Forum PCLab.pl: Tani upgrade 10 letniej platformy na LGA 2011/1366/1356 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tani upgrade 10 letniej platformy na LGA 2011/1366/1356 Rożne pomysły np. chińskie płyty główne do Xeon + awaria obecnego PC Oceń temat: -----

#41 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7274
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 01:29

W teorii tak.
A w praktyce przy zabawach z chińskim sprzętem nigdy nie można komuś obiecać, że od początku do końca wszystko przebiegnie zgodnie z planem.
Przynajmniej do momentu aż nie znajdziesz człowieka z tym konkretnym modelem CPU, na tej konkretnej płycie, z tym zasilaczem (czy przynajmniej z 8 pin, bo nadal nie wiemy czy masz 8 pin, bo 4 pin to kolejna wypadkowa którą trzeba sprawdzać pod warunkiem że coś po złożeniu nie zadziała, ale można założyć że to nie jest wysokie TDP, i będzie dobrze).
Choć opisy na stronie teoretycznie mówią wyraźnie swoje, to wybrane wysokie modele na tych płytach potrafiły nie działać.
Ale że widziałem na niej zablokowanie turbo na 3.3, to używany był jakiś wyższy model. Masz zasadniczo szanse że upgrade się powiedzie.
Ale w razie problemów, proszę mnie nie obwiniać, tylko pisać od razu z problemem tu i do sprzedawcy, i będziemy działać (na ile będzie dało się coś wykombinować).
Jedyne co na pewno można potwierdzić odnośnie kompatybilności, to spełnienie minimalnych wymagań podle zasilacza odnośnie jego mocy, najlepiej też wtyczki 8 pin, z zastrzeżeniem jeśli ktoś napisze przy danej płycie inaczej, tzn. że 4 pin działa. Do tego działanie jakiegoś wyższego modelu, albo serii, bo wtedy raczej wiadomo że niższe działają, do tego jest jakby się uprzeć, to czy dana karta graficzna na danej płycie działa. Ale przy 2011 podobno raczej nie ma problemów z kompatybilnością w tej kwestii.
Polecam jak najwięcej czytać, szukać w Google i na stronie produktu, i w Q&A, czy męczyć sprzedawcę.

Ja w tej chwili podzieliłem się całą wiedzą jaką mam w tym temacie, i w kwestii kompatybilności, mogę tylko zarzec, że działa w konkretnej konfiguracji sprzęt z recenzji na IThardware, i ew. to co piszą ludzie w opiniach o produkcie i ew. sekcji QA gdzie padają konkretne konfiguracje sprzętowe z testów, często wraz z ze screenami.

Mnie zasadniczo zastanawia inna rzecz.
Czy nie byłoby sensu lepiej poszukać płyty której turbo w pełni działa powyżej 3.3, i ew. czy wspiera te 10/20 przykładowo jak ponoć ta. Bo może być w podobnej cenie. Może się przydać pełne turbo na przyszłość.
Do tego ta pierwsza płyta którą wstawiałeś, Huanan, przecież też może obsłużyć ten procesor co chcesz. Trzeba by tylko poczytać tam, czy ktoś miał na niej turbo więcej niż 3.3, lub ew. sprzedawcy zapytać.
Choć już nie pamiętam jak to wyglądało cenowo.
Z tym że ona chyba była dwuslotowa.
Generalnie tam wybór jest dość duży. Wystarczy wpisać X79 w wyszukiwarkę, i upewnić się że obsługuje LGA 2011.
Możesz przeklejać jakieś ciekawe znaleziska.
Może jeszcze znajdziemy coś z Quad Channelem, i normalnym turbo.
Miej na uwadze że można też trafić na minę, gdzie turbo w ogóle nie działa.

Co do płyt Huanan, to wyżej z Google translate przeklejalem szczegółowe opracowanie dot. poszczególnych rewizji tych płyt, gdzie rewizje różnią się wyglądem, i jest opisywane tam, co w danej płycie nie działa, i co potem zostało naprawione, i jak rozpoznać nowsze rewizje, bo starsze Huanana też są problemowe. Choć w wybranych przypadkach ktoś może tych problemów specjalnie nie spotkać.

Co się tyczy coolera, w tej Twojej płycie rozstaw na chłodzenie wygląda mi raczej na normalne LGA 2011, i zasadniczo z tym koszykiem powinno to współgrać. Inna sprawa, to że nie pomogę w kwestii tego backplate który już jest na tej płycie, a tego który jest załączony. Po prostu nigdy nie miałem takiej konfiguracji, i nie wiem czy będzie to trzeba demontować, i czy będzie się dało itd. Bo zakładamy że ten obecny Thermaltake po prostu sobie końcówkami złapie już zakladamy, poprawnie zamontowany koszyk, jak ta kwestia się rozwiąże, bo potem to wtedy akurat jest mały pryszcz jak się koszyk już umocuje. Tak zakładam.
Tylko że powiem tak, z tego co tu widzę na zdjęciach do tego Thermaltake, to tutaj nie ma stałych zaczepów przy chłodzeniu, jak np. przy Karakorum, którymi można by się przyczepić do koszyka, tylko koszyk, czyli w zasadzie widełki którymi wpinamy się w socket, są osobno przykręcane.
Więc ja w tej chwili muszę zawyrokować, że z tym Thermaltake to nie zadziała, bo nie będzie raczej jak wkręcić się w ten koszyk. On jest zaprojektowany pod inny typ chłodzenia.
Za 40 zł już jakieś chłodzenie powinno się w razie czego dać kupić na LGA 2011.
Przypilnować tylko by TDP CPU z którego jest chłodzenie, nie było mniejsze niż procesora który zakładamy. Ale raczej nie powinno być problemów.

Inna sprawa, to że w recenzji Huanana np. pisali że boxowe chłodzenie nie nadawało się do tej płyty. Musiał być inny. Tam opisują w szczegółach na czym polegał problem, i jakie chłodzenie użyli. Akurat tamten model nie należał do tanich, ale powinno się dać coś względnie taniego i sensownego znaleźć, żeby nie było to boxowe chłodzenie Intela. Choć co prawda, problem dotyczył innej płyty, ale polecam tam poczytać na co zwrócić uwagę, i ew. pytać potem sprzedawcy o dany szczegół. Nie wiem nawet, czy tam w recenzji nie mieli nawet jakiegoś dobrego chłodzenia nieboxowego, i dopiero jakiś inny model się nadał.
Ale może nie będzie źle.
Na razie jednak zalecam dzielić skórę na niedźwiedziu dopóki klamka nie zapadnie.
Takie są uroki chińskich wynalazków.

Robię się już na to za stary.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 17 Kwiecień 2019 - 14:16


#42 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13594
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 07:29

Co do chłodzenia to już o tym pisałem, ale ok, powtórzę się. LGA2011 i LGA1366 mają taki sam rozstaw otworów. LGA2011 standardowo ma backplate z gwintami M4 pod montaż chłodzenia są pomocą śrub, a LGA1366 nie ma takiego backplate'a. Na zdjęciach widzę, że chińskie płyty LGA2011 nie mają jednak tych gwintów i rozbudowanego backplate'u, ergo pod chińskie LGA2011 należy brać chłodzenie dedykowane pod LGA1366 (alternatywą jest kupienie backplate'u we własnym zakresie albo skorzystanie z koszyka-adaptera pod zapięcia AMD AM2/3).

#43 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7274
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 13:41

Dziękuję że się powtórzyłeś Asasynie.

To jest chłodzenie które ma mieć autor
https://www.thermalt...x?id=C_00001600
Wspiera LGA 1366, więc jeśli sam dobrze rozumiem, sprawę chłodzenia można by uznać za zamkniętą.

"Niestandardowe jest za to mocowanie coolera, gdzie z przodu mamy otwory bez gwintu, typowe dla LGA 1366, zaś na odwrocie dużą płytkę usztywniającą, znaną z LGA 2011. W efekcie, Scythe Mugen MAX po prostu nie pasował, gdyż dołączony backplate nie przylegał do laminatu i śrubki okazały się za krótkie. Oczywiście montaż z użyciem zestawu dla LGA 2011 nie wchodził w grę, z uwagi na front płyty tożsamy z LGA 1366. Producent dołącza do zestawu koszyk, za pomocą którego jesteśmy w stanie zainstalować radiatory zgodne z socketami AMD, które wykorzystują fabryczne zaczepy na płytach. Nie jest to jednak rozwiązanie idealne, gdyż taki zestaw chłodzący i tak trzeba posiadać, albo po prostu liczyć, że system montażowy dla LGA 1366 okaże się kompatybilny, jak było to w przypadku AIO Cooler Master MasterLiquid 240."

Generalnie na przykładzie Crysisa 3, Ivy 6/12 w turbo 3.3 będzie się plasować między 3770 a 990x, trochę bliżej tego drugiego.

Podkręcone do 4.5 6/12 1366 na dobrej płycie, wydajnościowo sprawuje się zauważalnie lepiej.

Ta płyta teraz leży za 350 zł:
https://allegro.pl/o...idShowitemShare
Do tego CPU, i w ponad 400 zł można się zamknąć. Czyli niedużo większe pieniądze niż kombinacje z 2011, acz najtańsze płyty są od 200 zł, i u nas CPU na Allegro który linkowałem wyżej - 70 zł.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 17 Kwiecień 2019 - 14:31


#44 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 16:51

Przypominam sobie siebie jak kupowalem swojego phenoma 10 lat temu. Wowczas jego duza ilosc rdzeni jak na tamte czasy byla najbardziej atrakcyjna dla mnie, mimo ze wielu znawcow gier wydawalo osady ze multi-core nie przyda sie w grach jeszcze dlugo. Chyba mam taki fetysz na duze ilosci rdzenia w kompie. Dlatego obecnie decyzja o braniu 8/16 traktuje troche jako przygode ekscytujaca i ryzykowna przygode :D
Wiec jesli napotkam na jakies problemy bede winil tylko siebie (i sprzedawce/producenta). Z Waszej strony oczekuje tylko podzieleniem sie wiedza.

Na razie nie przyszly odpowiedzi od pozostalych producentow. Obawiam sie ze ja jako laik, niewiedzacy do konca o co sie spytac + ociaganie sie Chinczykow w odpowiedziach moze zaskutkowac tym ze do lata nic nie zloze. Dlatego daje sobie kilka dnia na zbadanie produktow i cos tam zamowie. Bo pewnie w ostatecznosci jest to loteria. Nie bede pewnie madrzejszy jak se poczekam na wszystkie odpowiedzi sprzedawcow. Wyszukiwaniu informacji w internecie tez nie jest moja mocna strona. Ale z Waszych udzielonych tutaj wskazowek ogolnie powinno sie udac. Jak nawet nie za pierwszym razem (dostawa z Chin) to z Wami powinnismy dac rade.

A co sadzicie o drozszym o 100zl X79 deluxe? Oceny produktu na stronie sa wysokie, duzo osob zamowilo, feedbacki mowia o podkreceniu do 4,2 w e5-1650v2. Moge wziac slabszy procek ale miec pewnosc ze nie trafi sie problematyczny mobo

https://www.aliexpre...st=searchweb0_0,searchweb201602_7_10065_10068_10843_319_10059_10884_317_10887_10696_321_322_453_10084_454_10083_10103_10618_10304_10307_10820_10301_10821_537_536,searchweb201603_16,ppcSwitch_0&algo_expid=bb38161b-87c0-4f6a-a242-dd8b2cc0e261-2&algo_pvid=bb38161b-87c0-4f6a-a242-dd8b2cc0e261&transAbTest=ae803_5

Rozwazam tez w normalnej cenie PLEXHD X79 Turbo. Takze duzo pozytywow i glosy ze daje sie cos OC
"For almost two months it has been plowing from e5 1650 to 3.9 ghz with a tower to 4 copper tubes. Every day hours of 6 in games. Flight is normal. Ssd for 240 gb and 12 gb of ram. The video card is true for 4 gb rx560, but it's temporary ....
25 Mar 2019 09:58"

#45 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7274
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 17:25

Obadaj sobie na przykładzie WD2 jak wygląda utylizacja wątków.
6/6, mimo że ostatniej konsumenckiej generacji, i wysokiej wydajności, 8400, oscyluje w granicach 100%. To samo jest przy i7 4/8.
Za to jak zobaczysz testy na Ryzenie 6 core, który z SMT daje 12 wątków, to utylizacja wygląda już zupełnie inaczej, i można założyć roboczo że to taka ilość w tej chwili wystarcza z zapasem, dlatego lepiej jest postawić na wyżej taktowane 6/12, niż na niżej taktowane 8/12. Choć do następnej generacji i PS5 opartej o Ryzen 8/16 jeszcze trochę czasu minie.
1650 V2/(V1) jest dobrą opcją. I lepszą niż 1366, choćby ze względu na architekturę i możliwości rozbudowy. W zegar generalnie Ivy są lepsze o przynajmniej 0.3GHz.
Jeśli już 1650 rozważamy. V1 to jeszcze Sandy, ale nie ma wielkich różnic w IPC.

To jest jeszcze ciekawe:
"Klik - Ryzeny 1600 za 599CNY. Własne konto na taobao + revolut to 349zł [przez pośrednika Superbuy] :)(za 6/12 nadające się do OC...)."
Najtańsze płyty A320 bez OC są od 200 zł.
Tylko kwestia RAM DDR4.

W tych 2011 i chińskich X58 jest opcja na wpięcie serwerowego RAMu buffered/registered (rejestrowane/buforowane) DDR3, który generalnie potrafi stać dość tanio.
Nie można go tylko mieszać ze zwykłymi RAMami.

Proszę o wrzucanie długich linków do Ali opcją linkowania w kodzie BBCODE w belce na górze.
Tak jak tutaj (przekleiłem linka z góry):
Mój link
Zalinkowałeś tą płytę z recenzji IThardware.
Z tego co widzę w banerach, wspiera ona 2670/80 V2 (10/20).
Inna Huanan z tamtego opisu o nazwie 2.49 (zielone akcenty kolorystyczne) wspiera też RAMy 1866MHz.

Względnie ciekawa jest też cena Taobao E5 2667 6/12 z Turbo 3.5. Wychodzi 130+20 zł.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 18 Kwiecień 2019 - 01:11


#46 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13594
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 22:04

Faktycznie trochę pomieszałem, na LGA2011 gwinty są przymocowane do frontu, a nie do backplate'u (na płytach chińskich ich nie ma w ogóle). Przy czym LGA1366 też ma taki mini-backplate usztywniający socket, więc sytuacje, że zestaw montażowy chłodzenia od LGA1366 nie pasuje na chińskim LGA2011, będą ekstremalnie rzadkie.

#47 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 01:19

Dziele sie z Wami co znalazlem w necie. Byc moze znawcy tematu juz znaja te zrodla. Ale na pewno sie przyda laikom.
Ze strony na reddicie
https://tiny.pl/trh7x
trafilem na rosyjski portal o chinskich mobo x79, na razie przejrzalem o 3 modelach:
https://tiny.pl/trh7m - Huanan (Huananzhi) x79 Deluxe Gaming Series LGA2011 - ten drozszy
https://tiny.pl/trh7g - Huanan X79 Rev 2.47 - 2.49
https://tiny.pl/trh7t - PLEXHD X79 Turbo

Tylko w srodkowym jest wyrazna wzmianka o coolerze.
"Possibility of installing cooling from lga 1366 (mounts are included with the board)"
Myslicie ze tylko w nim istnieje taka mozliwosc?

Mysle ze bardzo pomocne jest link do produktow ktore sa opisywane i wraz z opisem ich mozliwych OC daje rozeznanie co kto sprzedaje na Alie. Musze sie jeszcze wczytac. Na razie tylko daje info do obiegu.
( i po cichu mam nadzieje ze bardziej zaawansowani pc builderzy wyciagna z tych zrodel cos pomocnego dla mojej sytuacji :)

Ten post był edytowany przez timbuktu dnia: 18 Kwiecień 2019 - 01:27


#48 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7274
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 04:05

Nie musi tak być. Zwłaszcza jeśli wizualnie sockety wyglądają tak samo, włącznie z tyłem.
Ale zapytać sprzedawcę przed kupnem zawsze możesz, albo może Assassin jak spojrzy to będzie wiedział.

Fajne linki. To takie same analizy techniczne jak wyżej wstawiałem jeden ten sam link:
https://translate.go...rds/huanan-x79/

Na dzień edycji posta 18.04 02:27 linki są czyste bez możliwości zmian po utworzeniu skrócenia, sprawdzałem przekierowania przed wejściem i sam portal tiny.pl czy to umożliwia.
Proszę na prawdę wklejać pełne linki opcją "wstaw link".

Polecam również zmienić nazwę tematu na:
"Tani upgrade platformy na LGA 2011/1366/1356"
(Opcja edytuj>Użyj pełnego edytora)

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 18 Kwiecień 2019 - 04:14


#49 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 08:46

Mój link

Mój link

Mój link

Wstawilem linki do 3 modeli za pomoca Opcji Wstaw Link. Mam nadzieje ze bedzie wszystkim dobrze sie otwieralo. Bo to chyba wartosciowe znalezlisko dla zainteresowanych.

Co do zmiany tematu watku to na chwile obecna nie widze takiej Opcji nigdzie. Prosze ktos mnie nakieruje bardziej lub jaks Admin Dobrodziej zmieni tytul na bardziej adekwatny. Jesli nie to sprobuje jeszcze raz jak wroce z roboty.

#50 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13594
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 10:40

Wygląda na to, że temat jest jeszcze bardziej zamotany - rożne rewizje tej samej płyty są kompatybilne z różnymi systemami montażu chłodzenia. Można to sprawdzić jedynie wizualnie. Jeśli przy sockecie CPU są takie 4 metalowe "skrzydła" jak tutaj to jest ona kompatybilna z chłodzeniami pod LGA2011. Jeśli ich nie ma jak tutaj to jest kompatybilna z chłodzeniami pod LGA1366. Może się też zdarzyć, że wariant "LGA1366" nie jest kompatybilny z jakimś konkretnym chłodzeniem pod LGA1366 ze względu na drobne różnice w grubości socketu i backplate'u, ale należy zakładać, że to ekstremalnie rzadkie sytuacje.

#51 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7274
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 13:33

@OP
Wracasz do pierwszego posta, i przynajmniej na wersji PC jest
edytuj>Użyj pełnego edytora>i tam zmieniasz nazwę

#52 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7274
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 22:53

Tu jest jeszcze ciekawa strona o tych płytach X79:
http://x79.apphb.com/mb/
Jest tam też wzmianka o chłodzeniach.

Tłumaczenie EN (czasem lepiej tłumaczy od PL):
Mój link
PL:
Mój link

Zwrócę jeszcze uwagę na możliwość załapania się na VAT przy wysyłce tych płyt (choć najtańsza wysyłka to do pewnego stopnia minimalizuje).
Chłopaki z IThardware bodaj nie załapali się na VAT (komentarze kiedyś im wykasowało na stronie, pytałem) ale to zależeć też może od urzędu celnego.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 19 Kwiecień 2019 - 22:55


#53 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3091
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 23:04

Hej,
Widzę że już 3 stronę rozkminiacie co tu zrobić :D

Jakby co mam do sprzedania coś co może cie zainteresować ale nie chce mi sie tego wystawiać na allegro:
Ryzen 5 1500X
MSI B350 Tomahawk
R9 280 3GB Gigabyte 3 wentylatorowa.
Vero L2 600W

Naprawdę chętnie bym opchnął bez siedzenia nad wystawianiem tego i wysyłką każdej części osobno :D 900 zł za całość to bardzo fajna promka ;)

Ten post był edytowany przez manuelos dnia: 19 Kwiecień 2019 - 23:07


#54 Użytkownik jest niedostępny   Lazarr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wed, 20 Lis 13

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 11:33

Teoretycy ja mam huananzhi + 2650 v2 + 32gb + M.2
Co byście chcieli wiedzieć jakieś benchmarki ?

#55 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 13:34

Zobacz postLazarr, o 21 Kwiecień 2019 - 12:33, napisał(a):

Teoretycy ja mam huananzhi + 2650 v2 + 32gb + M.2
Co byście chcieli wiedzieć jakieś benchmarki ?


Mam slaba teorie w tych tematach wiec prosze innych o dopytanie Lazarra. Chcialbym tylko wiedziec czy ten Xeon pociagna nadchodzace gierki strategiczne. W obecnym sezonie maja nadejsc Total War 3 Kingodms i Anno 1800. Chyba one sa najbardziej wymagajace w swych gatunkach.

Ten post był edytowany przez timbuktu dnia: 21 Kwiecień 2019 - 14:08


#56 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 13:59

Co jest lepsze. Pod katem wydajnosci, oplacalnosci i perspektywy.

Zestaw 1 "lga2011"
- Huananzhi deluxe - 420 zl
- Xeon E5 2650 v 2 - 260 zl
- 2x4 gb RAM ddr3 - 120 zl ( Pytanie: mam juz 2x4gb 1333mhz, bedzie ok jesli doloze 2x4gb 1600mz ? )
- Cooler do 2011 - 100zl
- clo na mobo 100zl, clo na Xeon 60zł
Razem 900zl bez cla. Z clami 1160zl
W tym zestawie uzywalbym stara karte graficzna Hd 5770. Do Total War 3 Kingdoms na pewno musialbym w pozniejszym terminie kupic nowsz, to perspektywakolejnych wydatkow na 300-500zl.
Oszczednosci moglbym tutaj zrobic przy braniu zwyklego Huananzhi i gorszego Xeona. To jakies 150zl.

Czy

Zestaw 2 "AM4"
- plyta glowna do AM4 - 350zl ( jakas nie najgorsza chcialbym wiec wzialem srednia cene z allegro, konkretnie jaka plytke to doradzcie prosze )
- Ryzen 5 2400g - 550 zl
- RAM 8gb ddr4 2400hmz - 180zl https://allegro.pl/o...-crc-7824076340
Razem 1080 + transporty to zaokraglony 1100zl
W tym zestawie uzywalbym integre Vega 11 + Hd 5570 ( pytanie: jaka moc w grafice bedzie mialo takie polaczenie, do jakiejs karty innej mozna porowna? )

Samo HD 5770 na pewno nie starczy do odpalenia Total War 3 Kingdoms ale nie mam cisnienia na to zeby zagrac w najblizszym czasie. Liczy sie dla mnie komfort pracy i granie w starsze tytuly. Moj obecny zestaw z Phenonem juz ma zadyszki przy zwyklym surfowaniu w necie i jest ociezaly w grach.

Ten post był edytowany przez timbuktu dnia: 21 Kwiecień 2019 - 14:13


#57 Użytkownik jest niedostępny   Lazarr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wed, 20 Lis 13

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 14:10

Zestaw na 2011 nie obsłuży twoich ramów starych bo tutaj są serwerowe z korekcją błędów ECC. Ja kupiłem 4x8 GB 1333 ale pracują na 1866 :hmm:
Wkładałem swoje ddr3 1600 hyperx niebieskie i komp nie wstał. Warto ci dopłacać do płyty delux jak nie ma OC możliwości a twój procek ma tylko 95 TDP a nie 125 TDP
Jak tniesz budżet to 16Gb ramu.

#58 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 14:27

@Lazarr
Czy te RAMy ECC by pasowaly?
Mój link
Koszt 4 razy 4gb = 16 gb to 150zl. Koszt 4 x 8 = 32 gb to ponizej 300zl.

Drugie pytanie, czy ty podkrecales cos na swojej platformie, ile udalo sie uzyskac wiecej?

Ten post był edytowany przez timbuktu dnia: 21 Kwiecień 2019 - 14:29


#59 Użytkownik jest niedostępny   Lazarr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wed, 20 Lis 13

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 15:28

Tak właśnie takie.
Ja płaciłem za 1333 i również mają taką etykiete ale pracuja u mnie na 1600 i 1866 więc dziwne a może te droższe 1866 maja lepsze timingi.
OC nie da się, aby włączyć turbo. U mnie 2560 v2 ciągle pracuje @3GHz

#60 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 15:52

Zobacz postLazarr, o 21 Kwiecień 2019 - 16:28, napisał(a):

OC nie da się, aby włączyć turbo. U mnie 2560 v2 ciągle pracuje @3GHz

OC w E5-26XX wg rosyjskich zrodel jest do ktorych dotarlismy jest mizerne, 3-7%, jakies 100 mhz a duzo roboty chyba wiec tez bym nie podkrecal je. Co innego E5 1650v2 alez cena znow 2x tyle.
Pytanie, @3Ghz tzn. wszystkie 8 rdzeni, 16 watkow osiagaja taka moc? I rozumiem ze mozesz zagrac z takim prockiem we wszystkie gierki na dosc dobrej grafice?
Kolejne, jaki cooler zastosowales i cz byl jakis problem z jego zamontowaniem?
Jesli masz pod reka jakies wyniki benchmarkow to prosze zapodaj.

ps. wracajac do RAM, masz Huananzhi deluxe ktorego producent deklarowal wprost ze obsluguje RAM do 1866?

Ten post był edytowany przez timbuktu dnia: 21 Kwiecień 2019 - 15:54


  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych