Forum PCLab.pl: rj 45 kat. 5 czy 6 ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

rj 45 kat. 5 czy 6 ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   killer500 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 260
  • Dołączył: Wed, 16 Maj 07

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 13:08

Chce pociągnąć kabel w nowo budowanym domu. Czy kabel kat. 5 wystarczy ? Elektryk mówi że wystarczy i że inwestowanie w 6 nie będzie się opłacać

#2 Użytkownik jest niedostępny   Lonley 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 74
  • Dołączył: So, 17 Mar 18

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 14:45

Po co komu passeratti jak można dalej polonezem?
Jakie tam internety mają być? Sieć lokalna budujesz a tu przepustowość tak samo ma znaczenie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3264
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 14:53

Kabel kategorii 5e wystarczy do gigabitu (do dł. 100m). Wtyczki i gniazdka do tej kategorii są tanie. Sam kabel jest elastyczny. Im wyższa kategoria kabla tym jest on sztywniejszy, inne są promienie zginania (ciężej się go układa). Do tego droższy osprzęt. Jak nie potrzebujesz mieć super wydajnej sieci do pracy to 5e wystarczy.

I teraz odnośnie samej instalacji. Znajdź sobie miejsce na router, wejście do internetu, doprowadź tam zasilanie. Do tego miejsca dociągnij kable do np salonu gdzie będzie stał sprzęt audio wizualny (np 4-5 linii), do innych pokoi gdzie planujesz gniazdka po 2 linie. W centralnego punktu kondygnacji doprowadź linię na sufit. Jeśli masz więcej kondygnacji to na nich analogicznie. To będzie do Accesspointa (UniFi® AP AC LITE od razu z PoE). I nie pisz, że wystarczy jakiś zwykły router. Zaraz się okaże ze problem z zasięgiem sieci WiFi :)
Zobacz ten wątek, ten, ten czy ten.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Lonley 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 74
  • Dołączył: So, 17 Mar 18

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 15:18

Miałem na myśli, że byle SSD jest 4x szybszy od możliwości kabla kat. 5e. Przy transferze lokalnie za kilka lat bedzie uczucie podobne do osob mających dziś neta 100Mb gdzie gigabit przy sporych treściach z sieci bywa za mało wydajny

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1226
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 16:11

Pewnie za parę lat zacznie wchodzić 10 Gbit, a wówczas CAT 6 / 6A się przyda (no chyba, że chcesz znowu wymieniać kable w ścianach, to dawaj teraz 5e). Także jak już robisz instalację, to sprawdź ceny i jeśli możesz to lepiej idź w kategorię 6 / 6A (by 10 Gbit poszło w przyszłości)

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 05 Kwiecień 2019 - 16:12


#6 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 547
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 18:12

Macie rację, ale i nie macie jej: Jeśli kupi porządne kable 5e, to 10Gb na tak krótkich połączeniach będzie działać. Dopiero po przekroczeniu 30-40m będzie problem.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Greg666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 500
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 20:13

Zobacz post1minuser, o 06 Kwiecień 2019 - 19:12, napisał(a):

Macie rację, ale i nie macie jej: Jeśli kupi porządne kable 5e, to 10Gb na tak krótkich połączeniach będzie działać. Dopiero po przekroczeniu 30-40m będzie problem.

Nie zmienia to faktu, że po co się cofać jak chce zapewne to zrobić raz, a dobrze i na pewno nie pożałuje. Oszczędności kabla 5e, a 6 są żadne przy takiej inwestycji, a pewnośc, ze będzie działąc porzadnie teraz i za 5-10 lat nie zwróci mu tego, że potem kolejna rewolucja w domu chcąc miec lepiej bo teraz będzie oszczędzał.

#8 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 547
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 09:12

Kabel owszem
Ale osprzęt (gniazda, keystone, i zarabiarka jeśli wybierze coś ekranowanego) to już spore pieniądze.

#9 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1641
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 11:05

Minimalne w stosunku do rycia ścian, a potem malowania. Niczego poniżej 6a bym do ścian nie włożył i to tylko markowego (a nie najtańszy szajs z Allegro).

#10 Użytkownik jest niedostępny   Shade 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2014
  • Dołączył: Wed, 30 Kwi 03

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 15:25

Kup kat 6 bez ekranu. Ja jak robiłem u siebie sieć to kupiłem 100m https://allegro.pl/o...rzna-7365902122

#11 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15145
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 15:30

Zobacz post1minuser, o 07 Kwiecień 2019 - 09:12, napisał(a):

Kabel owszem
Ale osprzęt (gniazda, keystone, i zarabiarka jeśli wybierze coś ekranowanego) to już spore pieniądze.


Bez uziemienia, nie stosuje się instalacji ekranowanych. Zresztą osprzęt typu gniazda można kupić na 5e, a za 5 lat wymienić jak będą tanie, najistotniejsze jest okablowanie żeby potem nie pruć ścian.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Greg666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 500
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 09 Kwiecień 2019 - 12:40

Przecież można kupić fabrycznie zarobione 100 metrów.

#13 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15145
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 09 Kwiecień 2019 - 14:28

A co ci to da?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Greg666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 500
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 09 Kwiecień 2019 - 14:33

Ja nie rozumiem ludzi, którzy zamiast myśleć przyszłościowo doradzają, najtaniej, najgorzej i pytają sie "A co ci to da?". Po co ludzie kupują nowe procesory, przecież na tych 4-5 letnich core i5 spokojnie gry działają? Po co kupować nowoczesne kable sieciowe rozwalając ściany, żeby je tam umieścić, przecież za 10 lat dalej maks będzie 1Gb/s? Czasami mam wrazenie, że tu się tylko posty nabija, a zero sensownego myślenia.

#15 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15145
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 09 Kwiecień 2019 - 14:36

Zamiast ujadać i krążyć wokół tematu, po prostu wyjaśnij co ma zmienić fabrycznie zarobiony patchcord względem przewodu kupowanego na metry, do zarobienia.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 09 Kwiecień 2019 - 14:38


#16 Użytkownik jest niedostępny   Greg666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 500
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 09 Kwiecień 2019 - 15:00

Zobacz postDisconnecT, o 09 Kwiecień 2019 - 15:36, napisał(a):

Zamiast ujadać i krążyć wokół tematu, po prostu wyjaśnij co ma zmienić fabrycznie zarobiony patchcord względem przewodu kupowanego na metry, do zarobienia.

To, Że nie każdy jest w tym bardzo dobry i wystarczy jeden kabelek źle zarobiony i albo trzeba od nowa, albo kabel do wymiany. Po co się zastanawiać czy dobrze, czy końcówka się nie zruszy z ręcznego zarabiania. Ja tak kiedyś w sklepie kupiłem 70 metrów i zarobili z obsługa Gigabita. Przyjeżdżam do domu i końcówka spadła z kabla. Szlak mnie trafił i musiałem od nowa jechać bo jak czegoś nie umiem to wolę nie tykać i nie psuć.

Jeżeli autor tematu umie to porządnie, profesjonalnie zrobić to ok, ale po co inwestować w zarabiarkę na użycie raz w życiu?

Chciałeś to ci napisałem bo najwidoczniej nie wpadłbyś nigdy na to. :E

#17 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15145
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 09 Kwiecień 2019 - 15:08

Zobacz postGreg666, o 09 Kwiecień 2019 - 15:00, napisał(a):

To, Że nie każdy jest w tym bardzo dobry i wystarczy jeden kabelek źle zarobiony i albo trzeba od nowa, albo kabel do wymiany. Po co się zastanawiać czy dobrze, czy końcówka się nie zruszy z ręcznego zarabiania. Ja tak kiedyś w sklepie kupiłem 70 metrów i zarobili z obsługa Gigabita. Przyjeżdżam do domu i końcówka spadła z kabla. Szlak mnie trafił i musiałem od nowa jechać bo jak czegoś nie umiem to wolę nie tykać i nie psuć.

Jeżeli autor tematu umie to porządnie, profesjonalnie zrobić to ok, ale po co inwestować w zarabiarkę na użycie raz w życiu?

Chciałeś to ci napisałem bo najwidoczniej nie wpadłbyś nigdy na to. :E


Od dłuższego czasu próbujesz błyskać, ale za każdym razem Ci to nie wychodzi, jeżeli ktoś nie umie zarabiać kabli to wzywa się fachowca który wszystko zarobi i podłączy. Ty natomiast gdybyś jeszcze miał jakiekolwiek pojęcie czym się różni miękki patchcord od sztywnego przewodu na metry wiedział byś że takowych nie powinno się wpuszczać w ścianę.

Tak, tak po co inwestować w zarabiarkę jak gdzieś za dużo przewodu zostanie to najwyżej się upakuje pętle 5m w ścianie :lol2:

Jak kładziesz instalację elektryczną, to też wsadzasz w ściany przewody typu linka? :E

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 09 Kwiecień 2019 - 15:12


#18 Użytkownik jest niedostępny   Greg666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 500
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 09 Kwiecień 2019 - 15:18

Zobacz postDisconnecT, o 09 Kwiecień 2019 - 16:08, napisał(a):

Od dłuższego czasu próbujesz błyskać, ale za każdym razem Ci to nie wychodzi, jeżeli ktoś nie umie zarabiać kabli to wzywa się fachowca który wszystko zarobi i podłączy. Ty natomiast gdybyś jeszcze miał jakiekolwiek pojęcie czym się różni miękki patchcord od sztywnego przewodu na metry wiedział byś że takowych nie powinno się wpuszczać w ścianę.

Tak, tak po co inwestować w zarabiarkę jak gdzieś za dużo przewodu zostanie to najwyżej się upakuje pętle 5m w ścianie :lol2:

Jak kładziesz instalację elektryczną, to też wsadzasz w ściany przewody typu linka? :E

Wybacz, że nie jestem wszystko wiedzący i nie jadę po tych co według ciebie są nie wiedzący nic, alfo i omego.

Co do zarabiania kabli przez fachowców to żaden nie zarobi tak jak producent kabla, żeby końcówka się porzadnie trzymała, a tobie najwyraźniej nigdy końcówka z zarabianego ręcznie przez fachowca z kabla nie spadła, mimo, że zarabiał drogą zarabiarką.

Ten post był edytowany przez Greg666 dnia: 09 Kwiecień 2019 - 15:20


#19 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2057
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 09 Kwiecień 2019 - 15:25

OMFG....
zarobienie kabla to nie problem....
Jak Cię stać bierz kat 6 a nawet 7
Jeśłi nie to bierz 5e, wystarczy Ci na długie lata, to jest infrastruktura domowa, a nie serwererowa/przemysłowa etc

#20 Użytkownik jest niedostępny   ZenFist 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 556
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 04

Napisany 09 Kwiecień 2019 - 15:25

Zobacz postDisconnecT, o 09 Kwiecień 2019 - 15:36, napisał(a):

Zamiast ujadać i krążyć wokół tematu, po prostu wyjaśnij co ma zmienić fabrycznie zarobiony patchcord względem przewodu kupowanego na metry, do zarobienia.


Ciężko zrobić z takiego gotowego patchcordu zarobionego gniazdko naścienne ;)

Ten post był edytowany przez ZenFist dnia: 09 Kwiecień 2019 - 15:25


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych