Forum PCLab.pl: Router ADSL do LAN - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Router ADSL do LAN

#1 Użytkownik jest niedostępny   pawel15987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Nd, 30 Wrz 12

Napisany 31 Marzec 2019 - 20:37

Witam kupiłem router TD-W8961N lecz nie spojrzałem że służy on do połączenia internetowego poprzez linię ADSL. Ja mam internet sieciowy LAN. Jak można z tego wybrnąć czy ten router można w jakiś sposób podpiąć pod LAN?

Opcja pierwsza to przejściówka ADSL-LAN - co o tym myślicie?

Można pogrzebać w routerze tak żeby wyjście WAN1 traktowało jako LAN?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3266
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 31 Marzec 2019 - 21:26

Akurat z TD-W8961N nic nie zrobisz, możesz go jedynie zwrócić (jeśli można) albo odsprzedać. I jedyne co możesz do niego podłączyć to inny router.

Przejściówka nazywa się właśnie router.

Raczej nie można.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kpc21 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6137
  • Dołączył: Nd, 15 Lut 09

Napisany 01 Kwiecień 2019 - 00:28

Dokładnie, są modele, w których da się takie przełączenie zrobić, ale nie tutaj.

ADSL i Ethernet to zupełnie inne standardy transmisji danych, nic tutaj nie wymyślisz. Musisz kupić wersję na Ethernet, czasem sprzedawaną pod błędną nazwą "router DSL".

#4 Użytkownik jest niedostępny   pawel15987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Nd, 30 Wrz 12

Napisany 01 Kwiecień 2019 - 14:49

Mam w domu stare dwa routery z tp linka, które mają wejście Ethernet, ale mi się zawieszają. Podczas pracy po jakimś czasie wywala z sieci i nie można się z nią połączyć. Trzeba wtedy uruchomić ponownie router. Zauważyłem że gdy router śmiga to miga dioda SYS, a gdy się zawiesi to SYS świeci cały czas. Firmy routerów które mam i mają ten sam problem TL-WR941ND V5 i TP-Link Tl-Mr3420.
Czy jak podłączę nowy router ADSL ze starym Ethernet to WIFI będzie zbierało z nowego? Możecie powiedzieć jak to zrobić?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3266
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 01 Kwiecień 2019 - 20:14

Zobacz postpawel15987, o 01 Kwiecień 2019 - 14:49, napisał(a):

[..] mają ten sam problem TL-WR941ND V5 i TP-Link Tl-Mr3420.

Skoro oba mają problemy, to dalej będą się wieszać i podłączenie TD-W8961N nic nie da.

#6 Użytkownik jest niedostępny   pawel15987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Nd, 30 Wrz 12

Napisany 02 Kwiecień 2019 - 14:31

Podłączyłem TD-W8961N do starego Tl-Mr3420 i śmiga ładnie. Jak na razie 1 dzień i wszystko okej. WIFI zbiera z nowego ADSL

#7 Użytkownik jest niedostępny   pawel15987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Nd, 30 Wrz 12

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 13:47

Czy aby na pewno nie mozna w TD-W8961N edytować portu aby służył jako WAN?
Dodaj obrazek

Załączone pliki

  • Załączony plik  tp1.jpg (94.4K)
    Ilość pobrań: 1


#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3266
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 19:39

Zobacz postpawel15987, o 08 Kwiecień 2019 - 13:47, napisał(a):

Czy aby na pewno nie można w TD-W8961N edytować portu aby służył jako WAN?

Ja tu nie widzę takiej opcji...

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych