Forum PCLab.pl: Asus P5Q- odmłodzenie kompa z 2009 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asus P5Q- odmłodzenie kompa z 2009 czy i co warto zrobić, żeby wykorzystać potencjał płyty głównej ASUS P

#1 Użytkownik jest niedostępny   ANDRZEJ 71 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 11:43

Trochę z sentymentu, trochę z nudów odpaliłem swojego starego kompa i postanowiłem dać mu drugie życie. Sam go 10 lat temu złożyłem z poniższych komponentów : Procesor core 2 duo E 8400, RAM 4x 2GB OCZ 8500, Grafika Saphire Radeon HD 4970; 1 GB, dysk systemowy GOODRAM CX100 120 GB (dołożony 5 lat temu). Do tego są dwa inne dyski HDD do archiwizacji. Teraz w pierwszej kolejności zamieniłem WIN XP na WIN 7 PRO.64 bit. Dołożyłem kartę PCI express z USB 3.0 - co podniosło rzeczywisty transfer USB z 30 do 100 MB/sek. Trochę komputer pomierzyłem i wyszło, że najsłabszym ogniwem jest dysk twardy a później procesor. Test dysku pobadałem dodatkowo AS SSD - w załączeniu. Nie wiem czy dobrą kolejność zabawy sobie ustawiłem. Chcę zacząć od dysku i myślałem, żeby wykorzystać drugie wolne PCX express i wsadzić tam albo kartę rozszerzeń na SATA 3 lub od razu dysk z łączem pcx express jeżeli to pójdzie. Znając ograniczenia generacji PCX express w jaką wyposażona jest moja płyta główna, nie wiem czy coś tym ugram, jeżeli w ogóle nie stracę w stosunku do istniejącego transferu gwarantowanego przez SATA (II ?). A może sam dysk nie wymienić na szybszy tylko jaki? Drugą rzecz, jaką biorę pod uwagę to przesiadka na zmodyfikowany pod podstawkę 775 procesor XEON 5450. I dopiero na końcu chciałbym skorzystać z potencjału OC jaki daje ta płyta główna. Komputer oczywiście nie będzie wykorzystywany do współczesnych aplikacji i gier (do tego mam inną zabawkę), pewnie spróbuję z ciekawości postawić na nim WIN 10.Dodam, że na procku mam solidny miedziany 4 biegowy heat-pipe, pamięć też ma radiatorki. Zasilacz 550 W - nowy, bo w poprzednim padł mi wentylator. Prośba o radę czy taka kolejność odmładzania ma sens?

#2 Użytkownik jest niedostępny   WinSxS 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 134
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 19:13

Sam posiadam podobny komputer, a mianowicie C2D E8200, P5QL i HD4850.

Z autopsji, co sprawdziłem - Windows 10 na SSD działa najlepiej spośród wszystkich systemów na jakie mam MS Imagine/DreamSparka (7, 8, 8.1 i 10), na HDD za to najgorzej.

Zainstalowany sterownik od kontrolera SATA?

I pytanie typowo elektrodowe... jakiej marki zasilacz? :D

#3 Użytkownik jest niedostępny   Paszczaq1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 75
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 19:32

Jak masz jeden port SATA biały to może być 6Gbps , sprawdź w dokumentacji to trochę poprawi osiągi .

#4 Użytkownik jest niedostępny   Ulvar 

  • Oh well whatever... Nevermind...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3263
  • Dołączył: Pn, 08 Sty 07

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 20:41

taniej by Ci było kupić mobo + athlon 200ge + ram (wydajniejszy od c2d kilka razy i tak)
na bank wyjdziesz na tym lepiej a potem uzbierasz parę groszy i wrzucisz ryzen 1600 za grosze ;) i masz 6 rdzeni 12 wątków.

I jak Ci się zachce to wymiana GPU bedzie miała sens.
Każda złotówka prócz SSD wpakowana w to co masz to strata pieniędzy.

Ten post był edytowany przez Ulvar dnia: 13 Kwiecień 2019 - 20:42


#5 Użytkownik jest niedostępny   Paszczaq1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 75
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 07:24

No dokładanie kolejnych kart kontrolerów to tak trochę już bez sensu .

#6 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2914
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 10:38

Zobacz postANDRZEJ 71, o 13 Kwiecień 2019 - 12:43, napisał(a):

Trochę z sentymentu, trochę z nudów odpaliłem swojego starego kompa i postanowiłem dać mu drugie życie. Sam go 10 lat temu złożyłem z poniższych komponentów : Procesor core 2 duo E 8400, RAM 4x 2GB OCZ 8500, Grafika Saphire Radeon HD 4970; 1 GB, dysk systemowy GOODRAM CX100 120 GB (dołożony 5 lat temu). Do tego są dwa inne dyski HDD do archiwizacji. Teraz w pierwszej kolejności zamieniłem WIN XP na WIN 7 PRO.64 bit. Dołożyłem kartę PCI express z USB 3.0 - co podniosło rzeczywisty transfer USB z 30 do 100 MB/sek. Trochę komputer pomierzyłem i wyszło, że najsłabszym ogniwem jest dysk twardy a później procesor. Test dysku pobadałem dodatkowo AS SSD - w załączeniu. Nie wiem czy dobrą kolejność zabawy sobie ustawiłem. Chcę zacząć od dysku i myślałem, żeby wykorzystać drugie wolne PCX express i wsadzić tam albo kartę rozszerzeń na SATA 3 lub od razu dysk z łączem pcx express jeżeli to pójdzie. Znając ograniczenia generacji PCX express w jaką wyposażona jest moja płyta główna, nie wiem czy coś tym ugram, jeżeli w ogóle nie stracę w stosunku do istniejącego transferu gwarantowanego przez SATA (II ?). A może sam dysk nie wymienić na szybszy tylko jaki? Drugą rzecz, jaką biorę pod uwagę to przesiadka na zmodyfikowany pod podstawkę 775 procesor XEON 5450. I dopiero na końcu chciałbym skorzystać z potencjału OC jaki daje ta płyta główna. Komputer oczywiście nie będzie wykorzystywany do współczesnych aplikacji i gier (do tego mam inną zabawkę), pewnie spróbuję z ciekawości postawić na nim WIN 10.Dodam, że na procku mam solidny miedziany 4 biegowy heat-pipe, pamięć też ma radiatorki. Zasilacz 550 W - nowy, bo w poprzednim padł mi wentylator. Prośba o radę czy taka kolejność odmładzania ma sens?

U Ciebie najsłabszym ogniwem są dyski HDD, CPU i GPU, w takiej kolejności. Nie ma takiego GPU jak HD 4970 1GB, więc pewnie chodzi o HD 4870. Poza tym do windows 10 przydałyby się 4 rdzenie, np. jakiś xeon.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 14 Kwiecień 2019 - 10:40


#7 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9636
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 18:17

nie ma płyt 775 z sata3

wiec tylko kontroler pozostaje pci-e @ sata3

z tym ze akurat to niewiele da wg mnie ja uzywalem jeszcze 2-3 lata temu dysku na sata2 i nie widze roznicy pomiedzy nvme 2000mb/s przy moim uzytkowaniu


jesli chodzi o upgrade to xeon + lepsze gpu i to ci da najwiecej

jesli memki to reapery to za 8gb idzie 250-300 wyciagnac

#8 Użytkownik jest niedostępny   Kowaliks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 134
  • Dołączył: Pn, 13 Gru 10

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 22:02

Kontroler SATA3 na Core2 nie ma sensu. Ta platforma obsługiwała tylko PCI-Express 2.0 (i to tylko na gniadach x16 do grafiki!), więc każdy kontroler włożony w PCI-E będzie ograniczony do 480 MB/s, a nie widziałem jeszcze ogólnie żandego kontrolera, czy to ASMedia, czy JMicron, czy Realtek, który by w ogóle wyciągał więcej niż 400 MB/s. Między 300 a 400 MB/s nie ma różnicy, ważnt jest czas dostępu, a ten pozostaje taki sam. Po włożeniu kontrolera w PCI-e 1.0 zwolni do 230-240 MB/s, czyli wolniej, niż SATA2.

Za psie pieniądze można dokupić Xeona + naklejkę do konwersji 771 na 775.
Można jak najbardziej na tym pograć, ale mulić będzie okrutnie, zwłaszcza nowsze gry.
Na Core2 nie da się uruchomić gier Ubisoftu, typu Far Cry i Assassin's Creed Odyssey, ponieważ wymagają SSE 4.2, a Core2 (i Phenomy II, bo sam się na to nadziałem ostatnio) obsługują tylko SSE 4.1.
Drugi problem tej platformy, to RAM. Nie przypominam sobie, czy w ogóle były kości DDR2 4GB, co właściwie ogranicza RAM do 8GB. Ja mam Core2 z 32GB RAM, ale to serwerówka

Jeśli naprawdę chcesz używać tej platformy, choćby z sentymentu, to proponuję, w kolejności:
- zmienić pastę pod CPU
- SSD na SATA + ustawienie AHCI w BIOSie.
- uzupełnić RAM do 8GB
- wymienić grafikę na coś nowszego, nawet GeForce GT710/1030, żeby zdjąć jak najwięcej zadań z CPU typu dekodowanie wideo, które zabije Core2.
- wymienić CPU na Xeona 4 rdzeniowego, np Harpertown Xeon E5472 + najlejka.

Jeśli chodzi o wydajność, to Core2 E8400 jest porównywalny do Atoma, np Celerona N3150.

Ten post był edytowany przez Kowaliks dnia: 14 Kwiecień 2019 - 22:03


#9 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 610
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 14:30

e8400 jest z połowe szybszy od n3150..

#10 Użytkownik jest niedostępny   Paszczaq1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 75
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 18:07

Żadnych celeronów .....

Ten post był edytowany przez Paszczaq1 dnia: 15 Kwiecień 2019 - 18:09


#11 Użytkownik jest niedostępny   Kowaliks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 134
  • Dołączył: Pn, 13 Gru 10

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 18:34

Zobacz postKeel, o 15 Kwiecień 2019 - 15:30, napisał(a):

e8400 jest z połowe szybszy od n3150..

We FLOPS tak, bo zegar i czasem sobie lepiej radzi, bo 1MB cache'u więcej.
Szybsza reakcja na zmianę zegara, nowe instrukcje, akceleracja sprzętowa wszystkiego co się da (na N3150 odtworzysz 4k, na Core2 nie), niższy proces, 10 lat ewolucji i tuningowania krzemu - to wszystko razem się zbiera.
W normalnym codziennym użytkowaniu Celeron N3150, czy Pentium N3250 będzie bardziej responsywny.
Dodam, że mam Celerona J1900 (w desktopie!), poprzednika N3150 i ten jest nieco wolniejszy od E8300 (którego mam), ale znowu między Bay Trailem a Braswellem jest kolosalna różnica.

Zobacz postPaszczaq1, o 15 Kwiecień 2019 - 19:07, napisał(a):

Żadnych celeronów .....


Nie sugeruję wkładania Celerona, tylko porównuję do konkretnego modelu. Z tego segmentu Intel zdecydował się na ponazywanie różnych Atomów Celeron lub Pentium, rezerwując Atom dla zarówno najsłabszych jednostek, jak i dla najmocniejszych (Atom X7), zostawiając Celka i Pentiuma po środku. W segmencie Big Core, Celeron i Pentium stoi na samym dole pod Core. Nazewnictwo Intela to taki burdel, że przykro na to patrzeć. A, i jeszcze jest Core M, przecież.

#12 Użytkownik jest niedostępny   ANDRZEJ 71 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:27

Zobacz postWinSxS, o 13 Kwiecień 2019 - 19:13, napisał(a):

Sam posiadam podobny komputer, a mianowicie C2D E8200, P5QL i HD4850.

Z autopsji, co sprawdziłem - Windows 10 na SSD działa najlepiej spośród wszystkich systemów na jakie mam MS Imagine/DreamSparka (7, 8, 8.1 i 10), na HDD za to najgorzej.

Zainstalowany sterownik od kontrolera SATA?

I pytanie typowo elektrodowe... jakiej marki zasilacz? :D



Thermaltake Litepower II Black 550W PS-LTP-0550NPCNEU-2 ATX

Zobacz postKowaliks, o 14 Kwiecień 2019 - 22:02, napisał(a):

Kontroler SATA3 na Core2 nie ma sensu. Ta platforma obsługiwała tylko PCI-Express 2.0 (i to tylko na gniadach x16 do grafiki!), więc każdy kontroler włożony w PCI-E będzie ograniczony do 480 MB/s, a nie widziałem jeszcze ogólnie żandego kontrolera, czy to ASMedia, czy JMicron, czy Realtek, który by w ogóle wyciągał więcej niż 400 MB/s. Między 300 a 400 MB/s nie ma różnicy, ważnt jest czas dostępu, a ten pozostaje taki sam. Po włożeniu kontrolera w PCI-e 1.0 zwolni do 230-240 MB/s, czyli wolniej, niż SATA2.

Za psie pieniądze można dokupić Xeona + naklejkę do konwersji 771 na 775.
Można jak najbardziej na tym pograć, ale mulić będzie okrutnie, zwłaszcza nowsze gry.
Na Core2 nie da się uruchomić gier Ubisoftu, typu Far Cry i Assassin's Creed Odyssey, ponieważ wymagają SSE 4.2, a Core2 (i Phenomy II, bo sam się na to nadziałem ostatnio) obsługują tylko SSE 4.1.
Drugi problem tej platformy, to RAM. Nie przypominam sobie, czy w ogóle były kości DDR2 4GB, co właściwie ogranicza RAM do 8GB. Ja mam Core2 z 32GB RAM, ale to serwerówka

Jeśli naprawdę chcesz używać tej platformy, choćby z sentymentu, to proponuję, w kolejności:
- zmienić pastę pod CPU
- SSD na SATA + ustawienie AHCI w BIOSie.
- uzupełnić RAM do 8GB
- wymienić grafikę na coś nowszego, nawet GeForce GT710/1030, żeby zdjąć jak najwięcej zadań z CPU typu dekodowanie wideo, które zabije Core2.
- wymienić CPU na Xeona 4 rdzeniowego, np Harpertown Xeon E5472 + najlejka.

Jeśli chodzi o wydajność, to Core2 E8400 jest porównywalny do Atoma, np Celerona N3150.


jeżeli z pci express wydoli teoretycznie transfer na poziomi 400 to i tak lepiej niż to co mam w tej chwili bo as ssd pokazuje mi zapis/odczyt na poziomie 220-240 m

#13 Użytkownik jest niedostępny   ANDRZEJ 71 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:50

Zobacz posttoska78, o 14 Kwiecień 2019 - 10:38, napisał(a):

U Ciebie najsłabszym ogniwem są dyski HDD, CPU i GPU, w takiej kolejności. Nie ma takiego GPU jak HD 4970 1GB, więc pewnie chodzi o HD 4870. Poza tym do windows 10 przydałyby się 4 rdzenie, np. jakiś xeon.

system chodzi na ssd ale i tak uważam, że coś jest nie tak, bo jak na SATA II zapis/odczyt na poziomie 220-240 to za mało- stąd też pomysł, żeby skorzystać z transferu pci expres- teoretycznie 400. Wsadzenie do innego portu pci express karty na usb 3.0 podniosło mi transfer rzeczywisty z 30 do ponad 100 mega/sek - 300% było o co walczyć - i wiem , że i tak daleko do pełnego USB 3.0. Ale o to mi właśnie chodzi spróbować wyrzeźbić na tej platformie co się da - tak dla zabawy przy założeniu , że płyta asusa, RAM i grafika pozostają. model grafiki to literówka

Zobacz postKowaliks, o 14 Kwiecień 2019 - 22:02, napisał(a):

Kontroler SATA3 na Core2 nie ma sensu. Ta platforma obsługiwała tylko PCI-Express 2.0 (i to tylko na gniadach x16 do grafiki!), więc każdy kontroler włożony w PCI-E będzie ograniczony do 480 MB/s, a nie widziałem jeszcze ogólnie żandego kontrolera, czy to ASMedia, czy JMicron, czy Realtek, który by w ogóle wyciągał więcej niż 400 MB/s. Między 300 a 400 MB/s nie ma różnicy, ważnt jest czas dostępu, a ten pozostaje taki sam. Po włożeniu kontrolera w PCI-e 1.0 zwolni do 230-240 MB/s, czyli wolniej, niż SATA2.

Za psie pieniądze można dokupić Xeona + naklejkę do konwersji 771 na 775.
Można jak najbardziej na tym pograć, ale mulić będzie okrutnie, zwłaszcza nowsze gry.
Na Core2 nie da się uruchomić gier Ubisoftu, typu Far Cry i Assassin's Creed Odyssey, ponieważ wymagają SSE 4.2, a Core2 (i Phenomy II, bo sam się na to nadziałem ostatnio) obsługują tylko SSE 4.1.
Drugi problem tej platformy, to RAM. Nie przypominam sobie, czy w ogóle były kości DDR2 4GB, co właściwie ogranicza RAM do 8GB. Ja mam Core2 z 32GB RAM, ale to serwerówka

Jeśli naprawdę chcesz używać tej platformy, choćby z sentymentu, to proponuję, w kolejności:
- zmienić pastę pod CPU
- SSD na SATA + ustawienie AHCI w BIOSie.
- uzupełnić RAM do 8GB
- wymienić grafikę na coś nowszego, nawet GeForce GT710/1030, żeby zdjąć jak najwięcej zadań z CPU typu dekodowanie wideo, które zabije Core2.
- wymienić CPU na Xeona 4 rdzeniowego, np Harpertown Xeon E5472 + najlejka.

Jeśli chodzi o wydajność, to Core2 E8400 jest porównywalny do Atoma, np Celerona N3150.

czy na mojej płycie da rady ten xeon? Chodzi mi o TPD i inne parametry gwarantujące stabilną pracę procesora. Płyta ponoć bogata jest w system zasilania. Zasilacz mam thermalteka 550 W. Czy jest to najwydajniejszy z procesorów na 775 lub przerabianych na 775?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Kowaliks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 134
  • Dołączył: Pn, 13 Gru 10

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 11:30

Zobacz postANDRZEJ 71, o 16 Kwiecień 2019 - 09:50, napisał(a):

Czy na mojej płycie da rady ten xeon? Chodzi mi o TPD i inne parametry gwarantujące stabilną pracę procesora. Płyta ponoć bogata jest w system zasilania. Zasilacz mam thermalteka 550 W. Czy jest to najwydajniejszy z procesorów na 775 lub przerabianych na 775?

To jest płyta z górnej półki, zupełnie spokojnie możesz wsadzić tam najmocniejszy procesor:

Core2 Extreme QX9775 - który ma 150W TDP (LGA771 - procesor dedykowany to Skulltraila i odblokowany mnożnik),
Core2 Extreme QX9770 (LGA775) - 135 W TDP,
Xeon E5492 - też 150W - absolutnie najszybszy, tylko niepodkręcalny.

Jedyny problem jest taki, że nie sposób kupić tych procesorów, bo po prostu było ich okrutnie mało. Natomiast Xeonów oscylujących wokół 3 GHz, a dodatkowo mających więcej cache (12 vs 4 i 6 MB), niż odpowiedniki Core jest zatrzęsienie za psie pieniądze.
Na Allegro widzę teraz jednego QX6850 za 250zł.

Tutaj masz listę CPU:
https://ark.intel.co.../yorkfield.html
https://ark.intel.co...harpertown.html

Na Allegro w przedziale 130-200zł jest ich sporo, na eBay za połowę ceny jeszcze więcej, ale trzeba poczekać na przesyłkę.

E8400 świetnie się kręcił, ale niestety żaden overclock nie zastąpi dwóch rdzeni.

dodam jeszcze, że wiele płyt rozpoznaje procesory z LGA771 poprawione naklejką jako "GenuineIntel CPU 0000", albo podobne i jest to normalne, gdyż po prostu w BIOSie nie ma zapisane nazwy CPU.

Tutaj masz raport, że naklejki i procesory z LGA771 działają:
https://www.delidded...adapter/3/#asus

Niemniej jednak, zacznij od SSD.

#15 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2914
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 18:26

Jeśli już mają być 4 rdzenie do P5Q, to nie żadne drogie i rzadkie rodzynki z serii QX ani xeony E5472 czy X5492, do których linkował @Kowaliks (pracujące na magistrali 1600 MHz FSB czy prądożerne). Wybrać jakiś tani E5450 E0 czy nawet X5460 E0, którego można spokojnie poniżej 100zł dostać na allegro razem z adapterem i pastą i przy takich xeonach (szukać rewizji E0 czyli z oznaczeniem SLBBA lub SLBBM na IHS-ie) osiągnięcie taktowania 4GHz nie jest żadną sztuką na tej płycie jeśli się nie trafi kompletnej padaki.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 16 Kwiecień 2019 - 18:30


#16 Użytkownik jest niedostępny   Kowaliks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 134
  • Dołączył: Pn, 13 Gru 10

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 20:13

Zobacz posttoska78, o 16 Kwiecień 2019 - 19:26, napisał(a):

Jeśli już mają być 4 rdzenie do P5Q, to nie żadne drogie i rzadkie rodzynki z serii QX ani xeony E5472 czy X5492, do których linkował @Kowaliks (pracujące na magistrali 1600 MHz FSB czy prądożerne). Wybrać jakiś tani E5450 E0 czy nawet X5460 E0, którego można spokojnie poniżej 100zł dostać na allegro razem z adapterem i pastą i przy takich xeonach (szukać rewizji E0 czyli z oznaczeniem SLBBA lub SLBBM na IHS-ie) osiągnięcie taktowania 4GHz nie jest żadną sztuką na tej płycie jeśli się nie trafi kompletnej padaki.


Po to wstawiłem listę i dlatego pisałem, że te konkretnie modele są strasznie rzadkie.

Słuszna uwaga co do steppingu - starsze rewizje nie mają jakiejś instrukcji i jeśli mnie pamięc nie myli, to Windows 10 na nich nie chce, bądź słabo działa?
Pamiętam, że się trząsłem nad moimi Harpertownami.

Natomiast bardzo polecam jednak wybrać CPU z 12MB cache, bo to dużo daje.

A w sumie ważniejszy SSD, potem dołożyć do maksimum RAMu, być może grafikę i wtedy CPU.

#17 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9636
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 22:52

sa 4 gb kosci ddr2 ale robił to tylko goodram/patriot i chyba adata - bylo ich bardzo malo - swego czasu jak jeszcze 2x2gb stały po 150zł to jedna 4gb szla lekko za 250zł gdzie ddr3 kosztowaly uzywane 100zł/4gb :E

#18 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 14:15

Zobacz postduniek, o 16 Kwiecień 2019 - 23:52, napisał(a):

sa 4 gb kosci ddr2 ale robił to tylko goodram/patriot i chyba adata - bylo ich bardzo malo - swego czasu jak jeszcze 2x2gb stały po 150zł to jedna 4gb szla lekko za 250zł gdzie ddr3 kosztowaly uzywane 100zł/4gb :E

Jeśli chodzi o DDR2 to były kości 4 GB,lecz najczęściej miały kiepskie parametry(m.in wysokie CL).
Również aspekt ekonomiczny odgrywał dużą rolę,gdyż 250 zł za kość 4 GB(tak napisałeś) było dużą ceną.
10 lat temu 4 GB Ramu(DDR2 lub DDR3) wystarczało nawet z zapasem,nie to co teraz 8 GB Ramu w niektórych zastosowaniach to zbyt mało.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych