Forum PCLab.pl: Dziwny problem z TV i PC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dziwny problem z TV i PC Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 816
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 09:31

Witam. Nie za bardzo wiem czy dział dobry, ale może pomożecie.
Do PCta mam podłączony zwykły monitor kablem DP i telewizor kablem HDMI. Ekrany w Windowsie "rozszerzone" - czasem puszczę sobie jakiś film czy aplikację nc plus go na PC i przerzucę ekran na TV.
Problem jest wtedy kiedy gram w PUBga czy PESa (gierki przez sieć) i ktoś włączy TV - następuje wtedy taki chwilowy lag i ww gierki się zawieszają - w PESie dostaje porażkę jakbym po prostu wyłączył komputer , w PUBgu muszę zrobić restart PCta, bo cały Steam wisi. Karta graficzna GTX 1070, choć raczej nie ona jest winna - wcześniej miałem inne i objawy podobne. A jeszcze wcześniej było normalnie, więc liczę na to, że to kwestia jakiegoś ustawienia.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Anannke 

  • Mistyczny łuk elektryczny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3194
  • Dołączył: So, 31 Maj 08

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 09:44

Skoro masz właczony rozszerzony pulpit to przy włączeniu dodatkowego ekranu sterownik chce się przełączyć w tryb rozszerzonego ekranu? Może dla świętego spokoju przed włączeniem gry przełącz się na tryb "tylko komputer" albo "duplikuj"? Wygodny skrót klawiszowy to windows + p.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 816
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 11:48

Sprawdzałem, Jak mam tylko ekran komputera ustawiony to jest ten sam motyw z lagiem....Nawet Discord się wiesza...Chociaż teraz sprawdzałem kilkukrotnie na róznych trybach to jest widoczny lag, ale z PUBGa nie wyrzuca. Discord się wiesza...

Ten post był edytowany przez Luk83bb dnia: 07 Kwiecień 2019 - 11:58


#4 Użytkownik jest niedostępny   Anannke 

  • Mistyczny łuk elektryczny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3194
  • Dołączył: So, 31 Maj 08

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 21:24

A jak z ustawieniami dźwięku? Czy przy właczeniu TV dźwięk przechodzi na niego? Mimo wszystko obstawiałbym sterowniki, albo masz jakieś z błędem, albo faktycznie jakieś ustawienie z tym się gryzie. Jakie karty miałeś poprzednio?

Ten post był edytowany przez Anannke dnia: 07 Kwiecień 2019 - 21:25


#5 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 641
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 06:46

A jakbyś ustawił TV jako domyślny ekran?
Ja tak mam, włączam kompa to monitor sobie pracuje, ale jak włączę TV i przełączę na HDMI to mi wygodnie, automatycznie przerzuca obraz na TV, bo skoro mam zamiar coś oglądać, to obraz na monitorze mi nie potrzebny. Dodatkowo steruję komputerem za pomocą telefonu.

Możesz to sprawdzić w sumie z ciekawości.
A tak to bym jeszcze spróbował przeinstalować sterowniki

#6 Użytkownik jest niedostępny   Amphilyon 

  • The continent of Legend
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5046
  • Dołączył: So, 05 Wrz 09

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 09:08

Pytanie dotyczące tv i monitora:

Dlaczego komputer widzi tv jako domyslny ekran podlaczony hdmi-dp a monitor po prostu hdmi i za nic nie moge tego przestawic w opcjach windows 10, nawet resetowalem kompa z podpietym tylko monitorem a i tak po podlaczeniu dodatkowo tv, ten uznawany byl przez windows 10 za glowny wyswietlacz

Wkurza to bo jak mam wlaczony telewizor i cos ogladam i odpale kompa, to wrzuca zmienia mi obraz na pc i musze wtedy recznie w tv ustawiac na dekoder

Kombinacja bodaj ctrl+P pokazuje tez ze tv widziany jest jako glowny ekran a monitor jako (drugi wyswietlacz)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 816
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 09:44

No niestety problem mam dalej. Próbowałem za namową zmienić gniazdo HDMI w TV, ale nic to nie pomogło, obojętnie na którym (ANC? czy zwykłe) - dalej przy włączeniu TV następuje freez na PC - raz nawet wywaliło blue screen (komputer napotknął problem...).
Spróbuje przeinstalować stery - na pewno kiedyś nie było z tym problemu, włączenie TV było nieodczuwalne - być może było to po formacie. Problem jest wtedy kiedy np. córka chce włączyć bajkę na TV a ja jestem w jakiejś grze. W sumie zawsze można wypiąć kabel HDMi z TV na ten czas, ale nie rozwiązuje to problemu:)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 816
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 14:00

Przeinstalowane stery nic nie pomogły, zmiana kabla HDMI nic nie pomogła, coraz częściej jak włączam TV to pojawia się blue screen "Komputer napotkał problem" , chyba nie pozostaje mi nic innego jak wyjęcie kabla z gniazda w TV i podłączeniu go jak tylko będę korzystał z TV.
Poprzednio też miałem Pascala - GTXa 1060 i było to samo. Nie pamiętam jak było wcześniej przy Maxwellu (960 i 970)

Ten post był edytowany przez Luk83bb dnia: 18 Kwiecień 2019 - 14:02


#9 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1101
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 07:10

Musi być lag bo po włączeniu TV który ma tryb auto z wykrywaniem zródła w pc sterownik się odzywa, wszak musi podzielić obraz to tu to tam :E przy dwóch kartach nawet tych samych nie ma problemu z nv/intel.(Nie licząc różnych karty ati, przy ati działa ok jak są te same i nie pamiętam jak to było z jedną)
Na każdej karcie tak jest czasami różne sprawy można zobaczyć albo usłyszeć.

Gdybyś podlączył tv pod integre nie było by problemu albo pod drugą inna kartę. Druga opcja o ile jest w Twoim TV to w opcjach przestawienie z autowykrywania na ręczne włączanie. Ja tak mam recznie wybieram i można właczać i wyłączać TV kiedy się chce tylko nie można zostawić TV na aktywnym porcie podpiętym do pc.

w laptopach objawia sie to jeszcze bardziej... wystarczy aktywny port i wydajność leci na łeb na szyję przy dwóch ekranach i trzeba klapę zamknąć by miec dobrą wydajność na TV albo odłączyć TV bo tylko przy jednym ekranie jest ok.

Ten post był edytowany przez chauwa dnia: 19 Kwiecień 2019 - 07:27


#10 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 816
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 14:35

Nie mam integry niestety , poszukam w opcjach TV czy mam autowykrywanie i spróbuje wyłączyć jak mam. Dzięki za pomoc.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych