Forum PCLab.pl: Mobo do i9 9900K - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mobo do i9 9900K

#1 Użytkownik jest niedostępny   Robbo46 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Pn, 09 Lip 18

Napisany 01 Kwiecień 2019 - 10:27

Zastanawiam sie nad:

Gigabyte Aourus Pro - najtansza ale calkiem dobra i oki co przy niej stoje

Gigabyte Aourus MAster

Asrock Taichi

Asus Rog Strix

Asrock Extereme 4



Warto doplacac nawet 400 zł , jakiegos OC robil nie bede.

#2 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 660
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 02 Kwiecień 2019 - 15:09

jak nie planujesz OC to bierz najtańszą.. z370. Upewnij się tylko czy ma uefi wspierającą i9.

Ten post był edytowany przez kamilos69 dnia: 02 Kwiecień 2019 - 15:11


#3 Użytkownik jest niedostępny   v3n90m 

  • H4X
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1084
  • Dołączył: Wt, 12 Kwi 11

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 08:14

Wszystko zależy od oczekiwań, sam mam Z390 Master i OC leci bardzo dobrze, dźwiękówka też spoko i b.dobra sekcja zasilania. Ale skoro nie będziesz planował OC, dźwięk też nie ma takiego znaczenia to bierz najtańszą. Taichi też fajna płyta, ale ten design jest okropny więc u mnie od razu odpadła. Asus-y na Z390 mają problemy z temperaturami na VRM.

#4 Użytkownik jest niedostępny   majkel84 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 618
  • Dołączył: Wt, 29 Mar 05

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 12:10

Zobacz postv3n90m, o 03 Kwiecień 2019 - 09:14, napisał(a):

Wszystko zależy od oczekiwań, sam mam Z390 Master i OC leci bardzo dobrze, dźwiękówka też spoko i b.dobra sekcja zasilania. Ale skoro nie będziesz planował OC, dźwięk też nie ma takiego znaczenia to bierz najtańszą. Taichi też fajna płyta, ale ten design jest okropny więc u mnie od razu odpadła. Asus-y na Z390 mają problemy z temperaturami na VRM.

Tak jest - nie bierz czasem Asusa Z390, ani tańszych Z370 - mają "oszukaną" sekcję zasilania. A 8 jajek na 5GHz to już nie przelewki. Ja nawet w swoim 8600K @5.3GHz i tak musiałem już chłodzić nawet spód płyty, bo przy takich parametrach już się robi cieplutko.

Co innego wyższe modele Asusów Z170, Z270 (Dlx, maximus, rampage apex, a nawet tańsze tuf, czy Prime-A byłyby spoko) - są super jakościowo, nawet używki. Ale to tylko jak w ogóle w grę wchodzą płyty z drugiej ręki

AsRocki też śmiało mogę polecić, tak samo jak wyższe modele MSI.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Robbo46 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Pn, 09 Lip 18

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 12:02

A Gigabyte Aorus ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Wenez 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6002
  • Dołączył: Pt, 10 Sty 03

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 12:04

MSI z390 EDGE z SLI najtańsza i z wifi.

Ten post był edytowany przez Wenez dnia: 07 Kwiecień 2019 - 12:05


#7 Użytkownik jest niedostępny   maslak 

  • Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8173
  • Dołączył: Pn, 27 Gru 04

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 13:01

Ja bym się nie bawił i bral Gigabyte Aorus

#8 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11939
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 13:58

Zobacz postmajkel84, o 03 Kwiecień 2019 - 13:10, napisał(a):

Tak jest - nie bierz czasem Asusa Z390, ani tańszych Z370 - mają "oszukaną" sekcję zasilania. A 8 jajek na 5GHz to już nie przelewki. Ja nawet w swoim 8600K @5.3GHz i tak musiałem już chłodzić nawet spód płyty, bo przy takich parametrach już się robi cieplutko.

Co innego wyższe modele Asusów Z170, Z270 (Dlx, maximus, rampage apex, a nawet tańsze tuf, czy Prime-A byłyby spoko) - są super jakościowo, nawet używki. Ale to tylko jak w ogóle w grę wchodzą płyty z drugiej ręki

AsRocki też śmiało mogę polecić, tak samo jak wyższe modele MSI.

o jakich asusach mówisz ?? , a kto widział te 5300 na twoim 8600, .... takie bujdy na resorach to nie na tym forum,

#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12529
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 21:37

Robbo46, o 01 Kwiecień 2019 - 11:27, napisał(a):

Warto doplacac nawet 400 zł , jakiegos OC robil nie bede.


Nie nie warto.

Szczególnie że GB Pro ma i tak najlepsza sekcję z wymienionych tutaj płyt.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Endriu1987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 373
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 18

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 03:58

Ja latam na Aorus Gaming 7, ale mam zbyt ciepłą sztukę na OC w połączeniu z moim chłodzeniem i w ogóle nie kręcę ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5142
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 09:51

qr.. to te i9 9900K takie smoki ziejące ogniem ?????? pozbyłem się bardzo chłodnego 6700K no i jak już przeskakiwać to na 8 jajek ale jak ma to tak wyglądać to trochę słabo.chciałem umieścić ta dziewiątkę na jakiejś tańszej płycie z390 tomahawk lub coś podobnego nie ma mowy o żadnym oc chciałem żeby było w miarę chłodno bez żadnego kręcenia ale jak tak patrzę to nawet na płytach dwa razy droższych różnie to bywa.Ktoś posiada takie połączenie z390 tomahawk + i9 9900K ???? bez żadnego kręcenia bardzo mocno zieje ????? czy może lepiej próbować modować i wrzucić ją na obecna płytę asrock z170 extreme 4 ????? szczekać na zena 2 ??? :-)

#12 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 10:07

Ale ziejące w czym?

Znowu panika, że sekcja sekcja sekcja. Bo ktoś podkręcił, odpalił linx albo prime i było ciepło. A zwykle straszą tych, którzy PC będą używać do... gier :E

#13 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4267
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 10:20

Dziwne zeby 8 jajek wykrecone do granic mozliwosci w wypalarkach typu prime bylo chlodne, lecz tak jak wyzej zbyt duza panika. Znam wiele osob co posiada te procki i bez drastycznego OC nie ma zadnych problemow bez wypalarek.

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 08 Kwiecień 2019 - 10:29


#14 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5142
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 14:44

a czy gdzieś wspomniałem o jakimkolwiek OC ??? grzecznie zapytuję o stock czy temp. rzędu 35-40c przywitają mnie na starcie na dobrym chłodzeniu ze stopki czyli nhd15s.dobra pytanie proste :E na stock w idlu jaką temp ma i9 z chłodzeniem powietrzem typu noctua lub podobne cenowo klocki

#15 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 15:05

Pytasz o temperaturę procesora?
Bo cała panika wszędzie o temperatury tyczy się głównie sekcji zasilania...
Sam CPU spokojnie schłodzisz.

A temperatury w idle nie mają znaczenia...

#16 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12529
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 15:24

Spokojnie i9 ogarniesz na dowolnej płycie z390 w cenie powyżej 600zl. Może trzeba będzie dac nawiew na sekcje po OC. Bez OC i tym bardziej bez Prime95 i Linpacka da radę w stock.

Na pewno zanim dzisiaj ktoś zdecyduje sie na rozbudowę PC warto jest dać sobie na wstrzymanie. W maju mają być zapowiedzi Zen2 (27 o czwartej rano). Na początku wakacji mają trafić do sklepów. Czyli miesiąc do premiery proca, który potencjalnie może dogonić (w niższej cenie) a nawet przegonić i9 (w cenie zbliżonej do i9).

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 08 Kwiecień 2019 - 15:34


#17 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5142
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 16:31

Jak najbardziej zaczekam na nowe ryśki ,jak wydajność rdzeń w rdzeń będzie chociaż na poziomie 6700/K to pewnie się człowiek zdecyduje ;) z drugiej strony cała ta wymiana ot tak dla funnu :E w 2020r. duża szansa na podstawki z DDR5.A pytam :E tak i o temp. cpu jak i sekcje zasilania tych tanszych plyt

Ten post był edytowany przez unadarek dnia: 08 Kwiecień 2019 - 16:34


#18 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4267
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 19:26

Czekac warto na ryski bo intel poleci z cenami w dol zapewne. A jestem ciekaw nowego stepingu 9900k czym sie rozni ale poki co testow brak.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12529
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 19:46

Intel raczej nie poleci w dół z cenami, bo nowe procesory ryzen nie będą pasować w płyty z370/z390.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Andree 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4922
  • Dołączył: Wed, 07 Kwi 04

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 20:20

Ja mam i9 9900K z płytą ASUS TUF Z390-PLUS GAMING (WI-FI) i żałuję że nie kupiłem czegoś droższego. Powinienem był kupić płytę klasy PRO. Ta nie ma nawet gniazdka na moduł kryptograficzny TPM, tylko pole lutownicze :mad2:
Ma za to WiFi i antenkę. Podsystemu Audio nie używam, bo mam Soundblastera Z.
A poza tym daje się we znaki zbyt mała liczba linii PCI-E wychodzących z procesora.
To jest jak przykrótka kołdra, jak włożyłem drugi dysk NVMe to płyta wyłączyła 4 porty SATA, jak włożyłem ten dysk NVMe do karty PCI-E 4x i do drugiego slotu PCI-E 16x (faktyczna prędkość 4x), to przestały działać dwa z czterech slotów PCI-E 1x, żeby temu zapobiec trzeba byłoby przestawić ten drugi slot PCI-E 16 na prędkość 2x i tym samym spowolnić drugi dysk NVMe :E

https://www.komputro...ing-wi-fi-.html

O VRM-ach się nie wypowiem, bo jeszcze nie podkręcałem procesora. Po obciążeniu wszystkich rdzeni OCCT przez chwilę i9 działa z prędkością 4,7 GHz i nagrzewa się do 75 stopni, a potem spowalnia do prędkości 3,6 GHz i nagrzewa się do 63 stopni (mam Krakena X62).

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych