Forum PCLab.pl: Tani upgrade 10 letniej platformy na LGA 2011/1366/1356 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (8 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tani upgrade 10 letniej platformy na LGA 2011/1366/1356 Rożne pomysły np. chińskie płyty główne do Xeon + awaria obecnego PC Oceń temat: -----

#61 Użytkownik jest niedostępny   barthelemy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 573
  • Dołączył: Nd, 06 Kwi 14

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 16:02

Podaje jak działa turbo w xeonach (ile rdzeni na poszczególnych frekwencjach)

serii E3-2600v1 - cpu world

serii E3-2600V2 - cpu world

#62 Użytkownik jest niedostępny   Lazarr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wed, 20 Lis 13

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 16:02

timbuktu zielona z 2x pci espress 3.0 plus M. 2
Cpuz pokazuje że działa na 1866.
Tak wszystkie rdzenie 3GHz
Ja mam navis rgb 240. Mam tylko słaba grafikę ale gry chodzą bez problemu. Wymień jakie benchmarki chcesz to wykonam wieczorem 😉

#63 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13178
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 16:14

Zobacz posttimbuktu, o 21 Kwiecień 2019 - 14:59, napisał(a):

Co jest lepsze. Pod katem wydajnosci, oplacalnosci i perspektywy.

Jedno i drugie słabe. HD5770 nie nadaje się do współczesnych gier - to stara architektura Terrascale, porzucona przez AMD już parę lat temu. Max. 1GB VRAM też nie pomaga. Z kolei Ryzen 2400G się po prostu nie opłaca w takiej cenie - bardzo przeciętna zintegrowana grafika połączona z mocno okrojonym Ryzenem (mniej cache'u i PCIE 8x).

Weź używane GPU za ~350 zł (np. GTX780, R9 290, RX470). Przyoszczędzić możesz na RAM-ie i płycie głównej (opcja LGA2011) lub na procesorze (Ryzen 1200 zamiast 2400G w opcji AM4).

Zobacz posttimbuktu, o 21 Kwiecień 2019 - 15:27, napisał(a):

@Lazarr
Czy te RAMy ECC by pasowaly?
Mój link
Koszt 4 razy 4gb = 16 gb to 150zl. Koszt 4 x 8 = 32 gb to ponizej 300zl.

Drugie pytanie, czy ty podkrecales cos na swojej platformie, ile udalo sie uzyskac wiecej?

Nie warto sprowadzać pamięci DDR3 ECC Registered z Chin. Na Allegro jest taniej, szybciej i bez ryzyka naliczenia VAT-u:
https://allegro.pl/k...cl-ele-1-1-0329

@Lazarr
Z ciekawości: jak jest skonfigurowane to M.2 u Ciebie. Z tego co słyszałem podpięte jest pod SATA2 z chipsetu, ale może poprawili to w nowych rewizjach?..

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 21 Kwiecień 2019 - 16:30


#64 Użytkownik jest niedostępny   Lazarr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wed, 20 Lis 13

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 17:14

Podeślę screen jak wrócę do domu.Ale napewno nie sata II

#65 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 18:49

Zmodyfikowane zestawy. Ogolne podejscie: mocna grafa, przyszlosciowa podstawka i byle jaki procek ")

Zestaw lga2011
- Karta graficzna MSI RADEON RX 470 ARMOR OC 8GB za 450zl
Mój link
- Plyta Plexhd x79 z Chin za 340zl
Mój link
- Procek Xeon E5 2640 za 110zl
Mój link
Tani 6/12 2.5ghz i "Maks. częstotliwość turbo: 3 ghz". Chyba wystarczy na moje wymagania?
- RAM z PL 4x4GB = 90zl
- Cooler 2011 ~ 130zl
Razem 1120 plus ewentualnie vat ~ 100zl

W tym zestawie najmocniejszy lub jeden z mocniejszych prockow jaki pasuje to 2690v2 Mój link
Jak myslicie, kiedy stanieje on do poziomu 500zl? :D

Zestaw AM4
- Ta sama karta graficzna co w pierwszym za 450zl
- Ryzen 3 1200 za 270zl
- Plyta GIGABYTE B450 AORUS ELITE AM4 ATX M.2 za 380zl
Mój link
- RAM 4gb ddr4 2400 za 100zl Mój link
Na razie 4gb na rozruch a potem sie dokupi.
Pytanie czy dobre kostki RAM sa jakos potrzebne do OC procesora? Czy podana kostka jest juz dosc dobra? Chcialbym podkrecic ten najtanszy procesor RYZENa do 3.9ghz. Uda sie w takiej konfiguracji?
Razem 1200zl.

Ten post był edytowany przez timbuktu dnia: 21 Kwiecień 2019 - 18:53


#66 Użytkownik jest niedostępny   Lazarr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wed, 20 Lis 13

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 21:07

Taką mam płyte
Jak juz to daj jakiś 16 wątkowy.
A cooler ja mam od chinczyka za free, moge ci go wyslac z okazji swiąt za czteropaczka. Tylko wentylator do zmiany bo ten bez pwm i 2400 obr

#67 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6967
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 21:15

Nie jest prawdą że zwykle RAMy nie działają na tych płytach Huanan, czy innych chińskich X79.
Co najwyżej mogą odznaczać się niższą kompatybilnością z niektórymi konsumenckimi modelami.
Do tego nie da się mieszać ECC ze zwykłymi RAMami.
Czy nie doszło w tym przypadku do tego?

W tej chwili nie kupowałbym RAMów w ciemno, dopóki bym nie sprawdził czy obecne nie działają.

Na dzień pisania testu na IThardware tamtej płyty, OC pamięci powyżej 1600MHz było możliwe tylko poprzez BIOS, który po flashowaniu równocześnie mógł nie wstać, bo wymuszał to na sztywno. Niemniej są płyty Huanan które obsługują normalnie 1833MHz. Moze to tez kwestia jakiejś nowszej wersji BIOSu który wyszedł. Często te same BIOSy pasują dla tych różnych chińskich płyt. Było trochę w artykułach wyżej o tym.

Jeżeli na płycie jest turbo zablokowane na 3GHz, to myślę że chociaż testy Geekbench 4 i/lub Cinebench by się przydały do względnego porównania wydajności, i jeszcze dodatkowo wersja BIOSu, i rewizja na laminacie.
Hobbistycznie można Crysis 3 w teście na mapie welcome to jungle (dla względnie zachowania ciągłości testów - w 720p i AA x0, AF x16), i GTA V w lokacji z testu CPU zobrazowanej na PClab. Ale to są trudniejsze troszkę testy od benchmarków.
Fajnie też jest zrobić choćby filmik telefonem z widocznym OSD z Afterburnera z utylizacja wątków.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 21 Kwiecień 2019 - 21:27


#68 Użytkownik jest niedostępny   barthelemy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 573
  • Dołączył: Nd, 06 Kwi 14

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 07:23

Procek Xeon E5 2640 za 79zł - allegro

#69 Użytkownik jest niedostępny   Lazarr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wed, 20 Lis 13

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 10:09

CPU Z
CINEBENCHR15
CINEBENCHR20
Geekbench
Resztę podeśle w najbliższym czasie.

Ten post był edytowany przez Lazarr dnia: 22 Kwiecień 2019 - 10:10


#70 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13178
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 14:06

Dla porównania mogę wrzucić wyniki z Cinebenchy na moich zestawach, które mają podobne parametry (Ryzen) albo cenę (LGA1366):

Xeon W3680 (4,2GHz oc) + Intel DX58SO + 12GB DDR3 [750 zł]
Cb15: 968
Cb20: 2009

2x Xeon X5675 + Asus Z8NA-D6 + 24GB DDR3 (ECC Reg) [800 zł]
Cb15: 1510
Cb20: 3147

Ryzen 7 1700 + Gigabyte B450-S2H + 8GB DDR4 [ok. 1050 zł]
Cb15: 1393
Cb20: 3127

Oczywiście na wydajność w grach to się nijak nie przekłada. Tam W3680 (oc) = Ryzen (oc) > Ryzen > W3680> 2x X5675.

Zobacz postdeton24, o 21 Kwiecień 2019 - 22:15, napisał(a):

Nie jest prawdą że zwykle RAMy nie działają na tych płytach Huanan, czy innych chińskich X79.
Co najwyżej mogą odznaczać się niższą kompatybilnością z niektórymi konsumenckimi modelami.
Do tego nie da się mieszać ECC ze zwykłymi RAMami.
Czy nie doszło w tym przypadku do tego?

Zapewne tak jest. Mój Asus Z8NA-D6 (note bene też sprowadzonym z Chin) obsługuje do 96GB RAM DDR3 ECC-R albo do 24GB zwykłego DDR3.

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 22 Kwiecień 2019 - 19:55


#71 Użytkownik jest niedostępny   Lazarr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wed, 20 Lis 13

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 19:35

A więc myślę że ryzen 7 1700 wygrywa do gier.

#72 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6967
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 19:41

A gdybyście wrzucili Geekbencha jak pisałem wyżej, to jest tam też wynik Single Core, i podejrzewam że wg. niego zachowała by się dokładnie ta sama hierarchia jak Asasyn pisał że jest w grach. Choć będą wyjątki.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 22 Kwiecień 2019 - 19:44


#73 Użytkownik jest niedostępny   Lazarr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wed, 20 Lis 13

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 20:16

tak więc to nie sata II
patriot scorch 256gb

#74 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13178
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 20:21

W ogóle nie SATA. Chińczycy rozwijają się, z kolejnymi rewizjami te płyty są coraz lepsze. Z bootowaniem z M.2 też nie ma problemu?

#75 Użytkownik jest niedostępny   Lazarr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wed, 20 Lis 13

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 22:03

@assassin
Brak problemów,tak jak przyszłą paczka to nic nie grzebałem, ustawiłem turbo i ramy na 1866.
Mój amatorki filmik pogrążony darmowym szitem windows video maker...
https://www.youtube....lO_d8RV8&t=422s Mój 2650 v2 + r7 260x :E , wysłali mi właśnie 2 sztuke i ciekawe jak zareaguje płyta na CF które obsługuje @x16 :hmm: a tak na poważnie to kupiłem za 100zł 2 sztuke zeby podbić troche fpsy w AC odyssey a może za jakiś czas wpadnie 1080ti/2060.
https://www.youtube....h?v=WGI9JmVXuqs 2650 v2 + GTX 1070

#76 Użytkownik jest niedostępny   timbuktu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 23 Lip 09

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 22:08

Postanowilem najpierw sprawic sobie aktualna karte graficzna na tej fali wysprzedazy sprzetu po gornikach. Z CPU sobie przeczekam na nizsze ceny i moze ostatecznie nie bedzie tak wiele tytulow z Denuvo. Stad pytanie:
Czy gwarancje udzielane przez sprzedawcow na Allegro na karte graficzna sa cos warte? Brac te z najdluzsza gwarancja sprzedawcy. Oczywiscie najpierw sprawdzam sprzedawce w ocenach i komentarzach.
I drugie pytanie: ktore modele RX 570/580 4GB polecacie. Ktos wczesniej wspomnial ze nalezy unikac Asusa.

Mój link
Mój link
Mój link
Mój link

A moze dolozyc 150zl i wziac 8gb z gw. sklepowa?
Mój link

#77 Użytkownik jest niedostępny   Lazarr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wed, 20 Lis 13

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 22:15

ja bym brał te 8gb na "zaś"
ale do 600zł znajedziesz gtx 1060 3/6 gb :hmm: mniej prądu,mniej ciepła

#78 Użytkownik jest niedostępny   Lazarr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wed, 20 Lis 13

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 22:45

https://m.pclab.pl/art80344-8.html
Artykuł dla ciebie twój przedział cenowy.
Używa 1060 robi robotę za 6 stow

#79 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6967
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 02:25

Z ASUSA chodziło by nie brać RX 570 Expedition i RX 470 ASUS Mining, bo jest wiele wadliwych, lub szybko padających.
Ryzykiem obarczona może być też Sapphire RX470 Nitro w wersji Mining bez backplate.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 24 Kwiecień 2019 - 03:08


#80 Użytkownik jest niedostępny   tybysh 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1218
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 06

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 14:02

Ja mam kompa z Chin. Mobo to zielony PlexHd, działa na nim quad channel, mam w środku E5 2670 bo ten akurat w styczniu był najtańszy w przeliczeniu na MHz. Przesyłki od dwóch różnych sprzedawców, komp był złożony w ciągu 2 tygodni:)

Procek ma 3GHz na wszystkich rdzeniach, w Novigradzie w Wiedźminie 3 była ogromna różnica na plus względem mojej poprzedniej i5 2500.

Jak ktoś jest zainteresowany linkami do konkretnych produktów to mogę podać.

Potrzebny jest zasilacz z 2x 4pin EPS, mój stary np. nie miał, musiałem przy okazji kupić nowy (nie polecam zasilacza z mojego podpisu, strasznie piszczą cewki).

  • (8 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych