Forum PCLab.pl: 4K tylko w 30 Hz? (Asrock Z370 pro4) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

4K tylko w 30 Hz? (Asrock Z370 pro4)

#1 Użytkownik jest niedostępny   mikrolab6c 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 23 Gru 14

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 09:18

Cześć wszystkim.
Mam płytę główną Asrock Z370 pro4 z procesorem i3-8100. Nie mam osobnej karty graficznej - procesor ma UHD Intel 630. Podłączyłem monitor 4K, ale nie udało mi się uzyskać 60 Hz.
Szukałem przyczyny i problemem jest chyba ta płyta główna, tak przynajmniej wynika ze specyfikacji płyty:
https://www.asrock.c...p#Specification
Mam prośbę o:
1. zweryfikowanie, czy faktycznie nie da się z tej płyty i tego procesora uzyskać 60 Hz w 4K;
2. propozycje rozwiązania problemu braku 60 Hz w 4K na posiadanym sprzęcie;
3. odpowiedź, czy obraz w 30 Hz może wyglądać gorzej od obrazu w 60 Hz (nie chodzi mi o odświeżanie, ale o kolory, równomierność podświetlenia, poziom czerni, itp.)
Pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Fikołek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1594
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 09:21

Siedziałem na integrze 630 dłuższy czas,też mam monitor 4k.Bez problemu 60hz było,sciagnij sterowniki najnowsze od intela do grafy.

#3 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 09:30

HDMI 2.0 na tej platformie wymaga użycia na płycie głównej dodatkowego konwertera. Bez niego jest tylko 1.4.
Z370 Pro4 nie ma tego konwertera.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1226
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 09:32

Gdyby zamiast antycznego D-SUB dali DisplayPort, to nie byłoby problemu ( i3 8100 po DP obsługuje 4K przy 60 Hz )

#5 Użytkownik jest niedostępny   Fikołek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1594
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 09:33

Zobacz postMitycznyJeż, o 12 Kwiecień 2019 - 10:30, napisał(a):

HDMI 2.0 na tej platformie wymaga użycia na płycie głównej dodatkowego konwertera. Bez niego jest tylko 1.4.
Z370 Pro4 nie ma tego konwertera.

Podłączenie było poprzez Display port, asrock z370 nie ma DP ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 09:41

Zobacz postKyle_PL, o 12 Kwiecień 2019 - 10:32, napisał(a):

Gdyby zamiast antycznego D-SUB dali DisplayPort, to nie byłoby problemu ( i3 8100 po DP obsługuje 4K przy 60 Hz )

Wszystko fajnie póki monitor ma DP. Jeżeli nie ma, to trzeba ostrożnie wybierać przejściówkę DP->HDMI.


Zobacz postFikołek, o 12 Kwiecień 2019 - 10:33, napisał(a):

Podłączenie było poprzez Display port, asrock z370 nie ma DP ?

Płyta autora to najtańszy asrock z370. Oczywiście, że nie ma displayport ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1226
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 09:54

Zobacz postMitycznyJeż, o 12 Kwiecień 2019 - 09:41, napisał(a):

Wszystko fajnie póki monitor ma DP. Jeżeli nie ma, to trzeba ostrożnie wybierać przejściówkę DP->HDMI.
Ta płyta ma HDMI, także nie widzę problemu w tym, by dali HDMI i DP. Problem widzę w przestarzałych złączach ( D-SUB i DVI ) które zajmują kupę miejsca i często eliminują obecność nowszych interface (jak np. DP). Właściciele kilkunastoletnich monitorów może i zadowoleni z takiego stanu rzeczy, ale bardziej współcześni ludzie, których raczej większość, już nie bardzo.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1088
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 09:58

Kupować z370 i jechać na integrze? :hmm:

@Kyle
I znowu ktoś patrzy przez perspektywę tego forum :)
Przeciętny użytkownik komputera o DP jeszcze nawet nie słyszał. Jak coś produkujesz dla ludu, a tu mamy bądź co bądź z370, ale najtańsze (którego jestem dumnym posiadaczem :E), da się zrozumieć taki właśnie wybór.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1226
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 10:03

Kurcze, to już by dali to DVI-I (z którego wyciągniesz też analog - są kable DVI-I - D-SUB), a zamiast D-SUB daliby to DP :) ... i wszyscy zadowoleni - posiadacze 20 letnich CRT, jak i najnowszych LCD 4K.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 12 Kwiecień 2019 - 10:03


#10 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13185
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 10:31

Dla niedawania DP nie ma żadnego usprawiedliwienia, bo tylko przez to wyjście da się wykorzystać wszystkie możliwości IGP Intela. Można dyskutować, jakie dać dodatkowe wyjścia wideo, ale DP musi być na Intelu.

#11 Użytkownik jest niedostępny   mikrolab6c 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 23 Gru 14

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 11:26

Zobacz postFikołek, o 12 Kwiecień 2019 - 09:21, napisał(a):

Siedziałem na integrze 630 dłuższy czas,też mam monitor 4k.Bez problemu 60hz było,sciagnij sterowniki najnowsze od intela do grafy.


Czy miałeś wtedy tą płytę, o której ja piszę?
Fragment specyfikacji technicznej tej płyty:
- Supports HDMI with max. resolution up to 4K x 2K (4096x2160) @ 30Hz
- Supports DVI-D with max. resolution up to 1920x1200 @ 60Hz
- Supports D-Sub with max. resolution up to 1920x1200 @ 60Hz
- Supports Auto Lip Sync, Deep Color (12bpc), xvYCC and HBR (High Bit Rate Audio) with HDMI Port (Compliant HDMI monitor is required)
- Supports HDCP with DVI-D and HDMI Ports
- Supports 4K Ultra HD (UHD) playback with HDMI Port

Zobacz postMitycznyJeż, o 12 Kwiecień 2019 - 09:30, napisał(a):

HDMI 2.0 na tej platformie wymaga użycia na płycie głównej dodatkowego konwertera. Bez niego jest tylko 1.4.
Z370 Pro4 nie ma tego konwertera.


Mógłbyś dać jakiegoś linka do przykładowego konwertera? Najchętniej na morele.net. Nie wiem jak tego szukać...

#12 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 11:30

To nie jest konwerter który możesz kupić. To komponent który jest umieszczany na płycie głównej, jeżeli jej producent zdecyduje się, że chce zapewnić obsługę HDMI 2.0 na danym modelu płyty głównej.

#13 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 406
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 15:08

Zobacz postKyle_PL, o 12 Kwiecień 2019 - 09:54, napisał(a):

Problem widzę w przestarzałych złączach ( D-SUB i DVI

DVI to jeszcze ujdzie, ale dawanie do nowych płyt gł archaicznego D-SUB to już zahacza o idiotyzm. Czekam kiedy zaczną z powrotem dawać porty IDE :E

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 12 Kwiecień 2019 - 15:10


#14 Użytkownik jest niedostępny   mikrolab6c 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 23 Gru 14

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 06:06

Komputera używam do przeglądania internetu oraz amatorskiej obróbki filmów (również 4k) i zdjęć. Czy lepiej wymienić płytę na jakąś budżetową (H310 albo B360) z wyjściem DisplayPort czy dołożyć najtańszą kartę graficzną z takim portem? Do karty zniechęca mnie dodatkowy hałas jej chłodzenia.

#15 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 08:45

Decyzja należy do Ciebie który wariant wybierzesz.
Czy coś tracisz zmieniając płytę na gorzej wyposażoną?

Bez przesady z tym, że karty są głośne. Prędkość wentylatora zależy od obciążenia. Na pulpicie prawie wszystko jest ledwo słyszalne, tym bardziej schowane w obudowie.

Nie we wszystkich kartach wentylator pracuje cały czas - coraz więcej modeli ma chłodzenie półpasywne.

Modele z najniższego segmentu nieraz są całkiem pasywne.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Jameschy 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 07 Maj 2019 - 09:16

.

Ten post był edytowany przez Jameschy dnia: 07 Maj 2019 - 09:36


#17 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 07 Maj 2019 - 09:28

Jaki to ma związek z tym tematem?

Łączysz geforce'a z monitorem przez DP, włączasz freesync w monitorze, włączasz gsync compatible w panelu nvidii.
Jest temat zbiorczy o freesync na geforce'ach. Idź tam jakbyś miał dalsze problemy.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12569
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 07 Maj 2019 - 10:47

MSI GeForce GT 1030 2GB OC DDR4 64BIT HDMI/DP 309 zł online

HDMI + DP ( prawdopodobnie z obsługą gsync compatible )

Karta jest w miarę cicha i daje możliwość okazjonalnego grania na dużo lepszym poziomie niż integra. Ale nie w 4K na ultra i 60FPS ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych