Forum PCLab.pl: Komputer nie chce się włączyć - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer nie chce się włączyć Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Piterusek66 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 04 Kwi 19

Napisany 04 Kwiecień 2019 - 17:48

Witam. Posiadam poważny problem. Mianowicie kupiłem wszystkie komponenty do komputera z serwisu Morele.tv oraz gdy go wczoraj złożyłem, a następnie podłączyłem do prądu oraz włączyłem, to mając podłączone złącze hdmi pod kartę graficzną, monitor nie pokazywał żadnego obrazu. Po prostu się włączył i było napisane "Brak sygnału". Oprócz tego po jego włączeniu po upływie około 30-45 sekund komputer wyłącza się na kilka sekund by ponownie się włączyć. Kiedy to zobaczyłem to spanikowałem i teraz się boję o ten komputer czy on kiedykolwiek mi będzie działał. Bardzo mi przykro z tego powodu bo wydałem na niego 2900zł (zbierałem pieniądze od września) i do tego taka nie miła niespodzianka. Oprócz tego chciałbym prosić o pomoc w jakim miejscu mógłbym podłączyć speaker aby wychwycić przyczynę błędu. Posiadam dwie kości pamięci ram po 4GB każda. Próbowałem z jedną kością w bankach pamięci A1 oraz A2 i nadal było to samo. Zasilacz podłączałem do starego komputera i działał. Pastę termoprzewodzącą nakładałem samemu. Lista komponentów znajduje się poniżej:
Procesor: AMD Ryzen 5 2600 3.4 GHz
Karta graficzna: Sapphire RX580 Nitro+ 4GB GDDR5
Płyta główna: Asrock B450 Pro4
Ram: Patriot Viper 4 DDR4 3000MHz
Dysk twardy: SSD ADATA Ultimate SU650 240GB
Zasilacz: SilentiumPC Vero L2 500W

Proszę pomóżcie

#2 Użytkownik jest niedostępny   serpico_37 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Nd, 24 Mar 19

Napisany 04 Kwiecień 2019 - 17:52

Karta graficzna ma podłączone zasilanie?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Piterusek66 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 04 Kwi 19

Napisany 04 Kwiecień 2019 - 18:18

Karta graficzna ma podpięte zasilanie 6 pin oraz 8 pin

Wentylatory się kręcą od grafiki przy włączonym komputerze

#4 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 04 Kwiecień 2019 - 18:22

Włącz w BIOS właściwe GPU.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Piterusek66 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 04 Kwi 19

Napisany 04 Kwiecień 2019 - 18:23

W jaki sposób skoro komputer się ciągle wyłącza i włącza? Jest nowy i nie posiada systemu operacyjnego.

Ten post był edytowany przez Piterusek66 dnia: 04 Kwiecień 2019 - 18:24


#6 Użytkownik jest niedostępny   MultiPhantom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 181
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 04 Kwiecień 2019 - 19:14

Podczas montażu cpu nic nie uszkodziłeś? Ewentualnie podłącz na "pająka"...

#7 Użytkownik jest niedostępny   Piterusek66 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 04 Kwi 19

Napisany 04 Kwiecień 2019 - 19:17

wszystko montowałem tak jak należy, a tym bardziej cpu. Podłączenie na pająka coś da?

#8 Użytkownik jest niedostępny   MultiPhantom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 181
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 04 Kwiecień 2019 - 19:18

Spróbować nie zaszkodzi.
A weź jeszcze zresetuj bios. ;)

Ten post był edytowany przez MultiPhantom dnia: 04 Kwiecień 2019 - 19:18


#9 Użytkownik jest niedostępny   Piterusek66 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 04 Kwi 19

Napisany 04 Kwiecień 2019 - 19:20

Wyciągnąć baterię na 5 minut? Jeżeli podłączę płytę na pająka, to kartę graficzną też zamontować?

#10 Użytkownik jest niedostępny   MultiPhantom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 181
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 04 Kwiecień 2019 - 19:28

Weź zewrzyj piny http://asrock.pc.cdn...l/B450 Pro4.pdf <- Strona 7, a na 8 masz w punkcie 19 opis tego pinu CLEAR_CMOS. Ogólnie nie musisz wyciągać baterii. Co do pajączka to najpierw bez. Podłącz monitor do iGPU.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Piterusek66 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 04 Kwi 19

Napisany 04 Kwiecień 2019 - 19:35

Mam połączyć ze sobą te piny z punktu 19. Dobrze rozumiem? Gdzie na tej płycie będę mógł podłączyć speaker (no chyba, że się nie da)?

#12 Użytkownik jest niedostępny   MultiPhantom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 181
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 04 Kwiecień 2019 - 19:46

Tak masz połączyć zworka na kilka sekund, albo śrubokrętem. Co do speakera to na 7 stronie numer 15 masz piny do niego.

Ten post był edytowany przez MultiPhantom dnia: 04 Kwiecień 2019 - 20:04


#13 Użytkownik jest niedostępny   Piterusek66 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 04 Kwi 19

Napisany 04 Kwiecień 2019 - 19:51

Dzięki za wstępną pomoc. Komputerem zajmę się jutro z moim kolegą i zastosuję się do twoich wskazówek. O wszelkich wynikach powiadomię tutaj około godziny 17-18.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Piterusek66 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 04 Kwi 19

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 12:53

Zrobiłem wszystko jak trzeba i nic. Stwierdziłem, że dam go do serwisu na diagnozę (nic za to nie płaciłem) i powiedzieli mi że jest uszkodzona karta graficzna. Wkładali ją do innego komputera i efekt był ten sam, a gdy włożyli do mojego kompa inną to wszystko działało. Teraz jedyne co mi zostało do zrobienia, to oddać ją na gwarancję i czekać na nową.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych