Forum PCLab.pl: Ryzen 7 1700 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 7 1700

#1 Użytkownik jest niedostępny   Ano89 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 10 Kwi 19

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 13:03

Witam, mam problem z podkreceniem procka.Mianowicie daje 3800mhz 1.4v i komp sie zalancza ale jest blue screen, wracam do stocowych ustawien i dalej to samo. Udalo mi sie uruchomic go na 3700mhz z napieciem od 1.4 do 1.3 i komp sie zalanczal ale po 10 min w prime95 wyskakiwaly bledy az wkoncu wyskoczyl blue screen i pomaga tylko przywracanie windowsa do ustawien fabrycznych. Moja specyfikacje PC :
Ryzen 7 1700 z spartan 3 pro , b450m bazooka, 2x8gb ddr4 g.skill aegis 3000mhz , gtx 1060 3gb windforce, zasilacz l2vero 500 albo 550 wat tego nie jestem pewien, obudowa Silentum pc rg4t, win 10, sytuacja ma miala miejsce na biosie ktory byl wgrany fabrycznie oraz na najnowszym.

#2 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 442
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 15:50

A temperatury to Ci zwisają? Bo może na nie powinieneś patrzyć. Wrzuć ustawienia fabryczne i sprawdź czy na pewno wszystko jest jak trzeba, daj mu 1.4v na sztywno i wtedy sprawdź 3.7/3.8ghz.
Zobacz czy wyłączył ci się cool&quiet

#3 Użytkownik jest niedostępny   Relativy 

  • -
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5641
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 15:57

Zacząłbym od zbadania stabilności w stocku i sprawdzenia pamięci.
Ramy 3000mhz nie koniecznie będą stabilne nawet z XMP (Ryzen jest bardzo wybredny).
Kolejna kwestia to temperatury, zarówno procesora jak i sekcji zasilania mobo.
Przy 1.4V spartan to trochę za mało.
Dalej, napięcia. Czemu walisz od razu 1.4V zacznij od niższych wartości i zegarów.
Mój ryzen 7 1700 np. robi 4.0GHz na 1.18V

Ten post był edytowany przez Relativy dnia: 10 Kwiecień 2019 - 15:58


#4 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 302
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 16:07

A moje 2600 robi 4 GHz przy 1,35 ! :P

1700 może wogóle nie zrobić 4 GHz ...

Ale wstępnie trzeba ustabilizować ram na pewno , bo 3,8 to niemożliwe by nie zrobił ...

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 10 Kwiecień 2019 - 16:08


#5 Użytkownik jest niedostępny   Ano89 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 10 Kwi 19

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 16:20

Temperatury przy 3700mhz i napieciu 1.352 w prime 95 po kilku minutach max byly 66-67 stopni potem ktorys z rdzeni dostawał jakiś błąd i temp skoczyla na 72 stopnie.Ktora to podpunkt ta sekcja w hwinfo? Ram byl na xmp 2 na 2933 mhz.a Glowny problem jest w tym ze jak dam jakieś złe ustawienia to mam blue screen przy zalanczaniu i pomaga tylko reinstal windowsa. Czasami jak wyciagne baterie z biosu to czasami to pomaga a czasami nie. A cool and quiet sie wylaczyl bo wylaczylem ktoras tam opcje odpowiadajaca za oszczedzanie energi.

Ten post był edytowany przez Ano89 dnia: 10 Kwiecień 2019 - 16:24


#6 Użytkownik jest niedostępny   Artistwolf 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 489
  • Dołączył: Cz, 23 Kwi 09

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 16:30

Podkręcasz przez UEFI/BIOS czy przez program Ryzen Master?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Ano89 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 10 Kwi 19

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 16:44

Uefi, probowalem przez ryzen master tez ale po zmianiw taktowania i voltage komp chcial zrobic reset, po restarcie albo komp sie wogule nie zbotowal albo blue screen przy wlanczaniu

Czyli pierwsze zrobic memtesta na ramy ale przy wlaczony xmp czy jak? potem na stock ustawieniach zrobic test prime95 i sprawdzic temp oraz czy nic nie wywala. Co dalej jakby to okazalo sie wporzadku? Jakie opcje wylaczyc w uefi przy oc? Od. Jakiego taktowania zaczac i voltage?

#8 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 442
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 17:20

Po prostu pierw ramy zostaw na stock, a podkrecasz i sprawdzasz proca. Jak podkrecasz proca to bierz się za ram. Nie podkręca się dwóch rzeczy na raz bo nie wiadomo co jest niestabilne.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Ano89 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 10 Kwi 19

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 17:29

Ale ramy na stock to jest zeby sam sobie ustawil czy z profilem z xmp? Od jakis taktowan i voltage zaczac oc?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Ano89 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 10 Kwi 19

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 06:40

Sprawa się ma następująco: puściłem prime95 na stocowych i po około 15 min temp była 50 stopni, teraz niewiem czy go wywaliło bo jakieś napisy tam wyskoczyły a nie zrobiłem zdjęcia ale niebyl to zaden error. Potem chcialem zainstalowac amd one drive zeby puscic w nim stability test, zainstalowalem, komp chcial restart, dalem ok i przy wlanczaniu kompa blue screen(komputer napotkal bledy przy uruchamianiu i zbier informacje itp) , Ramy przeszly 3 i pol cykla memtestem i zero błedow. Możliwe ze to ssd na ktorym jest win? Jakies inne pomysly?

#11 Użytkownik jest niedostępny   CiekawePytanie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 08:13

Zobacz postRelativy, o 10 Kwiecień 2019 - 15:57, napisał(a):


Mój ryzen 7 1700 np. robi 4.0GHz na 1.18V

To niezłą sztuke masz u mnie na 1.225 3.7ghz a u Ciebie sporo wyższe zegary i do tego napięcie niższe. Więc mam pytanie czy jeżeli oczko niżej w napięciach mam nie stabilnie to czy jest jakaś szansa że jesacze niżej może być stabilnie? Bo po twoich ustawieniach tak wywnioskowałem.

Ten post był edytowany przez CiekawePytanie dnia: 11 Kwiecień 2019 - 08:14


#12 Użytkownik jest niedostępny   Ano89 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 10 Kwi 19

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 08:37

Test po 10 min w prime 95 na stockowych ustawieniach i ram na 2133mhz bez profilu xmp . Zaczło cos takiego w prime wyskakiwac . Proszę o wyrozumiałość bo tak średnio ogarniam temat
https://zapodaj.net/...cdbc23.jpg.html
P.S juz wiem co tam wyskakiwało, ja miałem ustawione na 6 min i wyskakiwalo test passed czy jakos tak.

Ten post był edytowany przez Ano89 dnia: 11 Kwiecień 2019 - 11:39


#13 Użytkownik jest niedostępny   Ano89 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 10 Kwi 19

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 09:06

A tutaj test z occt po 15 min . Zastanawia mnie taki skok taktowania bo taktowanie skakało od ~~2850 do ~~3200 , tak powinno być ? Tutaj parę screenow :
https://zapodaj.net/...1448eb.png.html
https://zapodaj.net/...1a0d54.png.html
https://zapodaj.net/...e3fc92.png.html
Po wyłączeniu C-State Control Cool n Quiet sytuacja ta sama od 10-15 min spadki taktowania jak wyżej

Ten post był edytowany przez Ano89 dnia: 11 Kwiecień 2019 - 09:59


#14 Użytkownik jest niedostępny   Ano89 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 10 Kwi 19

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 11:42

Zrobilem OC narazie na 3.7 z napieciem 1.225 i ustawilem ramy recznie na 3000mhz z napieciem 1.35 jakie zaleca producent i jak narazie stabilnie. W occt taktowanie trzymalo ale raz mial spadek na sec na 3000mhz. Czy to normalne? Temperatura w stresie okolo 66 stopni

Ten post był edytowany przez Ano89 dnia: 11 Kwiecień 2019 - 11:43


#15 Użytkownik jest niedostępny   Relativy 

  • -
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5641
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 12:09

Zobacz postCiekawePytanie, o 11 Kwiecień 2019 - 09:13, napisał(a):

To niezłą sztuke masz u mnie na 1.225 3.7ghz a u Ciebie sporo wyższe zegary i do tego napięcie niższe. Więc mam pytanie czy jeżeli oczko niżej w napięciach mam nie stabilnie to czy jest jakaś szansa że jesacze niżej może być stabilnie? Bo po twoich ustawieniach tak wywnioskowałem.

Jest taka możliwość, że na niższym napięciu będzie stabilne, a na wyższym nie. Ale nie są to różnice rzędu 1 oczka.
Sprawa bardziej się rozchodzi o sekcję zasilania i temperatury. Jeżeli wrzucisz na procesor od razu 1.4V to możesz mieć błędy przez np. zbyt wysokie temperatury,
albo np. sekcja zasilania nie wyrabia (częste w przypadku tańszych płyt pod ryzeny) lub się gotuje i masz problemy.
Obniżasz napięcie, odciążasz przez to sekcję oraz obniżasz temperatury czasem nawet o 20C i wiola, masz stabilny procesor.
U mnie np. przy tym napięciu procesor się wysypywał (na pulpicie) jak ustawiłem wentylator w spoczynku na 300rpm (tem spoczynkowa ok. 50C)
podkręciłem go na 450rpm i się ustabilizował (temp spoczynkowa 35c)

#16 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2246
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 12:31

Zobacz postCiekawePytanie, o 11 Kwiecień 2019 - 09:13, napisał(a):

To niezłą sztuke masz u mnie na 1.225 3.7ghz a u Ciebie sporo wyższe zegary i do tego napięcie niższe. Więc mam pytanie czy jeżeli oczko niżej w napięciach mam nie stabilnie to czy jest jakaś szansa że jesacze niżej może być stabilnie? Bo po twoich ustawieniach tak wywnioskowałem.

U ciebie to temperatury są też powodem niestabilności bo masz stock cooler

#17 Użytkownik jest niedostępny   CiekawePytanie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 21:04

Ok dzięki w skrócie to odpowiedź to tak?
Wiem że ma stock cooler pytałem tak bardziej z ciekawości.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2246
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 23:21

Zobacz postCiekawePytanie, o 14 Kwiecień 2019 - 22:04, napisał(a):

Ok dzięki w skrócie to odpowiedź to tak?
Wiem że ma stock cooler pytałem tak bardziej z ciekawości.

Nie jak np na 1.250 przykładowo jest niestabilny na 3.7 to na 1.225 tym bardziej nie będzie ale proc traci też stabilność im bardziej jest ciepły więc u ciebie jak najbardziej to może robić problem.
PS. zainwestuj sobie stóweczkę w takiego fortisa 3 https://allegro.pl/o...asta-7967064463 opłaca sie w cenie fery i podkręcisz sobie tego ryzena nawet na 1.4v większość sztuk robi 3.9ghz jak masz chłodzenie za 100zł to po co się męczyć z boxem i temperaturami ;)

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 14 Kwiecień 2019 - 23:26


#19 Użytkownik jest niedostępny   Daryzda67 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1703
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 05:27

Tylko ta używka niekoniecznie musi być zgodna z AM4.

#20 Użytkownik jest niedostępny   CiekawePytanie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 14:38

Ok, rozumiem że tym chłodzeniem w pełni wykorzystam potencjał oc i prędzej cpu voltage mnie ograniczy niż temperatury?
A no i odp na moje pytanie to Nie. Skoro oczko niżej nie działa to kilka oczek niżej też nie będzie działać.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych