Forum PCLab.pl: [Zestaw] 3000zł Programy/B-OC/Brak/Monitor, Peryferia - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Zestaw] 3000zł Programy/B-OC/Brak/Monitor, Peryferia Pomoc w złożeniu odpowiedniego zestawu Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 13:44

Witam,

Znajomy prosił mnie o pomoc w złożeniu zestawu do obsługi programu Exocad DentalCAD. Sam już jakiś czas temu wypadłem z obiegu więc zwracam się z prośbą do was o pomoc w złożeniu zestawu.
Poniżej podaję zalecenia producenta do obsługi wcześniej wspomnianego programu:

Minimalna konfiguracja sprzętu do uruchomienia Exocad DentalCAD :

Procesor: czterordzeniowy i 2,8 Ghz
RAM: 4 GB
Grafika: dedykowany procesor graficzny Nvidia lub AMD Radeon z co najmniej 1 GB pamięci graficznej, OpenGL 4, DirectX 11.1, Shader Model 5 i sterownik graficzny z sierpnia 2017 lub nowszy.
Rozdzielczość ekranu: 1080p (1920 x 1080 lub więcej)
Moc: 450 Watt

Konfiguracja zalecana do Exocad DentalCAD
Procesor: Intel Core-i7 - 2600 (Socket 1155)
RAM: 16 GB
Grafika: Nvidia GTX 560 z 2 GB pamięci RAM
• Rozdzielczość ekranu: 1080p (1920 x 1080 lub więcej)
Moc: 600 Watt

Jakaś fajna mysza i klawa też by była mile widziana.

Jeśli chodzi o budżet to górna granica to ok 3500zł (im taniej tym lepiej), komputer służył będzie tylko i wyłącznie do obsługi Exocad DentalCAD.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam :cool:

#2 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8226
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 13:50

https://proline.pl/koszyk/84279171 jakby były środki można podciągnąć pod lepszy monitor, może nawet i 27 1440p.

#3 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 14:33

Dzięki bardzo za szybką odpowiedź. :thumbup:
Podejrzewam że jakaś talerzówa będzię potrzebna na dane. Dało by radę coś podrzucić ? I ten monitor przy okazji to przedstawię pomysł. :cool:

Rozumiem że zestaw lajtowo mieści się w ,, konfiguracji zalecanej"

Zasilacz 350W styka ?

Ten post był edytowany przez skubi dnia: 07 Kwiecień 2019 - 18:05


#4 Użytkownik jest niedostępny   DudeeQ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 214
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 18:58

350W starczyłoby ale na styk. Będzie pracował na bardzo wysokich jak nie najwyższych obrotach...
Lepiej kup takiego Vero M2 600W

Ten post był edytowany przez DudeeQ dnia: 07 Kwiecień 2019 - 18:59


#5 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 09 Kwiecień 2019 - 16:10

Niestety zmieniły się priorytety i kwota jaką możemy przeznaczyć na sprzęt to 2000zł (z monitorem).
Da radę coś sensownego złożyć według wytycznych z pierwszego posta ? Coś używanego/ nowego z uwzględnieniem późniejszej modernizacji gdy fundusze na to pozwolą

#6 Użytkownik jest niedostępny   bbobii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1066
  • Dołączył: So, 23 Sty 10

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 07:08

https://allegro.pl/o...-8gb-7905431350
To moja oferta zrobisz co zechcesz.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8226
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 08:56

Zobacz postDudeeQ, o 07 Kwiecień 2019 - 18:58, napisał(a):

350W starczyłoby ale na styk. Będzie pracował na bardzo wysokich jak nie najwyższych obrotach...
Lepiej kup takiego Vero M2 600W


Na styk? 350W do i5 9400F i GT1030? To na dwa jak nie na trzy takie zestawy wystarczy.
2000 zł to dość mocne i drastyczne cięcia patrząc na to, że ma jeszcze w tym być monitor.
Chyba jak wyżej rozważałbym rynek wtórny w takim przypadku.

#8 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 10:51

Zobacz postCaps, o 10 Kwiecień 2019 - 09:56, napisał(a):

Na styk? 350W do i5 9400F i GT1030? To na dwa jak nie na trzy takie zestawy wystarczy.
2000 zł to dość mocne i drastyczne cięcia patrząc na to, że ma jeszcze w tym być monitor.
Chyba jak wyżej rozważałbym rynek wtórny w takim przypadku.


Kłopot w tym że powstały nieplanowane koszty.
Rynek wtórny wchodzi w grę z możliwością późniejszego upgradu jak się trochę kumpel odkuje.

#9 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 12:19

Trochę naciągnięty budżet ale to chyba maks co można zrobić https://www.more le.net/inventory/info/3a6178d8/ https://www.x-kom.pl/lista/utjzokn5v - z kodem rabatowym wychodzi 100 taniej więc jak na używanymm z allegro
Do tego I3 - 8100 używany ( podoła wymaganiom z 1-go posta ? )

W przyszłości wymiana na 9400F + kolejne 8 giba ramu

Ten post był edytowany przez skubi dnia: 10 Kwiecień 2019 - 12:25


#10 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 15:17

Powrót do budżetu ~ 3k
https://www.komputro...j-pc/YO7BJ0L7Gr

Wszystko będzie hulało ? Może inny zasilacz, mobo lub pamięci. Zestaw będzie brany na raty więc można dorzucić parę zł jeśli wzrost wydajności będzie faktycznie odczuwalny.
Intel lepszy do cadów niż AMD ?

Prosiłbym o pomoc gdyż muszę zamówić kompa maks jutro rano

#11 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 21:44

Natrzaskałem tych postów jeden pod drugim ale zależy mi bardzo na czasie.

Ktoś coś ?

https://www.komputro...j-pc/95dE6ge7X3

zmieniłem zasilacz i grafę bo chyba warto dołożyć te 2 stówki ?


Pamięci lepsze Predator czy Fury ?

Dlaczego po wrzuceniu rzeczy do koszyka cena rośnie ?

Ten post był edytowany przez skubi dnia: 18 Kwiecień 2019 - 22:07


#12 Użytkownik jest dostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13828
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 09:34

Wygląda spoko, choć nie wiem czy potrzebny jest ten Radeon jeśli znajomy nie planuje w nic grać. Chyba najlepiej byłoby poszukać jakiegoś używanego GTX 1050 / GTX 1050 Ti za ~ 400 zł - spokojnie dorwiesz model z gwarancją producenta bo to nowe karty.

Pamięci bez większego znaczenia.

Do CAD zdecydowanie Intel.

#13 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 09:09

Komp będzie na firmę i plan jest na lata więc lepiej postawić na nówkach.

Jest sens dopłacać do nvme? Widziałem w którymś temacie że można dopłacić 30zł i na m2 wrzucić dysk. Czy w tym przypadku da to jakiś faktyczny wzrost wydajności ?

https://www.morel e.net/dysk-ssd-crucial-p1-500gb-m-2-pcie-x4-nvme-ct500p1ssd8-4142778/

Jakiś napęd wejdzie chyba w tą obudowę ?

Ten post był edytowany przez skubi dnia: 24 Kwiecień 2019 - 09:14


#14 Użytkownik jest dostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13828
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 09:42

NVMe będzie szybszy, choć na co dzień raczej ciężko to odczuć, ale może w twoich zastosowaniach jakoś się przyda.

W tym modelu masz jednak kości QLC, które generalnie są mocno budżetowym rozwiązaniem i nie mogą pochwalić się najlepszą trwałością (przynajmniej teoretycznie). Chyba lepiej już dorzucić do SX6000 Pro od ADATA na TLC, jeśli faktycznie idziemy w NVMe. No ale w każdym razie nawet ten Crucial P1 będzie szybszy od MX500.

Miejsce na napęd tam jest.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 24 Kwiecień 2019 - 09:42


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych