Forum PCLab.pl: View 71 SLI Extreme - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

View 71 SLI Extreme LC 3-Way SLI Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Draco0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 11:52

Witam, po skompletowaniu wszystkich części nadszedł czas na budowę finalnej wersji potworka :D
Planowałem złożyć sobie komputer z custom LC, który by jeszcze dawał radę w nowych grach z obsługą SLI, ale nie kosztował przy tym majątku..
Pierwsza wersja w RG4T była całkiem niezła 2x GTX 780 6GB i i7 4820K. Zestaw bardzo fajnie sobie radził w grach obsługujących SLI - wydajność zbliżona do GTX 1070, a procek po OC na 4.5GHz bardzo dobrze się z tym zgrywał.

(jakość zdjęć pralka, ale trudno :E)
Dodaj obrazek

Początkowo plan nie był aż tak ambitny, ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i po dłuższym czasie udało mi się kupić 3 grafikę do kompletu i do tego blok. Niestety przy 3 grafikach 4820K był by już trochę za słaby, więc polowałem na i7 4960X.. i tak się zaczęło..
Musiałem wybrać obudowę, która by pomieściła wszystko i padło na Thermaltake View 71.

Specyfikacja:
Asus Rampage IV Extreme
Intel Core i7-4960X Extreme Edition
G.Skill TridentX 4x4GB 2400MHz CL10
3x Asus GTX 780 6GB Strix OC
Be quiet Dark Power Pro 11 1200W
Thermaltake View 71
Phanteks Glacier R160 + Laing DDC
Swiftech Apogee XL2
3 chłodnice, kilka złączek i wentyli

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Teraz trzeba to poskładać :P

#2 Użytkownik jest dostępny   ThePunisher 

  • *** NO MERCY ***
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2779
  • Dołączył: Pn, 15 Lut 10

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 12:03

Nie sądziłem że jeszcze kiedyś zobaczę 3 Way SLI. Mało kto traz tego używa, a już na pewno nie starsze karty pokroju gtx 780 :P

#3 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7430
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 12:08

Ze skręcaniem wszystkiego będziesz miał trochę zabawy - kubek melisy i jazda :P. Fajnie byłoby zobaczyć jeszcze blok na chipsecie i sekcji - EK miało bardzo fajny bloczek, ostatnio nawet wisiał na allegro jak dobrze pamiętam :).

Generalnie zestaw w mocno hardcorowym stylu - mało kto bawi się obecnie w 3-way SLI, a szkoda, bo wygląda to zacnie, chociaż użyteczność niewielka.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 05 Kwiecień 2019 - 12:09


#4 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10020
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 12:17

jak chcesz to moglbym wziac z dopłątą tego r4e za r4be z monoblokiem

#5 Użytkownik jest dostępny   ThePunisher 

  • *** NO MERCY ***
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2779
  • Dołączył: Pn, 15 Lut 10

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 12:22

Byłbym przygotowany na Twoim miejscu na to, że skoku w wydajności raczje wielkiego nie uświadczysz dokładając 3 kartę :P Nie wolałeś np przesiąść się nawet na gtx 1060 SLI? Albo gtx 1070 SLI? Używki chodzą po 1000 zł.

#6 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7430
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 12:35

Zobacz postThePunisher, o 05 Kwiecień 2019 - 13:22, napisał(a):

Byłbym przygotowany na Twoim miejscu na to, że skoku w wydajności raczje wielkiego nie uświadczysz dokładając 3 kartę :P Nie wolałeś np przesiąść się nawet na gtx 1060 SLI? Albo gtx 1070 SLI? Używki chodzą po 1000 zł.


GTX 1060 nie obsługuje SLI - taka drobna uwaga na marginesie :). Poza tym argument trafny. Sam mam SLI z GTX 1080 i więcej z tym problemów niż pożytku. Sam nigdy więcej w SLI się nie pakuję.

#7 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6071
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 13:29

jeswtem przekonany ze 3 karta po prostu dla zabawy.

#8 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10020
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 14:11

Zobacz postThePunisher, o 05 Kwiecień 2019 - 13:22, napisał(a):

Byłbym przygotowany na Twoim miejscu na to, że skoku w wydajności raczje wielkiego nie uświadczysz dokładając 3 kartę :P Nie wolałeś np przesiąść się nawet na gtx 1060 SLI? Albo gtx 1070 SLI? Używki chodzą po 1000 zł.

w 3dmarkach skok jest nawet na 4x 1080 sli mimo ze 3-4way nie jest obslugiwane niby od seri 10xx

natomiast w grach zalezy, pierwszy dirt rally skalował sie super w SLI - na 2x 970 mialem wyniki podobne do jednej 1070 (2x 970 1200-1300zł wtedy jedna 1070 2000zł)

teraz 970 stanialy na 900-1000 za dwie gdzie 1070 kosztuje polowe

#9 Użytkownik jest niedostępny   Draco0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 21:34

Cały ten komputer składam for fun jako drugi, więc nie oczekuje nie wiadomo czego :P Chociaż setup z 2 grafikami dosyć mocno ogrywałem i szczerze w takich grach jak BF 1 czy V żadnych problemów nie miałem :) Po OC zysk 15-20%, a teraz ze świecą szukać takich przyrostów po OC kart.
Myślałem o monobloku, ale póki nie będę już kombinował bo i tak będzie lux ;)
Jeszcze tylko szukam jakiegoś fajnego mostka ew. jakąś nakładkę na standardowy.. i tu pojawia się pytanie wie ktoś czy dało by radę wlutować się w któreś piny mostka żeby zasilić 1-2 ledy ? 5,7 czy 12V i fajną nakładkę bym spróbował zrobić.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Draco0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 16:14

Nad połączeniem grafik w LC też długo rozmyślałem, ale po poprzednim terminalu nie zdecydowałem się jednak na takie połączenie 3 kart..

Dodaj obrazek

i wybrałem jedyne słuszne

Dodaj obrazek

Dla mnie lux :D

Jeszcze zadbanie o wentylację :E

Dodaj obrazek

#11 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10020
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 16:38

Zobacz postDraco0, o 05 Kwiecień 2019 - 22:34, napisał(a):

Cały ten komputer składam for fun jako drugi, więc nie oczekuje nie wiadomo czego :P Chociaż setup z 2 grafikami dosyć mocno ogrywałem i szczerze w takich grach jak BF 1 czy V żadnych problemów nie miałem :) Po OC zysk 15-20%, a teraz ze świecą szukać takich przyrostów po OC kart.
Myślałem o monobloku, ale póki nie będę już kombinował bo i tak będzie lux ;)
Jeszcze tylko szukam jakiegoś fajnego mostka ew. jakąś nakładkę na standardowy.. i tu pojawia się pytanie wie ktoś czy dało by radę wlutować się w któreś piny mostka żeby zasilić 1-2 ledy ? 5,7 czy 12V i fajną nakładkę bym spróbował zrobić.


ale po co chcesz z mostka cos wylutowywac?
nie lepiej pociągnac zasilanie z pinów usb?

ewentualnie prosciej juz z karty (z gniazda na wentylator czy cos)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Draco0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 16:58

Nie chciałem dodatkowych kabli, ale to już będzie można w każdej chwili coś wykombinować.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Draco0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 22:40

Powoli do przodu..
Zobaczymy czy taki filterek jest coś wart :Up_to_s:

Dodaj obrazek

Zmiana pasty i thermopadów na płycie + modyfikacja górnej tacki dla odpowietrznika

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Wszystko na styk będzie :)

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Draco0 dnia: 12 Kwiecień 2019 - 22:41


#14 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3879
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 11:07

opłaca się w ogóle robić kanapkę z wentyli na chłodnicy? :hmm:

#15 Użytkownik jest niedostępny   Draco0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 13:56

Przy 700-800rpm jest trochę lepiej ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   Draco0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 29 Maj 2019 - 16:13

Wersja beta 1 całkiem udana :) Wszystko na styk :E

Dodaj obrazek

Szczeliny przy szybach duże, więc ma gdzie zasysać, ale chcę odwrócić wentylatory z przodu i tyłu dla porównania.

I bardzo fajna rzecz z odpowietrznikiem na górnej chłodnicy, a wcześniej łatwe i szybkie napełnianie.

Dodaj obrazek


ps. Nie zamierzam zmieniać na rurki, co najwyżej czarne węże lub złączki/extendery :P

Ten post był edytowany przez Draco0 dnia: 29 Maj 2019 - 16:14


#17 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3879
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 30 Maj 2019 - 10:31

fajny sprzęcik i dobrze, że na wężach, a nie rurkach - coś innego w czasie zalewu PETG. :thumbup:

#18 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10020
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 30 Maj 2019 - 10:42

ale jakbybyło na rurkach to niczym by sie nie rozniło, bo wezy tam jest 20cm chyba (przynajmniej widocznego)

#19 Użytkownik jest niedostępny   Jertusz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: So, 19 Lis 16

Napisany 30 Maj 2019 - 13:48

Fajnie się to prezentuje :thumbup:

Jak wyglądają temperatury?

#20 Użytkownik jest niedostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5354
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 30 Maj 2019 - 14:16

Bardzo fajny loop wyszedł,czekam na testy wydajności
i więcej info o kranikach pod GPU i nad przepływomierzem...rozwiń temat.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych