Forum PCLab.pl: UPS do serwerów - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

UPS do serwerów

#1 Użytkownik jest niedostępny   emm16 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 94
  • Dołączył: Cz, 21 Wrz 17

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 11:33

jaki UPS do serwerów polecacie? Jaki konkretny producent i model??
5 serwerów rackowych HP Pro Liant (jeden nie musi być podłączony pod UPS)czyli w zasadzie 4 serwery.
1. opcja jeden UPS dla wszystkich czterech - Jaki konkretny producent i model?? Ile podtrzyma czasu 4 serwery?
2. opcja jeden UPS dla dwóch serwerów i drugi UPS dla pozostałych dwóch - Jaki konkretny producent i model?? Ile czasu wytrzyma zasilanie awaryjne w takim przypadku rozbicia na dwa UPSy po dwa serwery? Czy to się opłaci zamiast jednego UPSa na wszystkie servy?

Ten post był edytowany przez emm16 dnia: 11 Kwiecień 2019 - 11:34


#2 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8064
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 11:40

Jako producenta polecam APC.
Skoro serwery rackowe, to i UPSy rackowe - np. APC APC Smart-UPS C 1500VA 2U. Mam jego mniejszego brata 1000VA w obudowie rack. Stary HP ProLiant ML350 G6 trzymał przy obciążeniu ~50% około 10 minut. Na więcej serwerów większa moc, np. 2200VA.
Aktualnie stosuję zasadę (przy serwerach z redundantnym zasilaniem) że serwer podłączony jest do dwóch różnych UPSów, jak jeden walnie, drugi utrzyma - możesz więc rozważyć zakup dwóch UPSów, lub UPSa i dodatkowego zabezpieczenia antyprzepięciowego... Nie wiem czy to specyficzne dla APC, ale dwa razy mi się zdarzyło, że gdy bateria w UPSie padła to mimo podłączenia UPSa do sieci elektrycznej serwer się wyłączył... dlatego warto by drugi zasilacz był podłączony do innego źródła zasilania.

Ten post był edytowany przez Gobli dnia: 11 Kwiecień 2019 - 11:41


#3 Użytkownik jest niedostępny   adoado0 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: Nd, 19 Gru 10

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 11:43

Jaki masz budżet? Generalnie nie ma sensu rozbijać - chyba, że te dwa UPS byłby to różnych torów zasilania podłączone - jak do jednego to według mnie bez sensu, jeżeli UPS będzie markowy.
Ile ci wytrzyma to juz musisz policzyc - w zależności ile serwery będą zużywać i jakiej pojeności będą akumulatory w UPS.
Jakbyś był zainteresowany mam kompletny UPS APC 3000VA i 2200VA, bez akumulatorów, oba wersje RACK. Okablowanie do AKU jest, wystarczy zamontować wybrane przez siebie ogniwa.

Ten post był edytowany przez adoado0 dnia: 11 Kwiecień 2019 - 11:46


#4 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1219
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 12:02

Zobacz postadoado0, o 11 Kwiecień 2019 - 11:43, napisał(a):

Ile ci wytrzyma to juz musisz policzyc
Lepiej po prostu wejść na stronę producenta i pooglądać sobie wykresy podtrzymania - będzie tam namalowane przy jakiej mocy oddawanej ile czasu trzyma. Oczywiście jeszcze trzeba wiedzieć (pomiar, a nie gdybanie) ile nasz serwer sobie średnio pobiera.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 11 Kwiecień 2019 - 12:07


#5 Użytkownik jest niedostępny   emm16 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 94
  • Dołączył: Cz, 21 Wrz 17

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 12:04

ja bym stawiał an taki PowerWalker:
https://kompleksmedi...vfi-6000crm-lcd,id2071.html?gclid=EAIaIQobChMIo4Gj1uzH4QIVCqgYCh3JcAT0EAQYAiABEgKSE_D_BwE
co o nim sądzicie?

#6 Użytkownik jest niedostępny   induriel 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Cz, 11 Kwi 19

Napisany 11 Kwiecień 2019 - 22:06

Zobacz postemm16, o 11 Kwiecień 2019 - 13:04, napisał(a):



To jest dobry UPS - chyba najtańszy z PowerWalkera (rack 6kva). Generalnie ma jedną wadę (o ile tak można to nazwać). Mianowicie masz same złącza zaciskowe TERMINAL, tzn nie masz wyjść komputerowych i albo musisz sobie radzić z jakąś listwą (podłączyć ją do wyjścia z UPS na gołych przewodach) albo też podłączyć wprost do rozdzielni elektrycznej i stworzyć tzw. linie gwarantowego napięcia.

Jeśli szukasz czegoś "prostszego" to warto wziąc pod uwagę ten model: https://kompleksmedi...fi-6000p-rt-lcd,id1140.html

Pamiętaj też nie zawsze moc jest wyznacznikiem czasu podtrzymania. Czasem lepiej zainwestować w dobry UPS np. 3KVA z Battery Packiem: https://kompleksmedia.pl/zestawy-ups,c158.html

Ten post był edytowany przez induriel dnia: 11 Kwiecień 2019 - 22:11


#7 Gość_Nareszcie_*

  • Grupa: Goście

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 22:47

Eaton, APC.
Wielkosc musisz oszacowac na podstawie swoich oczekiwan i budzetu. Osobiscie preferuje osobno ups i battery pack. Oczywiscie z monitoringiem.
Napisales o serweach, a co z reszta infrastuktury? Jej nie chcesz potrzymywac?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych