Forum PCLab.pl: 27 cali (może 31) qwhd 75mhz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

27 cali (może 31) qwhd 75mhz Acer Nitro VG270UBMIIPX? AOC Q3279VWFD8?

#1 Użytkownik jest dostępny   Abiiii 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 18:28

Cześć, szukam monitora do pracy i gier 50/50 (rts,/RPG głównie, survival/horror mnie w ogóle nie interesuje).

Mam FHD więc myślę iż WQHD da trochę lepszego poglądu w rts. Chciałbym 75mhz? Chyba da to trochę jakości w obrazie. Matryca chyba najlepiej będzie IPS.

Znalazłem tylko 2 spełniające warunki monitory tyle że jeden to 31,5 cala a nie jestem przekonany do tej wielkości przy odległosci 80-100cm?
Acer Nitro VG270UBMIIPX? AOC Q3279VWFD8?

Acer niby wspiera również gsync

Wsparcie g sync warto? Mało czytałem o tej technologii i większość posiada freesynca? Chodzi o licencję dla mvidi za g sync? Dlatego jest tak mało monitorów z gsync

Wiem że Acer ma problemy z blb najwyżej kupię 3 sztuki i dwie oddam :)

Niestety budżet nie za duży koło 1k pln.
I7 6700 plus gf1660ti

Ten post był edytowany przez Abiiii dnia: 13 Kwiecień 2019 - 18:36


#2 Użytkownik jest niedostępny   JaN008 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1945
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 09

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 19:13

Oba monitory posiadają freesync co za tym idzie są g-sync compatible.

32" jest jak najbardziej używalne z odległości 80cm.

Jeśli preferujesz mniejszą odległość raczej celuj w 27"

#3 Użytkownik jest dostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6877
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 19:21

Philipsy mają poszerzony gamut, ale kosztują nieco ponad 1000 zł: https://www.ceneo.pl/52504492
Z 32" ten AOC jest chyba najlepszym wyborem.

Ten post był edytowany przez Krisol dnia: 13 Kwiecień 2019 - 19:21


#4 Użytkownik jest dostępny   Abiiii 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 19:39

Philips jest 60hz

A z 27 cali? Tak wiem że w tym budżecie nic lepszego od Aoc nie kupię.

#5 Użytkownik jest dostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6877
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 19:54

To zrobisz banalne OC, wszystkie monitory 75 Hz mają matryce 60 Hz.

Ten post był edytowany przez Krisol dnia: 14 Kwiecień 2019 - 14:11


#6 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3201
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 20:05

Ten acer jest u nas niedostępny. Wedle x-kom data dostawy z 11 kwietnia jest przełożona na połowę czerwca, więc...

#7 Użytkownik jest dostępny   Abiiii 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 20:17

Ok więc Acer odpada ... Jakieś inne propozycje w 27 calach ?

#8 Użytkownik jest dostępny   Abiiii 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 11:37

Chyba dam szansę AOC skoro nie ma nic ciekawego w 27 calach.

#9 Użytkownik jest dostępny   Abiiii 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 09:02

jednak jest dostepnych kilka sztuk Acer Nitro VG270UBMIIPX

#10 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3201
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 13:02

To ciekawe, bo mi mówili co innego i sprzedali wersję 144hz za 1300 zeta z tego powodu :E

#11 Użytkownik jest dostępny   Abiiii 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 14:47

daj link :D

zamówiłem 3x Acer Nitro VG270UBMIIPX nie ma problemu :D

Acer XF270HUABMIIDPRZX czarny ten?

#12 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3201
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 15:58

Nie... wersja VG270UP. Po prostu sami zadzwonili z taką propozycją, bo byłem zainteresowany bardziej tym UB, a UP wisiał w zamówieniu z notką, że czekam na info o UB. UB miał być 11 kwietnia, a oni do mnie dzwonią, że dopiero połowa czerwca, więc zaproponowali UP za 1300.

Teraz nagle się okazuje, że UB jednak jest dostepny do kupienia, więc przyszło pewnie sporo sztuk :E

#13 Użytkownik jest dostępny   Abiiii 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 16:00

No właśnie mi powiedzieli że jest kilka sztuk a następna dostawa koniec czerwca.

#14 Użytkownik jest dostępny   Abiiii 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 16:18

Okno od wschodu mogę zasłonić żaluzje i tyle ... Da radę w takich warunkach sprawdzić blb ? Wieczorem bez szans :) jest do tego jakiś dobry program ?

#15 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3967
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 18:54

Zobacz postJaN008, o 13 Kwiecień 2019 - 19:13, napisał(a):

Oba monitory posiadają freesync co za tym idzie są g-sync compatible.

32" jest jak najbardziej używalne z odległości 80cm.

Jeśli preferujesz mniejszą odległość raczej celuj w 27"

A od kiedy wszystkie freesync są g-sync compatible? To miało być wprowadzane stopniowo i nie na wszystkie modele, bo to zależy od sterownika, ponadto ma zastosowanie tylko na kartach serii 10xx i 20xx, serie niższe mają za stary displayport, na którym nvidia nie chce już wspierać g-sync na freesync. No chyba że w ostatnich dniach coś mnie ominęło.

#16 Użytkownik jest dostępny   Abiiii 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 07:30

Monitory czekaja do odbioru, można jakoś przetestować blb w przyciemnionym pokoju?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Todis 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4162
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:56

Zobacz postAbiiii, o 16 Kwiecień 2019 - 07:30, napisał(a):

Monitory czekaja do odbioru, można jakoś przetestować blb w przyciemnionym pokoju?


Nawet trzeba. Musisz mieć ciemno w pokoju. Nie mówię o roletach chyba, że masz zewnętrzne. Najlepiej jak będzie wieczór, noc, zgaszone światło i czarne tło w monitorze, bez żadnych lampek, ledów w pokoju.
To do testów bo potem będziesz siedział przy monitorze jak Ci pasuje i jak Ci się oczy nie męczą. Jasność jak chcesz na 100% a potem czy blb jest akceptowalny przez Ciebie przy jasności na jakiej siedzisz na co dzień.
Ja np mam jasność ustawioną na 13% ale to Ci nic nie mówi. Wiadomo, że na 100% jasności blb będzie masakrycznie widoczne ale przy takim poziomie się nie pracuje.

Co innego testowanie blb co innego praca przed monitorem na co dzień, także nie przerażaj się za szybko jak będziesz testował.
Powodzenia.

#18 Użytkownik jest dostępny   Abiiii 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 09:34

problem taki iz bede uzywal go w biurze a jestem tam 8-16 wiec nie mam jak zrobic nocy :) jedyne co moge zrobnic to zaslonic zwykle zaluje ...

#19 Użytkownik jest niedostępny   Todis 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4162
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 09:50

Zobacz postAbiiii, o 16 Kwiecień 2019 - 09:34, napisał(a):

problem taki iz bede uzywal go w biurze a jestem tam 8-16 wiec nie mam jak zrobic nocy :) jedyne co moge zrobnic to zaslonic zwykle zaluje ...


Ma być jak najciemniej i tyle. Zrobisz jak będziesz uważał.

#20 Użytkownik jest dostępny   Abiiii 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 13 Kwi 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 09:59

wezme chyba po prosty te 3 sztuki do domu i tyle. Sprawdzę po 21.
Dać po prostu czarne tło na windzie?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych