Forum PCLab.pl: Jak połączyć dwa pc przez kabel od internetu offline - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak połączyć dwa pc przez kabel od internetu offline

#1 Użytkownik jest niedostępny   Darecki_93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 20 Lis 17

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 22:29

Witam. Tak jak w opisie. Chciał bym połączyć dwa pc przez kabel od internetu offline żeby grać np. Rainbow six
Zrobiłem tak jak na tym filmiku https://youtu.be/P1o1mkAzQh0
Ale wciąż sieć jest niezidentyfikowana

#2 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3944
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 22:36

Na filmiku też sieć jest niezidentyfikowana ale to nie powinno w ogóle przeszkadzać.

#3 Gość_Nareszcie_*

  • Grupa: Goście

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 22:41

Podlaczyles bezposrednio ze soba dwa komputery? Uzyles kabla krosowego, czy "na wprost"? Dla jasnosci, kolejnsc zyl w obu wtyczkach jest rozna, czy taka sama?

#4 Gość_Dziwnoknurski_*

  • Grupa: Goście

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 06:50

Zobacz postNareszcie, o 12 Kwiecień 2019 - 22:41, napisał(a):

Podlaczyles bezposrednio ze soba dwa komputery? Uzyles kabla krosowego, czy "na wprost"? Dla jasnosci, kolejnsc zyl w obu wtyczkach jest rozna, czy taka sama?


Kabli krosowanych nie używa się od "stu lat", chyba że mówimy o naprawdę starych sprzętach/maszynach.

https://pl.wikipedia...wiki/Auto_MDI-X

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3336
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 11:36

Zobacz postDziwnoknurski, o 13 Kwiecień 2019 - 06:50, napisał(a):

Zobacz postNareszcie, o 12 Kwiecień 2019 - 22:41, napisał(a):

Podlaczyles bezposrednio ze soba dwa komputery? Uzyles kabla krosowego, czy "na wprost"? Dla jasnosci, kolejnsc zyl w obu wtyczkach jest rozna, czy taka sama?

Kabli krosowanych nie używa się od "stu lat", chyba że mówimy o naprawdę starych sprzętach/maszynach.

https://pl.wikipedia...wiki/Auto_MDI-X

Od stu to troszkę przesada, ale od ponad 10 nie używałem kabla typu cross.

Zobacz postDarecki_93, o 12 Kwiecień 2019 - 22:29, napisał(a):

Ale wciąż sieć jest niezidentyfikowana

I będzie dopóki nie system nie znajdzie działającego serwera DNS. Ręczne wprowadzenie konfiguracji karty sieciowej w przypadku Windowsów nie jest konieczne. Po podpięciu kablem obu komputerów powinna po chwili zadziałać APIPA i oba kompy dostaną automatyczną konfigurację adresów z zakresu 169.254.0.0/16 (jakie konkretnie adresy otrzymał komputer możemy sprawdzić np w statusie karty sieciowej w oknie Połączenia sieciowe (ncpa.cpl) albo w oknie linii poleceń wpisując polecenie ipconfig /all).

#6 Użytkownik jest niedostępny   Darecki_93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 20 Lis 17

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 09:13

Podłączyłem tylko tym kablem. Próbowałem wpisać ręcznie IP tak jak na filmie ale grać razem nie mogłem. Komputer 2 nie mógł znaleźć utworzonej gry

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Darecki_93 dnia: 14 Kwiecień 2019 - 09:23


#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3336
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 09:37

Wyłącz jeszcze na obu urządzeniach Firewall, bo może blokować.

#8 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 313
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 09:39

Musisz mieć tzw. skrosowany kabel RJ45
Dodaj obrazek

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3336
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 09:40

Zobacz postj3zz, o 14 Kwiecień 2019 - 09:39, napisał(a):

Musisz mieć tzw. skrosowany kabel RJ45

Patrz post #4.

#10 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 313
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 09:43

Zobacz postQwinto, o 14 Kwiecień 2019 - 09:40, napisał(a):

Patrz post #4.

kiedyś tak było, nie wiedziałem :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Darecki_93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 20 Lis 17

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 10:10

Czyli na tym kablu nie uda mi się ich połączyć?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Darecki_93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 20 Lis 17

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 10:20

Spróbuję z wyłączoną zaporą. Dam znać czy się udało

#13 Użytkownik jest niedostępny   Darecki_93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 20 Lis 17

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 11:34

Niestety z wyłączoną zaporą również nie chce działać

Robię tak jak na filmie który umieściłem na początku

#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3336
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 11:37

Ustaw uzyskiwanie adresów automatycznie, wyłącz Firawall, sprawdź poprzez ipconfig /all jakie adresy zostały przypisane i poleceniem ping 169.254.x.x czy obie maszyny pingują (widzą się) na wzajem. Jeśli się widzą, to gra ma jakiś problem.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9082
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 11:42

Zobacz postj3zz, o 14 Kwiecień 2019 - 10:39, napisał(a):

Musisz mieć tzw. skrosowany kabel RJ45
Dodaj obrazek

W 2009 owszem. W 2019 już nie. Nawet ciężko trafić na sprzęt bez auto mdix.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Darecki_93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 20 Lis 17

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 11:50

Zobacz postQwinto, o 14 Kwiecień 2019 - 11:37, napisał(a):

Ustaw uzyskiwanie adresów automatycznie, wyłącz Firawall, sprawdź poprzez ipconfig /all jakie adresy zostały przypisane i poleceniem ping 169.254.x.x czy obie maszyny pingują (widzą się) na wzajem. Jeśli się widzą, to gra ma jakiś problem.


Gdzie mam wpisać ipconfig/all
Nie jestem w tym najlepszy

I gdzie polecenie ping wpisać?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Darecki_93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 20 Lis 17

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 12:19

Wyszukiwanie IP jest na automatyczny a gry ciągle nie znajduje. Firewall też jest wyłączony

#18 Użytkownik jest niedostępny   Darecki_93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 20 Lis 17

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 13:14

Mam coś takiego

Załączone pliki

  • Załączony plik  zdj.JPG (95.85K)
    Ilość pobrań: 21


#19 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 313
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 13:20

Zobacz postSzczota, o 14 Kwiecień 2019 - 11:42, napisał(a):

W 2009 owszem. W 2019 już nie. Nawet ciężko trafić na sprzęt bez auto mdix.

No właśnie ostatnie LAN party u kuzyna robiliśmy w okolicach 2009 ... Od tamtej pory nie było potrzeby to się nie interesowałem. Co do problemu Autora to chyba najprościej byłoby wpiąć dwa kompy w cokolwiek co daje DHCP i robi sieć wewnętrzną. Jakikolwiek router, albo jakiś softowy serwer DHCP.

Zobacz postDarecki_93, o 14 Kwiecień 2019 - 13:14, napisał(a):

Mam coś takiego

Otwórz okno konsoli w windzie na obu kopach i wpisz ipconfig /all , spisz adres IPv4 komputera A i IPv4 komputera B, potem na komputerze A wpiszujesz ping "IP koputera B" i patrzysz czy masz coś podobnego jak na swoim zdjęciu. Analogicznie robisz na kompie B wpiszując IP kompa A. Jeżeli oba się widzą to może być antywirus/firewall/jakaś polityka grupy w windowsie, możliwości jest od groma :)

#20 Użytkownik jest niedostępny   Darecki_93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 20 Lis 17

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 13:52

Tu jest wpisane na pc a ping IP pc b

Załączone pliki

  • Załączony plik  zdj2.JPG (99.79K)
    Ilość pobrań: 16


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych