Forum PCLab.pl: Tani upgrade 10 letniej platformy na LGA 2011/1366/1356 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tani upgrade 10 letniej platformy na LGA 2011/1366/1356 Rożne pomysły np. chińskie płyty główne do Xeon + awaria obecnego PC Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 19:38

Witam,
Jakich kart graficznych oplaca sie dodac do ponizszego zestawu by odpalaly sie tytuly z okolic lat 2013-2016. Gdzies czytalem ze maks. dla tego procesora to gtx960, nie znam sie na tym kompletnie wiec zwracam sie do Was z pytaniem. Jesli doradzicie bym zmienil RAM na wieksze kostki i laczne koszty beda w granicach 500zl to takze bym zmienil RAMY. Kupna uzywanej karty graficznej jak najbardziej biore pod uwage.

- CPU
AMD Phenom II X4 955
Deneb 45nm Technology
- RAM
4.00GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz (9-12-12-30)
- Motherboard
ASRock M3A770DE (CPUSocket)

Obecnie uzytkuje karte:
1024MB ATI AMD Radeon HD 5700

Dziekuje z gory za kazda sugestie

Ten post był edytowany przez timbuktu dnia: 29 Kwiecień 2019 - 02:19


#2 Użytkownik jest niedostępny   kammel19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 552
  • Dołączył: So, 25 Gru 10

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 19:48

Chcesz pograć to sprzedaj cpu i płytę, kupisz i5 2400 z mobo za około 300zł, dokupisz 4gb ramu za ~70 i jakiś gtx 950/960 w zależności na co trafisz. Ja bym to tak widział w budżecie 500zł + sprzedaż phenoma. A jak nie to dokupienie 4gb ramów i 950.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 850
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 19:53

Jak wyżej, najmniej roboty to dołożyć 4GB RAM i jakiś gtx950/1050

#4 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7225
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 05 Kwiecień 2019 - 22:01

Jak nie masz SSD, to raczej bez dołożenia RAMu będzie ciężko.
W ogóle nawet z SSD może być czasem problem by 4GB starczyło.

Generalnie Phenoma warto wymienić z uwagi na to, że niektóre gry wymagają SSE4.1 z uwagi na Denuvo, i prostu się ich nie odpali.

W następnej kolejności warto mieć dziś już kartę z min. 4GB VRAM, żeby się za szybko nie zestarzała, i nie spadła na wartości.

Najtaniej chodzą RX 470/570. Najlepiej na gwarancji, i byle nie Expedition i ASUS Mining.

RAM dla komfortowej rozgrywki uważam min. 6GB przy pagefile na SSD.

#5 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 11:44

Chyba najpierw zdecyduje sie na wiecej RAMu i lepsza karte graficzna ze wzgledu na to, ze oczekiwane gry przeze mnie to glownie strategie. Taki np RTS Age of Empires 4 jeszcze zadowoli sie AMD Phenom II X4 850, a gry turowe/ekonomiczne to jeszcze sa mniej wymagajace.
Ale nie wykluczam ze w przyszlosci bede chcial zagrac w cos bardziej na czasie i popularnosci wiec rozwazam sugestie Detona24 by nabyc przyszlosciowa karte graficzna. Wiec kolejne pytanie, RX470 z 4gb czy w wersji 8gb?

Druga sprawa. Obecnie mam zasilacz 500W, czy po dolozeniu (RAM 4gb) i wlozeniu lepszej karty graficznej (RX470 4 lub 8gb albo gtx950/960) bedzie trzeba zmienic zasilacz?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 676
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 11:59

Jaki zasilacz dokładnie ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 06 Kwiecień 2019 - 21:46

firmy Fractal 500W. Chyba taki: https://www.ceneo.pl/20117092

#8 Użytkownik jest niedostępny   DarekGLA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1157
  • Dołączył: Wed, 05 Lip 06

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 12:51

jezeli to dokladnie ten to wystarczy, moze podac do 400w na 12v

#9 Użytkownik jest niedostępny   barthelemy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 625
  • Dołączył: Nd, 06 Kwi 14

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 15:19

Możesz również szukać GTX1060 3/6GB z gwarancją.

#10 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 00:57

Zobacz postDarekGLA, o 07 Kwiecień 2019 - 13:51, napisał(a):

jezeli to dokladnie ten to wystarczy, moze podac do 400w na 12v

przepraszam ale nie rozumiem, wyguglowalem ze chodzi o jakas redukcje napiecia, mam kupic takowy i zamontowac?

Wracajac do karty graficznej.
Chyba nie odwaze sie na zakup karte graficzna z koparek wiec te nowsze karty odpadaja. Pytanie pierwsze: czy upatrzona przeze mnie model RX 470 mogl sluzyc do kopania kryptowalut?
Drugie pytanie na szybko, chce usprawnic dzialania gier z lat 2013 (typu Shogun2 Total War) na swoim sprzecie wiec czy jest sens wlozenie tylko dodatkowego 2x2gb RAMU bez zmiany karty graf. (hajs na zmiane karte bede mial dopiero za jakis miesiac)
Idac dalej w tym kierunku, czy jest sens wlozenie w obecny zestaw jeszcze wiecej tego RAMU czyli 2x4gb? Z tego co pamietam strategie z tamtych lat chodzily u mnie plynnie tylko w srednich detalach. A chcialbym teraz grac z troche ladniejsza grafika :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7225
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 13:51

Jeżeli będziesz miał na fakturze, czy paragonie, że była pojedyncza karta kupiona, a nie kilka na raz, to jest większa szansa że nie była w koparce
Zwłaszcza jak ktoś tak dodatkowo twierdzi.
Zasadniczo jak masz gwarancję, to dodatkowy plus.

#12 Użytkownik jest niedostępny   v3n90m 

  • H4X
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1117
  • Dołączył: Wt, 12 Kwi 11

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 14:16

Mogę się mylić ale gry strategiczne i turowe siedzą na procku, więc wymiana karty niekoniecznie da oczekiwany wzrost wydajności.

https://tpucdn.com/r...i-1920-1080.png

Porównaj sobie pentiuma do mocnych i5. Nie wiem gdzie uplasować Twojego Phenoma w tym zestawieniu, ale raczej w końcówce stawki. Według userbenchmark w syntetykach 2200G jest wydajniejszy o blisko 80%.

Ten post był edytowany przez v3n90m dnia: 10 Kwiecień 2019 - 14:20


#13 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7225
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 11:17

W części nawet niekoniecznie najnowszych, masz zupełną rację.
Z Civilisation V chyba dobry przykład.

#14 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 18:36

ok zrobie tak, najblizsze 500zl wydam na nowy procek i plyte glowna a dopiero w przyszlosci za kolejne srodki kupie jakas karte nowsza. wiec pytanie, z budzetem 500zl brac polecane przez wszystkich i5-2400 + mobo czy warto/mozna zaszalec i wziac lepszy procek? a moze skupic sie bardziej na plyte glowna z duzymi mozliwosciami modernizacji, czyli i5-2400 + przyszlosciowe mobo?

i co powiecie na taka oferte, ile byc dac maksymalnie na licytacje?
https://allegro.pl/o...pro3-7974983311

Ten post był edytowany przez timbuktu dnia: 11 Kwiecień 2019 - 19:25


#15 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7225
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 09:44

https://allegro.pl/o...1344-7964483663
https://allegro.pl/o...-vat-7714080093

Bez 8 wątków dzisiaj bezsensu pchać się w cokolwiek.
Tu masz 12, i jeszcze OC. Wydajnością gonisz w ten sposób Ryzen 5 1600.

Zapinka pod nieboxowe chłodzenie jeśli już masz jakieś:
https://www.aliexpre....49052e0e2Q4TGp

W PL takich nie widziałem.

Kart 3GB unikaj. To ślepy zaułek. Chyba że to będzie wylicytowana po taniości HD 7950/70/R9 280/X, ale może szybciej paść.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 12 Kwiecień 2019 - 09:46


#16 Użytkownik jest niedostępny   Sad_MadMan 

  • Master of left leg shoot
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8548
  • Dołączył: Wt, 02 Sty 07

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 23:24

Jeżeli byłbym Tobą to:
- dokupiłbym drugą kostkę 4GB RAM (oczywiście jeżeli masz system 64bit)
- kupił dysk SSD (250GB to koszt nieprzekraczający 200zł)
- kupił kartę graficzną (tutaj wyszedłem z obiegu więc konkretnego modelu nie podam - ale ogólnie celowałbym w kartę za 300-400zł na rynku używek)

#17 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 10:47

Tez wolalbym nie trudzic sie ze zmiana procka i plyte glowna ale bardzo chcialbym zagrac w najnowszego Total War 3 Kingdoms ktory wychodzi za miesiac i ma miec DENUVO. I teraz jestem w kropce. Dokupienie RAM, GPU i SSD na pewno podnioslby ogolny komfort grania w nienajnowszych strategiach i starczyloby na ta nowa gre ale DENUVO...
Wie ktos moze czy udalo sie/uda sie rozwiazac ten problem?

Chyba wylozyliscie na stole naprawde wszystkie mozliwe opcje. Dzieki Wam jeszcze raz. Napewno skorzystam z wielu wskazowek w procesie modernizacji peceta.

#18 Użytkownik jest niedostępny   pinokioadam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: So, 16 Mar 19

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 11:30

hej
a nie mozesz sobie zapodac nowego athlona 200ge- 200 zl
https://www.x-kom.pl...00ge-32ghz.html
do tego plytki pod am4 zaczynaja sie od 200 zl
https://www.x-kom.pl...ga-a320m-h.html
i ram 8gb niecale 200zl
https://www.x-kom.pl...cl16-2x4gb.html

podalem linki z xkomu ale jak poszukasz w innych sklepach to spokojnie znajdziesz taniej

i za 600 masz prawie calego kompa

na razie z integra a potem sobie dokupisz gtx 1050 lub rx470/570 i bedziesz mogl pograc w co chcesz

tu masz test
https://www.youtube....h?v=JNsog7Zd9-w

ewentualnie mozna isc w tego pentiuma ale ok 100 drozej caly zestaw
https://www.x-kom.pl...hz-3mb-box.html

tylko ze athlon ma lepsza integre i na poczatek bez karty bedzie sie spisywal lepiej

Ten post był edytowany przez pinokioadam dnia: 13 Kwiecień 2019 - 11:48


#19 Użytkownik jest niedostępny   Daryzda67 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1730
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 12:51

Mobo na s,1155 z 12-mcy gwary za 125zł https://allegro.pl/o...-vga-7981698730 , i5 za 80zł https://allegro.pl/o...r02k-7935941742 ,4GB ram za 55zł https://allegro.pl/o...0-fv-7971774798 . A po sprzedaży swoich starych gratów RX 470 lub RX 570 np. https://allegro.pl/o...ncja-7918256944 . Nie kupuj tylko Asusa [ problemy ] Za całość zapłacisz 680zł z przesyłkami, za swóje mobo CPU i GPU te 200zł wyrwiesz.

Ten post był edytowany przez Daryzda67 dnia: 13 Kwiecień 2019 - 12:58


#20 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 13:28

Szybkie 3 pytania do propozycji Daryzda67, mam obudowe Tower, czy ta plyta glowna z gwarancja w formacie mATX mi wejdzie?
Po drugie, mam juz RAMy 2x2GB 1300mhz, wiec chyba nie bede musial jakies inne kupowac.
Po trzecie, czy jest jakas plyta glowna ATX z socket 1155 i zeby 4 slot RAM byly, bede potrzebowal do total wara przynajmniej 6gb. Jestem w sklepie na zakupach wiec nie troche niewygodnie mi wyszukiwac dobre oferty :D

  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych