Forum PCLab.pl: Bardzo niska wydajność i7 4790k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Bardzo niska wydajność i7 4790k

#1 Użytkownik jest niedostępny   fanatyczekgb 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 02 Kwi 19

Napisany 02 Kwiecień 2019 - 16:28

Witam, na wstępie napiszę że komendy czy format z windowsa 7 na 10 zmiana itd nic nie pomaga.
Mam problem z komputerem a mianowicie chodzi o problem z fpsami i nie chodzi tutaj o 10 -20 fpsów a w tym wypadku brakuje ich 150 w gierce cs go.
Powinienem mieć na mapie fps benchmark wyniki w okolicy 300 fps a moje prezentują się w granicach 150 klatek, koledzy z 1050 tkami i i5 6400/7400 maja po 230 wyniki więc naprawdę coś jest nie tak, wczoraj padły sloty ram 1 tylko działa.
Pasta zmiana, jako osoba która walczy z tym problemem od roku podejrzewam płytę główną. Dyski zostały przeskanowane kilka razy ani 1 bad sectora .
Robiłem tematy na różnych grupach/forach i każdy czepiał się komend startowych jakby miały wpływ na problem z klatkami lecz to nie ich wina ponieważ po formacie powinienem mieć +300 skoro to ich był problem, formatów było kilkanaście w ciągu tego roku gdzie zawsze testowane sterowniki czy to 385 czy 389 aż po najnowsze.

2 piny zgięły się ale wszystko z nimi już ok ale za to padły 2 wejście na ram, lecz to nie ma znaczenia ponieważ przed incydentem z pinami wydajność była niższa niż na sprzęcie wyżej wymienionym.
Problem dotyczy BF1/BF5/GTA V/CS GO ( i5 4460 + 1060 6gb na innych podzespołach +350fps) .




@edit jbc to fpsy nie są niskie tylko w cs go a w innych grach też znacznie odstają, karta 100% ok





Komp prezentuję się następująco

Moje pamięci ram to :



1) GD34GB1600C11SC

2 ) corsair cmv4gx3m1a1600c11

3 ) 2x m2f4g64cb88c7n-di

Pamiątki testowane, obecnie 2x4GB siedzi w kompie


1060 6GB Gigabyte
16gb 4x4 1600Mhz
DISK WD 500GB
DISK SAMSUNG 750GB
PSU CORSAIR VS550W
CASE M35W SILENTIUM PC
MSI B85-G43 PŁYTA
SSD 120GB ADATA SU800
CPU 4790K 4GHZ BOOST 4.4GHZ.

Monitor: Asus VG248qe

Drugi Monitor : Benq Zowie XL2536

#2 Użytkownik jest niedostępny   v3n90m 

  • H4X
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1084
  • Dołączył: Wt, 12 Kwi 11

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 08:24

Może masz jakieś rdzenie zaparkowane? Wpisz w google unpark cores. Druga kwestia zrób test w Cinebench i porównaj z wynikami innych osób z takim samym CPU.

#3 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1303
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 08:36

jak działą 1 slot ram to nie masz duala to też mocno obniża wydajność. Zobacz też temp CPU pewnie glut się wykruszył i proc łapie 100 stopni

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 03 Kwiecień 2019 - 08:36


#4 Użytkownik jest niedostępny   mcrobert666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 949
  • Dołączył: Wt, 18 Wrz 07

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 08:39

Obstawiam, gluta pod ihs, który zbija taktowania, i brak duala w ram też zabija wydajność.

#5 Użytkownik jest niedostępny   fanatyczekgb 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 02 Kwi 19

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 09:38

Ale ramy normalnie działały w dualu wszystko działało przed tym jak padły a wydajność była słaba

Na ten moment mam 2x8GB Gskill g skill ripjaws

2 sloty działają 2 nie

Cinebench 793pkt mniej niż 4770k po oc do 4.4 ale wiem dlaczego, z powodu slotów na ram że są teraz w 2 i 4 :)

Ten post był edytowany przez fanatyczekgb dnia: 03 Kwiecień 2019 - 09:56


#6 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1303
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 09:56

zobacz temp cpu pod obciążeniem w msi afterburner i jaki masz zegar cpu

#7 Użytkownik jest niedostępny   fanatyczekgb 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 02 Kwi 19

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 10:14

Zobacz postzlotnik, o 03 Kwiecień 2019 - 09:56, napisał(a):

zobacz temp cpu pod obciążeniem w msi afterburner i jaki masz zegar cpu


https://www.youtube.com/watch?v=dPB9KA6fHmY


Temperatury max 70-77*C były na cpu podczas innych gier / przy cs go max 65*C notuję, w zimie max 60*C

Reszta jak na filmie

Ten post był edytowany przez fanatyczekgb dnia: 03 Kwiecień 2019 - 10:18


#8 Użytkownik jest niedostępny   FredPL 

  • X
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 970
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 10:26

Zobacz postfanatyczekgb, o 03 Kwiecień 2019 - 10:38, napisał(a):


Cinebench 793pkt mniej niż 4770k po oc do 4.4 ale wiem dlaczego, z powodu slotów na ram że są teraz w 2 i 4 :)


Ram w slocie 2 i 4 to poprawna konfiguracja, wystarczyło zaglądnąć do instrukcji płyty głównej, preferowana konfiguracja Dual-Channel przy dwóch kościach ram to sloty 2/4, przy 4 kościach, wszystkie zajęte.

#9 Użytkownik jest niedostępny   fanatyczekgb 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 02 Kwi 19

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 10:36

Zobacz postFredPL, o 03 Kwiecień 2019 - 10:26, napisał(a):

Ram w slocie 2 i 4 to poprawna konfiguracja, wystarczyło zaglądnąć do instrukcji płyty głównej, preferowana konfiguracja Dual-Channel przy dwóch kościach ram to sloty 2/4, przy 4 kościach, wszystkie zajęte.


To skoro tak to co jest powodem niezgody ? Może bios V3.10 którego nie mogę zmienić, kostka została przelutowana bo był uwalony, ledwo uratowana płyta
A obsługa hassweli od 3.7 i może dlatego problem jest między płytą a prockiem ?

Ten post był edytowany przez fanatyczekgb dnia: 03 Kwiecień 2019 - 10:40


#10 Użytkownik jest niedostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1895
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 10:56

jak trzyma taktowania w grach? ustaw widok na każdy wątek. zrób jakiś screen w centrum los santos aby dowalić prockowi.

Ten post był edytowany przez Putout dnia: 03 Kwiecień 2019 - 11:03


#11 Użytkownik jest niedostępny   fanatyczekgb 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 02 Kwi 19

Napisany 03 Kwiecień 2019 - 11:28

Zobacz postPutout, o 03 Kwiecień 2019 - 10:56, napisał(a):

jak trzyma taktowania w grach? ustaw widok na każdy wątek. zrób jakiś screen w centrum los santos aby dowalić prockowi.


Nie mam pobranego na ten moment GTA V

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych