Forum PCLab.pl: Overlock G.Skill Trident Z, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL14 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (25 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Overlock G.Skill Trident Z, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL14 F4-3200C14D-16GTZ

#1 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 12:53

Witam,

Interesuje mnie fakt OC moich pamięci, sprzęt macie w sygnaturce, generalnie do tej pory bawiłem się tylko w OC proca i gpu, udalo mi sie osiagnac 4,9ghz na procu, jednak chcialbym podkręcic moje pamieci by sprobowac wyeliminowac fps dropy.

Korzystając z tego arkusza:
https://docs.google....4hro/edit#gid=0

+
https://www.tomshard...eed,5951-5.html


Wychodzi na to że 4000 cl17 jest sweet spotem, testuje je teraz i na razie wychodzi stabilnie JEDNAK jest to na 4,0ghz procu, domyslam sie ze bede musial tutaj poswiecic oc proca na poczet ramów...


Interesuje mnie fakt jak to zbilansowac? 3866 c17 na 4,9ghz - chodzi stabilnie.
Jednak 4000 cl17 na 4,9ghz sie wysypuje, jak nisko zejsc z oc proca by nie stracic na fps ale miec wydajnosc na plus -> tzn mniej drop fps ponizej 144?

4000 cl17 mam na 1.45v, Io/Sa = 1.25v

Czy warto cisnąć te faktycznie 4000 cl17 ktore wedlug speed latency daje 8,50, ale juz w wynikach obnizenie oc proca daje mniejsze rezultaty -> kwestia jak w grach. ?


Zachęcam też przejrzenie końcówki tego tematu bo jest tam rozpoczęcie tego tematu jednak chcialbym by dołączyły tez nowe osoby z tego dzialu:
http://forum.pclab.p...r/page__st__180


->
Testuje teraz 4000cl17 mem testem z systemu na 4,7ghz - na razie bez błędów.

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 05 Kwiecień 2019 - 13:01


#2 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 14:45

Jak to jest z Command Rite?

black na jakims filmiku pisał ze CR1 daje kopa do gier
ale znowóż to OC mocne
ExtremeHardware tez twierdzi że CR1 jest lepsze

Nie bedzie lepiej np miec 3600 cl16 ale na cr1? zamiast 4000 cl17 cr2?

jest sens sie bawic w cr1? chcialbym najlepszej drogi bym nie marnopwal czasu na testowanie a zaraz sie okaze ze cos bedie lepszego jak np takie cr1 na nizszym taktowaniu

brakuje mi testow gdzie i encyklopedi wiedzy

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 05 Kwiecień 2019 - 14:51


#3 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12529
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 14:55

Prime95 i MemTest. Dwa najlepsze programy do testów stabilnosci ramu.

#4 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 652
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 15:45

Lepiej... Lepiej mieć TridentZ 3600 CL15. :E

#5 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 15:47

Zobacz postVoxCordi, o 05 Kwiecień 2019 - 16:45, napisał(a):

Lepiej... Lepiej mieć TridentZ 3600 CL15. :E

czemu?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 17:35

Zobacz postDisconnecT, o 05 Kwiecień 2019 - 17:10, napisał(a):

Tak wygląda sensowne 4000c17

Dodaj obrazek

Tu starsze na niezoptymalizowanych RTL/IOL

Dodaj obrazek



Ustawilem te same timingi wraz z tRFC tRAS co disconnect a i tak mam gorszy wynik w AIDA - domyslec sie moge ze nie sa stabilne i dlatego tak?
Obnizylem tez OC proca do 4,7ghz (choc nie sadze by to mialo wplyw na wyniki)
pozostale opcje co są widoczne na asrock tez mam skopiowac?

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 05 Kwiecień 2019 - 17:37


#7 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11939
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 19:51

a skad wzioles Pixy Disco ? pewnie z tego tematu , przelec sie przez ostatnie 70 stron i bedziesz wiedzial co z czym sie je

#8 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9384
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 09:27

Zobacz postForii, o 05 Kwiecień 2019 - 18:35, napisał(a):

Ustawilem te same timingi wraz z tRFC tRAS co disconnect a i tak mam gorszy wynik w AIDA - domyslec sie moge ze nie sa stabilne i dlatego tak?

Nie ustawiłeś takich samych opóźnień.
tREFI i to co poniżej w ATC - masz inne.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 09:34

Zobacz postjacekcz, o 06 Kwiecień 2019 - 10:27, napisał(a):

Nie ustawiłeś takich samych opóźnień.
tREFI i to co poniżej w ATC - masz inne.


Bo na tych samych mi się system nie odpalił więc podnioslem troche do gory ale i tak problem byl jak trefi takie same przepisalem

#10 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9384
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 09:56

ustaw podstawowe 17-17-17-34-2T-320 a resztę AUTo. Pewnie lepiej na tym wyjdziesz.
jak będzie działać to spróbuj 4133 cl17.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 10:01

Zobacz postjacekcz, o 06 Kwiecień 2019 - 10:56, napisał(a):

ustaw podstawowe 17-17-17-34-2T-320 a resztę AUTo. Pewnie lepiej na tym wyjdziesz.
jak będzie działać to spróbuj 4133 cl17.

Wtedy i tak mam memory latency (1 linijka w aida) na poziomie 42.70, a disconnect miał jakieś 40.07.
Lepiej wychodze niz na default (45.30 memory) w latency speed ale w cinebenchu mam gorsze wyniki stad domyslam sie ze moge to poprawic przez zbijanie timingów

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 06 Kwiecień 2019 - 10:02


#12 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9384
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 10:08

daruj sobie latency. Skup się na odczycie i zapisie.
to co pokazałeś to w ogóle jest rozjazd ze względu na kiepskie RTL.
Pokaż screen z ATC na 17-17-17-34-2T-320 a reszta AUTO. Zobaczymy co płyta dobiera i coś poradzimy.
Skoro całego setup-u nei da się przepisać to znaczy, że chyba płyta sobie ne radzi.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 10:11

Zobacz postjacekcz, o 06 Kwiecień 2019 - 11:08, napisał(a):

daruj sobie latency. Skup się na odczycie i zapisie.
to co pokazałeś to w ogóle jest rozjazd ze względu na kiepskie RTL.
Pokaż screen z ATC na 17-17-17-34-2T-320 a reszta AUTO. Zobaczymy co płyta dobiera i coś poradzimy.
Skoro całego setup-u nei da się przepisać to znaczy, że chyba płyta sobie ne radzi.

Ok, dzięki za pomoc, rozumiem, zrobie to jak tylko wrócę z pracy, po 14:00 wyśle Ci screena :)

Czyli na latency w ogóle nie mam patrzeć a na pierwszą linijkę memory by określić przepustowość i "im więcej - tym lepiej"?

Na l1,l2,l3 cache też się patrzy? czy to olać?

Obserwuje ten link i tu ktoś osiągnął 44133 17-17-17-1T-360/ 1.40V ( different manual settings ) - nie wiem jak to możliwe :o :o a dobra to na apex asus płycie :E
https://www.overcloc...200C14D-16GTZKW

Screen:
https://www.overcloc...34&d=1487060762

Pamięci prawie te co moje tylko dopiska KW

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 06 Kwiecień 2019 - 10:20


#14 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9384
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 10:25

każdy odczyt jest w jakimś stopniu ważny.
manipulując opóźnieniami szukasz najlepszych ustawień.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 13:49

Zobacz postjacekcz, o 06 Kwiecień 2019 - 11:25, napisał(a):

każdy odczyt jest w jakimś stopniu ważny.
manipulując opóźnieniami szukasz najlepszych ustawień.

@Jacekcz,
4133 w biosie nie moglem ustawic bo wtedy musialbym miec mem clock (o ile dobrze kojarze) na AUTO, do wyboru tez były 133mhz i 100mhz, gdy wybrałem 100mhz to opcje taktowania ramu też się "zaokrągliły" - wybrałem 4100 cl17 17 17 + 320 tak jak napisałeś, reszta na auto, i o to co udało mi się osiągnąć.
Mamy jakiś punkt zaczepienia, sprawdze w między czasie czy to jest stabilne.
Doradziłbyś co warto zbijać, lub od czego warto zacząć i co w kolejnosci zbijac? np domyslam sie ze tRAS warto by bylo zbijac w dół bo z auto mi dało na 44, a następnie to nie mam pojecia - strzelam że może tREFI?
Dodaj obrazek

#16 Użytkownik jest niedostępny   Belfor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 293
  • Dołączył: Pt, 30 Cze 17

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 13:54

9900k 5Ghz + 2080ti z Tridentami.

Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15111
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 13:59

Zobacz postForii, o 06 Kwiecień 2019 - 13:49, napisał(a):

@Jacekcz,
4133 w biosie nie moglem ustawic bo wtedy musialbym miec mem clock (o ile dobrze kojarze) na AUTO, do wyboru tez były 133mhz i 100mhz, gdy wybrałem 100mhz to opcje taktowania ramu też się "zaokrągliły" - wybrałem 4100 cl17 17 17 + 320 tak jak napisałeś, reszta na auto, i o to co udało mi się osiągnąć.
Mamy jakiś punkt zaczepienia, sprawdze w między czasie czy to jest stabilne.
Doradziłbyś co warto zbijać, lub od czego warto zacząć i co w kolejnosci zbijac? np domyslam sie ze tRAS warto by bylo zbijac w dół bo z auto mi dało na 44, a następnie to nie mam pojecia - strzelam że może tREFI?
[img]https://i.imgur.com/mJgK56M.png[img]

Mem Clock Mode możesz zostawić na auto nie zauważyłem aby to miało jakiekolwiek przełożenie na osiągane wyniki, ograniczając opcję między 100 albo 133 po prostu wycinasz z listy konkretne częstotliwości wyliczane z jednego z dwóch mnożników (1.0x / 1.33x)

RTL są dość luźno, przynajmniej płyta dobrała je prawidłowo bo wcześniej set był nieużyteczny. Do poprawy nadal 3 rząd timmingów bez tego nic nie osiągniesz.

No i oczywiście memtest HCI albo chociaż prime95 z pełną alokacją pamięci to minimum aby przetestować stabilność, bez tego nawet nie ma sensu się zabierać, set z pozoru stabilny w grach może generować tony błędów na odczycie i zapisie, a to się w końcu skończy uszkodzeniem danych na dyskach. ;)

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 06 Kwiecień 2019 - 14:02


#18 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9384
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 14:11

Napisałem 17-17-17-34-2T-320. Nie wiem skąd wziąłeś to 44.
To jak z tym 4133 po wyjaśnieniach j/w?

Wszystko to co poniżej tREFI (tCKE do tWRWR_dd) ustaw jak poniżej. jak to pójdzie to można próbować schodzić niżej.
tam gdzie 00 - AUTO
inne AUTO.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez jacekcz dnia: 06 Kwiecień 2019 - 14:15


#19 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15111
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 14:17

Też się zastanawiam skąd się wziął ten tRAS 44 :E

tWRRD_dr/dd też słabiutko, bez poprawy alf nic z tego nie będzie. Ciekawe jak HCI Forii lubi przeginać z napięciami SA/IO :cool:

#20 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 14:43

Jak skąd tRAS? Miałem Dać wszystko na auto oprócz 17-17-17 i 320 tRFC, stąd tRAS bios przydzielił na 44.
Tak czy siak 4100 cl17 jest niestabilne, bo wyskoczyła niestabilność w aida64 - spróbuje obniżyć cpu clock do 4,7ghz i przetestuję znowu

Co do napięć to już pisałem jakie mam IO/SA. Obniżyć lub zawyżyć któreś?
Nie wiem czym jest HCI :)

Co do Mem Clock Mod to jak dałem na auto to system nie wstał.. wywaliło błąd w biosie, ale jak dałem na 100mhz to już wstał - więc jednak ma to jakiś wpływ ;)

3 rząd timingów - mówisz o tWR, tRFC i tRRD_L? wybacz wole wiedzieć na co patrzec, bo moze myslimy o czyms innym :)

Dodaj obrazek

Zobacz postjacekcz, o 06 Kwiecień 2019 - 15:11, napisał(a):

Napisałem 17-17-17-34-2T-320. Nie wiem skąd wziąłeś to 44.
To jak z tym 4133 po wyjaśnieniach j/w?

Wszystko to co poniżej tREFI (tCKE do tWRWR_dd) ustaw jak poniżej. jak to pójdzie to można próbować schodzić niżej.
tam gdzie 00 - AUTO
inne AUTO.

Dodaj obrazek


Zaznaczyłem te w czerwonym - rozumuje ze tylko te mam ustawic na te wartosci

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 06 Kwiecień 2019 - 15:02


  • (25 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych