause. The application or operating systen couldn't be kiaded because required file missing cibtaubs errors…

Ocb? Nigdy nie miałem problemów z reinstalacją systemu, ale i żadne problemy się nie pojawiały...

Proszę o pomoc :)

pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2203
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 30 Marzec 2019 - 15:35

Ustawienia w biosie,pen pod usb 2.0.

#3 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4011
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 30 Marzec 2019 - 15:37

Jak nie pomoże to zrób przy pomocy media creation tool nowego swojego pena instalacyjnego. To narzędzie MS więc nie ma problemów, a do utworzenia użyj jakiegoś własnego pendrive.

Ten post był edytowany przez LeBomB dnia: 30 Marzec 2019 - 15:37


#4 Użytkownik jest niedostępny   M_A_N_S_O_N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3383
  • Dołączył: Pt, 16 Kwi 04

Napisany 30 Marzec 2019 - 15:52

Zobacz postamp41, o 30 Marzec 2019 - 15:35, napisał(a):

Ustawienia w biosie,pen pod usb 2.0.


gdzie to się znajduję?

#5 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2203
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 30 Marzec 2019 - 16:20

Nic nie napisałeś ani o sprzęcie ani jak chcesz instalować system (w jakim trybie UEFI czy Legacy) a od tego są odpowiednie ustawienia w biosie...więc musisz to wiedzieć,podobnie w jakim dysk był w formacie MBR czy GPT...a pena spróbuj pod usb 2.0 to akurat chyba było jasne...może to być też wina nośnika,pena jak napisał LeBomB.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2875
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 30 Marzec 2019 - 16:27

Przede wszystkim MS wypuścił takie darmowe narzędzie jak Media Creation Tool
Pobierasz sobie iso, wypalasz na nośnik (DVD, pendrive, etc) i jedziesz. Klucz licencyjny masz w pudełku, na COA.

Wracając do początku, może pendrive, może ustawienia BIOSu, może z*ebany dysk, tasiemka, etc.
Powodzenia!

#7 Użytkownik jest niedostępny   M_A_N_S_O_N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3383
  • Dołączył: Pt, 16 Kwi 04

Napisany 30 Marzec 2019 - 16:30

Płyta główna - Gigabyte Z370M D3H.

W BIOSie ustawienia USB są sprecyzowane tylko w 4 opcjach - obsługa wcześniejszej wersji, zawieszenie XHCI, obsługa sterownika pamięci masowej i emulacja portu 60/64 więc nie jestem w stanie przełączyć się bezpośrednio na 2.0. Kombinowałem z ustawieniami ale bez skutku.
System chcę zainstalować w trybie UEFI.

Zawsze instalowałem system z CD - nie było problemu - bootowałem bios pod CD, odpalało się, formatowało, instalowało - zero problemów; tutaj po zbootowaniu... jak wyżej.


Dodam, że jeszcze nic nie zrobiłem - tzn piszę z systemu na którym chcę zrobić format/reinstal.

#8 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2203
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 30 Marzec 2019 - 16:34

Ja tak się zastanawiam moim chłopskim rozumkiem skoro MS wypuścił peny z systemem to w jakim są one trybie?...no chyba że się da zrobić aby taki pen startował w lagacy i uefi...choć chyba jednak nie...w takim razie pewnie w uefi,czyli jak win 8 był w mbr to nic z tego bez zmian w bios i konwersji dysku na GPT (tego ostatniego nie jestem pewny)...ale jeśli ta ósemka była w trybie uefi i nie było żadnych zmian w biosie robionych to powinno zadziałać bez problemu,chyba że to wina pena.
Chodziło o gniazdo usb 2.0 nie jego ustawień w biosie,co do systemu na jakim pracujesz to czy w trybie uefi stawiany i jaki sformatowany dysk GPT czy MBR.

Ten post był edytowany przez amp41 dnia: 30 Marzec 2019 - 16:38


#9 Użytkownik jest niedostępny   M_A_N_S_O_N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3383
  • Dołączył: Pt, 16 Kwi 04

Napisany 30 Marzec 2019 - 16:43

Zobacz postBulsky, o 30 Marzec 2019 - 16:27, napisał(a):

Przede wszystkim MS wypuścił takie darmowe narzędzie jak Media Creation Tool
Pobierasz sobie iso, wypalasz na nośnik (DVD, pendrive, etc) i jedziesz. Klucz licencyjny masz w pudełku, na COA.

Wracając do początku, może pendrive, może ustawienia BIOSu, może z*ebany dysk, tasiemka, etc.
Powodzenia!


Tzn. rozumiem, że po zmontowaniu tego na własny pendrive klucz mogę wpisać z własnego pudełeczka zakupionego w sklepiku tak? ;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2203
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 30 Marzec 2019 - 16:45

Dokładnie...ale sprawdź tego pena na innym kompie jak się da i sprawdź ustawienia w biosie

#11 Użytkownik jest niedostępny   M_A_N_S_O_N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3383
  • Dołączył: Pt, 16 Kwi 04

Napisany 30 Marzec 2019 - 16:48

A nie uda się tego naprawić przez "bootrec" ? Gdzieś już widziałem taki problem opisany

#12 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4011
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 30 Marzec 2019 - 16:53

@amp41 Peny jako nośnik systemowy zakupiony z kluczem tak mają, to nie jest pierwszy taki przypadek nawet tu na forum. Nie wiem, czy to wadliwe peny czy ich niekompatybilność po dalszych aktualizacjach systemu, przez co nawet instalator nie chce się uruchomić. Dlatego najlepiej mieć własny pendrive instalacyjny zrobiony przez Media Creation Tool.

#13 Użytkownik jest niedostępny   M_A_N_S_O_N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3383
  • Dołączył: Pt, 16 Kwi 04

Napisany 30 Marzec 2019 - 16:55

Zobacz postLeBomB, o 30 Marzec 2019 - 16:53, napisał(a):

@amp41 Peny jako nośnik systemowy zakupiony z kluczem tak mają, to nie jest pierwszy taki przypadek nawet tu na forum. Nie wiem, czy to wadliwe peny czy ich niekompatybilność po dalszych aktualizacjach systemu, przez co nawet instalator nie chce się uruchomić. Dlatego najlepiej mieć własny pendrive instalacyjny zrobiony przez Media Creation Tool.


Właśnie go tworzę : ) mam nadzieję, że ten zadziała. Zresztą o rezultacie napiszę :)


Stworzył się... zbootowałem, uruchomiłem ponownie i nie czyta go; tzn odpala się normalnie windows pomimo wybrania do rozruchu usb

Ten post był edytowany przez M_A_N_S_O_N dnia: 30 Marzec 2019 - 17:03


#14 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2203
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 30 Marzec 2019 - 18:49

Dalej nie sprawdziłeś ustawień w biosie,nie wiadomo też czy masz w uefi tą ósemkę czy nie,GPT czy MBR...bez tego ani rusz...Musisz podjąć decyzję...Jak masz w MBR to zrób pena w rufusie pod MBR i zrób nakładkę systemu lub na czysto instaluj...w innym przypadku zmień ustawienia potrzebne w bios dla systemu uefi (system wtedy pewnie nie wstanie) i instaluj z pena zrobionego dla uefi.

Ten post był edytowany przez amp41 dnia: 30 Marzec 2019 - 18:49


#15 Użytkownik jest niedostępny   M_A_N_S_O_N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3383
  • Dołączył: Pt, 16 Kwi 04

Napisany 30 Marzec 2019 - 19:23

w UEFI mam. Nie wiem jaką "ósemkę" ani jak sprawdzić GPT MBR; wiem natomiast, że mam problemy z bootowaniem pendrive i czytałem gdzieś, że można to rozwiązać przez wiersz poleceń z instalatora windowsa, tylko, że instalator windowsa mam tylko na pendrive, nie mam CD i nie mam jak tego odpalić

#16 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2203
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 30 Marzec 2019 - 19:47

Czyli rozumiem że masz bios ustawiony dla uefi,z tego wnioskuję że win 8 którego używasz też masz w uefi postawiony...więc nie powinno być takich problemów z bootowaniem jeśli masz odpowiednio przygotowanego pena.Tu sprawdzisz czy dysk używa GPT

#17 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4011
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 31 Marzec 2019 - 00:32

@amp41
A co ma do tego windows 8 jak autor chce zainstalować ponownie na czysto win10? Ponadto przy tworzeniu dysku przy użyciu Media Creation Tool nie powinno mieć znaczenia UEFI MBR GPT itd. bo pen stworzony w ten sposób powinien działać w każdym z tych przypadków.
Ważne żeby w BIOS była prawidłowo ustawiona kolejność bootowania czyli pierwszy żeby był dysk USB, żeby była wyłączona opcja secure boot i można wyłączyć opcje fast boot czy ultra fast boot.

@M_A_N_S_O_N
Uruchom normalnie system (bo z tego co piszesz to system jeszcze Ci się uruchamia) i sprawdź dysk systemowy pod kątem błędów, tym normalnym, wbudowanym w windowsa narzędziem, jak nie da rady, to spod wiersza poleceń na uruchomionym windowsie.

#18 Użytkownik jest niedostępny   M_A_N_S_O_N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3383
  • Dołączył: Pt, 16 Kwi 04

Napisany 31 Marzec 2019 - 08:25

Tak jest - windowsa mam 10 ; ) i ponownie chcę go zainstalować na tym samym dysku. Kolejkę bootowania mam ustawioną - kilka razy sprawdzałem :P także USB jest na pierwszej pozycji.
Może z USB coś nie tak? Może spróbować stworzyć DVD i z napędu sprawdzić?

Ale - stworzony przeze mnie pendrive nie działa tj. nie czyta go, ale mam też pena z windowsem10 który się uruchamia, ale pojawia się błąd 0xc0000098 więc już w sumie sam nie wiem na czym się skupić :/

#19 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2203
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 31 Marzec 2019 - 11:23

Przepraszam ale nie wiem skąd mi się wzięło że ma win 8 i chce na czysto postawić win 10...coś mi się merdło ale chodziło mi o to że autor nic nie wie na temat ustawień w biosie pod win 10 w trybie uefi,ba nawet nie wie czy tak był system postawiony a dotyczył mój post tego aby to ustalił..wiele było wątków na temat nie możności postawienia systemu bo system plików na dysku nie był odpowiedni,stąd moje pytanie o ten system jak i bios...przynajmniej takie wrażenie odniosłem.
@LeBomB
I dobrze napisałeś,ale czy autor ustawienia w biosie sprawdził pod kątem uefi,nie wydaje mi się dlatego pisałem że jak poprzedni system tak stawiał to nie powinno nic przeszkadzać w postawieniu na czysto...piszesz też że MCT robi pena w uefi i mbr o czym zwyczajnie nie wiedziałem (a właściwie mi umknęło) bo używam rufusa a ten robi pena albo dla uefi albo mbr i chyba zrobię dla siebie tego uniwersalnego w MCT aby takiego mieć,szkoda że rufus tego nie potrafi...mam tylko nadzieje że autor na swoim penie robi ten system a nie na tym co dostał który to może okazać się wadliwym,mam tez nadzieję że podłącza pena pod płytę główną nie pod przednie gniazda usb bo nie takie kwiatki z nimi były,jak również że spróbował pod 2.0,nie 3.0 bo to też nie raz problem...wiem nie powinien być od ósemki w górę ale jednak warto spróbować.

Ten post był edytowany przez amp41 dnia: 31 Marzec 2019 - 11:29


#20 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4011
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 31 Marzec 2019 - 13:21

@up Z tego co wiem, to MCT tak właśnie robi, że jest obojętne czy BIOS masz w trybie UEFI, Legacy, czy stawiasz system na MBR czy GPT. Wtedy tylko tryb BIOSu musi się zgadzać, bo z tego czego sam już doświadczyłem nie zawsze w trybie UEFI da się zrobić GBT a w trybie Legacy MBR, choć miałem przypadki gdzie i takie rzeczy przeszły, może BIOS sobie wtedy sam coś dopasowuje jak trzeba, no chyba że ktoś ma opcję Legacy+UEFI.

Fakt, że podłączenie pod płytę a nie pod panel przedni może mieć znaczenie. Ustawień w BIOS jak nie zmieniał, to nic się nie powinno dziać, zatem problem leży bardziej po stronie pendrive lub samego USB. Z DVD jak najbardziej też można sprawdzić.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych