Forum PCLab.pl: Popsute LLC na płytach MSI? Bardzo proszę o radę :( - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Popsute LLC na płytach MSI? Bardzo proszę o radę :(

#1 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 30 Marzec 2019 - 20:33

Cześć
Tytułem wstępu:
Dziś po testach zauważyłem duży probelm :kwasny: , który jak udało mi się wyczytać na angielskich forach, dotknął też więcej osób. Historia od początku z naciskiem na istotne według mnie rzeczy:
Około miesiąc temu zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji A.J0 i przetestowałem go tylko pod kątem usprawnień w OC RAMu. Następnie przez ~~3tyg nie używałem komputera, ponieważ RAM poszedł na reklamację (odklejały się radiatorki na Patriotach Viper PVLW416G360C6K) zamontowałem teraz RAM jak w sygnaturze, pobawiłem się w ustawienie go ręcznie, trochę miałem z tym problemów, bo o dziwo przekonałem się, że ustawienie opcji geardwon mode na disable powoduje niestabilność systemu :o, poprzednie pamięci były na samsungach b-die pcpb, aktualne są na bcrc i się wywalają przy GDM OFF. Aby dojść do ładu zresetowałem ustawienia, ogarnąłem RAM, po czym dla pewności przetestowałem procka i się zaczęło...
Do tej pory ustawiałem LLC tylko dla kaprysu na poziom 3(na ustawieniach auto powiedziałbym, że właśnie tyle wynosi) i ręczne ustawianie tego nie było potrzebne.
Było tak: poziomy od 1 do 8, gdzie 1 i 2 były najmocniejsze i dawały "nadstrzał napiecia", 3 była idealna, 4-8 dawały za niskie napięcie podczas obciążenia.

Sam problem:

Mam wrażenie jak gdyby LLC kompletnie przestało działać, albo zmieniono jego profil na jakiś szajs. Nie piszę tylko o zmianie samego LLC w opcjach :exclam:
Ustawienie dotychczasowego OC (tylko napięcie i taktowanie) 3975mhz@1,375v skutkuje vdroopem takim, że system przestał być stabilny na ustawieniach OC :exclam:
Innymi słowy
-było 1,375v LLC=3 i może chwilami 1,368v, teraz pod obciążeniem spada na 1,35/1,34v@LLC=1/8/Auto i się wywala...
-było 1,375V +LLC=1, pod obciążeniem napięcie wynosiło lekko ponad 1,4v, teraz nie ma mowy, o jakimkolwiek wzroście napięcia.
Wgrywałem dziś i testowałem BIOSy od aktualnego do A.F0, bez poprawy..., wyjmowałem baterię, resetowałem BIOS zworką.
A dałbym sobie rękę uciąć, że na wersjach przedostatnich wszystko śmigało.
Jakiś zbugowany mikrokod? Problem z kontrolerem sekcji zasilania? BIOS- dziś "wymieniałem" z 5 razy na różne wersje...


Zestaw jak w sygnaturce.
Linki, gdzie znalazłem ten sam problem, ale bez rozwiązania...
https://www.reddit.c...llc_experience/
https://forum-en.msi...?topic=314589.0

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 30 Marzec 2019 - 23:12


#2 Użytkownik jest niedostępny   marcinowozniako 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 12

Napisany 30 Marzec 2019 - 20:58

W jaki sposób wgrywałeś te wszystkie biosy? Narzędziem spod BIOSU od MSI czy przed DOS AFUEFIX?

#3 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20757
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 30 Marzec 2019 - 21:03

Jak masz pewność na starszym biosie wszystko śmigało to cofnij się do starszego biosu tylko musisz zaktualizować wszystkie bloki.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 30 Marzec 2019 - 21:03

Tak poprzez BIOS

Zobacz postsideband, o 30 Marzec 2019 - 21:03, napisał(a):

Jak masz pewność na starszym biosie wszystko śmigało to cofnij się do starszego biosu

Wgranie BIOSu ze starszą agesą jest niemożliwe, wyskakuje komunikat, parafrazuję "wersja za stara" np. z pierwszą agesa 1006

Zobacz postsideband, o 30 Marzec 2019 - 21:03, napisał(a):

tylko musisz zaktualizować wszystkie bloki.

Domyślam się, że masz na myśli to, że BIOS podczas update nie jest w pełni ruszany?
Jak go całkowicie nadpisać?

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 30 Marzec 2019 - 21:07


#5 Użytkownik jest niedostępny   marcinowozniako 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 12

Napisany 30 Marzec 2019 - 21:13

Narzędziem o którym wspomniałem, AfuEfix64 BIOS

I tak można sobie wgrywać dowolne BIOSY zmieniając przy tym AGESY, potwierdzone info ode mnie :E

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 30 Marzec 2019 - 21:20

Czyli jak dobrze rozumiem, musiałbym przejść wszystkie kroki, kończąc na 7, bo 8,9,10 są tylko potrzebne do modyfikacji?

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 30 Marzec 2019 - 21:23


#7 Użytkownik jest niedostępny   marcinowozniako 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 12

Napisany 30 Marzec 2019 - 21:23

Ciebie z tego postu interesuje tylko ściągnięcie Afuefix wypalenie go na penie, i sama instrukcja jak ten bios poprawnie przeflaszować, komenda: Afuefix64 Twoja_nazwabiosu.rozszeżenie biosu /P /B /N /K /X /CLRCFG

Ten post był edytowany przez marcinowozniako dnia: 30 Marzec 2019 - 21:28


#8 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20757
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 30 Marzec 2019 - 21:26

Tak często jest, że tylko część biosu jest aktualizowana i po kilku kolejnych takich aktualizacjach bios potrafi się "popsuć".

Dlatego potrzebna aktualizacja wszystkich bloków. Jeżeli nie ma żadnego zabezpieczenia zrobisz to narzędzeniem od AMI, MSI to bios AMI.

Ale widze, że kolega już Cie poratował dobrym linkiem z komendami do flashera.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 30 Marzec 2019 - 22:16

Kurdę, pierwszy raz to robie. Jestem po wpisaniu ostatniej komendy i pokazalo mi sie takie cos:
Warning! Rom file information does not match system Bios. Do you continue to flash y/n
Wybralem bios ze strony msi z pierwsza agesa 1006.
Nie popsuje niczego?

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 30 Marzec 2019 - 22:18


#10 Użytkownik jest niedostępny   marcinowozniako 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 12

Napisany 30 Marzec 2019 - 22:21

Tak jest Ok, masz pewnie teraz najnowszą Agesę, flaszuj będzie wszystko OK ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 30 Marzec 2019 - 22:26

"Niech się dzieje wola Boga" :E

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 30 Marzec 2019 - 22:26


#12 Użytkownik jest niedostępny   marcinowozniako 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 12

Napisany 30 Marzec 2019 - 22:30

"Niech się dzieje wola Nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba" ;)

Ale spokojnie jeżeli nie odłączą Ci prądu w trakcie flaszowania biosu to będzie wszystko działać. Po udanym flaszowaniu wyłącz normalne komputer.

Ten post był edytowany przez marcinowozniako dnia: 30 Marzec 2019 - 22:30


#13 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 30 Marzec 2019 - 22:32

Uff, udało się. Nie powiem, ze bylo mi lekko na sercu :D
No nic, sprawdzę, czy pomoglo.
Jestem bardzo wdzięczny za pomoc :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   marcinowozniako 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 12

Napisany 30 Marzec 2019 - 22:39

Powiem szczerze że ja nie zaobserwowałem żadnych problemów na nowej Agesie natomiast zauważyłem zaniżoną wydajność wielowątkową CPU, i zostało to potwierdzone więc jak narazie Agesa 1.0.06 pod obecne procki AMD to najlepsze co w tej chwili jest.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 30 Marzec 2019 - 23:04

Niestety, ale mimo innego BIOSu problem pozostał, po obciążeniu prime95 small fft, na poprzednio stabilnych ustawieniach
3975mhz@1,375v
HWINFO64 pokazuje:
VID0: 1,363V
VID 1-5 1,244V
CPU core voltage: 1,312v
Vcore: 1,336
I się wywala szybko...
Sprawdziłem jeszcze raz, są takie same odczyty niezależnie, czy wybiorę LLC 1/8/Auto :kwasny:

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 30 Marzec 2019 - 23:13


#16 Użytkownik jest niedostępny   marcinowozniako 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 12

Napisany 30 Marzec 2019 - 23:16

Ale to rozumiem napięcie masz ustawione opcją overwrite w biosie tak i problem występuje tylko pod obciążeniem? W idle napięcie się pokrywa z tym ustawionym w biosie?

#17 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20757
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 30 Marzec 2019 - 23:18

Nie ma żadnej innej opcji w biosie, która odpowiada za działanie LLC i ewentualnie może(a nie powinno) wpływać na LLC? Czasem są skopane biosy i inne napięcia mogą mieć wpływ na LLC.

Skoro nie miałeś poprzednio takiego spadku napięcia to coś musi być w ustawieniach. Chyba, że problem cały czas jest w biosie i jest coś namieszane Dodaj obrazek Krasnoludek nie wlazł do obudowy i nie popsuł LLC Dodaj obrazek

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 30 Marzec 2019 - 23:31

Zobacz postmarcinowozniako, o 30 Marzec 2019 - 23:16, napisał(a):

Ale to rozumiem napięcie masz ustawione opcją overwrite w biosie tak i problem występuje tylko pod obciążeniem? W idle napięcie się pokrywa z tym ustawionym w biosie?

Tak, w IDLE wygląda ok, natomiast pod obciążeniem napięcia mocno spadają...

Zobacz postsideband, o 30 Marzec 2019 - 23:18, napisał(a):

Nie ma żadnej innej opcji w biosie, która odpowiada za działanie LLC i ewentualnie może(a nie powinno) wpływać na LLC? Czasem są skopane biosy i inne napięcia mogą mieć wpływ na LLC.

Skoro nie miałeś poprzednio takiego spadku napięcia to coś musi być w ustawieniach. Chyba, że problem cały czas jest w biosie i jest coś namieszane Dodaj obrazek Krasnoludek nie wlazł do obudowy i nie popsuł LLC Dodaj obrazek

Wgrałem stary BIOS z 2017 z pierwszą agesa 1006, gdzie wtedy bankowo wszystko działało idealnie po stronie CPU...
Nie wiem co się stało, może wina nie leży po stronie BIOSu w takim razie, a np. kontrolerze sekcji zasilania?

#19 Użytkownik jest niedostępny   marcinowozniako 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 12

Napisany 30 Marzec 2019 - 23:35

Może być jak mówisz, skoro nie ma żadnej reakcji po stronie Napięć na zmiany LLC w BIOSIE. Jeżeli oczywiście wgrałeś ten bios dokładnie taką komendą jak było tam podane włącznie z wyczyszczeniem ustawień. Możesz ew ustawić jakieś niższe taktowanie i napięcie i sprawdzić testowo czy może na niższych taktowaniach i napięciach jest OK.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 31 Marzec 2019 - 10:20

BTW
Powróciłem do najnowszego BIOSu (RAM nie chciał iść na 3200mhz) i zauważyłem, że nie działa offset voltage :exclam:, który na tej wersji BIOSu z miesiąc temu dział bez problemu... Myślałem, że jakoś zniweluję trochę vdroop offsetem, ale można sobie dodawać napięcie ile się chce... w trybie offset napięcie cały czas pozostaje na wyjściowym poziomie 1,375v, mimo dodawania wartości np. +0,1v i jest vdroop na poziomie 1,375v -> 1,331v. Tak nigdy nie było :kwasny:
Działa tylko tryb static i po ustawieniu 1,4125v spada napięcie w prime95 na Vcore 1,35v/ cpu core voltage 1,375v, czyli na takie napięcie jakie powinno być wyjściowo.

Zastanawiam się jak zareklamować płytę, tylko co powiedzieć przy reklamacji? Czy takie coś zostanie w ogóle uznane?
Gadałem z gościem, który miał wątek na forum MSI/reddicie. Support MSI nie widzi problemu ...

Edit, doszedłem do wniosku, że zareklamuję płytę, może sklep nie będzie robił problemów i uzna ten nietypowy problem...

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 31 Marzec 2019 - 17:40


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych